Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος στο ήπαρ: Τα ροφήματα που τον «θρέφουν»

Καρκίνος στο ήπαρ: Τα ροφήματα που τον «θρέφουν»

Νέα μελέτη, θέτει εκ νέου στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία από την υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών.


Νέα μελέτη, θέτει εκ νέου στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία από την υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η επιστημονική εργασία που δημοσιεύεται στο Jama Network Open, η κατανάλωση έστω και ενός αναψυκτικού την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος κατά 85%. Η ίδια έρευνα επισημαίνει ότι μεγαλύτερο κίνδυνο από τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αναψυκτικών διατρέχουν ειδικότερα οι γυναίκες.

Η επιστημονική ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστόνη παρακολούθησε 98.786 γυναίκες ηλικίας 50-79 ετών, που είχαν εγγραφεί μεταξύ 1993 – 1998 στην Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών σε 40 κλινικά κέντρα στις ΗΠΑ. Η παρακολούθησε διήρκεσε έως την 1η Μαρτίου 2020. Εκ των συμμετεχουσών, περίπου το 6,8% ανέφερε ότι κατανάλωνε μία ή περισσότερες μερίδες σακχαρούχων ροφημάτων καθημερινά, ενώ το 13,1% έπινε ένα ή περισσότερα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά την ημέρα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποτυπώθηκαν σε άτομα/έτος, περιλαμβάνοντας τόσο τον αριθμό των ατόμων, όσο και τον χρόνο που συμμετείχε κάθε άτομο στη μελέτη.

Από την έρευνα προέκυψε:

Τα ποσοστά καρκίνου του ήπατος ανήλθαν σε 18 ανά 100.000 άτομα/ έτος σε γυναίκες που κατανάλωναν ένα ή περισσότερα σακχαρούχα ροφήματα την ημέρα και 10,3 ανά 100.000 άτομα/έτος σε γυναίκες που κατανάλωναν 3 ή λιγότερα τέτοια ροφήματα το μήνα.

Οι θάνατοι από χρόνια ηπατική νόσο ανήλθαν σε 17,7 ανά 100.000 άτομα/έτος σε γυναίκες που έπιναν 1 ή περισσότερα σακχαρούχα ροφήματα την ημέρα, ενώ σε μόλις 7,1 ανά 100.000 άτομα/έτος σε όσες έπιναν 3 ή λιγότερα ροφήματα το μήνα.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, προκύπτει ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν ένα ή περισσότερα σακχαρούχα ροφήματα την ημέρα αντιμετώπιζαν 85% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του ήπατος εκείνη την περίοδο, σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν λιγότερο από ένα αναψυκτικό την εβδομάδα. Όσες κατανάλωναν αναψυκτικά σε καθημερινή βάση διέτρεχαν επίσης 68% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από ηπατική νόσο συγκριτικά με εκείνους που έπιναν 3 ή λιγότερα αναψυκτικά το μήνα. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο συνολικός κίνδυνος θανάτου παρέμενε χαμηλός (περίπου 150 θάνατοι από τη νόσο στην υπό μελέτη ομάδα).

Ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης ήταν ότι δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά και του κινδύνου καρκίνου του ήπατος, παρά τους πρόσφατους ισχυρισμούς ότι η ασπαρτάμη ενδέχεται να συνδέεται με τον σχηματισμό καρκινικών όγκων.

Η ομάδα μελέτης αναφέρει στη δημοσίευσή της: «Η κατανάλωση ενός ή περισσότερων τέτοιων ροφημάτων την ημέρα συσχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και θανάτου από ηπατικές νόσους», προσθέτοντας ότι, αν και η μελέτη δεν προσδιόρισε τον τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων σχετίζεται με ηπατική νόσο, ορισμένες «δυνητικές οδοί» περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τις δραματικές αυξήσεις της γλυκόζης στο αίμα και τη συσσώρευση λίπους γύρω από το συκώτι.

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι, ως επί τον πλείστον, πλούσια σε θερμίδες, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί από μόνη της παράγοντα κινδύνου για καρκίνο και ηπατική νόσο. Η υπερβολική κατανάλωση σακχάρων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, προκαλώντας διαβήτη τύπου 2, ο οποίος, με τη σειρά του, αυξάνει τον κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αξίζει να το σκεφτείτε διπλά πριν ανοίξετε το επόμενο κουτάκι αναψυκτικού», σχολίασε η δρ. Pauline Emmett, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Bristol.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Υπάρχουν όντως κενές θερμίδες;

Κατανάλωση ζάχαρης: Πώς να τη μειώσετε στη διατροφή των παιδιών σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μειώνει η βιοτίνη τις βλάβες του εγκεφάλου από το μαγγάνιο;

Βιοτίνη: Νέα έρευνα δείχνει ότι η βιοτίνη, μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β, μπορεί να προσφέρει προστασία από τη βλάβη του εγκεφάλου που προκαλείται από την τοξικότητα του μαγγανίου.

Βελτιώνοντας τη διάγνωση και την κατανόηση των καρκινικών κυττάρων με τη διάσπαση όγκων

Διάσπαση όγκων: Οι μέθοδοι διάσπασης όγκων σε στερεούς ιστούς είναι ένα σημαντικό κομμάτι της έρευνας για τον καρκίνο, διότι επιτρέπουν στους επιστήμονες να μελετούν τα κυτταρικά συστατικά των όγκων με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Τα αυτιστικά τρανς άτομα αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην υγειονομική περίθαλψη

Υγειονομική περίθαλψη: Μελέτη αποκαλύπτει ότι τα άτομα που είναι τόσο αυτιστικά όσο και τρανς ή έμφυλα διαφοροποιημένα βιώνουν φτωχότερα αποτελέσματα υγείας και αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Είναι η διαλείπουσα νηστεία η νέα τάση στη διατροφή που αντικαθιστά τις κλασικές δίαιτες;

Διαλείπουσα νηστεία: Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι μια πιο αποτελεσματική εναλλακτική σε σχέση με τα παραδοσιακά διαιτητικά προγράμματα, αμφισβητώντας τις συμβατικές μεθόδους διαχείρισης του βάρους.

Ποιοι παράγοντες διαφοροποιούν ανδρική και γυναικεία εκδήλωση του συνδρόμου Τουρέτ:

Σύνδρομο Τουρέτ: Παρόλο που η διαταραχή είναι σχετικά σπάνια, επηρεάζοντας περίπου το 1% του πληθυσμού, συχνά παρεξηγείται, ιδιαίτερα ως προς τον τρόπο που εκδηλώνεται διαφορετικά μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Είναι οι λιπώδεις μύες ο κρυφός κίνδυνος για την καρδιά ανεξάρτητα από το βάρος σώματος;

Λιπώδεις μύες: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε μια ανησυχητική σύνδεση μεταξύ των λιπώδους μυών και αυξημένου κινδύνου καρδιοπαθειών, ανεξάρτητα από το συνολικό σωματικό βάρος ενός ατόμου.

Τι μπορεί να οδηγήσει σε νόσο του Crohn

Νόσος του Crohn: Η ασθένεια του Crohn είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του πεπτικού συστήματος, η οποία μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα του, από το στόμα έως τον πρωκτό. Παρόλο που η ακριβής αιτία της νόσου παραμένει άγνωστη,

Close Icon