Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Μικρά Ψάρια: Η διατροφική τους αξία – Οφέλη για την υγεία

Μικρά Ψάρια: Η διατροφική τους αξία – Οφέλη για την υγεία

Τα φύκια έχουν λίγες θερμίδες, είναι καλή πηγή φυτικών ινών και επίσης περιέχουν ιώδιο, ένα στοιχείο απαραίτητο για την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Ακριβώς, όπως τα συνηθισμένα λαχανικά που καλλιεργούνται στο έδαφος, παρέχουν στον οργανισμό πολύτιμα μέταλλα και βιταμίνες και μπορεί να αποτελέσουν την ιδανική σαλάτα του μέλλοντος, εκτιμούν οι ειδικοί.


Μικρά Ψάρια: Προσπαθώντας να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες έχετε ήδη πιθανώς περιορίσει την κατανάλωση κρέατος και επεξεργασμένων προϊόντων, επιλέγοντας συχνότερα ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης, κάποιο είδος πουλερικού ή θαλασσινού. Είστε στον σωστό δρόμο, λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι μας προτρέπουν να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, βάζοντας συχνότερα στο πιάτο μας μικρά ψάρια όπως ρέγγα και σαρδέλες ή οστρακοειδή σαν τα μύδια και τα στρείδια. Η επιλογή θαλασσινών που βρίσκονται χαμηλότερα στην τροφική αλυσίδα μπορεί να ενισχύσει τα οφέλη μιας διατροφής που δεν βασίζεται στο κρέας, λέει ο Christopher Golden, επίκουρος Καθηγητής Διατροφής στο Harvard. «Είναι πολύ καλύτερο για την υγεία σας και το περιβάλλον όταν αντικαθιστάτε τις χερσαίες πηγές τροφίμων -ειδικά το κόκκινο κρέας- με υδρόβιες πηγές τροφής» επισημαίνει, προτείνοντας μάλιστα αντί για δημοφιλείς επιλογές θαλασσινών, όπως ο σολομός εκτροφής ή ο τόνος σε κονσέρβα, να σκεφτούμε ψάρια όπως το σκουμπρί ή τη σαρδέλα.

Η διατροφική τους αξία

Ο γαύρος, η ρέγγα, το σκουμπρί και οι σαρδέλες είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών, μικροθρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Β12 ενώ είναι τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που προάγουν την καρδιακή υγεία καθώς βοηθούν στην αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής και στην ισορροπία των λιπιδίων. Μάλιστα, επειδή λόγω του μικρού τους μεγέθους συχνά πολλά από αυτά τα είδη ψαριού καταναλώνονται ολόκληρα, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και των μικροσκοπικών οστών τους, είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Τα μικρά ψάρια είναι επίσης λιγότερο πιθανό σε σύγκριση με μεγάλα είδη όπως ο τόνος και ο ξιφίας, να περιέχουν τοξικά επίπεδα ουσιών όπως ο υδράργυρος και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB).

Πρότυπο η μεσογειακή διατροφή

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, που θεωρείται ως μια από τις καλύτερες επιλογές για την υγεία της καρδιακής λειτουργίας, δίνει έμφαση στην κατανάλωση μικρών ψαριών όπως η φρέσκια σαρδέλα και ο γαύρος, λέει ο Καθηγητής Golden. Ακόμη και οι κονσέρβες αυτών των ειδών, οι οποίες είναι ευρέως διαθέσιμες και λιγότερο ακριβές από το φρέσκο ψάρι, είναι μια καλή επιλογή τονίζει, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι στην περίπτωση της αντζούγιας χρειάζεται προσοχή αφού οι περισσότερες κονσέρβες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Οι σαρδέλες συσκευασμένες σε νερό ή ελαιόλαδο είναι επίσης μια εξαιρετικά πολύτιμη διατροφική επιλογή και μάλιστα ιδανική για γρήγορα, θρεπτικά γεύματα. Οι υπόλοιποι θησαυροί της θάλασσας. Μύδια, στρείδια και χτένια, αποτελούν επίσης καλές πηγές πρωτεΐνης μολονότι δεν είναι τόσο πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά. Όμως περιέχουν αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα ψευδάργυρο και βιταμίνη Β12. Ο ψευδάργυρος συμβάλλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και η βιταμίνη Β12 βοηθά στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο και διατηρούν σε καλή κατάσταση το νευρολογικό δίκτυο του οργανισμού.

Ο «κήπος» της θάλασσας

Και αφού η κουβέντα αφορά στην υδρόβια τροφική αλυσίδα και πώς μπορεί να βελτιώσει τις διατροφικές μας συνήθειες, εντάξτε στο τραπέζι σας υδρόβιες φυτικές τροφές όπως τα φύκια, συμβουλεύουν οι ειδικοί διατροφής. Αν είστε θιασώτης του σούσι, πιθανότατα έχετε ήδη δοκιμάσει «nori», αυτό το επίπεδο είδος από φύκια που χρησιμοποιείται στα ρολά του σούσι. Τα θρεπτικά τους συστατικά ποικίλλουν αρκετά ανάλογα με το είδος τους. Τα φύκια έχουν λίγες θερμίδες, είναι καλή πηγή φυτικών ινών και επίσης περιέχουν ιώδιο, ένα στοιχείο απαραίτητο για την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Ακριβώς, όπως τα συνηθισμένα λαχανικά που καλλιεργούνται στο έδαφος, παρέχουν στον οργανισμό πολύτιμα μέταλλα και βιταμίνες και μπορεί να αποτελέσουν την ιδανική σαλάτα του μέλλοντος, εκτιμούν οι ειδικοί.

Πηγή: health.harvard.edu

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σαρδέλες Ωμέγα 3 - Ο θησαυρός της θάλασσας

Βάλτε το ψάρι πιο συχνά στη διατροφή σας

5 συστατικά που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Επιλέξτε χαμηλά στην αλυσίδα των θαλασσινών. Γιατί;

Τα ψάρια που είναι καλό να τρώτε πιο συχνά μετά τα 40

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς συνδέεται η όραση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις;

Όραση: Η όραση και οι καρδιολογικές παθήσεις είναι δύο σημαντικές πτυχές της υγείας μας που συχνά σχετίζονται άμεσα, καθώς ορισμένα καρδιοαγγειακά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν προβλήματα όρασης.

Σύνδρομο klippel- Feil: Μια σπάνια συγγενής ανωμαλία

Η αιτία του συνδρόμου Klippel-Feil είναι συνήθως γενετική, με πολλές περιπτώσεις να σχετίζονται με μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια που επηρεάζουν την ανάπτυξη των σπονδύλων. Η κατάσταση μπορεί να είναι οικογενής ή να εμφανίζεται τυχαία.

Μουσική: Μειώνει την αναστάτωση σε άτομα με άνοια

Μουσική: Μία από τις πιο αποτελεσματικές και ανακουφιστικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση της δυσφορίας σε άτομα με άνοια είναι η εξατομικευμένη μουσικοθεραπεία, μια πρακτική που αξιοποιεί τη δύναμη της μουσικής για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής αυτών των ατόμων.

39 εβδομάδες: Είναι ο ιδανικός χρόνος τοκετού για γυναίκες με υπερτασικές διαταραχές

39 εβδομάδες: Μία πρωτοποριακή μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της, αποκάλυψε ότι οι 39 εβδομάδες εγκυμοσύνης είναι η ιδανική στιγμή για τον τοκετό σε γυναίκες με υπερτασικές εγκυμοσύνες, όπως αυτές με προεκλαμψία ή χρόνια υπέρταση.

Αργή γήρανση: Οι εξελίξεις που αλλάζουν τον τρόπο που ζούμε

Αργή γήρανση: Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα γεροντολόγων, εξέτασε πώς διάφοροι παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, η γενετική και οι καινοτομίες στην υγειονομική περίθαλψη, συμβάλλουν στην επιβράδυνση της φυσικής διαδικασίας γήρανσης.

Γλυκαντικά: Ενισχύουν την επίδραση της καφεΐνης

Γλυκαντικά: Μια νέα μελέτη αποκάλυψε μια ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση μεταξύ γλυκαντικών και καφεΐνης στον καφέ, υποδεικνύοντας ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να ενισχύσει τις διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης, ιδιαίτερα σε άτομα που χαρακτηρίζονται ως «νυχτόβια».

Παπούτσια υψηλής απορρόφησης: Μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμών στους δρομείς;

Παπούτσια υψηλής απορρόφησης: Μια πρόσφατη μελέτη ρίχνει φως σε μια ανησυχητική τάση μεταξύ των δρομέων: ο τύπος των παπουτσιών που φοράνε μπορεί να συμβάλλει σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.

Close Icon