Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια: Τεχνητό γλυκαντικό σε ποτά μπορεί να αυξήσει την επιθυμία για φαγητό στις γυναίκες και τους παχύσαρκους

Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια: Τεχνητό γλυκαντικό σε ποτά μπορεί να αυξήσει την επιθυμία για φαγητό στις γυναίκες και τους παχύσαρκους

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι όσοι πίνουν συχνά ποτά με ζάχαρη έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας, όπως αύξηση βάρους, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, νεφρικές παθήσεις, μη αλκοολική ηπατική νόσο, κοιλότητες και ουρική αρθρίτιδα.


Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια: Τα αεριούχα και τα ποτά διατροφής που περιέχουν το τεχνητό γλυκαντικό σουκραλόζη μπορεί να αυξήσουν την επιθυμία για φαγητό και την όρεξη σε γυναίκες και άτομα που είναι παχύσαρκα, λένε οι ερευνητές. Σε μια νέα μελέτη με επικεφαλής την Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) και δημοσιευμένη στο JAMA Network Open, οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιδράσεις ενός τεχνητού γλυκαντικού – ή ενός μη θρεπτικού γλυκαντικού (NNS) – τόσο στη δραστηριότητα του εγκεφάλου όσο και στις αποκρίσεις της όρεξης σε διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού.

Εβδομήντα τέσσερις ενήλικες συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων 43 γυναικών, ολοκλήρωσαν τη μελέτη από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021, συμπεριλαμβανομένου ισάριθμου αριθμού ανδρών και γυναικών που προσδιορίστηκαν ως υγιές βάρος, υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Κατά τη διάρκεια τριών ξεχωριστών πρωινών επισκέψεων στο Κέντρο Γνωσιακής Νευροαπεικόνισης του USC Dornsife, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν 300 χιλιοστόλιτρα ροφήματος γλυκανμένο με σακχαρόζη (θρεπτική ζάχαρη), ένα ποτό που γλυκαίνεται με τη σουκραλόζη NNS ή νερό ως έλεγχο.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές πέρασαν δύο ώρες για να μετρήσουν την ενεργοποίηση περιοχών του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την όρεξη και την επιθυμία για φαγητό, σε απάντηση εικόνων τροφών με πολλές θερμίδες, χρησιμοποιώντας μια τεχνική απεικόνισης που ονομάζεται λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) εκτός από τα επίπεδα γλυκόζης, τα επίπεδα ινσουλίνης και άλλα, μεταβολικές ορμόνες στο αίμα και την ποσότητα τροφής που καταναλώνεται σε μπουφέ με σνακ στο τέλος κάθε συνεδρίας, σύμφωνα με συνοδευτική ανακοίνωση.

«Δειγματοληψία αίματος κατά την έναρξη και 10, 35 και 120 λεπτά αφότου οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα ποτό που περιείχε σακχαρόζη, σουκραλόζη ή νερό για τη μέτρηση της γλυκόζης στο πλάσμα, της ινσουλίνης, του πεπτιδίου που μοιάζει με γλυκαγόνη (7-36), ακυλ-γκρελίνη, συνολικό πεπτίδιο YY

Στη συνέχεια, δόθηκε στους συμμετέχοντες ένα γεύμα κατά βούληση. Οι συμμετέχοντες ήταν δεξιόχειρες, μη καπνιστές, σταθεροί στο βάρος για τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τις επισκέψεις της μελέτης, μη διατροφείς, χωρίς λήψη φαρμάκων και χωρίς ιστορικό διατροφικών διαταραχών, παράνομοι χρήση ναρκωτικών ή ιατρικές διαγνώσεις », ανέφερε η ομάδα στην περίληψη της μελέτης.

Οι απεικονιστικές μελέτες αποκάλυψαν αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την επιθυμία για φαγητό και την όρεξη αφού γυναίκες και παχύσαρκα άτομα κατανάλωσαν ποτά που περιέχουν σουκραλόζη, σε σύγκριση με ποτά που περιέχουν πραγματική ζάχαρη. Υπήρξε επίσης μειωμένο επίπεδο ορμονών που οδήγησε τον συμμετέχοντα να αισθανθεί χορτάτος αφού έπινε το ποτό που περιείχε σουκραλόζη σε σύγκριση με το ποτό που περιείχε σακχαρόζη.

Τέλος, οι γυναίκες συμμετέχουσες που έπιναν ποτό που περιείχε σουκραλόζη έτρωγαν περισσότερο στον μπουφέ με σνακ παρά αφού έπιναν το ποτό που περιείχε σακχαρόζη. Η πρόσληψη τροφής δεν διαφέρει για τους άνδρες συμμετέχοντες και περισσότερο από το 40% των ενηλίκων των ΗΠΑ χρησιμοποιούν σήμερα τα NNS ως επιλογή χωρίς θερμίδες για να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και να απολαύσουν ακόμα μια γλυκιά απόλαυση.

“Η μελέτη μας αρχίζει να παρέχει πλαίσιο για τα μικτά αποτελέσματα από προηγούμενες μελέτες όταν πρόκειται για τις νευρικές και συμπεριφορικές επιδράσεις των τεχνητών γλυκαντικών”, δήλωσε η Δρ. Κάθλιν Πέιτζ, αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Κεκ, ανέφερε σε δήλωσή της.

“Μελετώντας διαφορετικές ομάδες καταφέραμε να δείξουμε ότι οι γυναίκες και τα άτομα με παχυσαρκία μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε τεχνητά γλυκαντικά. Για αυτές τις ομάδες, η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ποτών μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλο να πεινάσει, πράγμα που μπορεί με τη σειρά του να καταναλώσει περισσότερες θερμίδες. ” Η σελίδα συνέστησε την ερμηνεία των ευρημάτων με προσοχή επειδή όλοι οι συμμετέχοντες ήταν νηστικοί για 12 ώρες όλη τη νύχτα πριν από τη μελέτη.

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων αναψυκτικών δίαιτας την ημέρα συνδέεται με εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακές παθήσεις Επιπλέον, σημείωσε ότι οι συνέπειες για την υγεία των τεχνητών γλυκαντικών παραμένουν πολύ συζητημένες. “Υπάρχει διαμάχη σχετικά με τη χρήση τεχνητών γλυκαντικών, επειδή πολλοί άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για απώλεια βάρους”, δήλωσε ο Page. “Ενώ ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμες, άλλες δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους, στον διαβήτη τύπου 2 και σε άλλες μεταβολικές διαταραχές.

Η μελέτη μας εξέτασε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού για να εξηγήσει μερικούς από τους λόγους πίσω από αυτά τα αντικρουόμενα αποτελέσματα.”

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απαριθμεί επί του παρόντος έξι γλυκαντικές ουσίες υψηλής έντασης ως εγκεκριμένες από τον FDA ως πρόσθετα τροφίμων, όπως σακχαρίνη, ασπαρτάμη, κάλιο ακεσουλφάμης (Ace-K), σουκραλόζη, νεοτάμη και πλεονετάμη. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι όσοι πίνουν συχνά ποτά με ζάχαρη έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας, όπως αύξηση βάρους, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, νεφρικές παθήσεις, μη αλκοολική ηπατική νόσο, κοιλότητες και ουρική αρθρίτιδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις της κατανάλωσης τεχνητών συστατικών στα τρόφιμα

Light εναλλακτικές λύσεις ενυδάτωσης

Διαιτολόγοι: αμφιβολία για τα γλυκαντικά

Μάθε τι περιέχει το Red Bull αναλυτικά.Κρύβει κινδύνους για την υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βελτιώνοντας τη διάγνωση και την κατανόηση των καρκινικών κυττάρων με τη διάσπαση όγκων

Διάσπαση όγκων: Οι μέθοδοι διάσπασης όγκων σε στερεούς ιστούς είναι ένα σημαντικό κομμάτι της έρευνας για τον καρκίνο, διότι επιτρέπουν στους επιστήμονες να μελετούν τα κυτταρικά συστατικά των όγκων με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Τα αυτιστικά τρανς άτομα αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην υγειονομική περίθαλψη

Υγειονομική περίθαλψη: Μελέτη αποκαλύπτει ότι τα άτομα που είναι τόσο αυτιστικά όσο και τρανς ή έμφυλα διαφοροποιημένα βιώνουν φτωχότερα αποτελέσματα υγείας και αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Είναι η διαλείπουσα νηστεία η νέα τάση στη διατροφή που αντικαθιστά τις κλασικές δίαιτες;

Διαλείπουσα νηστεία: Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι μια πιο αποτελεσματική εναλλακτική σε σχέση με τα παραδοσιακά διαιτητικά προγράμματα, αμφισβητώντας τις συμβατικές μεθόδους διαχείρισης του βάρους.

Ποιοι παράγοντες διαφοροποιούν ανδρική και γυναικεία εκδήλωση του συνδρόμου Τουρέτ:

Σύνδρομο Τουρέτ: Παρόλο που η διαταραχή είναι σχετικά σπάνια, επηρεάζοντας περίπου το 1% του πληθυσμού, συχνά παρεξηγείται, ιδιαίτερα ως προς τον τρόπο που εκδηλώνεται διαφορετικά μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Είναι οι λιπώδεις μύες ο κρυφός κίνδυνος για την καρδιά ανεξάρτητα από το βάρος σώματος;

Λιπώδεις μύες: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε μια ανησυχητική σύνδεση μεταξύ των λιπώδους μυών και αυξημένου κινδύνου καρδιοπαθειών, ανεξάρτητα από το συνολικό σωματικό βάρος ενός ατόμου.

Τι μπορεί να οδηγήσει σε νόσο του Crohn

Νόσος του Crohn: Η ασθένεια του Crohn είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του πεπτικού συστήματος, η οποία μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα του, από το στόμα έως τον πρωκτό. Παρόλο που η ακριβής αιτία της νόσου παραμένει άγνωστη,

Ποια είναι τα στάδια του ύπνου;

Ύπνος: Ο ύπνος αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία που περιλαμβάνει διάφορες φάσεις ή στάδια, καθένα από τα οποία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του οργανισμού. Οι φάσεις του ύπνου

Close Icon