Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Μεσογειακή Διατροφή: Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Μεσογειακή Διατροφή: Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Μεσογειακή Διατροφή: Η τακτική κατανάλωση μεσογειακής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ξαφνικού καρδιακού θανάτου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιουνίου στο περιοδικό Journal of the American Heart Association της American Heart Association.


Οι συμμετέχοντες σε μια μελέτη μεγάλης κλίμακας που έκαναν πιο συχνά μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τηγανητά τρόφιμα, μεταποιημένα κρέατα και ζαχαρούχα ποτά – είχαν 46% υψηλότερο κίνδυνο ξαφνικού καρδιακού θανάτου. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τη μελέτη όσοι ακολούθησαν στενά μια μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λαχανικά, φρούτα, ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια και είναι χαμηλή σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής σε σύγκριση με όσους τρέφονται διατροφικά.

Συνεπώς, η τακτική κατανάλωση μεσογειακής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ξαφνικού καρδιακού θανάτου, σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιουνίου στο περιοδικό Journal of the American Heart Association της American Heart Association.

Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο περιλαμβάνει πρόσθετα λίπη, τηγανητά τρόφιμα, αυγά, κρέατα (όπως συκώτι), επεξεργασμένα κρέατα (όπως αλλαντικά, μπέικον και χοτ ντογκ) και ροφήματα με ζάχαρη. Η μεσογειακή διατροφή από την άλλη πλευρά είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια και χαμηλή σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.

«Ενώ αυτή η μελέτη είχε παρατηρητικό χαρακτήρα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για ξαφνικό καρδιακό θάνατο και, επομένως, η είναι ένας παράγων κινδύνου του οποίου έχουμε κάποιον έλεγχο», δήλωσε ο Δρ. James M. Shikany, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ιατρικής και αναπληρωτής διευθυντής έρευνας στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ.

«Η βελτίωση της διατροφής – τρώγοντας μια διατροφή άφθονη σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια, όπως η μεσογειακή διατροφή και χαμηλή σε τηγανητά τρόφιμα και μεταποιημένα κρέατα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακή ανακοπή», προσέθεσε.

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από περισσότερους από 21.000 ενήλικες ηλικίας 45 ετών και άνω που εγγράφηκαν σε ένα ερευνητικό έργο των ΗΠΑ που ονομάζεται Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke (REGARDS), το οποίο εξετάζει γεωγραφικές και φυλετικές διαφορές όσον αφορά το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η εν λόγω μελέτη είναι η τελευταία έρευνα για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ καρδιαγγειακών παθήσεων και διατροφής – ποιες τροφές έχουν θετικό και ποιες αρνητικό αντίκτυπο στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ μπορεί να είναι η μόνη μέχρι σήμερα μελέτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ διατροφικών προτύπων και κινδύνου καρδιακής ανακοπής. Ως καρδιακή ανακοπή ορίζεται η απότομη απώλεια της καρδιακής λειτουργίας που οδηγεί σε θάνατο εντός μιας ώρας από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι μια κοινή αιτία θανάτου. 1 στους 7,5 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2016 οφείλονταν σε αιφνίδια διακοπή της καρδιάς. Το ποσοστό αντιστοιχεί σε σχεδόν 367.000 θανάτους, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της American Heart Association 2019.

Στην μελέτη συμμετείχαν άνθρωποι με και χωρίς ιστορικό στεφανιαίας νόσου. Οι συμμετέχοντες στην αρχή της μελέτης μέσω ερωτηματολογιών αποτύπωσαν τις διατροφικές τους συνήθειες. Ειδικότερα, τα ερωτήματα αφορούσαν την συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης μια λίστας 110 διαφορετικών ειδών τροφίμων.

Οι προτάσεις διατροφής και τρόπου ζωής της American Heart Association δίνουν έμφαση στην κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, άπαχης πρωτεΐνης, ψαριού, οσπρίων, ξηρών καρπών και μη τροπικών μαγειρικών ελαίων όπως το ελαιόλαδο και το έλαιο canola. Συνιστάται επίσης ο περιορισμός των κορεσμένων λιπών, του αλατιού, της πρόσθετης ζάχαρης και του μεταποιημένου κρέατος. Τα ζαχαρούχα ποτά είναι η νούμερο ένα πηγή πρόσθετης ζάχαρης στη διατροφή των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, και η American Heart Association συνιστά τη φορολόγιση των ζαχαρούχων ποτών για να μειώσει την κατανάλωση τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ο διαλογισμός ως μορφή συμπληρωματικής θεραπείας

Επειδή η ενέργεια δεν είναι ανεξάντλητη, μάθετε να τη διαχειρίζεστε "σωστά"

Η σχέση του άγχους με την υψηλή αρτηριακή πίεση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

39 εβδομάδες: Είναι ο ιδανικός χρόνος τοκετού για γυναίκες με υπερτασικές διαταραχές

39 εβδομάδες: Μία πρωτοποριακή μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της, αποκάλυψε ότι οι 39 εβδομάδες εγκυμοσύνης είναι η ιδανική στιγμή για τον τοκετό σε γυναίκες με υπερτασικές εγκυμοσύνες, όπως αυτές με προεκλαμψία ή χρόνια υπέρταση.

Αργή γήρανση: Οι εξελίξεις που αλλάζουν τον τρόπο που ζούμε

Αργή γήρανση: Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα γεροντολόγων, εξέτασε πώς διάφοροι παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, η γενετική και οι καινοτομίες στην υγειονομική περίθαλψη, συμβάλλουν στην επιβράδυνση της φυσικής διαδικασίας γήρανσης.

Γλυκαντικά: Ενισχύουν την επίδραση της καφεΐνης

Γλυκαντικά: Μια νέα μελέτη αποκάλυψε μια ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση μεταξύ γλυκαντικών και καφεΐνης στον καφέ, υποδεικνύοντας ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να ενισχύσει τις διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης, ιδιαίτερα σε άτομα που χαρακτηρίζονται ως «νυχτόβια».

Παπούτσια υψηλής απορρόφησης: Μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμών στους δρομείς;

Παπούτσια υψηλής απορρόφησης: Μια πρόσφατη μελέτη ρίχνει φως σε μια ανησυχητική τάση μεταξύ των δρομέων: ο τύπος των παπουτσιών που φοράνε μπορεί να συμβάλλει σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.

Σπιτικά γεύματα: Ένα κλειδί για τη φυσική και ψυχική υγεία των εφήβων

Σπιτικά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει έναν εκπληκτικό αλλά σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στη συνολική υγεία των εφήβων: την παρουσία και τη χρήση της οικιακής κουζίνας.

Ιατρικές ενημερώσεις: Πώς οι προκαταλήψεις επηρεάζουν αρνητικά τους ασθενείς;

Ιατρικές ενημερώσεις: Μελέτη αποκάλυψε ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια των ιατρικών ενημερώσεων, όταν οι επαγγελματίες υγείας μεταφέρουν την ευθύνη για τη φροντίδα ενός ασθενούς, μπορεί να φέρει προκαταλήψεις.

Σεξισμός: Πώς επηρεάζει την πνευματική υγεία των γυναικών μακροπρόθεσμα

Σεξισμός: Μια πρωτοποριακή μελέτη αποκάλυψε μια ανησυχητική σύνδεση μεταξύ του σεξισμού και της γνωστικής εξασθένησης στις γυναίκες, υποδεικνύοντας ότι η διάκριση μπορεί να αποτελεί έναν σημαντικό αλλά συχνά παραμελημένο παράγοντα κινδύνου για την απώλεια μνήμης.

Close Icon