Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Πανεπιστήμιο Tufts Βοστώνη: Σε παγκόσμιο επίπεδο, η διατροφή δεν είναι πολύ πιο υγιεινή σήμερα από ό,τι ήταν πριν από 30 χρόνια.

Πανεπιστήμιο Tufts Βοστώνη: Σε παγκόσμιο επίπεδο, η διατροφή δεν είναι πολύ πιο υγιεινή σήμερα από ό,τι ήταν πριν από 30 χρόνια.

"Αυτό υποδηλώνει ότι οι πολιτικές που δίνουν κίνητρα και επιβραβεύουν περισσότερα υγιεινά τρόφιμα, όπως στην υγειονομική περίθαλψη, στα προγράμματα ευεξίας των εργοδοτών, στα κυβερνητικά προγράμματα διατροφής και στις γεωργικές πολιτικές, μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη βελτίωση της διατροφής στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλον τον κόσμο".


Πανεπιστήμιο Tufts Βοστώνη: Σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100 για το πόσο καλά οι άνθρωποι τηρούν τις συνιστώμενες δίαιτες, με το 0 να σημαίνει κακή διατροφή (σκεφτείτε μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων κρεάτων) και το 100 να αντιπροσωπεύει τη συνιστώμενη ισορροπία φρούτων, λαχανικών, οσπρίων/καρπών και δημητριακών ολικής άλεσης, οι περισσότερες χώρες θα συγκέντρωναν βαθμολογία γύρω στο 40,3. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό αντιπροσωπεύει μια μικρή, αλλά ουσιαστική αύξηση 1,5 βαθμού μεταξύ 1990 και 2018, αναφέρουν σήμερα ερευνητές από τη Σχολή Επιστήμης και Πολιτικής Διατροφής Friedman του Πανεπιστημίου Tufts στο περιοδικό Nature Food.

Η μελέτη, μία από τις πιο ολοκληρωμένες εκτιμήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την παγκόσμια ποιότητα της διατροφής -και η πρώτη που περιλαμβάνει ευρήματα τόσο μεταξύ παιδιών όσο και μεταξύ ενηλίκων- αναδεικνύει τις προκλήσεις παγκοσμίως για την ενθάρρυνση της υγιεινής διατροφής. Αν και τα παγκόσμια κέρδη ήταν μέτρια, υπήρξαν αξιοσημείωτες διαφορές ανά χώρα, με τις θρεπτικές επιλογές να γίνονται πιο δημοφιλείς στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βιετνάμ, την Κίνα και το Ιράν και λιγότερο δημοφιλείς στην Τανζανία, τη Νιγηρία και την Ιαπωνία.

“Η πρόσληψη οσπρίων/καρπών και μη αμυλούχων λαχανικών αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου, αλλά οι συνολικές βελτιώσεις στην ποιότητα της διατροφής αντισταθμίστηκαν από την αυξημένη πρόσληψη ανθυγιεινών συστατικών, όπως το κόκκινο/επεξεργασμένο κρέας, τα ζαχαρούχα ποτά και το νάτριο”, αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας Victoria Miller, επισκέπτρια επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά, η οποία ξεκίνησε αυτή τη μελέτη ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια με τον Dariush Mozaffarian, κοσμήτορα πολιτικής και καθηγητή διατροφής Jean Mayer στη Σχολή Friedman, και ανώτερο συγγραφέα της μελέτης.

Η ποιότητα της διατροφής αναλυτικά

Η κακή διατροφή αποτελεί κύρια αιτία ασθενειών, υπεύθυνη για το 26% των θανάτων που μπορούν να προληφθούν παγκοσμίως.

Ενώ απαιτούνται επειγόντως παρεμβάσεις και πολιτικές για την υποστήριξη της υγιεινής διατροφής, ελάχιστα είναι γνωστά για τις διαφορές στην ποιότητα της διατροφής ανάλογα με τα δημογραφικά στοιχεία, όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση ή η εγγύτητα σε αστικές περιοχές – χρήσιμες πληροφορίες για τη στόχευση εκστρατειών δημόσιας υγείας.

Ο Miller και οι συνεργάτες του αντιμετώπισαν αυτό το κενό μετρώντας τις παγκόσμιες, περιφερειακές και εθνικές διατροφικές συνήθειες μεταξύ ενηλίκων και παιδιών σε 185 χώρες με βάση δεδομένα από πάνω από 1.100 έρευνες από την Παγκόσμια Διατροφική Βάση Δεδομένων, μια μεγάλη, συνεργατική συλλογή δεδομένων σχετικά με τα επίπεδα κατανάλωσης τροφίμων και θρεπτικών συστατικών παγκοσμίως.

Το πρωταρχικό αποτέλεσμα των ερευνητών ήταν η κλίμακα 0 έως 100, γνωστή ως Εναλλακτικός Δείκτης Υγιεινής Διατροφής, ένα επικυρωμένο μέτρο της ποιότητας της διατροφής.

Σε περιφερειακό επίπεδο, οι μέσοι όροι κυμαίνονταν από 30,3 στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική έως 45,7 στη Νότια Ασία. Η μέση βαθμολογία και των 185 χωρών που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη ήταν 40,3.

Μόνο 10 χώρες, που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, είχαν βαθμολογία άνω του 50.

Οι χώρες με την υψηλότερη βαθμολογία στον κόσμο ήταν το Βιετνάμ, το Ιράν, η Ινδονησία και η Ινδία, ενώ οι χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία ήταν η Βραζιλία, το Μεξικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ των ενηλίκων, οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να τρώνε τη συνιστώμενη διατροφή από ό,τι οι άνδρες και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες περισσότερο από ό,τι οι νεότεροι ενήλικες.

“Η υγιεινή διατροφή επηρεάστηκε επίσης από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου εκπαίδευσης και της αστικότητας”, λέει ο Miller.

“Σε παγκόσμιο επίπεδο και στις περισσότερες περιοχές, οι πιο μορφωμένοι ενήλικες και τα παιδιά με πιο μορφωμένους γονείς είχαν γενικά υψηλότερη συνολική ποιότητα διατροφής”.

“Κατά μέσο όρο σε όλον τον κόσμο, η ποιότητα της διατροφής ήταν επίσης μεγαλύτερη μεταξύ των μικρότερων παιδιών, αλλά στη συνέχεια επιδεινώθηκε καθώς τα παιδιά μεγάλωναν”, προσθέτει.

“Αυτό υποδηλώνει ότι η πρώιμη παιδική ηλικία είναι μια σημαντική περίοδος για στρατηγικές παρέμβασης που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών προτιμήσεων”.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ορισμένες απομιμήσεις της μελέτης που πρέπει να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν τα σφάλματα μέτρησης στα διατροφικά δεδομένα, την ελλιπή διαθεσιμότητα της έρευνας σε ορισμένες χώρες και την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με ορισμένες σημαντικές διατροφικές παραμέτρους, όπως η πρόσληψη τρανς λιπαρών.

Ωστόσο, τα ευρήματα προσφέρουν βασικά σημεία αναφοράς για σύγκριση, καθώς νέες πληροφορίες προστίθενται στην Παγκόσμια Διατροφική Βάση Δεδομένων.

Μετατροπή των δεδομένων σε πολιτική

Οι ερευνητές λένε ότι η κλίμακα και η λεπτομέρεια της μελέτης Nature Food επιτρέπει στους ερευνητές διατροφής, τους οργανισμούς υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κατανοήσουν καλύτερα τις τάσεις στη διαιτητική πρόσληψη, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό στόχων και την επένδυση σε δράσεις που ενθαρρύνουν την υγιεινή διατροφή, όπως η προώθηση γευμάτων που αποτελούνται από προϊόντα θαλασσινά και φυτικά έλαια.

“Διαπιστώσαμε ότι τόσο πολύ λίγα υγιεινά τρόφιμα όσο και πάρα πολλά ανθυγιεινά τρόφιμα συμβάλλουν στις παγκόσμιες προκλήσεις για την επίτευξη της συνιστώμενης ποιότητας διατροφής”, λέει ο Mozaffarian.

“Αυτό υποδηλώνει ότι οι πολιτικές που δίνουν κίνητρα και επιβραβεύουν περισσότερα υγιεινά τρόφιμα, όπως στην υγειονομική περίθαλψη, στα προγράμματα ευεξίας των εργοδοτών, στα κυβερνητικά προγράμματα διατροφής και στις γεωργικές πολιτικές, μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη βελτίωση της διατροφής στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλον τον κόσμο”.

Η ερευνητική ομάδα σκοπεύει στη συνέχεια να εξετάσει την εκτίμηση του τρόπου με τον οποίο διάφορες πτυχές της κακής διατροφής συμβάλλουν άμεσα σε σημαντικές παθήσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς και τη μοντελοποίηση των επιπτώσεων διαφόρων πολιτικών και προγραμμάτων για τη βελτίωση της διατροφής σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η υπερκατανάλωση τροφής δεν τροφοδοτεί την παχυσαρκία όταν υπάρχουν πάρα πολλοί υδατάνθρακες στη διατροφή μας, λένε οι ερευνητές

Τι είναι οι δίαιτες αστραπή και γιατί να τις αποφεύγετε;

Οι διατροφικές δεσμεύσεις του ΠΟΥ ενόψει 2025

Μια απλή και πεντανόστιμη συνταγή με μπρόκολο και αμύγδαλο

Το 48% του πληθυσμού παγκοσμίως είναι παχύσαρκοι, υπέρβαροι ή λιποβαρείς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα αυτιστικά τρανς άτομα αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην υγειονομική περίθαλψη

Υγειονομική περίθαλψη: Μελέτη αποκαλύπτει ότι τα άτομα που είναι τόσο αυτιστικά όσο και τρανς ή έμφυλα διαφοροποιημένα βιώνουν φτωχότερα αποτελέσματα υγείας και αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Είναι η διαλείπουσα νηστεία η νέα τάση στη διατροφή που αντικαθιστά τις κλασικές δίαιτες;

Διαλείπουσα νηστεία: Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι μια πιο αποτελεσματική εναλλακτική σε σχέση με τα παραδοσιακά διαιτητικά προγράμματα, αμφισβητώντας τις συμβατικές μεθόδους διαχείρισης του βάρους.

Ποιοι παράγοντες διαφοροποιούν ανδρική και γυναικεία εκδήλωση του συνδρόμου Τουρέτ:

Σύνδρομο Τουρέτ: Παρόλο που η διαταραχή είναι σχετικά σπάνια, επηρεάζοντας περίπου το 1% του πληθυσμού, συχνά παρεξηγείται, ιδιαίτερα ως προς τον τρόπο που εκδηλώνεται διαφορετικά μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Είναι οι λιπώδεις μύες ο κρυφός κίνδυνος για την καρδιά ανεξάρτητα από το βάρος σώματος;

Λιπώδεις μύες: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε μια ανησυχητική σύνδεση μεταξύ των λιπώδους μυών και αυξημένου κινδύνου καρδιοπαθειών, ανεξάρτητα από το συνολικό σωματικό βάρος ενός ατόμου.

Τι μπορεί να οδηγήσει σε νόσο του Crohn

Νόσος του Crohn: Η ασθένεια του Crohn είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του πεπτικού συστήματος, η οποία μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα του, από το στόμα έως τον πρωκτό. Παρόλο που η ακριβής αιτία της νόσου παραμένει άγνωστη,

Ποια είναι τα στάδια του ύπνου;

Ύπνος: Ο ύπνος αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία που περιλαμβάνει διάφορες φάσεις ή στάδια, καθένα από τα οποία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του οργανισμού. Οι φάσεις του ύπνου

Πόσα είδη αμνησίας υπάρχουν;

Αμνησία: Η αμνησία είναι μια διαταραχή της μνήμης που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως τραυματισμοί στο κεφάλι, ασθένειες, ψυχολογικές καταστάσεις ή εγκεφαλικές παθήσεις. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αμνησίας,

Close Icon