Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Πανεπιστήμιο Northwestern: Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης COVID-19

Πανεπιστήμιο Northwestern: Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης COVID-19

"Αν και αυτά τα ευρήματα απαιτούν ανεξάρτητη επιβεβαίωση, η τήρηση ορισμένων διατροφικών συμπεριφορών μπορεί να είναι ένα επιπλέον εργαλείο στις υπάρχουσες οδηγίες προστασίας COVID-19 για τον περιορισμό της εξάπλωσης αυτού του ιού", γράφουν οι συγγραφείς.


Πανεπιστήμιο Northwestern: «Η κατανάλωση καφέ συσχετίζεται ευνοϊκά με φλεγμονώδεις βιοδείκτες» που συνδέονται με τη «σοβαρότητα και θνησιμότητα COVID-19», γράφουν οι συγγραφείς. Η τακτική κατανάλωση καφέ τουλάχιστον ενός φλιτζανιού καθημερινά συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19, σύμφωνα με μελέτη. Ερευνητές με το Πανεπιστήμιο Northwestern δημοσίευσαν ευρήματα στο περιοδικό Nutrients, που προέκυψαν από μια ανάλυση περίπου 40.000 συμμετεχόντων της Biobank στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ομάδα μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων το 2006-2010 και υπέθεσε τον επακόλουθο κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό το 2020.

Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα την κατανάλωση καφέ, τσαγιού, επεξεργασμένου κρέατος, κόκκινου κρέατος, φρούτων, λαχανικών και λιπαρών ψαριών.

Μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η φυλή, η ηλικία, το φύλο και άλλοι παράγοντες όπως η σωματική δραστηριότητα, το επίπεδο ΔΜΣ και το ιστορικό ορισμένων ιατρικών παθήσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «η συνήθης κατανάλωση 1 ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα συσχετίστηκε με περίπου 10% μείωση του κινδύνου COVID-19 σε σύγκριση με λιγότερο από 1 φλιτζάνι / ημέρα. ” “Οι πιθανότητες θετικότητας COVID-19 ήταν 0,90 και 0,92 όταν καταναλώνουν 1 φλιτζάνι, 2-3 κύπελλα και 4+ φλιτζάνια καφέ / ημέρα (έναντι <1 φλιτζάνι / ημέρα), αντίστοιχα”, αναφέρει η μελέτη.

Η τακτική κατανάλωση καφέ τουλάχιστον ενός φλιτζανιού καθημερινά συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19, σύμφωνα με μελέτη.

Η τακτική κατανάλωση καφέ τουλάχιστον ενός φλιτζανιού ημερησίως συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19, σύμφωνα με μελέτη.

Ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και “η κατανάλωση καφέ συσχετίζεται ευνοϊκά με φλεγμονώδεις βιοδείκτες” που συνδέονται με τη “σοβαρότητα και θνησιμότητα COVID-19”, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

“Συνολικά, μια ανοσοπροστατευτική δράση του καφέ έναντι της COVID-19 είναι εύλογη και αξίζει περαιτέρω έρευνα.” Περαιτέρω ευρήματα έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 0,67 μερίδων λαχανικών μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό, ωστόσο το επεξεργασμένο κρέας (όπως το λουκάνικο και το ζαμπόν) συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο, τον οποίο οι ερευνητές υποπτεύονται ότι οφείλουν εν μέρει σε άλλους διαιτητικούς παράγοντες αντί για την ίδια την κατανάλωση κρέατος, καθώς η κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν ενέχει κίνδυνο.

“Αν και αυτά τα ευρήματα απαιτούν ανεξάρτητη επιβεβαίωση, η τήρηση ορισμένων διατροφικών συμπεριφορών μπορεί να είναι ένα επιπλέον εργαλείο στις υπάρχουσες οδηγίες προστασίας COVID-19 για τον περιορισμό της εξάπλωσης αυτού του ιού”, γράφουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το μεσογειακό στυλ διατροφής συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Σχέση μεταξύ της διατροφής και της covid -19 βρίσκει επιστημονική έρευνα

Η μεσογειακή δίαιτα θωρακίζει έναντι της Covid-19;

Βιταμίνη D : Η συμβολή της στην αντιμετώπιση του Κορωνοιού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς συνδέονται το άγχος με τον μεταβολισμό;

Άγχος μεταβολισμός: Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε καταστάσεις πίεσης ή απειλής, αλλά όταν γίνεται χρόνιο, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεών του

Πότε η ζάλη δεν είναι τόσο αθώα

Ζάλη: Η ζάλη είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να υποδεικνύει διάφορες καταστάσεις και προβλήματα υγείας. Αν και συνήθως συνδέεται με περιστατικά που δεν είναι σοβαρά, όπως η ορθοστατική υπόταση ή η κούραση, η ζάλη μπορεί

Πώς να αναγνωρίσετε την ορμονική ημικρανία

Ορμονική ημικρανία: Η ορμονική ημικρανία είναι μια μορφή ημικρανίας που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες λόγω των διακυμάνσεων στα επίπεδα των ορμονών, ιδιαίτερα των οιστρογόνων. Για να την ξεχωρίσετε από άλλες μορφές ημικρανίας

Σύνδεση της κατάθλιψης με τις χρόνιες παθήσεις

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το πιο ευάλωτο σε ασθένειες. Αυτό συμβαίνει πιθανώς λόγω της αυξημένης φλεγμονής που παρατηρείται στους καταθλιπτικούς ασθενείς, καθώς και των αλλαγών στις ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη.

Τα βακτήρια στην ρευματοειδή αρθρίτιδα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ένα βακτήριο που έχει προσελκύσει ιδιαίτερη προσοχή είναι το Prevotella. Μελέτες έχουν δείξει ότι η παρουσία του συγκεκριμένου βακτηρίου είναι αυξημένη σε ασθενείς με ΡΑ σε σύγκριση με υγιείς ανθρώπους.

Με αυτές τις παθήσεις συνδέεται η υπόταση

Υπόταση: Η υπόταση, ή χαμηλή αρτηριακή πίεση, είναι μια κατάσταση όπου η αρτηριακή πίεση του αίματος είναι χαμηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα. Αν και πολλές φορές δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας, η υπόταση μπορεί να οδηγήσει

Τα σιωπηλά συμπτώματα της αφυδάτωσης

Αφυδάτωση: Η αφυδάτωση δεν εκδηλώνεται πάντα με προφανή σημάδια, όπως η δίψα. Υπάρχουν αρκετά σιωπηλά συμπτώματα που μπορεί να περάσουν απαρατήρητα, αλλά υποδεικνύουν ότι το σώμα σας

Γιατί δεν πρέπει απλώς να αγνοήσετε την ημικρανία

Ημικρανία: Η ημικρανία δεν είναι ένας απλός πονοκέφαλος. Πρόκειται για μια νευρολογική διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής, προκαλώντας έντονο πόνο, ναυτία, ευαισθησία στο φως και τον ήχο,

Close Icon