Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Πανεπιστήμιο George Washington: Βιομηχανικά χημικά που βρέθηκαν σε ορισμένα fast food

Πανεπιστήμιο George Washington: Βιομηχανικά χημικά που βρέθηκαν σε ορισμένα fast food

Οι φθαλικές ενώσεις βρίσκονται σε εκατοντάδες προϊόντα όπως το δάπεδο βινυλίου, το λιπαντικό και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Αυτά από πλαστικά πολυβινυλοχλωριδίου χρησιμοποιούνται για την κατασκευή προϊόντων όπως πλαστικές συσκευασίες, σωλήνες κήπου και ιατρικές σωλήνες.


Πανεπιστήμιο George Washington: Η πίτσα με τυρί βρέθηκε να έχει τα χαμηλότερα επίπεδα των περισσότερων χημικών ουσιών Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά που ονομάζονται φθαλικές ενώσεις φέρεται να έχουν ανιχνευθεί σε είδη φαστ φουντ, σύμφωνα με ερευνητές. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στην Εφημερίδα Επιστήμης Έκθεσης & Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας (Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology+, μια ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο George Washington εξέτασε 64 δείγματα χάμπουργκερ, πατάτες, κοτομπουκιές, μπουρίτο κοτόπουλου και πίτσα με τυρί, καθώς και γάντια χειρισμού τροφίμων, από μερικά εστιατόρια, αναλύοντάς τα για 11 χημικές ουσίες χρησιμοποιώντας αέρια χρωματογραφία-φασματομετρία μάζας.

Τα εστιατόρια που επιλέχθηκαν βρίσκονταν στο Σαν Αντόνιο του Τέξας και έγινε δειγματοληψία στα  προϊόντα γρήγορου φαγητού με τις πιο συχνές προτιμήσεις με τυπικές επικαλύψεις και γέμιση σε δύο φάσεις από το 2017 έως το 2018.

Σε έρευνα του 2016, η ομάδα είπε ότι είχε διαπιστώσει ότι τα τρόφιμα που κατηγοριοποιούνται ως κρέατα ή δημητριακά συσχετίζονται με υψηλότερη έκθεση τόσο σε δι(2-αιθυλεξυλ) φθαλικό εστέρα (DEHP) όσο και σε πλαστικοποιητή τερεφθαλικό διοκτύλιο (DEHT).

Το 2017, οι συγγραφείς δειγμάτισαν τα είδη από τα εστιατόρια, με δύο ξεχωριστές τοποθεσίες ανά αλυσίδα και δειγματοληψία μικρότερης επιλογής τροφίμων στη δεύτερη φάση. Επειδή παρατηρήθηκαν «σχετικά χαμηλές» χημικές συγκεντρώσεις στην πίτσα και τις κοτομπουκιές στην πρώτη φάση, αυτά τα είδη δεν ξαναδειγματίστηκαν το 2018 κατά τη δεύτερη φάση. Χάμπουργκερ, πατάτες τηγανητές, κοτομπουκιές, μπουρίτο κοτόπουλου και πίτσα με τυρί, καθώς και γάντια χειρισμού τροφίμων, ελήφθησαν όλα δείγματα Χάμπουργκερ, πατάτες, κοτομπουκιές, μπουρίτο κοτόπουλου και πίτσα με τυρί, καθώς και γάντια χειρισμού τροφίμων, ελήφθησαν όλα δείγματα

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, οι ερευνητές πήραν δείγματα χάμπουργκερ, πατάτες και μπουρίτο κοτόπουλου από τρεις από τις ίδιες αλυσίδες, με μια επιπλέον τρίτη θέση για δύο από τις αλυσίδες. Τα τρόφιμα αγοράστηκαν την ίδια ημέρα και όλα τα είδη είχαν παραγγελθεί και συσκευαστεί ξεχωριστά για να αποφευχθεί η διασταυρούμενη μόλυνση. Μεταφέρθηκαν πίσω στο εργαστήριο σε ψυγείο στην ίδια συσκευασία. Ένα μόνο βύσμα αφρού πολυουρεθάνης χρησίμευε ως το κενό πεδίο για κάθε εστιατόριο κατά τη διάρκεια κάθε φάσης δειγματοληψίας και τα δείγματα καταψύχθηκαν στους -20 °C μέχρι να αναλυθούν.

Η δεύτερη φάση συνέλεξε επίσης ένα ζευγάρι γάντια σε κάθε εστιατόριο. Τελικά, το DEHT βρέθηκε στις υψηλότερες συγκεντρώσεις τόσο σε τρόφιμα όσο και σε γάντια, το ορθοφθαλικό που ονομάζεται DnBP ανιχνεύθηκε στο 81% των δειγμάτων τροφίμων και το DEHP στο 70%. Το DEHT δεν ανιχνεύθηκε στις πατάτες και οι συγκεντρώσεις της χημικής ουσίας ήταν σημαντικά υψηλότερες στα μπουρίτο από τα χάμπουργκερ.

Η πίτσα με τυρί είχε τα χαμηλότερα επίπεδα των περισσότερων χημικών ουσιών. ” Μια επιλογή δημοφιλών ειδών γρήγορου φαγητού στα οποία έγινε δειγματοληψία σε αυτήν τη μελέτη περιέχει ανιχνεύσιμα επίπεδα πλαστικοποιητών αντικατάστασης και αφορούν ορθοφθαλικές ενώσεις. Επιπλέον, τα γάντια χειρισμού τροφίμων περιέχουν πλαστικοποιητές αντικατάστασης, οι οποίοι μπορεί να αποτελούν πηγή μόλυνσης των τροφίμων.

Αυτά τα αποτελέσματα, εάν επιβεβαιωθούν, μπορεί να ενημερώσουν μεμονωμένες και ρυθμιστικές στρατηγικές μείωσης της έκθεσης», έγραψαν οι ερευνητές. Το έργο υποστηρίχθηκε από το Passport Foundation, Forsythia Foundation και Marisla Foundation, ομάδες που υποστηρίζουν θέματα περιβάλλοντος και υγείας. Ενώ ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος του National Restaurant Association Larry Lynch είπε στο USA Today ότι η μελέτη «προσπαθούσε να υποκινήσει τον φόβο και να γίνει πρωτοσέλιδο», η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) είπε στην Washington Post ότι θα επανεξετάσει τα ευρήματα.

Φάτε αυτό, όχι εκείνο: Έκδοση φαστ-φουντ Οι φθαλικές ενώσεις – που συχνά ονομάζονται πλαστικοποιητές – χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πλαστικά πιο ανθεκτικά, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Άλλα χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στη διάλυση διαφορετικών υλικών.

Οι φθαλικές ενώσεις βρίσκονται σε εκατοντάδες προϊόντα όπως το δάπεδο βινυλίου, το λιπαντικό και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Αυτά από πλαστικά πολυβινυλοχλωριδίου χρησιμοποιούνται για την κατασκευή προϊόντων όπως πλαστικές συσκευασίες, σωλήνες κήπου και ιατρικές σωλήνες.

Η έκθεση σε φθαλικές ενώσεις συμβαίνει όταν τρώτε ή πίνετε τρόφιμα που έχουν έρθει σε επαφή με προϊόντα που περιέχουν φθαλικές ενώσεις – αν και κάποια έκθεση μπορεί να προκύψει από την αναπνοή σωματιδίων φθαλικών ενώσεων. Ενώ ορισμένοι τύποι φθαλικών ενώσεων έχουν επηρεάσει το αναπαραγωγικό σύστημα των ζώων, οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την έκθεση σε χαμηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων δεν είναι τόσο σαφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σε fast food των ΗΠΑ εντοπίστηκαν ανησυχητικές ποσότητες φθαλικών ενώσεων

Κάντε πιο υγιεινό το … fast food

Λιωμένα σκαθάρια,ροζ κόλλα βρέθηκαν στα smoothies φράουλα Starbucks

O ρόλος καταστημάτων junk food στην εμφάνιση καρδιακών προσβολών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα αυτιστικά τρανς άτομα αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην υγειονομική περίθαλψη

Υγειονομική περίθαλψη: Μελέτη αποκαλύπτει ότι τα άτομα που είναι τόσο αυτιστικά όσο και τρανς ή έμφυλα διαφοροποιημένα βιώνουν φτωχότερα αποτελέσματα υγείας και αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Είναι η διαλείπουσα νηστεία η νέα τάση στη διατροφή που αντικαθιστά τις κλασικές δίαιτες;

Διαλείπουσα νηστεία: Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι μια πιο αποτελεσματική εναλλακτική σε σχέση με τα παραδοσιακά διαιτητικά προγράμματα, αμφισβητώντας τις συμβατικές μεθόδους διαχείρισης του βάρους.

Ποιοι παράγοντες διαφοροποιούν ανδρική και γυναικεία εκδήλωση του συνδρόμου Τουρέτ:

Σύνδρομο Τουρέτ: Παρόλο που η διαταραχή είναι σχετικά σπάνια, επηρεάζοντας περίπου το 1% του πληθυσμού, συχνά παρεξηγείται, ιδιαίτερα ως προς τον τρόπο που εκδηλώνεται διαφορετικά μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Είναι οι λιπώδεις μύες ο κρυφός κίνδυνος για την καρδιά ανεξάρτητα από το βάρος σώματος;

Λιπώδεις μύες: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε μια ανησυχητική σύνδεση μεταξύ των λιπώδους μυών και αυξημένου κινδύνου καρδιοπαθειών, ανεξάρτητα από το συνολικό σωματικό βάρος ενός ατόμου.

Τι μπορεί να οδηγήσει σε νόσο του Crohn

Νόσος του Crohn: Η ασθένεια του Crohn είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του πεπτικού συστήματος, η οποία μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα του, από το στόμα έως τον πρωκτό. Παρόλο που η ακριβής αιτία της νόσου παραμένει άγνωστη,

Ποια είναι τα στάδια του ύπνου;

Ύπνος: Ο ύπνος αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία που περιλαμβάνει διάφορες φάσεις ή στάδια, καθένα από τα οποία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του οργανισμού. Οι φάσεις του ύπνου

Πόσα είδη αμνησίας υπάρχουν;

Αμνησία: Η αμνησία είναι μια διαταραχή της μνήμης που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως τραυματισμοί στο κεφάλι, ασθένειες, ψυχολογικές καταστάσεις ή εγκεφαλικές παθήσεις. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αμνησίας,

Close Icon