Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καρδιακή Ανεπάρκεια Διατροφή: Η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Καρδιακή Ανεπάρκεια Διατροφή: Η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Καρδιακή Ανεπάρκεια Διατροφή: Η κατανάλωση ενός ή περισσότερων φλυτζανιών καφέ την ημέρα συσχετίστηκε με μακροπρόθεσμα μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μια ανασκόπηση δεδομένων διατροφής (από τρεις μεγάλες μελέτες) που πραγματοποίησε η American Heart Association.


Η κατανάλωση ενός ή περισσότερων φλυτζανιών καφέ την ημέρα συσχετίστηκε με μακροπρόθεσμα μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μια ανασκόπηση δεδομένων διατροφής (από τρεις μεγάλες μελέτες) που πραγματοποίησε η American Heart Association.


Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021, στο περιοδικό AHA Circulation: Heart Failure, ανέλυσε διατροφικές πληροφορίες από την μελέτη Framingham Heart, που ξεκίνησε το 1948 και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 5.000 άτομα χωρίς διάγνωση καρδιακών παθήσεων που ζούσαν στο Framingham της Μασαχουσέτης. Η μελέτη παρακολούθησε αυτούς τους ανθρώπους και τους απογόνους τους για 72 χρόνια, δηλαδή τρεις γενιές.

Η παρούσα μελέτη χρησιμοποίησε αναλυτικά εργαλεία για να συγκρίνει τα δεδομένα της Framingham Heart Study με άλλες δυο μελέτες (Atherosclerosis Risk in Communities Study και Cardiovascular Health Study – 10ετής μελέτη καρδιαγγειακού κινδύνου σε ενήλικες άνω των 65 ετών).

Συνολικά, οι 3 μελέτες παρείχαν διατροφικές πληροφορίες για περισσότερους από 21.000 ενήλικες Αμερικανούς. Σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν καφέ, η ανάλυση ανέδειξε ότι ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας με την πάροδο του χρόνου μειώθηκε μεταξύ 5% και 12% για κάθε φλυτζάνι καφέ που καταναλώνεται τη μέρα, σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τις μελέτες Framingham Heart και Cardiovascular Health.

Από την ανασκόπηση της μελέτης Atherosclerosis Risk in Communities προκύπτει ότι: ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας παρέμενε ο ίδιος όταν οι συμμετέχοντες δεν έπιναν καθόλου καφέ ή έπιναν ένα μόνο φλυτζάνι καφέ την ημέρα. Αλλά όταν οι άνθρωποι έπιναν δύο ή περισσότερα φλυτζάνια μαύρο καφέ την ημέρα, ο κίνδυνος μειώθηκε κατά περίπου 30%, σύμφωνα με την ανάλυση.

«Αν και δεν είναι σε θέση να αποδείξουν την αιτιότητα, είναι ενδιαφέρον ότι αυτές οι τρεις μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και ότι ο καφές μπορεί να είναι μέρος ενός υγιούς μοντέλου διατροφής, εάν καταναλώνεται χωρίς προσθήκη ζάχαρης και γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως η κρέμα», δήλωσε η διαιτολόγος Penny Kris-Etherton, τέως πρόεδρος της επιτροπής Lifestyle and Cardiometabolic Health Council Leadership της American Heart Association. Επιπλέον, η ανάλυση διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ καφέ χωρίς καφεΐνη και αυξημένου κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Συνήθειες στην καθημερινότητά μας που μας χαρίζουν καρδιαγγειακή υγεία

Γονίδια - κλειδί για τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής

Νέα θεραπεία χοληστερίνης με δύο δόσεις ετησίως

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon