Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Μαγείρεμα: Σκόρδο και κρεμμύδια μπορεί να παράγουν τρανς λίπη σε υψηλές θερμοκρασίες

Μαγείρεμα: Σκόρδο και κρεμμύδια μπορεί να παράγουν τρανς λίπη σε υψηλές θερμοκρασίες

Μαγείρεμα: Μια πρόσφατη μελέτη έχει αναδείξει τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με το μαγείρεμα σκόρδου και κρεμμυδιών σε υψηλές θερμοκρασίες.


Μια πρόσφατη μελέτη έχει αναδείξει τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με το μαγείρεμα σκόρδου και κρεμμυδιών σε υψηλές θερμοκρασίες. Αν και τα δύο αυτά λαχανικά είναι γνωστά για τα θρεπτικά τους οφέλη και τη θετική τους επίδραση στην υγεία, η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι όταν μαγειρεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ενδέχεται να παράγονται τρανς λίπη, τα οποία είναι βλαβερά για τον οργανισμό.

Τα τρανς λίπη είναι μια κατηγορία λιπαρών οξέων που προκύπτουν όταν τα φυσικά, ακόρεστα λιπαρά οξέα υποβάλλονται σε χημική επεξεργασία, δημιουργώντας ένα πιο σταθερό και στερεό λίπος σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι γνωστό ότι τα τρανς λίπη αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Αν και βρίσκονται κυρίως σε επεξεργασμένα τρόφιμα, η νέα έρευνα δείχνει ότι και το σκόρδο και τα κρεμμύδια, δύο από τα πιο συνηθισμένα συστατικά σε πολλές κουζίνες, ενδέχεται να παράγουν τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών σε κορυφαίο ερευνητικό κέντρο, εστίασε στο πώς οι υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 180°C) κατά το τηγάνισμα, το ψήσιμο ή το σοτάρισμα αυτών των λαχανικών, προκαλούν χημικές αντιδράσεις που οδηγούν στη δημιουργία τρανς λιπών. Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση τρανς λιπών, χωρίς οι καταναλωτές να το γνωρίζουν, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Αν και τα επίπεδα τρανς λιπών που παράγονται από το μαγείρεμα του σκόρδου και των κρεμμυδιών σε υψηλές θερμοκρασίες είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με τα τρανς λιπαρά που περιέχονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα με υδρογονωμένα έλαια, τα ευρήματα της μελέτης είναι ανησυχητικά. Οι επιστήμονες προτείνουν ότι για να μειωθούν οι κίνδυνοι για την υγεία, οι καταναλωτές θα πρέπει να μαγειρεύουν το σκόρδο και τα κρεμμύδια σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ή να επιλέγουν πιο υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος, όπως το σωτάρισμα σε χαμηλή φωτιά.

Αυτή η ανακάλυψη υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο συνειδητό μαγείρεμα, προκειμένου να απολαμβάνουμε τα θρεπτικά συστατικά του σκόρδου και των κρεμμυδιών χωρίς να ενισχύουμε τον κίνδυνο κατανάλωσης τρανς λιπών. Με τη χρήση σωστών τεχνικών μαγειρέματος, είναι δυνατό να απολαύσουμε την γεύση και τα οφέλη αυτών των τροφίμων, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Tα κρεμμύδια είναι ο καλύτερος φίλος των κυττάρων σας!

Κρεμμύδια: Γεμάτα γεύση και θρεπτικά συστατικά

Σκόρδο: Φυσική άμυνα κατά της αρθρίτιδας

Σκόρδο: Μια φυσική ασπίδα κατά του καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ξαφνική Ζάλη: Πότε χρειάζεται να ανησυχήσετε

Ξαφνική Ζάλη: Η ξαφνική ζαλάδα είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υποδεικνύει σοβαρότερο πρόβλημα υγείας. Η ζαλάδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες

Άνοια: Επιτίθεται σε αυτό το είδος μνήμης

Άνοια: Η άνοια είναι μια νευρολογική κατάσταση που επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως τη μνήμη, την κρίση και τις δεξιότητες επικοινωνίας. Ειδικά η μνήμη επηρεάζεται σημαντικά σε άτομα με άνοια

Αλλεργίες: Πώς να ανακουφιστείτε με φυσικό τρόπο

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν σημαντική ενόχληση, με συμπτώματα όπως φτέρνισμα, καταρροή, φαγούρα στα μάτια και συμφόρηση. Παρόλο που υπάρχουν φαρμακευτικές λύσεις, πολλοί άνθρωποι αναζητούν φυσικούς τρόπους

Πώς να αντιμετωπίσετε τον κνησμό στο έκζεμα

Έκζεμα: Ο κνησμός είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα του εκζέματος και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Η σωστή αντιμετώπιση του κνησμού είναι βασική για τη διαχείριση της νόσου και την αποφυγή επιπλοκών

Οι αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία;

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες είναι μια υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ουσίες που κατά κανόνα είναι αβλαβείς, όπως η γύρη, η σκόνη ή ορισμένα τρόφιμα. Εκτός από τα κλασικά συμπτώματα όπως καταρροή

Πώς προκαλεί άγχος η φλεγμονή;

Άγχος: Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε καταστάσεις πίεσης ή κινδύνου. Όταν όμως γίνεται χρόνιο, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία μας

Καρκίνος ωοθηκών και οι πιο συχνές παρανοήσεις

Καρκίνος ωοθηκών: Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι μια σοβαρή ασθένεια που συνοδεύεται από πολλές παρανοήσεις και μύθους. Ακολουθούν μερικοί από τους πιο κοινούς μύθους σχετικά με τον καρκίνο

Ανοσοποιητικό σύστημα και έντερο

Ανοσοποιητικό: Ίσως να μην το φανταζόσουν, αλλά το έντερο δεν είναι απλώς υπεύθυνο για την πέψη. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς "παίκτες" στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Περίπου το 70-80% των ανοσοποιητικών κυττάρων του οργανισμού

Close Icon