Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Πώς οι πολυφαινόλες ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο Αίμα

Πώς οι πολυφαινόλες ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο Αίμα

Τα βιοδραστικά συστατικά όπως οι πολυφαινόλες και τα οφέλη τους για την υγεία έχουν τραβήξει εδώ και καιρό την προσοχή του κοινού. Παρουσιάζονται συχνά σε φυτικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, σπόρους, καφέ και τσάι, και έχουν έντονα πικρή γεύση. Ωστόσο, συνήθως αποβάλλονται από το σώμα μας λόγω της χαμηλής απορρόφησής τους. Οι πολυφαινόλες αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς πικρής γεύσης στον ανθρώπινο οργανισμό, γνωστούς και ως υποδοχείς τύπου 2 (T2R), οι οποίοι εκφράζονται εντός και εκτός της στοματικής κοιλότητας. Σημαντικά, η ενεργοποίηση των T2R κατά μήκος του γαστρεντερικού σωλήνα είναι υπεύθυνη για τη βιοδραστικότητα των πολυφαινολών που καταναλώνονται. Οι μηχανισμοί πέρα από την ενεργοποίηση των T2R που οδηγούν στα αναφερόμενα οφέλη των πολυφαινολών για την υγεία παραμένουν ασαφείς.


Με πάνω από 8.000 τύπους πολυφαινολών και 25 τύπους ανθρώπινων T2R, αυτό αποτελεί σημαντικό κενό στη γνώση. Με στόχο να καλύψει αυτό το κενό, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την καθηγήτρια Naomi Osakabe από το Shibaura Institute of Technology στην Ιαπωνία, μαζί με άλλους επιστήμονες, πραγματοποίησε ανασκόπηση για να κατανοήσει την αλληλεπίδραση μεταξύ των πολυφαινολών και των T2R και τα επακόλουθα οφέλη για την υγεία. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Food Bioscience. Η καθηγήτρια Osakabe αναφέρει, «Παρά την χαμηλή απορρόφησή τους, υπάρχουν αναφορές ότι οι πολυφαινόλες βελτιώνουν την ανοχή στη γλυκόζη. Εξετάζουμε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πολυφαινολών και του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, καθώς ο μηχανισμός αυτής της ευεργετικής επίδρασης παραμένει άγνωστος».

Η ανασκόπηση υπογραμμίζει τον μηχανισμό επικοινωνίας μεταξύ των πολυφαινολών, των T2R και των εγκεφαλικών κέντρων που ρυθμίζουν την ομοιόσταση της γλυκόζης και την όρεξη. Η δέσμευση των πολυφαινολών με τους T2R στον γαστρεντερικό σωλήνα προάγει την έκκριση ορμονών όπως η χολοκυστοκινίνη (CCK) και οι ινκρετίνες. Οι ινκρετίνες περιλαμβάνουν το γλυκοζο-εξαρτώμενο ινσουλινοτροπικό πολυπεπτίδιο και το γλυκαγόνο-όμοιο πεπτίδιο-1 (GLP-1) που προκαλούν έκκριση ινσουλίνης και ρυθμίζουν την ομοιόσταση της γλυκόζης. Η CCK και το GLP-1 ρυθμίζουν την όρεξη και την πρόσληψη τροφής επηρεάζοντας την κινητικότητα του γαστρεντερικού συστήματος. Μαζί, οι γαστρεντερικές ορμόνες που εκκρίνονται μετά από διέγερση από πολυφαινόλες μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη.

Άμυλο ανθεκτικό και γλυκαιμικός δείκτης: Το πλεονέκτημα της πράσινης μπανάνας

Η καθηγήτρια Osakabe εξηγεί, «Οι γαστρεντερικές ορμόνες είναι γνωστό ότι ρυθμίζουν τη συμπεριφορά διατροφής και διατηρούν την ανοχή στη γλυκόζη μέσω του ενδοκρινικού και του νευρικού συστήματος. Είναι λοιπόν πιθανό η πικρή γεύση των πολυφαινολών να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη και των επιπλοκών του, μέσω της ενεργοποίησης των T2R». Συνολικά, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι πολυφαινόλες, παρά την περιορισμένη απορρόφησή τους, προάγουν την έκκριση γαστρεντερικών ορμονών μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων πικρής γεύσης στον πεπτικό σωλήνα, ρυθμίζοντας έτσι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την όρεξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σημάδια που παρατηρούνται ήδη πριν από το μεσημεριανό γεύμα

Το μέλλον της διαχείρισης του διαβήτη με την βοήθεια της έξυπνης ινσουλίνης

Πόσους υδατάνθρακες χρειάζεται το σώμα μου την ημέρα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Τα συμπτώματα της αναιμίας που μπορεί να μην αναγνωρίσετε

Αναιμία Συμπτώματα: Η αναιμία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη επαρκούς ποσότητας υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα, γεγονός που εμποδίζει τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς και τα όργανα. Παρά τα κοινά συμπτώματα

Έλλειψη Βιταμίνης B: Μήπως αυτή ευθύνεται για τις ημικρανίες σας;

Έλλειψη Βιταμίνης B: Η έλλειψη βιταμίνης B έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση ημικρανιών, καθώς αυτή η βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του νευρικού συστήματος και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Η βιταμίνη B περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές μορφές,

Άνοια με σωμάτια Lewy: Τι είναι και πώς διαφέρει από την κοινή μορφή άνοιας;

Άνοια με σωμάτια Lewy: Η άνοια με σωμάτια Lewy είναι μια μορφή άνοιας που χαρακτηρίζεται από την παρουσία ακανόνιστων πρωτεϊνικών σωμάτων στον εγκέφαλο, γνωστά ως σωμάτια Lewy. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει τη σκέψη,

Τριχόπτωση: Σε ποιες ασθένειες μπορεί να οφείλεται;

Τριχόπτωση: Η τριχόπτωση είναι ένα συχνό πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η γενετική προδιάθεση, οι ορμονικές αλλαγές, το άγχος, και οι διατροφικές ελλείψεις. Ωστόσο, πολλές ασθένειες μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην απώλεια μαλλιών.

Ανεπαρκής θρέψη: 8 σημάδια πως δεν τρώτε αρκετά

Ανεπαρκής θρέψη: Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για την καλή υγεία και την ευεξία. Εάν δεν καταναλώνετε αρκετές θερμίδες ή θρεπτικά συστατικά, το σώμα σας μπορεί να στείλει σήματα. Ακολουθούν οκτώ σημάδια

Θηλασμός: Τι θα πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε

Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια φυσική και όμορφη διαδικασία, αλλά απαιτεί προετοιμασία και γνώση για να γίνει πιο εύκολη και επιτυχημένη. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε τον θηλασμό, υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα

Βακτήρια εντέρου: Η επίδρασή τους στην ανάπτυξη των μυών μετά την άσκηση

Βακτήρια εντέρου: Ενισχύοντας τα ωφέλιμα βακτήρια μέσω διατροφικών αλλαγών και προβιοτικών, μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και αποτελεσματικότερη μυϊκή ανάπτυξη.

Καρκίνος μαστού: Αυτή η ηλικιακή ομάδα κινδυνεύει περισσότερο

Καρκίνος μαστού: Η ηλικία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού. Γυναίκες σε μεγαλύτερη ηλικία, ιδιαίτερα από τα 50 και πάνω, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτήν την ασθένεια.

Close Icon