Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Πανεπιστήμιο Tufts Βοστώνη: Σε παγκόσμιο επίπεδο, η διατροφή δεν είναι πολύ πιο υγιεινή σήμερα από ό,τι ήταν πριν από 30 χρόνια.

Πανεπιστήμιο Tufts Βοστώνη: Σε παγκόσμιο επίπεδο, η διατροφή δεν είναι πολύ πιο υγιεινή σήμερα από ό,τι ήταν πριν από 30 χρόνια.

"Αυτό υποδηλώνει ότι οι πολιτικές που δίνουν κίνητρα και επιβραβεύουν περισσότερα υγιεινά τρόφιμα, όπως στην υγειονομική περίθαλψη, στα προγράμματα ευεξίας των εργοδοτών, στα κυβερνητικά προγράμματα διατροφής και στις γεωργικές πολιτικές, μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη βελτίωση της διατροφής στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλον τον κόσμο".



Πανεπιστήμιο Tufts Βοστώνη: Σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100 για το πόσο καλά οι άνθρωποι τηρούν τις συνιστώμενες δίαιτες, με το 0 να σημαίνει κακή διατροφή (σκεφτείτε μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων κρεάτων) και το 100 να αντιπροσωπεύει τη συνιστώμενη ισορροπία φρούτων, λαχανικών, οσπρίων/καρπών και δημητριακών ολικής άλεσης, οι περισσότερες χώρες θα συγκέντρωναν βαθμολογία γύρω στο 40,3. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό αντιπροσωπεύει μια μικρή, αλλά ουσιαστική αύξηση 1,5 βαθμού μεταξύ 1990 και 2018, αναφέρουν σήμερα ερευνητές από τη Σχολή Επιστήμης και Πολιτικής Διατροφής Friedman του Πανεπιστημίου Tufts στο περιοδικό Nature Food.


Η μελέτη, μία από τις πιο ολοκληρωμένες εκτιμήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την παγκόσμια ποιότητα της διατροφής -και η πρώτη που περιλαμβάνει ευρήματα τόσο μεταξύ παιδιών όσο και μεταξύ ενηλίκων- αναδεικνύει τις προκλήσεις παγκοσμίως για την ενθάρρυνση της υγιεινής διατροφής. Αν και τα παγκόσμια κέρδη ήταν μέτρια, υπήρξαν αξιοσημείωτες διαφορές ανά χώρα, με τις θρεπτικές επιλογές να γίνονται πιο δημοφιλείς στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βιετνάμ, την Κίνα και το Ιράν και λιγότερο δημοφιλείς στην Τανζανία, τη Νιγηρία και την Ιαπωνία.

“Η πρόσληψη οσπρίων/καρπών και μη αμυλούχων λαχανικών αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου, αλλά οι συνολικές βελτιώσεις στην ποιότητα της διατροφής αντισταθμίστηκαν από την αυξημένη πρόσληψη ανθυγιεινών συστατικών, όπως το κόκκινο/επεξεργασμένο κρέας, τα ζαχαρούχα ποτά και το νάτριο”, αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας Victoria Miller, επισκέπτρια επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά, η οποία ξεκίνησε αυτή τη μελέτη ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια με τον Dariush Mozaffarian, κοσμήτορα πολιτικής και καθηγητή διατροφής Jean Mayer στη Σχολή Friedman, και ανώτερο συγγραφέα της μελέτης.

Η ποιότητα της διατροφής αναλυτικά

Η κακή διατροφή αποτελεί κύρια αιτία ασθενειών, υπεύθυνη για το 26% των θανάτων που μπορούν να προληφθούν παγκοσμίως.

Ενώ απαιτούνται επειγόντως παρεμβάσεις και πολιτικές για την υποστήριξη της υγιεινής διατροφής, ελάχιστα είναι γνωστά για τις διαφορές στην ποιότητα της διατροφής ανάλογα με τα δημογραφικά στοιχεία, όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση ή η εγγύτητα σε αστικές περιοχές – χρήσιμες πληροφορίες για τη στόχευση εκστρατειών δημόσιας υγείας.

Ο Miller και οι συνεργάτες του αντιμετώπισαν αυτό το κενό μετρώντας τις παγκόσμιες, περιφερειακές και εθνικές διατροφικές συνήθειες μεταξύ ενηλίκων και παιδιών σε 185 χώρες με βάση δεδομένα από πάνω από 1.100 έρευνες από την Παγκόσμια Διατροφική Βάση Δεδομένων, μια μεγάλη, συνεργατική συλλογή δεδομένων σχετικά με τα επίπεδα κατανάλωσης τροφίμων και θρεπτικών συστατικών παγκοσμίως.

Το πρωταρχικό αποτέλεσμα των ερευνητών ήταν η κλίμακα 0 έως 100, γνωστή ως Εναλλακτικός Δείκτης Υγιεινής Διατροφής, ένα επικυρωμένο μέτρο της ποιότητας της διατροφής.

Σε περιφερειακό επίπεδο, οι μέσοι όροι κυμαίνονταν από 30,3 στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική έως 45,7 στη Νότια Ασία. Η μέση βαθμολογία και των 185 χωρών που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη ήταν 40,3.

Μόνο 10 χώρες, που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, είχαν βαθμολογία άνω του 50.

Οι χώρες με την υψηλότερη βαθμολογία στον κόσμο ήταν το Βιετνάμ, το Ιράν, η Ινδονησία και η Ινδία, ενώ οι χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία ήταν η Βραζιλία, το Μεξικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ των ενηλίκων, οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να τρώνε τη συνιστώμενη διατροφή από ό,τι οι άνδρες και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες περισσότερο από ό,τι οι νεότεροι ενήλικες.

“Η υγιεινή διατροφή επηρεάστηκε επίσης από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου εκπαίδευσης και της αστικότητας”, λέει ο Miller.

“Σε παγκόσμιο επίπεδο και στις περισσότερες περιοχές, οι πιο μορφωμένοι ενήλικες και τα παιδιά με πιο μορφωμένους γονείς είχαν γενικά υψηλότερη συνολική ποιότητα διατροφής”.

“Κατά μέσο όρο σε όλον τον κόσμο, η ποιότητα της διατροφής ήταν επίσης μεγαλύτερη μεταξύ των μικρότερων παιδιών, αλλά στη συνέχεια επιδεινώθηκε καθώς τα παιδιά μεγάλωναν”, προσθέτει.

“Αυτό υποδηλώνει ότι η πρώιμη παιδική ηλικία είναι μια σημαντική περίοδος για στρατηγικές παρέμβασης που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών προτιμήσεων”.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ορισμένες απομιμήσεις της μελέτης που πρέπει να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν τα σφάλματα μέτρησης στα διατροφικά δεδομένα, την ελλιπή διαθεσιμότητα της έρευνας σε ορισμένες χώρες και την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με ορισμένες σημαντικές διατροφικές παραμέτρους, όπως η πρόσληψη τρανς λιπαρών.

Ωστόσο, τα ευρήματα προσφέρουν βασικά σημεία αναφοράς για σύγκριση, καθώς νέες πληροφορίες προστίθενται στην Παγκόσμια Διατροφική Βάση Δεδομένων.

Μετατροπή των δεδομένων σε πολιτική

Οι ερευνητές λένε ότι η κλίμακα και η λεπτομέρεια της μελέτης Nature Food επιτρέπει στους ερευνητές διατροφής, τους οργανισμούς υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κατανοήσουν καλύτερα τις τάσεις στη διαιτητική πρόσληψη, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό στόχων και την επένδυση σε δράσεις που ενθαρρύνουν την υγιεινή διατροφή, όπως η προώθηση γευμάτων που αποτελούνται από προϊόντα θαλασσινά και φυτικά έλαια.

“Διαπιστώσαμε ότι τόσο πολύ λίγα υγιεινά τρόφιμα όσο και πάρα πολλά ανθυγιεινά τρόφιμα συμβάλλουν στις παγκόσμιες προκλήσεις για την επίτευξη της συνιστώμενης ποιότητας διατροφής”, λέει ο Mozaffarian.

“Αυτό υποδηλώνει ότι οι πολιτικές που δίνουν κίνητρα και επιβραβεύουν περισσότερα υγιεινά τρόφιμα, όπως στην υγειονομική περίθαλψη, στα προγράμματα ευεξίας των εργοδοτών, στα κυβερνητικά προγράμματα διατροφής και στις γεωργικές πολιτικές, μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη βελτίωση της διατροφής στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλον τον κόσμο”.

Η ερευνητική ομάδα σκοπεύει στη συνέχεια να εξετάσει την εκτίμηση του τρόπου με τον οποίο διάφορες πτυχές της κακής διατροφής συμβάλλουν άμεσα σε σημαντικές παθήσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς και τη μοντελοποίηση των επιπτώσεων διαφόρων πολιτικών και προγραμμάτων για τη βελτίωση της διατροφής σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η υπερκατανάλωση τροφής δεν τροφοδοτεί την παχυσαρκία όταν υπάρχουν πάρα πολλοί υδατάνθρακες στη διατροφή μας, λένε οι ερευνητές

Τι είναι οι δίαιτες αστραπή και γιατί να τις αποφεύγετε;

Οι διατροφικές δεσμεύσεις του ΠΟΥ ενόψει 2025

Μια απλή και πεντανόστιμη συνταγή με μπρόκολο και αμύγδαλο

Το 48% του πληθυσμού παγκοσμίως είναι παχύσαρκοι, υπέρβαροι ή λιποβαρείς

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ορμονικές αλλαγές: Κάνουν τις γυναίκες να ξυπνούν περισσότερο τη νύχτα;

Ορμονικές αλλαγές: Ο ύπνος είναι κρίσιμης σημασίας για την υγεία, ωστόσο, νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες κοιμούνται λιγότερο και ξυπνούν πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας σε σχέση με τους άνδρες.

Υγιείς γυναίκες: Μπορεί να φέρουν κύτταρα παρόμοια με καρκίνο του μαστού;

Υγιείς γυναίκες: Μια νέα μελέτη έχει αποκαλύψει ότι οι υγιείς γυναίκες μπορεί να έχουν κύτταρα που μοιάζουν με εκείνα που βρίσκονται σε καρκίνο του μαστού, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για την κατανόηση του καρκίνου και του κινδύνου που διατρέχουν οι γυναίκες.

Αυτό το είδος καρκίνου απειλεί περισσότερο τους άνδρες μετά τον καρκίνο του προστάτη

Εκτός από τον καρκίνο του προστάτη, ο πιο κοινός καρκίνος που πλήττει τους άνδρες είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η δεύτερη πιο συχνή διάγνωση καρκίνου στους άνδρες και η κύρια αιτία θανάτου.

Κατασκηνώσεις δημιουργικότητας: Μια ασπίδα για τη ψυχική υγεία των εφήβων

Κατασκηνώσεις δημιουργικότητας: Μια πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει τις θετικές επιπτώσεις των κατασκηνώσεων που εστιάζουν στη δημιουργικότητα στη ψυχική υγεία και την ευεξία των εφήβων.

Η συνείδηση ​​κρύβεται στα ηλεκτρικά πεδία του εγκεφάλου μας 

Τα βήτα κύματα σχετίζονται με καταστάσεις εγρήγορσης και οξύτητας της σκέψης, ενώ τα άλφα κύματα συνδέονται με χαλάρωση και τη μείωση του άγχους. Τα θήτα και δέλτα κύματα σχετίζονται, αντίστοιχα, με τον ύπνο και τις βαθιές καταστάσεις ηρεμίας.

Βήχας: Ποια είδη υπάρχουν και τι σημαίνει το καθένα;

Βήχας: Ο βήχας είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες και να έχει διαφορετικούς τύπους, ανάλογα με τη φύση του και την υποκείμενη πάθηση. Εδώ παρατίθενται οι πιο συνηθισμένοι τύποι βήχα

Καρκίνος του πνεύμονα: Οι καινοτομίες που συμβάλλουν στην αύξηση των ποσοστών επιβίωσης

Καρκίνος του πνεύμονα: Μια πρόσφατη έκθεση αποκαλύπτει σημαντικές βελτιώσεις στα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, δίνοντας ελπίδα για την καλύτερη διαχείριση της νόσου.

Close Icon