Η παχυσαρκία σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας έως και 15 χρόνια αργότερα, βρίσκει μια νέα μελέτη UCL που υποδηλώνει ότι η διαχείριση βάρους θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Epidemiology , υποδηλώνουν ότι τα άτομα που είναι παχύσαρκα στα τέλη της ενηλικίωσης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας κατά 31% από εκείνα των οποίων ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) βρίσκεται στο «φυσιολογικό» εύρος. Ο κίνδυνος μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλός για τις γυναίκες.
Η Δρ Dorina Cadar (Ινστιτούτο Επιδημιολογίας & Υγείας), ανώτερη συγγραφέας, δήλωσε: «Αυτά τα ευρήματα παρέχουν νέες ενδείξεις ότι η παχυσαρκία μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά τον κίνδυνο άνοιας .
“Θα πρέπει να παρακολουθείται τόσο η κατάσταση του ΔΜΣ όσο και της περιφέρειας της μέσης για την αποφυγή μεταβολικών δυσλειτουργιών. Ως εκ τούτου, συνιστάται η μείωση του βάρους σε βέλτιστα επίπεδα υιοθετώντας υγιεινά και ισορροπημένα πρότυπα διατροφής, όπως η μεσογειακή διατροφή, κατάλληλη σωματική άσκηση και μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ καθ ‘όλη τη διάρκεια της ολόκληρη τη διάρκεια ζωής των ενηλίκων. “
Οι τρέχουσες κλινικές οδηγίες υποδηλώνουν ότι η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου που συνδέεται με τις ατομικές συμπεριφορές στον τρόπο ζωής. Όμως, η ένωση παρέμεινε κάπως ασαφής λόγω αντικρουόμενων ευρημάτων από διαφορετικές μελέτες, με κάποιες προτάσεις ότι η παχυσαρκία θα μπορούσε ακόμη και να θεωρηθεί προστατευτικός παράγοντας υγείας μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων.
Για την τελευταία μελέτη, η ερευνητική ομάδα συνέλεξε δεδομένα από 6.582 άτομα σε ένα εθνικό αντιπροσωπευτικό δείγμα του αγγλικού πληθυσμού ηλικίας 50 ετών και άνω, από την Αγγλική Διαμήκη Μελέτη της Γήρανσης. Τρεις διαφορετικές πηγές χρησιμοποιήθηκαν για να εξακριβωθεί η άνοια: διάγνωση γιατρού, αναφορές πληροφορητών και στατιστικά στοιχεία επεισοδίων νοσοκομείου.
Διαπίστωσαν ότι τα άτομα των οποίων ο ΔΜΣ ήταν 30 ή υψηλότερος (σε παχύσαρκο επίπεδο) στην αρχή της περιόδου μελέτης είχαν 31% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, κατά μέσο όρο παρακολούθησης 11 ετών, από εκείνους με ΔΜΣ από 18,5-24,9 ( κανονικό επίπεδο).
Υπήρχε επίσης μια σημαντική διαφορά φύλου στον κίνδυνο άνοιας που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Οι γυναίκες με κοιλιακή παχυσαρκία (με βάση την περιφέρεια της μέσης) είχαν 39% αυξημένο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με εκείνες με φυσιολογικό επίπεδο. Αυτό ήταν ανεξάρτητο από την ηλικία, την εκπαίδευση, την οικογενειακή κατάσταση, τη συμπεριφορά του καπνίσματος, τη γενετική (γονίδιο APOE ε4), τον διαβήτη και την υπέρταση – και όμως αυτή η σχέση δεν βρέθηκε μεταξύ των ανδρών που συμμετείχαν.
Όταν ο ΔΜΣ και η περιφέρεια της μέσης εξετάστηκαν σε συνδυασμό, οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες στη μελέτη και των δύο φύλων έδειξαν 28% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με εκείνους στο φυσιολογικό εύρος.
Προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ότι η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο άνοιας μέσω της άμεσης επιρροής της στις κυτοκίνες (πρωτεΐνες σηματοδότησης κυττάρων) και στις ορμόνες που προέρχονται από λιπώδη κύτταρα ή έμμεσα μέσω δυσμενών επιπτώσεων στους αγγειακούς παράγοντες κινδύνου. Μερικοί ερευνητές έχουν επίσης προτείνει ότι το υπερβολικό σωματικό λίπος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας μέσω μεταβολικών και αγγειακών οδών που συμβάλλουν στη συσσώρευση αμυλοειδών πρωτεϊνών ή βλαβών στον εγκέφαλο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube