Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος στο ήπαρ: Τα ροφήματα που τον «θρέφουν»

Καρκίνος στο ήπαρ: Τα ροφήματα που τον «θρέφουν»

Νέα μελέτη, θέτει εκ νέου στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία από την υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών.


Νέα μελέτη, θέτει εκ νέου στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία από την υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η επιστημονική εργασία που δημοσιεύεται στο Jama Network Open, η κατανάλωση έστω και ενός αναψυκτικού την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος κατά 85%. Η ίδια έρευνα επισημαίνει ότι μεγαλύτερο κίνδυνο από τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αναψυκτικών διατρέχουν ειδικότερα οι γυναίκες.

Η επιστημονική ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστόνη παρακολούθησε 98.786 γυναίκες ηλικίας 50-79 ετών, που είχαν εγγραφεί μεταξύ 1993 – 1998 στην Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών σε 40 κλινικά κέντρα στις ΗΠΑ. Η παρακολούθησε διήρκεσε έως την 1η Μαρτίου 2020. Εκ των συμμετεχουσών, περίπου το 6,8% ανέφερε ότι κατανάλωνε μία ή περισσότερες μερίδες σακχαρούχων ροφημάτων καθημερινά, ενώ το 13,1% έπινε ένα ή περισσότερα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά την ημέρα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποτυπώθηκαν σε άτομα/έτος, περιλαμβάνοντας τόσο τον αριθμό των ατόμων, όσο και τον χρόνο που συμμετείχε κάθε άτομο στη μελέτη.

Από την έρευνα προέκυψε:

Τα ποσοστά καρκίνου του ήπατος ανήλθαν σε 18 ανά 100.000 άτομα/ έτος σε γυναίκες που κατανάλωναν ένα ή περισσότερα σακχαρούχα ροφήματα την ημέρα και 10,3 ανά 100.000 άτομα/έτος σε γυναίκες που κατανάλωναν 3 ή λιγότερα τέτοια ροφήματα το μήνα.

Οι θάνατοι από χρόνια ηπατική νόσο ανήλθαν σε 17,7 ανά 100.000 άτομα/έτος σε γυναίκες που έπιναν 1 ή περισσότερα σακχαρούχα ροφήματα την ημέρα, ενώ σε μόλις 7,1 ανά 100.000 άτομα/έτος σε όσες έπιναν 3 ή λιγότερα ροφήματα το μήνα.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, προκύπτει ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν ένα ή περισσότερα σακχαρούχα ροφήματα την ημέρα αντιμετώπιζαν 85% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του ήπατος εκείνη την περίοδο, σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν λιγότερο από ένα αναψυκτικό την εβδομάδα. Όσες κατανάλωναν αναψυκτικά σε καθημερινή βάση διέτρεχαν επίσης 68% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από ηπατική νόσο συγκριτικά με εκείνους που έπιναν 3 ή λιγότερα αναψυκτικά το μήνα. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο συνολικός κίνδυνος θανάτου παρέμενε χαμηλός (περίπου 150 θάνατοι από τη νόσο στην υπό μελέτη ομάδα).

Ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης ήταν ότι δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά και του κινδύνου καρκίνου του ήπατος, παρά τους πρόσφατους ισχυρισμούς ότι η ασπαρτάμη ενδέχεται να συνδέεται με τον σχηματισμό καρκινικών όγκων.

Η ομάδα μελέτης αναφέρει στη δημοσίευσή της: «Η κατανάλωση ενός ή περισσότερων τέτοιων ροφημάτων την ημέρα συσχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και θανάτου από ηπατικές νόσους», προσθέτοντας ότι, αν και η μελέτη δεν προσδιόρισε τον τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων σχετίζεται με ηπατική νόσο, ορισμένες «δυνητικές οδοί» περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τις δραματικές αυξήσεις της γλυκόζης στο αίμα και τη συσσώρευση λίπους γύρω από το συκώτι.

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι, ως επί τον πλείστον, πλούσια σε θερμίδες, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί από μόνη της παράγοντα κινδύνου για καρκίνο και ηπατική νόσο. Η υπερβολική κατανάλωση σακχάρων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, προκαλώντας διαβήτη τύπου 2, ο οποίος, με τη σειρά του, αυξάνει τον κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αξίζει να το σκεφτείτε διπλά πριν ανοίξετε το επόμενο κουτάκι αναψυκτικού», σχολίασε η δρ. Pauline Emmett, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Bristol.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Υπάρχουν όντως κενές θερμίδες;

Κατανάλωση ζάχαρης: Πώς να τη μειώσετε στη διατροφή των παιδιών σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η εκπαίδευση μπορεί να ξεκλειδώσει τη δυνατότητα κάθε παιδιού με τη γονιδιακή έκφραση 

Η διαφοροποιημένη διδασκαλία είναι ένα άλλο σημαντικό εργαλείο στην εκπαίδευση, καθώς επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να προσαρμόσουν τη διδασκαλία τους στις ατομικές ανάγκες και τα ενδιαφέροντα κάθε παιδιού.

Πώς συνδέεται η όραση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις;

Όραση: Η όραση και οι καρδιολογικές παθήσεις είναι δύο σημαντικές πτυχές της υγείας μας που συχνά σχετίζονται άμεσα, καθώς ορισμένα καρδιοαγγειακά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν προβλήματα όρασης.

Σύνδρομο klippel- Feil: Μια σπάνια συγγενής ανωμαλία

Η αιτία του συνδρόμου Klippel-Feil είναι συνήθως γενετική, με πολλές περιπτώσεις να σχετίζονται με μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια που επηρεάζουν την ανάπτυξη των σπονδύλων. Η κατάσταση μπορεί να είναι οικογενής ή να εμφανίζεται τυχαία.

Μουσική: Μειώνει την αναστάτωση σε άτομα με άνοια

Μουσική: Μία από τις πιο αποτελεσματικές και ανακουφιστικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση της δυσφορίας σε άτομα με άνοια είναι η εξατομικευμένη μουσικοθεραπεία, μια πρακτική που αξιοποιεί τη δύναμη της μουσικής για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής αυτών των ατόμων.

39 εβδομάδες: Είναι ο ιδανικός χρόνος τοκετού για γυναίκες με υπερτασικές διαταραχές

39 εβδομάδες: Μία πρωτοποριακή μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της, αποκάλυψε ότι οι 39 εβδομάδες εγκυμοσύνης είναι η ιδανική στιγμή για τον τοκετό σε γυναίκες με υπερτασικές εγκυμοσύνες, όπως αυτές με προεκλαμψία ή χρόνια υπέρταση.

Αργή γήρανση: Οι εξελίξεις που αλλάζουν τον τρόπο που ζούμε

Αργή γήρανση: Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα γεροντολόγων, εξέτασε πώς διάφοροι παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, η γενετική και οι καινοτομίες στην υγειονομική περίθαλψη, συμβάλλουν στην επιβράδυνση της φυσικής διαδικασίας γήρανσης.

Γλυκαντικά: Ενισχύουν την επίδραση της καφεΐνης

Γλυκαντικά: Μια νέα μελέτη αποκάλυψε μια ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση μεταξύ γλυκαντικών και καφεΐνης στον καφέ, υποδεικνύοντας ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να ενισχύσει τις διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης, ιδιαίτερα σε άτομα που χαρακτηρίζονται ως «νυχτόβια».

Close Icon