Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Οστά: Ποιες τροφές ενισχύουν την υγεία των οστών;

Οστά: Ποιες τροφές ενισχύουν την υγεία των οστών;

Οστά: Η υγεία των οστών ενισχύεται συχνά με τροφές που λίγοι γνωρίζουμε ότι λειτουργούν τόσο καλά!


Η διατήρηση μιας ποικίλης διατροφής μπορεί να σημαίνει την κατανάλωση ορισμένων τροφών καθαρά για διασκέδαση και άλλων για λειτουργικότητα. Τα δαμάσκηνα συχνά πέφτουν στο τελευταίο στρατόπεδο, που θεωρείται ευρέως ως γαστρονομικό εργαλείο για να παραμείνετε τακτικοί στην τουαλέτα. Αλλά νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι κάτι περισσότερο, ενισχύοντας όχι μόνο την πέψη αλλά και τη δύναμη των οστών.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου 2022 του The American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πέντε ή έξι δαμάσκηνων την ημέρα βοήθησε τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση να διατηρήσουν την οστική πυκνότητα στους γοφούς τους, κάτι που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε λιγότερα σπασίματα των οστών. Οι ερευνητές, που παρακολούθησαν 235 ηλικιωμένες γυναίκες για ένα χρόνο, υπέθεσαν ότι η καθημερινή χούφτα δαμάσκηνα μείωσε τις φλεγμονώδεις χημικές ουσίες που συμβάλλουν στην καταστροφή των οστών.

Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες τείνουν να χάνουν γρήγορα την οστική τους πυκνότητα και είναι πολύ πιο πιθανό από τους άνδρες να αναπτύξουν οστεοπόρωση με εξασθένηση των οστών. Περίπου τα τρία τέταρτα όλων των σπασμένων γοφών συμβαίνουν σε γυναίκες. αυτός ο τραυματισμός αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες να χάσετε την ανεξαρτησία σας και να πεθάνετε νωρίτερα. Επιπλέον, οι μισές από τις γυναίκες άνω των 50 ετών θα υποστούν κάταγμα στο ισχίο, τον καρπό ή τη σπονδυλική στήλη κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

«Ακόμα κι αν τα δαμάσκηνα δεν λειτουργούσαν τόσο καλά για τα κόκαλα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τα προτείνετε» λόγω των άλλων πλεονεκτημάτων τους, λέει ο Δρ Χάρολντ Ρόζεν, διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης και Θεραπείας Οστεοπόρωσης στο Χάρβαρντ. Beth Israel Deaconess Medical Center. Αλλά τα δαμάσκηνα δεν είναι μόνα στη λίστα των εκπληκτικών τροφών που διαθέτουν οφέλη για τα οστά. Σε αντίθεση με τα δαμάσκηνα, τα περισσότερα τρόφιμα και ποτά ενισχύουν το ασβέστιο, ένα κύριο συστατικό των οστών. Το μέταλλο λειτουργεί καλύτερα όταν συνδυάζεται με βιταμίνη D, η οποία βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο.

Είναι φυσιολογικό τα οστά να διασπώνται και να αναδομούνται σε μια συνεχή διαδικασία που ονομάζεται αναδιαμόρφωση. Καθώς τα οστά απελευθερώνουν το αποθηκευμένο ασβέστιο στην κυκλοφορία του αίματος για να εκτελέσουν λειτουργίες του σώματος που κυμαίνονται από την πήξη του αίματος έως τις μυϊκές συσπάσεις και πολλά άλλα, αναπληρώνουμε το απόθεμα με το ασβέστιο που τρώμε και πίνουμε. Η οστική μας μάζα φτάνει στο αποκορύφωμά της όταν είμαστε περίπου 30 ετών και παραμένει σταθερή για περίπου τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Αλλά μετά την εμμηνόπαυση, χάνουμε οστά πιο γρήγορα από ό,τι το σώμα μας μπορεί να το αντικαταστήσει. Και γενικά η γήρανση μπορεί να ωθήσει το σώμα μας να αποβάλει το ασβέστιο από τα οστά. Είναι γνωστό ότι οι κορυφαίες πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, μαζί με τα σκούρα φυλλώδη πράσινα όπως το λάχανο, το σέσκουλο και το μπρόκολο. Τα δημητριακά πρωινού και οι χυμοί φρούτων συχνά εμπλουτίζονται με το ορυκτό επίσης. Αλλά μπορεί να μην γνωρίζετε αυτές τις άλλες τροφές που περιέχουν ασβέστιο.

  • Ξερά σύκα. Δύο σύκα περιέχουν περίπου 65 χιλιοστόγραμμα (mg) ασβεστίου. Όπως τα δαμάσκηνα (και ίσως ακόμη πιο νόστιμα από τον ξάδερφό τους), τα σύκα μπορούν να τεμαχιστούν σε φέτες πάνω από πλιγούρι βρώμης ή να αναμειχθούν σε smoothies. Συνδυάζονται επίσης καλά με τυρί και ακόμη και ως επικάλυψη πίτσας.
  • Σολομός σε κονσέρβα. Μια μερίδα 90 γραμμαρίων έχει 180 mg ασβεστίου. Είναι τόσο πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, επειδή ο σολομός σε κονσέρβα περιλαμβάνει μικροσκοπικά, μαλακά κόκκαλα που πιθανότατα δεν θα τα προσέξετε καν, λέει ο Δρ Rosen. «Ένα κανονικό φιλέτο σολομού έχει μόνο 36 mg ασβεστίου, το οποίο δεν θα έλεγα ισχυρή πηγή», προσθέτει. Είναι εύκολο να αναμίξετε τον κονσερβοποιημένο σολομό με μαγιονέζα για να φτιάξετε ένα άλειμμα σάντουιτς (όπως θα κάνατε με τον τόνο) ή σε ντιπ.
  • Φυτικά γάλατα. Θεωρούμε αυτόματα το αγελαδινό γάλα ως μια στερεή πηγή ασβεστίου και με βάσιμους λόγους. Αλλά το γάλα που παρασκευάζεται από αμύγδαλα, ρύζι ή σόγια είναι συνήθως εμπλουτισμένο για να φτάσει σε επίπεδο ασβεστίου παρόμοιο με το αντίστοιχο του γαλακτοκομικού: 8 ουγγιές περιέχει 350 έως 400 mg. Ελέγξτε τις ετικέτες και προσέξτε επίσης τη ζάχαρη που μπορεί να προστεθεί στο φυτικό γάλα.

  • Τόφου. Αυτή η βασική βάση της ασιατικής κουζίνας με βάση τη σόγια μπορεί να υπερηφανεύεται για 430 mg ασβεστίου σε μια μερίδα 120 γραμμαρίων, ενώ οι εμπλουτισμένες σε ασβέστιο εκδόσεις έχουν συχνά διπλάσια ποσότητα. Οι τροφές σόγιας, οι οποίες περιλαμβάνουν το edamame, είναι γενικά πλούσιες σε ασβέστιο, λέει ο Δρ Rosen, καθώς και μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης – επίσης σημαντική για την υγεία των οστών.
  • Αμύγδαλα και βούτυρο αμυγδάλου. Γνωστά για τα οφέλη τους για την υγεία της καρδιάς, τα αμύγδαλα είναι εύκολο να αγαπηθούν (αν και έχουν θερμίδες). Ένα μισό φλιτζάνι από τους ξηρούς καρπούς έχει μόνο 190 mg ασβεστίου, ενώ 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο αμυγδάλου περιέχει 111 mg ασβεστίου.
  • Λευκά φασόλια σε κονσέρβα. Κάθε φλιτζάνι από αυτά τα όσπρια που εμπλουτίζουν τη σούπα και το τσίλι περιέχει περίπου 190 mg ασβεστίου. Τα φασόλια είναι επίσης μια έξυπνη πηγή πρωτεΐνης, λέει ο Δρ Rosen.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Προσθέστε τα καρύδια στο καθημερινά σας σνακ

Πρώιμα σημάδια και συμπτώματα καρκίνου των οστών

3 απλές συνήθειες που θα διατηρήσουν τα οστά σας γερά

Θεραπείες αρθρίτιδας: Πώς να ανακουφίσετε τον πόνο από την αρθρίτιδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς συνδέεται η όραση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις;

Όραση: Η όραση και οι καρδιολογικές παθήσεις είναι δύο σημαντικές πτυχές της υγείας μας που συχνά σχετίζονται άμεσα, καθώς ορισμένα καρδιοαγγειακά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν προβλήματα όρασης.

Σύνδρομο klippel- Feil: Μια σπάνια συγγενής ανωμαλία

Η αιτία του συνδρόμου Klippel-Feil είναι συνήθως γενετική, με πολλές περιπτώσεις να σχετίζονται με μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια που επηρεάζουν την ανάπτυξη των σπονδύλων. Η κατάσταση μπορεί να είναι οικογενής ή να εμφανίζεται τυχαία.

Μουσική: Μειώνει την αναστάτωση σε άτομα με άνοια

Μουσική: Μία από τις πιο αποτελεσματικές και ανακουφιστικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση της δυσφορίας σε άτομα με άνοια είναι η εξατομικευμένη μουσικοθεραπεία, μια πρακτική που αξιοποιεί τη δύναμη της μουσικής για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής αυτών των ατόμων.

39 εβδομάδες: Είναι ο ιδανικός χρόνος τοκετού για γυναίκες με υπερτασικές διαταραχές

39 εβδομάδες: Μία πρωτοποριακή μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της, αποκάλυψε ότι οι 39 εβδομάδες εγκυμοσύνης είναι η ιδανική στιγμή για τον τοκετό σε γυναίκες με υπερτασικές εγκυμοσύνες, όπως αυτές με προεκλαμψία ή χρόνια υπέρταση.

Αργή γήρανση: Οι εξελίξεις που αλλάζουν τον τρόπο που ζούμε

Αργή γήρανση: Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα γεροντολόγων, εξέτασε πώς διάφοροι παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, η γενετική και οι καινοτομίες στην υγειονομική περίθαλψη, συμβάλλουν στην επιβράδυνση της φυσικής διαδικασίας γήρανσης.

Γλυκαντικά: Ενισχύουν την επίδραση της καφεΐνης

Γλυκαντικά: Μια νέα μελέτη αποκάλυψε μια ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση μεταξύ γλυκαντικών και καφεΐνης στον καφέ, υποδεικνύοντας ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να ενισχύσει τις διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης, ιδιαίτερα σε άτομα που χαρακτηρίζονται ως «νυχτόβια».

Παπούτσια υψηλής απορρόφησης: Μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμών στους δρομείς;

Παπούτσια υψηλής απορρόφησης: Μια πρόσφατη μελέτη ρίχνει φως σε μια ανησυχητική τάση μεταξύ των δρομέων: ο τύπος των παπουτσιών που φοράνε μπορεί να συμβάλλει σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.

Close Icon