Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός βλέννα: Γιατί ο SARS-CoV-2 δεν εξαπλώνεται εύκολα από τις επιφάνειες;

Κορωνοϊός βλέννα: Γιατί ο SARS-CoV-2 δεν εξαπλώνεται εύκολα από τις επιφάνειες;

Κορωνοϊός βλέννα: Τα επίπεδα και οι τύποι μορίων σακχάρου στις βλεννίνες μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη διατροφή και ορισμένες ασθένειες, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να εξηγήσει την ευπάθεια ορισμένων ανθρώπων στην COVID-19.

Στις αρχές της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι απολύμαναν επιμελώς τις επιφάνειες επειδή εργαστηριακές μελέτες προέβλεπαν ότι ο SARS-CoV-2 θα μπορούσε εύκολα να μεταδοθεί με αυτόν τον τρόπο. Τώρα, οι ερευνητές που αναφέρουν στο ACS Central Science βρήκαν μια πιθανή εξήγηση για το γιατί οι προβλέψεις δεν έγιναν δεκτές: Οι διακοσμημένες με ζάχαρη πρωτεΐνες στη βλέννα θα μπορούσαν να συνδεθούν με τον κορωνοϊό στις επιφάνειες, εμποδίζοντάς τον να μολύνει κύτταρα. Τα ευρήματα θα μπορούσαν επίσης να υποδείξουν γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στην COVID-19 από άλλους. Αν και τα πειράματα έχουν δείξει ότι οι κορωνοϊοί μπορούν να επιμείνουν σε επιφάνειες για μέρες ή εβδομάδες, είναι πλέον προφανές ότι ο SARS-CoV-2 είναι πολύ πιο πιθανό να μολύνει ανθρώπους μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων που φέρουν τον ιό.

Γιατί στράφηκαν σε αυτή τη μελέτη;

Οι επιφανειακές μελέτες χρησιμοποίησαν συνήθως ιούς που αιωρούνται σε ρυθμιστικά διαλύματα ή μέσα ανάπτυξης, ενώ στον πραγματικό κόσμο, ο SARS-CoV-2 είναι επικαλυμμένος με βλέννα όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται. Έχοντας αυτό κατά νου, η Jessica Kramer και οι συνεργάτες της αναρωτήθηκαν εάν τα συστατικά της βλέννας θα μπορούσαν να εξηγήσουν την ασυμφωνία μεταξύ των εργαστηριακών προβλέψεων και της πραγματικότητας. Εκτός από το νερό, τα άλατα, τα λιπίδια, το DNA και άλλες πρωτεΐνες, η βλέννα περιέχει πρωτεΐνες που ονομάζονται βλεννίνες, οι οποίες τροποποιούνται σε μεγάλο βαθμό με μόρια σακχάρου γνωστά ως γλυκάνες. Για να μολύνει κύτταρα, η πρωτεΐνη ακίδας SARS-CoV-2 δεσμεύει μόρια γλυκάνης με σιαλικό οξύ στα άκρα τους στην κυτταρική επιφάνεια. Έτσι, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν ο κορωνοϊός αναγνωρίζει επίσης γλυκάνες που περιέχουν σιαλικό οξύ στις βλεννίνες. Εάν η πρωτεΐνη ακίδας είναι ήδη συνδεδεμένη με τις γλυκάνες στη βλέννα, ίσως δεν θα μπορούσε να συνδεθεί με αυτές στα κύτταρα, σκέφτηκαν.

Για λόγους ασφαλείας, οι ερευνητές επέλεξαν να μελετήσουν έναν ανθρώπινο κορονοϊό που ονομάζεται OC43, ο οποίος εξελίχθηκε σχετικά πρόσφατα από κορωνοϊό αγελάδας και προκαλεί κυρίως ήπιες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η ομάδα εναπόθεσε σταγονίδια του ιού σε ρυθμιστικό διάλυμα ή μέσο ανάπτυξης συμπληρωμένο με βλεννίνες 0,1-5%, που αντιστοιχεί στο εύρος συγκέντρωσης βλεννινών που βρίσκεται στη ρινική βλέννα και το σάλιο, σε μια πλαστική επιφάνεια και άφησε τις σταγόνες να στεγνώσουν. Στη συνέχεια, ενυδάτωσαν ξανά το ιικό υπόλειμμα και μέτρησαν την ικανότητά του να μολύνει κύτταρα. Σε σύγκριση με το ρυθμιστικό ή το μέσο ανάπτυξης μόνο, τα διαλύματα συμπληρωμένα με βλεννίνες ήταν δραματικά λιγότερο μολυσματικά. Η ομάδα δοκίμασε επίσης επιφάνειες από χάλυβα, γυαλί και χειρουργική μάσκα, βρίσκοντας παρόμοια αποτελέσματα.

Σημασία των ευρημάτων

Οι ερευνητές έδειξαν ότι, καθώς τα σταγονίδια στέγνωναν, οι βλεννίνες μετακινήθηκαν στην άκρη και συγκεντρώθηκαν εκεί σε ένα φαινόμενο δακτυλίου καφέ, φέρνοντας τον ιό μαζί τους. Αυτό έφερε τις βλεννίνες και τα σωματίδια του ιού κοντά μεταξύ τους, όπου μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν πιο εύκολα. Η αποκοπή γλυκανών σιαλικού οξέος από τις βλεννίνες με ένα ένζυμο εξάλειψε τη δέσμευση του ιού και κατέστρεψε την προστατευτική δράση των γλυκοπρωτεϊνών. Επειδή ο SARS-CoV-2, όπως το OC43, συνδέεται με τις γλυκάνες του σιαλικού οξέος στις κυτταρικές επιφάνειες, οι βλεννίνες πιθανότατα θα μείωναν τη μολυσματικότητά του, υποπτεύονται οι ερευνητές. Τα επίπεδα και οι τύποι μορίων σακχάρου στις βλεννίνες μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη διατροφή και ορισμένες ασθένειες, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να εξηγήσει την ευπάθεια ορισμένων ανθρώπων στην COVID-19, λένε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η σοβαρή Covid-19 επηρεάζει την υγεία του εντέρου

Χωρίς μάσκες από το Σάββατο σε εξωτερικούς χώρους

Ο COVID-19 αύξησε τον κίνδυνο νέων παθήσεων σε ηλικιωμένους

Θα χρειαζόμαστε εμβόλιο COVID-19 κάθε χρόνο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διαδικτυακή γιόγκα: Το μυστικό για ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο

Διαδικτυακή γιόγκα: Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα θεραπευτικά προγράμματα διαδικτυακής γιόγκα μπορούν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου στην κάτω πλάτη.

Πώς δρα διαφορετικά στα δύο φύλα το Αλτσχάιμερ;

Νόσος Αλτσχάιμερ: Η νόσος Alzheimer είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά. Αν και η νόσος πλήττει άνδρες και γυναίκες, υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές

Ποια η σύνδεση μεταξύ εγκεφάλου και συκωτιού;

Συκώτι εγκέφαλος: Η υγεία του ήπατος είναι κρίσιμη για τη γενική ευημερία του οργανισμού και επηρεάζει άμεσα και την υγεία του εγκεφάλου. Το ήπαρ, ως το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο, παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αποτοξίνωσης

Τι μπορεί να σημαίνει ο χρόνιος στομαχόπονος;

Χρόνιος στομαχόπονος: Ο συνεχής πόνος στην κοιλιά μπορεί να υποδηλώνει διάφορες καταστάσεις, και είναι σημαντικό να μην τον αγνοείτε. Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για κοιλιακό άλγος είναι η γαστρεντερίτιδα,

Βήχας: Γιατί επιδεινώνεται το βράδυ;

Βήχας: Ο βήχας που επιδεινώνεται τη νύχτα μπορεί να έχει αρκετές αιτίες, και συχνά σχετίζεται με φυσιολογικές και περιβαλλοντικές αλλαγές

Γρίπη: Οι παρανοήσεις που πρέπει να σταματήσουν

Γρίπη: Η γρίπη είναι μια ιογενής λοίμωξη που επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα, αλλά γύρω από αυτήν έχουν αναπτυχθεί πολλές μυθολογίες και παρανοήσεις. Ακολουθούν μερικοί από τους πιο κοινούς μύθους

Close Icon