Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια: Τεχνητό γλυκαντικό σε ποτά μπορεί να αυξήσει την επιθυμία για φαγητό στις γυναίκες και τους παχύσαρκους

Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια: Τεχνητό γλυκαντικό σε ποτά μπορεί να αυξήσει την επιθυμία για φαγητό στις γυναίκες και τους παχύσαρκους

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι όσοι πίνουν συχνά ποτά με ζάχαρη έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας, όπως αύξηση βάρους, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, νεφρικές παθήσεις, μη αλκοολική ηπατική νόσο, κοιλότητες και ουρική αρθρίτιδα.


Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια: Τα αεριούχα και τα ποτά διατροφής που περιέχουν το τεχνητό γλυκαντικό σουκραλόζη μπορεί να αυξήσουν την επιθυμία για φαγητό και την όρεξη σε γυναίκες και άτομα που είναι παχύσαρκα, λένε οι ερευνητές. Σε μια νέα μελέτη με επικεφαλής την Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) και δημοσιευμένη στο JAMA Network Open, οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιδράσεις ενός τεχνητού γλυκαντικού – ή ενός μη θρεπτικού γλυκαντικού (NNS) – τόσο στη δραστηριότητα του εγκεφάλου όσο και στις αποκρίσεις της όρεξης σε διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού.

Εβδομήντα τέσσερις ενήλικες συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων 43 γυναικών, ολοκλήρωσαν τη μελέτη από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021, συμπεριλαμβανομένου ισάριθμου αριθμού ανδρών και γυναικών που προσδιορίστηκαν ως υγιές βάρος, υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Κατά τη διάρκεια τριών ξεχωριστών πρωινών επισκέψεων στο Κέντρο Γνωσιακής Νευροαπεικόνισης του USC Dornsife, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν 300 χιλιοστόλιτρα ροφήματος γλυκανμένο με σακχαρόζη (θρεπτική ζάχαρη), ένα ποτό που γλυκαίνεται με τη σουκραλόζη NNS ή νερό ως έλεγχο.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές πέρασαν δύο ώρες για να μετρήσουν την ενεργοποίηση περιοχών του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την όρεξη και την επιθυμία για φαγητό, σε απάντηση εικόνων τροφών με πολλές θερμίδες, χρησιμοποιώντας μια τεχνική απεικόνισης που ονομάζεται λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) εκτός από τα επίπεδα γλυκόζης, τα επίπεδα ινσουλίνης και άλλα, μεταβολικές ορμόνες στο αίμα και την ποσότητα τροφής που καταναλώνεται σε μπουφέ με σνακ στο τέλος κάθε συνεδρίας, σύμφωνα με συνοδευτική ανακοίνωση.

«Δειγματοληψία αίματος κατά την έναρξη και 10, 35 και 120 λεπτά αφότου οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα ποτό που περιείχε σακχαρόζη, σουκραλόζη ή νερό για τη μέτρηση της γλυκόζης στο πλάσμα, της ινσουλίνης, του πεπτιδίου που μοιάζει με γλυκαγόνη (7-36), ακυλ-γκρελίνη, συνολικό πεπτίδιο YY

Στη συνέχεια, δόθηκε στους συμμετέχοντες ένα γεύμα κατά βούληση. Οι συμμετέχοντες ήταν δεξιόχειρες, μη καπνιστές, σταθεροί στο βάρος για τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τις επισκέψεις της μελέτης, μη διατροφείς, χωρίς λήψη φαρμάκων και χωρίς ιστορικό διατροφικών διαταραχών, παράνομοι χρήση ναρκωτικών ή ιατρικές διαγνώσεις », ανέφερε η ομάδα στην περίληψη της μελέτης.

Οι απεικονιστικές μελέτες αποκάλυψαν αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την επιθυμία για φαγητό και την όρεξη αφού γυναίκες και παχύσαρκα άτομα κατανάλωσαν ποτά που περιέχουν σουκραλόζη, σε σύγκριση με ποτά που περιέχουν πραγματική ζάχαρη. Υπήρξε επίσης μειωμένο επίπεδο ορμονών που οδήγησε τον συμμετέχοντα να αισθανθεί χορτάτος αφού έπινε το ποτό που περιείχε σουκραλόζη σε σύγκριση με το ποτό που περιείχε σακχαρόζη.

Τέλος, οι γυναίκες συμμετέχουσες που έπιναν ποτό που περιείχε σουκραλόζη έτρωγαν περισσότερο στον μπουφέ με σνακ παρά αφού έπιναν το ποτό που περιείχε σακχαρόζη. Η πρόσληψη τροφής δεν διαφέρει για τους άνδρες συμμετέχοντες και περισσότερο από το 40% των ενηλίκων των ΗΠΑ χρησιμοποιούν σήμερα τα NNS ως επιλογή χωρίς θερμίδες για να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και να απολαύσουν ακόμα μια γλυκιά απόλαυση.

“Η μελέτη μας αρχίζει να παρέχει πλαίσιο για τα μικτά αποτελέσματα από προηγούμενες μελέτες όταν πρόκειται για τις νευρικές και συμπεριφορικές επιδράσεις των τεχνητών γλυκαντικών”, δήλωσε η Δρ. Κάθλιν Πέιτζ, αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Κεκ, ανέφερε σε δήλωσή της.

“Μελετώντας διαφορετικές ομάδες καταφέραμε να δείξουμε ότι οι γυναίκες και τα άτομα με παχυσαρκία μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε τεχνητά γλυκαντικά. Για αυτές τις ομάδες, η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ποτών μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλο να πεινάσει, πράγμα που μπορεί με τη σειρά του να καταναλώσει περισσότερες θερμίδες. ” Η σελίδα συνέστησε την ερμηνεία των ευρημάτων με προσοχή επειδή όλοι οι συμμετέχοντες ήταν νηστικοί για 12 ώρες όλη τη νύχτα πριν από τη μελέτη.

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων αναψυκτικών δίαιτας την ημέρα συνδέεται με εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακές παθήσεις Επιπλέον, σημείωσε ότι οι συνέπειες για την υγεία των τεχνητών γλυκαντικών παραμένουν πολύ συζητημένες. “Υπάρχει διαμάχη σχετικά με τη χρήση τεχνητών γλυκαντικών, επειδή πολλοί άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για απώλεια βάρους”, δήλωσε ο Page. “Ενώ ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμες, άλλες δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους, στον διαβήτη τύπου 2 και σε άλλες μεταβολικές διαταραχές.

Η μελέτη μας εξέτασε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού για να εξηγήσει μερικούς από τους λόγους πίσω από αυτά τα αντικρουόμενα αποτελέσματα.”

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απαριθμεί επί του παρόντος έξι γλυκαντικές ουσίες υψηλής έντασης ως εγκεκριμένες από τον FDA ως πρόσθετα τροφίμων, όπως σακχαρίνη, ασπαρτάμη, κάλιο ακεσουλφάμης (Ace-K), σουκραλόζη, νεοτάμη και πλεονετάμη. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι όσοι πίνουν συχνά ποτά με ζάχαρη έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας, όπως αύξηση βάρους, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, νεφρικές παθήσεις, μη αλκοολική ηπατική νόσο, κοιλότητες και ουρική αρθρίτιδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις της κατανάλωσης τεχνητών συστατικών στα τρόφιμα

Light εναλλακτικές λύσεις ενυδάτωσης

Διαιτολόγοι: αμφιβολία για τα γλυκαντικά

Μάθε τι περιέχει το Red Bull αναλυτικά.Κρύβει κινδύνους για την υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς συνδέεται η όραση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις;

Όραση: Η όραση και οι καρδιολογικές παθήσεις είναι δύο σημαντικές πτυχές της υγείας μας που συχνά σχετίζονται άμεσα, καθώς ορισμένα καρδιοαγγειακά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν προβλήματα όρασης.

Σύνδρομο klippel- Feil: Μια σπάνια συγγενής ανωμαλία

Η αιτία του συνδρόμου Klippel-Feil είναι συνήθως γενετική, με πολλές περιπτώσεις να σχετίζονται με μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια που επηρεάζουν την ανάπτυξη των σπονδύλων. Η κατάσταση μπορεί να είναι οικογενής ή να εμφανίζεται τυχαία.

Μουσική: Μειώνει την αναστάτωση σε άτομα με άνοια

Μουσική: Μία από τις πιο αποτελεσματικές και ανακουφιστικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση της δυσφορίας σε άτομα με άνοια είναι η εξατομικευμένη μουσικοθεραπεία, μια πρακτική που αξιοποιεί τη δύναμη της μουσικής για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής αυτών των ατόμων.

39 εβδομάδες: Είναι ο ιδανικός χρόνος τοκετού για γυναίκες με υπερτασικές διαταραχές

39 εβδομάδες: Μία πρωτοποριακή μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της, αποκάλυψε ότι οι 39 εβδομάδες εγκυμοσύνης είναι η ιδανική στιγμή για τον τοκετό σε γυναίκες με υπερτασικές εγκυμοσύνες, όπως αυτές με προεκλαμψία ή χρόνια υπέρταση.

Αργή γήρανση: Οι εξελίξεις που αλλάζουν τον τρόπο που ζούμε

Αργή γήρανση: Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα γεροντολόγων, εξέτασε πώς διάφοροι παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, η γενετική και οι καινοτομίες στην υγειονομική περίθαλψη, συμβάλλουν στην επιβράδυνση της φυσικής διαδικασίας γήρανσης.

Γλυκαντικά: Ενισχύουν την επίδραση της καφεΐνης

Γλυκαντικά: Μια νέα μελέτη αποκάλυψε μια ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση μεταξύ γλυκαντικών και καφεΐνης στον καφέ, υποδεικνύοντας ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να ενισχύσει τις διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης, ιδιαίτερα σε άτομα που χαρακτηρίζονται ως «νυχτόβια».

Παπούτσια υψηλής απορρόφησης: Μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμών στους δρομείς;

Παπούτσια υψηλής απορρόφησης: Μια πρόσφατη μελέτη ρίχνει φως σε μια ανησυχητική τάση μεταξύ των δρομέων: ο τύπος των παπουτσιών που φοράνε μπορεί να συμβάλλει σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.

Close Icon