Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Μαγείρεμα: Σκόρδο και κρεμμύδια μπορεί να παράγουν τρανς λίπη σε υψηλές θερμοκρασίες

Μαγείρεμα: Σκόρδο και κρεμμύδια μπορεί να παράγουν τρανς λίπη σε υψηλές θερμοκρασίες

Μαγείρεμα: Μια πρόσφατη μελέτη έχει αναδείξει τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με το μαγείρεμα σκόρδου και κρεμμυδιών σε υψηλές θερμοκρασίες.


Μια πρόσφατη μελέτη έχει αναδείξει τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με το μαγείρεμα σκόρδου και κρεμμυδιών σε υψηλές θερμοκρασίες. Αν και τα δύο αυτά λαχανικά είναι γνωστά για τα θρεπτικά τους οφέλη και τη θετική τους επίδραση στην υγεία, η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι όταν μαγειρεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ενδέχεται να παράγονται τρανς λίπη, τα οποία είναι βλαβερά για τον οργανισμό.

Τα τρανς λίπη είναι μια κατηγορία λιπαρών οξέων που προκύπτουν όταν τα φυσικά, ακόρεστα λιπαρά οξέα υποβάλλονται σε χημική επεξεργασία, δημιουργώντας ένα πιο σταθερό και στερεό λίπος σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι γνωστό ότι τα τρανς λίπη αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Αν και βρίσκονται κυρίως σε επεξεργασμένα τρόφιμα, η νέα έρευνα δείχνει ότι και το σκόρδο και τα κρεμμύδια, δύο από τα πιο συνηθισμένα συστατικά σε πολλές κουζίνες, ενδέχεται να παράγουν τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών σε κορυφαίο ερευνητικό κέντρο, εστίασε στο πώς οι υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 180°C) κατά το τηγάνισμα, το ψήσιμο ή το σοτάρισμα αυτών των λαχανικών, προκαλούν χημικές αντιδράσεις που οδηγούν στη δημιουργία τρανς λιπών. Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση τρανς λιπών, χωρίς οι καταναλωτές να το γνωρίζουν, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Αν και τα επίπεδα τρανς λιπών που παράγονται από το μαγείρεμα του σκόρδου και των κρεμμυδιών σε υψηλές θερμοκρασίες είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με τα τρανς λιπαρά που περιέχονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα με υδρογονωμένα έλαια, τα ευρήματα της μελέτης είναι ανησυχητικά. Οι επιστήμονες προτείνουν ότι για να μειωθούν οι κίνδυνοι για την υγεία, οι καταναλωτές θα πρέπει να μαγειρεύουν το σκόρδο και τα κρεμμύδια σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ή να επιλέγουν πιο υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος, όπως το σωτάρισμα σε χαμηλή φωτιά.

Αυτή η ανακάλυψη υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο συνειδητό μαγείρεμα, προκειμένου να απολαμβάνουμε τα θρεπτικά συστατικά του σκόρδου και των κρεμμυδιών χωρίς να ενισχύουμε τον κίνδυνο κατανάλωσης τρανς λιπών. Με τη χρήση σωστών τεχνικών μαγειρέματος, είναι δυνατό να απολαύσουμε την γεύση και τα οφέλη αυτών των τροφίμων, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Tα κρεμμύδια είναι ο καλύτερος φίλος των κυττάρων σας!

Κρεμμύδια: Γεμάτα γεύση και θρεπτικά συστατικά

Σκόρδο: Φυσική άμυνα κατά της αρθρίτιδας

Σκόρδο: Μια φυσική ασπίδα κατά του καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η γιόγκα προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου;

Γιόγκα: Η γιόγκα είναι μια πρακτική που έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, και ένα από τα σημαντικότερα είναι η βελτίωση της εγκεφαλικής υγείας. Οι ασκήσεις γιόγκα, που περιλαμβάνουν αναπνοές,

Πώς συνδέονται το άγχος με τον μεταβολισμό;

Άγχος μεταβολισμός: Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε καταστάσεις πίεσης ή απειλής, αλλά όταν γίνεται χρόνιο, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεών του

Πότε η ζάλη δεν είναι τόσο αθώα

Ζάλη: Η ζάλη είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να υποδεικνύει διάφορες καταστάσεις και προβλήματα υγείας. Αν και συνήθως συνδέεται με περιστατικά που δεν είναι σοβαρά, όπως η ορθοστατική υπόταση ή η κούραση, η ζάλη μπορεί

Πώς να αναγνωρίσετε την ορμονική ημικρανία

Ορμονική ημικρανία: Η ορμονική ημικρανία είναι μια μορφή ημικρανίας που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες λόγω των διακυμάνσεων στα επίπεδα των ορμονών, ιδιαίτερα των οιστρογόνων. Για να την ξεχωρίσετε από άλλες μορφές ημικρανίας

Σύνδεση της κατάθλιψης με τις χρόνιες παθήσεις

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το πιο ευάλωτο σε ασθένειες. Αυτό συμβαίνει πιθανώς λόγω της αυξημένης φλεγμονής που παρατηρείται στους καταθλιπτικούς ασθενείς, καθώς και των αλλαγών στις ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη.

Τα βακτήρια στην ρευματοειδή αρθρίτιδα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ένα βακτήριο που έχει προσελκύσει ιδιαίτερη προσοχή είναι το Prevotella. Μελέτες έχουν δείξει ότι η παρουσία του συγκεκριμένου βακτηρίου είναι αυξημένη σε ασθενείς με ΡΑ σε σύγκριση με υγιείς ανθρώπους.

Με αυτές τις παθήσεις συνδέεται η υπόταση

Υπόταση: Η υπόταση, ή χαμηλή αρτηριακή πίεση, είναι μια κατάσταση όπου η αρτηριακή πίεση του αίματος είναι χαμηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα. Αν και πολλές φορές δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας, η υπόταση μπορεί να οδηγήσει

Τα σιωπηλά συμπτώματα της αφυδάτωσης

Αφυδάτωση: Η αφυδάτωση δεν εκδηλώνεται πάντα με προφανή σημάδια, όπως η δίψα. Υπάρχουν αρκετά σιωπηλά συμπτώματα που μπορεί να περάσουν απαρατήρητα, αλλά υποδεικνύουν ότι το σώμα σας

Close Icon