Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Μάτια όραση: Nευροεπιστήμονες ανακάλυψαν νέους μηχανισμούς πίσω από την καλύτερη όραση

Μάτια όραση: Nευροεπιστήμονες ανακάλυψαν νέους μηχανισμούς πίσω από την καλύτερη όραση

Μάτια όραση: Το μέγεθος του πρωτεύοντος οπτικού μας φλοιού και η ποσότητα του εγκεφαλικού ιστού που αφιερώνουμε στην επεξεργασία οπτικών πληροφοριών σε ορισμένες θέσεις του οπτικού χώρου μπορούν να προβλέψουν πόσο καλά μπορούμε να δούμε, ανακάλυψε μια ομάδα νευροεπιστημόνων.  

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, αποκαλύπτει μια νέα σχέση μεταξύ της δομής του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς. «Βρήκαμε ότι μπορούμε να προβλέψουμε πόσο καλά μπορεί να δει κάποιος με βάση τη μοναδική δομή του πρωτεύοντος οπτικού φλοιού του», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Marc Himmelberg, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Νευρωνικής Επιστήμης και Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Δείχνοντας ότι η ατομική διαφοροποίηση στη δομή του ανθρώπινου οπτικού εγκεφάλου συνδέεται με την ποικιλία στην οπτική λειτουργία, μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τι βασίζεται στις διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και αλληλεπιδρούν με το οπτικό τους περιβάλλον». Όπως και με τα δακτυλικά αποτυπώματα, οι αυλακώσεις στην επιφάνεια του εγκεφάλου κάθε ατόμου είναι μοναδικά. Ωστόσο, η σημασία αυτών των διαφορών δεν είναι πλήρως κατανοητή, ειδικά όταν πρόκειται για τον αντίκτυπό τους στη συμπεριφορά, όπως στις διακρίσεις στην ικανότητά μας να βλέπουμε.

Στη μελέτη Nature Communications, ο Himmelberg και οι συν-συγγραφείς, Jonathan Winawer και Marisa Carrasco, καθηγητές στο Κέντρο Νευρωνικής Επιστήμης και στο Τμήμα Ψυχολογίας του NYU, προσπάθησαν να φωτίσουν τη συνάφεια αυτών των χαρακτηριστικών του εγκεφάλου με το πώς βλέπουμε. Ο πρωτεύων οπτικός φλοιός (V1) είναι διατεταγμένος σε έναν χάρτη της εικόνας που προβάλλεται από το μάτι. Αλλά όπως πολλά είδη χαρτών, είναι παραμορφωμένος, με ορισμένα μέρη μεγεθυμένα. «Σκεφτείτε έναν χάρτη του μετρό της Νέας Υόρκης που κάνει το Staten Island να φαίνεται μικρότερο από το Μανχάταν», εξηγεί ο Winawer. “Ο χάρτης διατηρεί κάποιο βαθμό ακρίβειας, αλλά μεγεθύνει περιοχές που είναι πιθανό να έχουν ευρύτερο ενδιαφέρον. Ομοίως, το V1 μεγεθύνει το κέντρο της εικόνας που βλέπουμε – δηλαδή εκεί που προσηλώνονται τα μάτια μας – σε σχέση με την περιφέρεια.”

Αυτό συμβαίνει επειδή το V1 έχει περισσότερο ιστό αφιερωμένο στο κέντρο του οπτικού μας πεδίου. Ομοίως, το V1 διευρύνει τις θέσεις στα αριστερά και δεξιά του σημείου όπου τα μάτια μας εστιάζουν σε σχέση με θέσεις με τις περιοχές πάνω ή κάτω, και πάλι λόγω διαφορών στη διάταξη του φλοιώδους ιστού. Χρησιμοποιώντας λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), οι επιστήμονες χαρτογράφησαν το μέγεθος του πρωτογενούς οπτικού φλοιού (ή “V1”) περισσότερων από δώδεκα ανθρώπων. Μέτρησαν επίσης την ποσότητα του ιστού V1 που αυτά τα άτομα έχουν αφιερώσει στην επεξεργασία οπτικών πληροφοριών από διαφορετικές τοποθεσίες στο οπτικό τους πεδίο – θέσεις στα αριστερά, δεξιά, πάνω και κάτω από την εστίαση.

Οι συμμετέχοντες ανέλαβαν επίσης μια εργασία σχεδιασμένη να αξιολογήσει την ποιότητα της όρασής τους στις ίδιες θέσεις στο οπτικό τους πεδίο με τις μετρήσεις V1, για να μετρήσουν οι επιστήμονες την «ευαισθησία αντίθεσης» ή την ικανότητα να κάνουν διακρίσεις μεταξύ των εικόνων. Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι οι διαφορές στην επιφάνεια V1 θα μπορούσαν να προβλέψουν μετρήσεις της ευαισθησίας αντίθεσης μεταξύ των ατόμων. Πρώτον, τα άτομα με μεγάλο V1 είχαν καλύτερη συνολική ευαισθησία αντίθεσης από εκείνα με μικρό V1 (η μεγαλύτερη επιφάνεια ήταν 1.776 τετραγωνικά χιλιοστά [mm2] και η μικρότερη ήταν 832 mm2). Δεύτερον, τα άτομα των οποίων το V1 είχε περισσότερο φλοιώδη ιστό – που επεξεργαζόταν οπτικές πληροφορίες από μια συγκεκριμένη περιοχή στο οπτικό τους πεδίο – είχαν υψηλότερη ευαισθησία αντίθεσης σε αυτήν την περιοχή σε σχέση με εκείνους με λιγότερο φλοιώδη ιστό αφιερωμένο στην ίδια περιοχή. «Συνολικά, όσο περισσότερη τοπική επιφάνεια V1 είναι αφιερωμένη στην κωδικοποίηση μιας συγκεκριμένης τοποθεσίας, τόσο καλύτερη είναι η όραση σε αυτήν την τοποθεσία», σημειώνει ο Carrasco. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι διαφορές στην οπτική αντίληψη συνδέονται άρρηκτα με τις διαφορές στη δομή του πρωτογενούς οπτικού φλοιού στον εγκέφαλο», καταλήγει.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Justin Bieber διαγνώστηκε με τη σπάνια νευρολογική διαταραχή του συνδρόμου Ramsay Hunt

Προστατέψτε τα μάτια σας από τον καλοκαιρινό ήλιο

Η ανάπτυξη του οπτικού συστήματος εμπλέκεται σε βρέφη που αναπτύσσουν αυτισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φυτοστερόλες: ρυθμίζουν την ινσουλίνη και μειώνουν τις φλεγμονές σύμφωνα με μελέτη

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι φυτοστερόλες μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα ινσουλίνης και να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός σημαντικό για την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Υποσχόμενη έρευνα για τον καρκίνο του μαστού για τη βιταμίνη D

Στη μελέτη, ασθενείς με καρκίνο του μαστού που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D σε συνδυασμό με την τυπική χημειοθεραπεία εμφάνισαν διπλάσια ποσοστά ύφεσης σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία

Βακτήρια λειτουργούν ως εντομοκτόνα

Σε αντίθεση με τα χημικά εντομοκτόνα, που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία, τα βακτήρια αυτά είναι βιολογικά προϊόντα που διασπώνται εύκολα και δεν συσσωρεύονται στο περιβάλλον.

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;

Ανθεκτικό άμυλο: Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για όσους επιδιώκουν να ελέγχουν τις θερμίδες και να βελτιώνουν την υγεία του εντέρου τους. Μειώνει την απορρόφηση θερμίδων και ενισχύει τον μεταβολισμό.

Πώς το σκόρδο ενισχύει την υγεία των οστών;

Σκόρδο: Προσθέστε το σκόρδο στη διατροφή σας και ενισχύστε τα οστά σας με φυσικό και νόστιμο τρόπο. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, η θετική του επίδραση στα οιστρογόνα και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το καθιστούν ιδανική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλότερος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων

Τα ζαχαρούχα ποτά παραμένουν η κύρια διαιτητική πηγή προστιθέμενων σακχάρων σε πολλούς πληθυσμούς, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον κίνδυνο διαβήτη.

Αμοιβάδα που κατατρώγει τον εγκέφαλο

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η αυξημένη χρήση θερμών πηγών και πισίνων ανεβάζουν τη θερμοκρασία του νερού και ευνοούν την ανάπτυξη της Naegleria fowleri. Επιπλέον, η αδυναμία ή η ελλιπής συντήρηση και χημική επεξεργασία του νερού σε πισίνες και άλλους χώρους αναψυχής αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Close Icon