Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος Διατροφή: Μόρια στο έντερο που σχετίζονται με τη διατροφή συνδέεονται με κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου προστάτη

Καρκίνος Διατροφή: Μόρια στο έντερο που σχετίζονται με τη διατροφή συνδέεονται με κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου προστάτη

Καρκίνος Διατροφή: Πώς οι τροποποιήσεις της διατροφής και του τρόπου ζωής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη;

Η μελέτη της κλινικής του Κλίβελαντ συνδέει το μικροβίωμα του εντέρου με τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη.
Οι ερευνητές της κλινικής του Κλίβελαντ έδειξαν για πρώτη φορά ότι τα μόρια που σχετίζονται με τη διατροφή στο έντερο συνδέονται με επιθετικό καρκίνο του προστάτη, υποδηλώνοντας ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου. Τα ευρήματα από τη μελέτη δημοσιεύτηκαν στο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Αν και θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Nima Sharifi, M.D., λέει ότι τα ευρήματα από την ανάλυση της ομάδας σε σχεδόν 700 ασθενείς μπορεί να έχουν κλινικές επιπτώσεις στη διάγνωση και την πρόληψη του θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη.

«Διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα ορισμένων μορίων που σχετίζονται με τη διατροφή είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη», δήλωσε ο Δρ Σαρίφι, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Γεννητικών Κακοηθειών της Κλινικής του Κλίβελαντ. «Καθώς συνεχίζουμε την έρευνά μας σε αυτόν τον τομέα, ελπίζουμε ότι κάποια μέρα αυτά τα μόρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώιμοι βιοδείκτες του καρκίνου του προστάτη και να βοηθήσουν στον εντοπισμό ασθενών που μπορούν να τροποποιήσουν τον κίνδυνο νόσου κάνοντας αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής».

Σε αυτή τη μελέτη, ο Δρ. Sharifi και οι συνεργάτες του – συμπεριλαμβανομένου του Stanley Hazen, MD, Ph.D., και Eric Klein, MD – ανέλυσαν δεδομένα από ασθενείς που είχαν εγγραφεί στο παρελθόν στο  National Cancer Institute’s Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian (PLCO) Cancer Screening Trial. Μελέτησαν τα βασικά επίπεδα ορισμένων διατροφικών θρεπτικών συστατικών και μεταβολιτών (υποπροϊόντα που παράγονται όταν μια ουσία διασπάται στο έντερο) που βρέθηκαν στον ορό αίματος των ασθενών πριν από τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Συνέκριναν τα επίπεδα ορού μεταξύ υγιών ασθενών και εκείνων που αργότερα έλαβαν διάγνωση καρκίνου του προστάτη και πέθαναν από τη νόσο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με αυξημένα επίπεδα ενός μεταβολίτη που ονομάζεται φαινυλακετυλογλουταμίνη (PAGln) είχαν περίπου δύο ή τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με θανατηφόρο καρκίνο του προστάτη. Αυτός ο μεταβολίτης παράγεται όταν τα μικρόβια στο έντερο διασπούν τη φαινυλαλανίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται σε πολλές φυτικές και ζωικές πηγές πρωτεϊνών όπως το κρέας, τα φασόλια και η σόγια. Εκτός από την PAGln, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα αυξημένα επίπεδα δύο θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν σε αφθονία σε ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρέατος, των κρόκων αυγών και των γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, που ονομάζονται χολίνη και βεταϊνη, συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο του προστάτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανόνες υγείας του προστάτη

Πώς τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να πυροδοτήσουν τον καρκίνο του προστάτη σύμφωνα με μελέτες

Λουκάς Στενός στο healthweb.gr : Ο καρκίνος του προστάτη εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Πώς διαφέρει μεταξύ των φύλων;

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια χρόνια νευρολογική πάθηση που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αν και μπορεί να προσβάλλει και τα δύο φύλα, υπάρχει μια σημαντική διαφορά στην επίπτωσή της.

Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες: Πώς διαμορφώνουν τον κίνδυνο γνωστικής απώλειας;

Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες: Μια πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει πώς παράγοντες όπως η εκπαίδευση, το είδος της εργασίας και η οικονομική κατάσταση επηρεάζουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης.

Υπνική άπνοια: Πώς μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική υγεία στις γυναίκες της τρίτης ηλικίας;

Υπνική άπνοια: Νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η υπνική άπνοια συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους, και ο κίνδυνος αυτός φαίνεται να είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες.

Καρδιακή Προσβολή vs Καρδιακή Ανακοπή: Οι βασικές διαφορές

Καρδιακή Προσβολή vs Καρδιακή Ανακοπή: Η καρδιακή προσβολή και η καρδιακή ανακοπή είναι δύο σοβαρές καρδιοαγγειακές καταστάσεις, αλλά έχουν σημαντικές διαφορές ως προς την αιτία, τα συμπτώματα

Στηθάγχη: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για να είστε προετοιμασμένοι

Στηθάγχη: Η στηθάγχη είναι ένα σύμπτωμα που σχετίζεται με τη στεφανιαία καρδιοπάθεια και χαρακτηρίζεται από πόνο ή δυσφορία στο στήθος. Προκαλείται συνήθως από την περιορισμένη ροή αίματος προς την καρδιά,

Πιθανές συνέπειες που ίσως δεν γνωρίζετε

Τατουάζ παρενέργειες: Τα τατουάζ είναι μια δημοφιλής μορφή αυτοέκφρασης, αλλά η διαδικασία του τατουάζ και οι συνέπειές του μπορεί να κρύβουν κινδύνους που δεν γνωρίζουμε πάντα. Ακολουθούν μερικές συνέπειες

Γενετικοί δείκτες: Πώς επηρεάζουν την αντίληψη του πόνου;

Γενετικοί δείκτες: Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει μια πιθανή σύνδεση μεταξύ συγκεκριμένων γενετικών δεικτών και νευροπαθητικού πόνου, δίνοντας νέες πληροφορίες για το γιατί κάποια άτομα βιώνουν χρόνιο πόνο πιο έντονα από άλλα.

Close Icon