Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να μειώσει τον κίνδυνο λοίμωξης COVID-19;

Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να μειώσει τον κίνδυνο λοίμωξης COVID-19;

Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί σωτήρια για πολλές παθήσεις στο παρελθόν.

Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί σωτήρια για πολλές παθήσεις στο παρελθόν. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη Μεσογειακή διατροφή με μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθώς και με μειωμένο κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Επίσης, η μεσογειακή διατροφή έχει συσχετιστεί με μείωση του κινδύνου για ιώσεις, όπως το κοινό κρυολόγημα. Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Universitas Sumatera Utara της Ινδονησίας αναφέρουν ότι όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή ενδέχεται να μειώνουν και τον κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19, η οποία προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2.


«Η Μεσογειακή διατροφή είναι γνωστή για τα οφέλη της, ιδίως σε χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιαγγειακές ασθένειες και ο διαβήτης», δήλωσε ο Dr. Andre Marolop Pangihutan Siahaan, μέλος του Τμήματος Νευροχειρουργικής του Universitas Sumatera Utara και κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Συνδέεται με την ανοσορρύθμιση και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, ενώ η φλεγμονή αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην COVID-19». Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό PLoS ONE. Για τη μελέτη, η ομάδα του Dr. Siahaan ανέλυσε δεδομένα από έξι προηγούμενες παρατηρητικές μελέτες που αναφέρουν συσχέτιση μεταξύ της Μεσογειακής διατροφής και του κινδύνου μόλυνσης από COVID-19, των συμπτωμάτων ή της σοβαρότητας της νόσου, με συνολικό αριθμό συμμετεχόντων άνω των 55.000.

«Παρά τον παγκόσμιο εμβολιασμό, τα προηγμένα φάρμακα και τα προληπτικά μέτρα, πολλαπλά κύματα μόλυνσης COVID-19 συνεχίζουν να αναφέρονται παγκοσμίως», ανέφερε ο Siahaan. Στην ανάλυση των μελετών, παρατηρήθηκε με συνέπεια χαμηλότερη τάση αναλογίας πιθανοτήτων για όσους ακολουθούσαν τη Μεσογειακή διατροφή, υποδεικνύοντας ότι η αυξημένη προσήλωση σε αυτήν μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι της μόλυνσης από COVID-19. «Η προσήλωση στη Μεσογειακή διατροφή θα μειώσει τις πιθανότητες μόλυνσης από COVID-19», πρόσθεσε ο Siahaan.

«Ωστόσο, η παρούσα μελέτη, που διεξήχθη ποιοτικά, δεν ήταν σε θέση να καθορίσει την ακριβή έκταση της μείωσης». Επιπλέον, οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματα τους δεν ήταν σαφή ως προς το αν η Μεσογειακή διατροφή είχε θετική επίδραση στα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της COVID-19. «Η συσχέτιση μεταξύ διατροφής και ανοσίας είναι πολύπλοκη», τόνισε ο Siahaan. «Τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής στην προστασία από την COVID-19 προκύπτουν από τον συνεργιστικό συνδυασμό των συστατικών της, όπως το ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και ακόρεστα λιπαρά οξέα με ανοσορρυθμιστικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μείωσε τον κίνδυνο για άνοια κατά 20% με αυτή την διατροφική αλλαγή

Ψωρίαση: Πώς θα πετύχετε ύφεση της φλεγμονής αλλάζοντας τις συνήθειές σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Συνδέεται με την αύξηση των πρόωρων τοκετών;

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μια νέα μελέτη έχει αποκαλύψει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του αυξημένου κινδύνου αυθόρμητων πρόωρων τοκετών, ρίχνοντας φως στο πώς οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τη μητρική και εμβρυική υγεία.

Νοηματική γλώσσα: Βοηθά στην επικοινωνία των παιδιών με απώλεια ακοής;

Νοηματική γλώσσα: Μια νέα μελέτη ρίχνει φως στην ανάπτυξη της γλώσσας σε παιδιά με απώλεια ακοής, μια πτυχή της παιδικής ανάπτυξης που έχει σημαντικές επιπτώσεις για την εκπαίδευση και τις θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Ανισορροπίες Θυρεοειδούς: Αυτές είναι οι συνήθειες που μπορεί να τις προκαλούν

Ανισορροπίες Θυρεοειδούς: Ο θυρεοειδής αδένας είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση πολλών ζωτικών λειτουργιών του σώματος μέσω των ορμονών που εκκρίνει, όπως η θυροξίνη (Τ4) και η τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Όταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά,

Βιταμίνη D: Πώς αντιμετωπίζουμε την ανεπάρκεια το φθινόπωρο;

Βιταμίνη D: Η πρόληψη και η θεραπεία της ανεπάρκειας βιταμίνης D το φθινόπωρο απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει διατροφή, περιορισμένη έκθεση στο ηλιακό φως και συμπληρώματα διατροφής.

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Άγνωστος παράγοντας που επηρεάζει την υγεία του δέρματος και το έκζεμα

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μια πρόσφατη μελέτη έχει εντοπίσει μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της εμφάνισης εκζέματος, μιας κοινής δερματικής πάθησης που προκαλεί φλεγμονή, κνησμό και ερεθισμούς στο δέρμα.

Διαβήτης: Περισσότεροι από τους μισούς διαβητικούς δεν λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα

Διαβήτης: Μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη φέρνει στο φως μια ανησυχητική αλήθεια: πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες ζουν με διαβήτη, αλλά περισσότεροι από τους μισούς δεν λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται για να διαχειριστούν την πάθηση.

Υψηλή Χοληστερόλη: Είναι πιο καταστροφική από όσο πιστεύουμε

Υψηλή Χοληστερόλη: Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για πολλές σοβαρές ασθένειες, κυρίως για καρδιοαγγειακά νοσήματα. Όταν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα είναι αυξημένα

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκίνων κεφαλής και τραχήλου;

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μια νέα μελέτη έχει αναδείξει μια σημαντική σύνδεση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της αύξησης των ποσοστών καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου.

Close Icon