Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Παιδική παχυσαρκία: Η πηγή ζάχαρης πιο σημαντική από την ποσότητα

Παιδική παχυσαρκία: Η πηγή ζάχαρης πιο σημαντική από την ποσότητα

Παιδική παχυσαρκία: Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όταν πρόκειται για την ανάπτυξη παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία, η πηγή της ζάχαρης φαίνεται να είναι πιο σημαντική από την ποσότητα. 

Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO) στη Βενετία της Ιταλίας (12-15 Μαΐου) υποδηλώνει ότι η πηγή ζάχαρης είναι πιο σημαντική από την ποσότητα ζάχαρης όταν πρόκειται για την ανάπτυξη παχυσαρκίας στα παιδιά. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η συνολική ποσότητα ζάχαρης που καταναλώθηκε όταν ήταν πολύ νέος δεν συσχετίστηκε με το βάρος στην ηλικία των 10 ή 11 ετών. Ωστόσο, τα παιδιά που έπαιρναν μεγαλύτερο ποσοστό της ζάχαρης τους από υγρά γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ζάχαρη (γάλα και βουτυρόγαλα) είχαν λιγότερες πιθανότητες να συνεχίσουν να ζουν με υπέρβαρο ή παχυσαρκία.


Ομοίως, η λήψη περισσότερης ζάχαρης από τα φρούτα συνδέθηκε με μικρότερη αύξηση βάρους. Ωστόσο, η λήψη πολλής ζάχαρης από γλυκά σνακ όπως κέικ, ζαχαροπλαστεία και ζαχαρούχο γάλα και ροφήματα γιαουρτιού, όπως το γάλα σοκολάτας, συνδέθηκε με υψηλότερο βάρος. «Η υψηλή κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών θεωρείται παράγοντας κινδύνου για παιδικό υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία και γι’ αυτό τα παιδιά συμβουλεύονται να καταναλώνουν λιγότερες τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, όπως ζαχαροπλαστεία, κέικ και ποτά με ζάχαρη, και να τρώνε περισσότερα φρούτα και γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ζάχαρη. όπως το γάλα και το γιαούρτι», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Junyang Zou.

“Αλλά ενώ τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ζάχαρη θεωρούνται υγιεινά, περιέχουν υψηλές ποσότητες εγγενών σακχάρων—ζάχαρη που υπάρχει φυσικά στο φαγητό, αντί να προστίθεται. Θέλαμε να μάθουμε εάν η πηγή της ζάχαρης, προστιθέμενη έναντι εγγενούς, καθώς και η ποσότητα, επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης υπέρβαρου ή παχυσαρκίας. Ενώ αυτό έχει μελετηθεί στο παρελθόν, τα αποτελέσματα είναι ασυνεπή και υπάρχει έλλειψη έρευνας υψηλής ποιότητας για το θέμα.”

Για να το αντιμετωπίσουν αυτό, ο Zou και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη GEKCO Drenthe, μια συνεχιζόμενη διαχρονική μελέτη μιας κοόρτης παιδιών που γεννήθηκαν στο Drenthe, στη βόρεια Ολλανδία, μεταξύ Απριλίου 2006 και Απριλίου 2007, για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της συνολικής πρόσληψης ζάχαρης στις αρχές. την παιδική ηλικία και την πρόσληψη ζάχαρης από διαφορετικές πηγές σχετικά με το βάρος, την αύξηση βάρους και την ανάπτυξη υπέρβαρου και παχυσαρκίας.

Οι απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο πρόσληψης τροφής που συμπλήρωσαν οι γονείς 891 παιδιών (448 άντρες) όταν τα παιδιά ήταν 3 ετών χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό της ημερήσιας συνολικής πρόσληψης ζάχαρης και της ημερήσιας πρόσληψης ζάχαρης από 13 ομάδες τροφίμων. Το ύψος και το βάρος, όπως μετρήθηκαν από εκπαιδευμένους νοσηλευτές, χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό των βαθμολογιών Z του ΔΜΣ, της αλλαγής αυτής της βαθμολογίας μεταξύ 3 και 10/11 ετών και της κατάστασης βάρους στα 10/11 έτη (κανονικό βάρος/υπέρβαρο/παχύσαρκος, όπως ορίζεται από International Obesity Task Force 2012 κριτήρια).

Το BMI Z-scores είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μέτρο βάρους στην παιδική και εφηβική ηλικία. Δείχνουν πώς ο ΔΜΣ ενός νεαρού ατόμου συγκρίνεται με τον μέσο ΔΜΣ για την ηλικία και το φύλο του, με τις υψηλότερες τιμές να αντιπροσωπεύουν υψηλότερο βάρος. Και τα 891 παιδιά συμπεριλήφθηκαν στη βαθμολογία BMI-Z στα 10/11 έτη και στην αλλαγή στις αναλύσεις βαθμολογίας BMI-Z. 817 από τα παιδιά (414 άνδρες) συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση κατάστασης βάρους (74/891 ζούσαν με υπέρβαρο ή παχυσαρκία στην ηλικία των 3 ετών και αποκλείστηκαν από αυτήν την ανάλυση).

Η μέση συνολική ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης ήταν 112 γρ. Αυτό αποτελούσε περίπου το ένα τρίτο (32%) της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας των 1.388 θερμίδων. Οι κύριες πηγές ζάχαρης ήταν τα φρούτα (μέση ημερήσια πρόσληψη = 13 g), τα γαλακτοκομικά προϊόντα (18,6 g), τα ζαχαρούχα ποτά (41,7 g) και τα σνακ με ζάχαρη (13,1 g). Στην ηλικία των 10/11 ετών, 102 παιδιά με φυσιολογικό βάρος στην ηλικία των 3 ετών παρουσίασαν υπέρβαρο ή παχυσαρκία. Η συνολική πρόσληψη ζάχαρης στα 3 χρόνια δεν σχετιζόταν με το δείκτη BMI Z, την αύξηση βάρους ή την κατάσταση βάρους 10/11 ετών.

Ωστόσο, η υψηλότερη πρόσληψη ζάχαρης από σνακ με ζάχαρη σχετιζόταν με υψηλότερο δείκτη BMI Z στο 10/11. Αντίθετα, η υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης από τα φρούτα (μόνο ολόκληρα φρούτα) σχετιζόταν με χαμηλότερο δείκτη BMI Z στα 10/11 χρόνια και μικρότερη αύξηση βάρους. (Δεν βρέθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ του χυμού φρούτων και του βάρους.) Και η υψηλότερη πρόσληψη ζάχαρης από υγρά γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ζάχαρη (γάλα και βουτυρόγαλα) σχετιζόταν με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης υπέρβαρου/παχυσαρκίας στην ηλικία των 10/11 ετών.

Τα παιδιά με την υψηλότερη πρόσληψη αυτών των προϊόντων ηλικίας 3 ετών είχαν 67% χαμηλότερο κίνδυνο να συνεχίσουν να έχουν υπέρβαρο/παχυσαρκία, σε σύγκριση με εκείνα με τη χαμηλότερη πρόσληψη. Η μελέτη δεν εξέτασε γιατί αυτές οι τροφές επηρέασαν διαφορετικά το βάρος. Ωστόσο, πιθανές εξηγήσεις περιλαμβάνουν βραδύτερη απελευθέρωση ζάχαρης από κομμάτια φρούτων παρά από σνακ με ζάχαρη και διαφορές στον τρόπο με τον οποίο τα σάκχαρα στα διάφορα τρόφιμα (σακχαρόζη σε κέικ και ζαχαροπλαστεία, φρουκτόζη σε φρούτα και γαλακτικομικά).

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όταν πρόκειται για την ανάπτυξη παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία, η πηγή της ζάχαρης φαίνεται να είναι πιο σημαντική από την ποσότητα. Ο Ζου προσθέτει: «Τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να έχουν φρούτα και γάλα αντί για ζαχαρούχο γάλα και ροφήματα γιαουρτιού, γλυκά, κέικ και άλλα τρόφιμα πλούσια σε πρόσθετη ζάχαρη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου 

Κίνα: Αισιόδοξα μηνύματα από την καταπολέμηση της καθιστικής συμπεριφοράς σε παιδιά

Πώς η νυχτερινή εργασία αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας

Πώς η «ενεργοποίηση» του καφέ λίπους μπορεί να προστατεύσει από την παχυσαρκία 

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Έλλειψη Βιταμίνης B: Μήπως αυτή ευθύνεται για τις ημικρανίες σας;

Έλλειψη Βιταμίνης B: Η έλλειψη βιταμίνης B έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση ημικρανιών, καθώς αυτή η βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του νευρικού συστήματος και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Η βιταμίνη B περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές μορφές,

Άνοια με σωμάτια Lewy: Τι είναι και πώς διαφέρει από την κοινή μορφή άνοιας;

Άνοια με σωμάτια Lewy: Η άνοια με σωμάτια Lewy είναι μια μορφή άνοιας που χαρακτηρίζεται από την παρουσία ακανόνιστων πρωτεϊνικών σωμάτων στον εγκέφαλο, γνωστά ως σωμάτια Lewy. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει τη σκέψη,

Τριχόπτωση: Σε ποιες ασθένειες μπορεί να οφείλεται;

Τριχόπτωση: Η τριχόπτωση είναι ένα συχνό πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η γενετική προδιάθεση, οι ορμονικές αλλαγές, το άγχος, και οι διατροφικές ελλείψεις. Ωστόσο, πολλές ασθένειες μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην απώλεια μαλλιών.

Ανεπαρκής θρέψη: 8 σημάδια πως δεν τρώτε αρκετά

Ανεπαρκής θρέψη: Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για την καλή υγεία και την ευεξία. Εάν δεν καταναλώνετε αρκετές θερμίδες ή θρεπτικά συστατικά, το σώμα σας μπορεί να στείλει σήματα. Ακολουθούν οκτώ σημάδια

Θηλασμός: Τι θα πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε

Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια φυσική και όμορφη διαδικασία, αλλά απαιτεί προετοιμασία και γνώση για να γίνει πιο εύκολη και επιτυχημένη. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε τον θηλασμό, υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα

Βακτήρια εντέρου: Η επίδρασή τους στην ανάπτυξη των μυών μετά την άσκηση

Βακτήρια εντέρου: Ενισχύοντας τα ωφέλιμα βακτήρια μέσω διατροφικών αλλαγών και προβιοτικών, μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και αποτελεσματικότερη μυϊκή ανάπτυξη.

Καρκίνος μαστού: Αυτή η ηλικιακή ομάδα κινδυνεύει περισσότερο

Καρκίνος μαστού: Η ηλικία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού. Γυναίκες σε μεγαλύτερη ηλικία, ιδιαίτερα από τα 50 και πάνω, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτήν την ασθένεια.

Ψωρίαση: Οι πιθανές επιπλοκές που ίσως δεν γνωρίζατε

Ψωρίαση: Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει κυρίως το δέρμα, αλλά μπορεί να έχει και άλλες επιπλοκές. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από την ψωρίαση

Close Icon