Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Μικρόβια: Το σφουγγάρι δεν είναι το πιο βλαβερό μέρος στην κουζίνα σας

Μικρόβια: Το σφουγγάρι δεν είναι το πιο βλαβερό μέρος στην κουζίνα σας

Μικρόβια: Ενώ οι περισσότερες επιφάνειες βρέθηκαν θετικές για τα βακτήρια 10-20% των φορών, το 48% των βάζων μπαχαρικών που χρησιμοποιήθηκαν κατά την προετοιμασία του burger ήταν θετικά για τον ψευδο-νοροϊό.


Όταν πρόκειται για τα σημεία στο σπίτι σας που είναι πιο γεμάτα μικρόβια, το μπάνιο σας έρχεται πιθανώς πρώτα στο μυαλό. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο μέρος που αρέσει να συγκεντρώνονται τα βακτήρια: Η κουζίνα σας φιλοξενεί επίσης πολλούς πιθανούς ρύπους. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια «μελέτη μικροβίων» που διεξήχθη από το Εθνικό Ίδρυμα Υγιεινής (NSF) το 2011, περισσότερο από το 75% των σφουγγαριών και των πανιών για πιάτα ήταν μολυσμένα με σαλμονέλα, E. coli και περιττώματα, ενώ μόνο το 9% του μπάνιου. Οι λαβές της βρύσης βρέθηκαν θετικές στα ίδια βακτήρια.

Αν και μπορεί να μην σας εκπλήσσει όταν ακούτε ότι το σφουγγάρι της κουζίνας σας είναι γεμάτο με μικρόβια – κάτι που αναφέρεται ευρέως εδώ και χρόνια – μια πρόσφατη μελέτη φέρνει στο φως ένα άλλο κοινό είδος κουζίνας που πρέπει να προσέχετε: το ραφάκι μπαχαρικών σας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί ακόμη και οι συγγραφείς της μελέτης έμειναν έκπληκτοι από τα ευρήματά τους και πώς μπορείτε να εμποδίσετε τα βάζα με τα μπαχαρικά σας να σας αρρωστήσουν.

Ακόμα κι αν είστε περήφανοι που διατηρείτε μια τακτοποιημένη κουζίνα, τα μικρόβια πιθανώς να ανθίζουν εκεί καθώς διαβάζετε αυτό. Η μελέτη NSF διαπίστωσε ότι «τρεις από τις πέντε κορυφαίες εστίες μικροβίων στο σπίτι ήταν στην πραγματικότητα στην κουζίνα». Αυτά περιλαμβάνουν τα προαναφερθέντα σφουγγάρια και κουρέλια πιάτων, τον νεροχύτη της κουζίνας σας και τη δεξαμενή της καφετιέρας σας. (Εάν κρατάτε τα μπολ με φαγητό και νερό του κατοικίδιου ζώου σας στην κουζίνα, μπορείτε να φτιάξετε αυτά τα τέσσερα από τα πέντε hot spots.)

Τι κάνει τις κουζίνες τόσο φιλικά προς τα μικρόβια περιβάλλοντα; «Υπάρχουν βακτήρια στα τρόφιμα και το άγγιγμα μπορεί να τα εξαπλώσει σε άλλες επιφάνειες και να προκαλέσει δυνητικά ασθένειες», είπε η λοιμωξιολόγος Susan Rehm, MD, στην κλινική του Κλίβελαντ. «Τα κοινά βακτήρια που βρίσκονται στην κουζίνα περιλαμβάνουν E.coli, Salmonella, Shigella, Campylobacter, norovirus και ηπατίτιδα Α». Οι ειδικοί τους σημείωσαν ότι ενώ το E. coli και η Salmonella ζουν σε επιφάνειες μόνο για λίγες ώρες, «η ηπατίτιδα Α μπορεί να επιβιώσει για μήνες».

Μια μελέτη που ανατέθηκε από την Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας και δημοσιεύτηκε σε τεύχος Σεπτεμβρίου 2022 του Journal of Food Protection, εξέτασε ποια είδη κουζίνας υπέστησαν τη μεγαλύτερη διασταυρούμενη μόλυνση όταν οι άνθρωποι ετοίμαζαν καρυκευμένα μπιφτέκια γαλοπούλας και προκατασκευασμένες σαλάτες σε μια ποικιλία διαφορετικών χώρων, από μικρές κουζίνες διαμερισμάτων έως μεγάλες κουζίνες διδασκαλίας.

Τα burgers περιείχαν ένα αβλαβές βακτήριο, που χρησιμοποιείται ως βάση για τον νοροϊό, προκειμένου να εντοπιστεί η μόλυνση. Οι επιστήμονες τρύπησαν 12 διαφορετικές επιφάνειες, από πάγκους μέχρι σκεύη, αφού τα γεύματα ήταν έτοιμα. Τα αποτελέσματα; Ενώ οι περισσότερες επιφάνειες βρέθηκαν θετικές για τα βακτήρια 10-20% των φορών, το 48% των βάζων μπαχαρικών που χρησιμοποιήθηκαν κατά την προετοιμασία του burger ήταν θετικά για τον ψευδο-νοροϊό.

«Δεν είχαμε δει στοιχεία μόλυνσης των δοχείων με μπαχαρικά στο παρελθόν», δήλωσε στο Food Safety News ο επικεφαλής ερευνητής Donald Schaffner, καθηγητής στο τμήμα επιστήμης τροφίμων στη Σχολή Περιβαλλοντικών και Βιολογικών Επιστημών Rutgers. “Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με τη διασταυρούμενη μόλυνση των επιφανειών της κουζίνας λόγω χειρισμού ωμού κρέατος ή προϊόντων πουλερικών επικεντρώθηκαν σε σανίδες κοπής κουζίνας ή λαβές βρύσης και έχουν παραμελήσει επιφάνειες όπως δοχεία μπαχαρικών, καπάκια κάδων απορριμμάτων και άλλα μαγειρικά σκεύη.”

Αναμενόμενα, οι σανίδες κοπής αποδείχθηκαν οι δεύτερες πιο μολυσμένες επιφάνειες που δοκιμάστηκαν από τους ερευνητές, ενώ τα καπάκια των κάδων απορριμμάτων ήρθαν στην τρίτη θέση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις βακτηρίων στα βάζα με τα μπαχαρικά (καθώς και στις σανίδες κοπής και τους σκουπιδοτενεκέδες) «θα μπορούσαν να οφείλονται στη στενή γειτνίασή τους με την περιοχή στην οποία συνέβη ο χειρισμός μπιφτέκι γαλοπούλας, στην έλλειψη προσπαθειών πλυσίματος των χεριών μεταξύ του χειρισμού αλεσμένη γαλοπούλα και καρύκευμα στα μπιφτέκια με τα μπαχαρικά, η έλλειψη προσπαθειών για τον καθαρισμό ή την απολύμανση των δοχείων με τα μπαχαρικά μετά τον χειρισμό και τον μεγάλο αριθμό φορών χειρισμού των δοχείων», έγραψαν στη μελέτη.

Τι παίρνει το βραβείο για τις λιγότερο μολυσμένες επιφάνειες; «Αξιοσημείωτες εξαιρέσεις ήταν η λαβή του ψυγείου και οι εσωτερικές επιφάνειες του νεροχύτη, οι οποίες ήταν θετικές λιγότερο από το 10% των φορών». Το συχνό πλύσιμο των χεριών σας είναι πιθανώς αρκετό για να προστατέψετε εσάς και το πεπτικό σας σύστημα. Επιπλέον, σκουπίζετε τα βάζα με τα μπαχαρικά σας με ένα σαπουνόπανο και ένα απολυμαντικό κουζίνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς συνδέεται το ευερέθιστο έντερο με τη βακτηριακή ποικιλότητα στο μικροβίωμα του εντέρου;

Η συχνή χρήση αντιβιοτικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου σε ενήλικες άνω των 40 ετών

Πρέπει να απολυμάνετε το δωμάτιο του ξενοδοχείου σας κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Τακτικός καθαρισμός smartphones για πρωτόκολλα ελέγχου λοιμώξεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα αυτιστικά τρανς άτομα αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην υγειονομική περίθαλψη

Υγειονομική περίθαλψη: Μελέτη αποκαλύπτει ότι τα άτομα που είναι τόσο αυτιστικά όσο και τρανς ή έμφυλα διαφοροποιημένα βιώνουν φτωχότερα αποτελέσματα υγείας και αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Είναι η διαλείπουσα νηστεία η νέα τάση στη διατροφή που αντικαθιστά τις κλασικές δίαιτες;

Διαλείπουσα νηστεία: Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι μια πιο αποτελεσματική εναλλακτική σε σχέση με τα παραδοσιακά διαιτητικά προγράμματα, αμφισβητώντας τις συμβατικές μεθόδους διαχείρισης του βάρους.

Ποιοι παράγοντες διαφοροποιούν ανδρική και γυναικεία εκδήλωση του συνδρόμου Τουρέτ:

Σύνδρομο Τουρέτ: Παρόλο που η διαταραχή είναι σχετικά σπάνια, επηρεάζοντας περίπου το 1% του πληθυσμού, συχνά παρεξηγείται, ιδιαίτερα ως προς τον τρόπο που εκδηλώνεται διαφορετικά μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Είναι οι λιπώδεις μύες ο κρυφός κίνδυνος για την καρδιά ανεξάρτητα από το βάρος σώματος;

Λιπώδεις μύες: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε μια ανησυχητική σύνδεση μεταξύ των λιπώδους μυών και αυξημένου κινδύνου καρδιοπαθειών, ανεξάρτητα από το συνολικό σωματικό βάρος ενός ατόμου.

Τι μπορεί να οδηγήσει σε νόσο του Crohn

Νόσος του Crohn: Η ασθένεια του Crohn είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του πεπτικού συστήματος, η οποία μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα του, από το στόμα έως τον πρωκτό. Παρόλο που η ακριβής αιτία της νόσου παραμένει άγνωστη,

Ποια είναι τα στάδια του ύπνου;

Ύπνος: Ο ύπνος αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία που περιλαμβάνει διάφορες φάσεις ή στάδια, καθένα από τα οποία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του οργανισμού. Οι φάσεις του ύπνου

Πόσα είδη αμνησίας υπάρχουν;

Αμνησία: Η αμνησία είναι μια διαταραχή της μνήμης που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως τραυματισμοί στο κεφάλι, ασθένειες, ψυχολογικές καταστάσεις ή εγκεφαλικές παθήσεις. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αμνησίας,

Close Icon