Καρκίνος του προστάτη: Οι άνδρες με υψηλότερη πρόσληψη γαλακτοκομικών τροφίμων αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με τους άνδρες με χαμηλότερη πρόσληψη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Υγείας Loma Linda.
Οι άνδρες με υψηλότερη πρόσληψη γαλακτοκομικών τροφίμων, ειδικά γάλακτος, αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με τους άνδρες με χαμηλότερη πρόσληψη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Υγείας Loma Linda. Η μελέτη δεν βρήκε τέτοιες συσχετίσεις μεταξύ του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του προστάτη και της πρόσληψης ασβεστίου χωρίς γαλακτοκομικά, υποδηλώνοντας ότι άλλες ουσίες εκτός από το ασβέστιο παίζουν ρόλο στον κίνδυνο που ενέχουν τα γαλακτοκομικά τρόφιμα για καρκίνο του προστάτη. “Τα ευρήματά μας προσθέτουν σημαντικό βάρος σε άλλα στοιχεία που συσχετίζουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και όχι το μη γαλακτοκομικό ασβέστιο, ως τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του προστάτη”, δήλωσε ο Gary Fraser, MBChB, Ph.D., κύριος ερευνητής της μελέτης και καθηγητής στη Loma Linda, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου και Σχολή Δημόσιας Υγείας.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα επηρεάζουν την υγεία μας;
Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκαλύπτουν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν περίπου 430 γραμμάρια γαλακτοκομικών την ημέρα (1 ¾ φλιτζάνι γάλα) αντιμετώπιζαν 25% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με τους άνδρες που κατανάλωναν μόνο 20,2 γραμμάρια γαλακτοκομικών την ημέρα (1/2 φλιτζάνι γάλα ανά εβδομάδα). Επίσης, οι άνδρες που κατανάλωναν περίπου 430 γραμμάρια γαλακτοκομικών την ημέρα αντιμετώπιζαν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου σε σύγκριση με τους άνδρες με μηδενική πρόσληψη γαλακτοκομικών στη διατροφή τους. Ο Fraser σημείωσε ότι τα αποτελέσματα είχαν ελάχιστη διακύμανση όταν συνέκριναν την πρόσληψη πλήρους λιπαρών έναντι γάλακτος με μειωμένα ή χωρίς λιπαρά. Δεν αναφέρθηκαν σημαντικές συσχετίσεις με το τυρί και το γιαούρτι.
Ο Fraser και οι συν-συγγραφείς δημοσίευσαν τη μελέτη “Τα γαλακτοκομικά τρόφιμα, η πρόσληψη ασβεστίου και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στην Adventist Health Study 2”, σήμερα στο American Journal of Clinical Nutrition. Η μελέτη αξιολόγησε τις διατροφικές προσλήψεις περισσότερων από 28.000 ανδρών της Βόρειας Αμερικής με ένα ευρύ φάσμα έκθεσης σε γαλακτοκομικά προϊόντα και ασβέστιο, οι οποίοι αρχικά ήταν όλοι ελεύθεροι από καρκίνο. Οι διατροφικές προσλήψεις υπολογίστηκαν από ερωτηματολόγια συχνότητας τροφής (FFQ) και επαναλαμβανόμενες 24ωρες ανακλήσεις. Ένα βασικό ερωτηματολόγιο περιελάμβανε δημογραφικά στοιχεία, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, σωματική δραστηριότητα, κατανάλωση αλκοόλ, προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του προστάτη και ΔΜΣ.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μητρώα του καρκίνου για να παρακολουθήσουν την κατάσταση του καρκίνου του προστάτη των συμμετεχόντων για ένα μέσο χρονικό διάστημα σχεδόν οκτώ ετών. Μέχρι το τέλος της περιόδου της μελέτης, τα κρατικά μητρώα καρκίνου ανέφεραν 1.254 νέες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη μεταξύ των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Ως μέρος της ανάλυσής τους, ο Fraser είπε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του διαχώρισαν την πρόσληψη ασβεστίου χωρίς γαλακτοκομικά (από ξηρούς καρπούς, σπόρους, σταυρανθή και άλλα πράσινα λαχανικά, όσπρια, φρούτα και εμπλουτισμένα δημητριακά) από την πρόσληψη γαλακτοκομικών τροφίμων. Χρησιμοποίησαν ένα στατιστικό μοντέλο για να επικεντρωθούν στην πρόσληψη γαλακτοκομικών τροφίμων ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες όπως η πρόσληψη ασβεστίου εκτός γαλακτοκομικών, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, η φυλή ή η ηλικία.
Η φύση της μεγάλης, ποικιλόμορφης κοόρτης έθεσε τους συγγραφείς της μελέτης σε σταθερή θέση για να αξιολογήσουν αυτές τις διαφορές, είπε ο Fraser. “Επειδή η κοόρτη της μελέτης μας έδειξε μεγάλη διαφορά και απόκλιση της πρόσληψης γαλακτοκομικών και των επιπέδων ασβεστίου, θα μπορούσαμε να κάνουμε την ερώτηση με ασυνήθιστη δύναμη”. Ο Fraser λέει ότι ένας ενδιαφέρον παράγοντας που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι τα αποτελέσματα δεν έδειξαν ομοιόμορφη αύξηση του κινδύνου στους άνδρες με σταδιακά μεγαλύτερη πρόσληψη γαλακτοκομικών. Με άλλα λόγια, η αύξηση της πρόσληψης γαλακτοκομικών κατά 50 γραμμάρια δεν απέφερε τις ίδιες αυξήσεις κινδύνου καθώς οι μερίδες μεγάλωναν και μεγάλωναν.
“Το μεγαλύτερο μέρος της συνεχιζόμενης αύξησης του κινδύνου γίνεται με τη στιγμή που φτάσετε στα 150 γραμμάρια, περίπου τα δύο τρίτα του φλιτζανιού γάλα την ημέρα”, είπε ο Fraser. “Είναι σχεδόν σαν κάποια βιολογική ή βιοχημική οδός να είναι κορεσμένη με περίπου τα δύο τρίτα του φλιτζανιού γάλα την ημέρα”. Προηγούμενες μελέτες μπορεί να είχαν χάσει την καμπυλόγραμμη επίδραση ή τη μη ομοιόμορφη αύξηση του κινδύνου μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών και του καρκίνου του προστάτη, εάν οι περισσότεροι από αυτούς τους συμμετέχοντες έπιναν ήδη περισσότερο από ένα φλιτζάνι γάλα την ημέρα. Ωστόσο, η κοόρτη αυτής της μελέτης επέτρεψε στους ερευνητές να συγκρίνουν ένα ευρύ φάσμα κατανάλωσης γαλακτοκομικών, συμπεριλαμβανομένων πολύ χαμηλών επιπέδων.
Τα δεδομένα παρείχαν ελάχιστα στοιχεία για συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης ασβεστίου και του καρκίνου του προστάτη. “Μια ερμηνεία είναι ότι τα γαλακτοκομικά τρόφιμα, ή κάποιος στενά συνδεδεμένος άγνωστος παράγοντας κινδύνου, σχετίζεται αιτιολογικά με τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη”, ανέφερε η μελέτη. Ο Fraser είπε ότι οι πιθανοί λόγοι για αυτές τις συσχετίσεις μεταξύ του καρκίνου του προστάτη και του γαλακτοκομικού γάλακτος μπορεί να είναι η περιεκτικότητα του γαλακτοκομικού γάλακτος σε ορμόνες φύλου. Έως και το 75% των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής που θηλάζουν είναι έγκυες και ο καρκίνος του προστάτη είναι καρκίνος που ανταποκρίνεται στις ορμόνες. Επιπλέον, προηγούμενες αναφορές έχουν συσχετίσει την πρόσληψη γαλακτοκομικών και άλλων ζωικών πρωτεϊνών με υψηλότερα επίπεδα στο αίμα μιας ορμόνης, του αυξητικού παράγοντα-1 (IGF-1) που μοιάζει με ινσουλίνη, που πιστεύεται ότι προάγει ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του προστάτη.
Μια προηγούμενη μελέτη από την Adventist Health Study-2 σχετικά με τις επιδράσεις των γαλακτοκομικών στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες ανέφερε παρόμοια αποτελέσματα τόσο στον μη ομοιόμορφο κίνδυνο με αυξημένα επίπεδα κατανάλωσης όσο και στο μέγεθος του κινδύνου, είπε ο Fraser. “Οι παραλληλισμοί μεταξύ του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που δημοσιεύτηκαν πριν από ένα χρόνο και αυτού του άρθρου που αφορά τους άνδρες, είναι εντυπωσιακοί”, είπε. “Φαίνεται πιθανό ότι οι ίδιοι βιολογικοί μηχανισμοί λειτουργούν”. Ωστόσο, ο Fraser λέει ότι αυτή η μελέτη δεν καταργεί ακόμη δείχνουν ότι το γάλα προκαλεί καρκίνο του προστάτη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube