Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καρδιακή Ανεπάρκεια Διατροφή: Η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Καρδιακή Ανεπάρκεια Διατροφή: Η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Καρδιακή Ανεπάρκεια Διατροφή: Η κατανάλωση ενός ή περισσότερων φλυτζανιών καφέ την ημέρα συσχετίστηκε με μακροπρόθεσμα μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μια ανασκόπηση δεδομένων διατροφής (από τρεις μεγάλες μελέτες) που πραγματοποίησε η American Heart Association.


Η κατανάλωση ενός ή περισσότερων φλυτζανιών καφέ την ημέρα συσχετίστηκε με μακροπρόθεσμα μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μια ανασκόπηση δεδομένων διατροφής (από τρεις μεγάλες μελέτες) που πραγματοποίησε η American Heart Association.


Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021, στο περιοδικό AHA Circulation: Heart Failure, ανέλυσε διατροφικές πληροφορίες από την μελέτη Framingham Heart, που ξεκίνησε το 1948 και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 5.000 άτομα χωρίς διάγνωση καρδιακών παθήσεων που ζούσαν στο Framingham της Μασαχουσέτης. Η μελέτη παρακολούθησε αυτούς τους ανθρώπους και τους απογόνους τους για 72 χρόνια, δηλαδή τρεις γενιές.

Η παρούσα μελέτη χρησιμοποίησε αναλυτικά εργαλεία για να συγκρίνει τα δεδομένα της Framingham Heart Study με άλλες δυο μελέτες (Atherosclerosis Risk in Communities Study και Cardiovascular Health Study – 10ετής μελέτη καρδιαγγειακού κινδύνου σε ενήλικες άνω των 65 ετών).

Συνολικά, οι 3 μελέτες παρείχαν διατροφικές πληροφορίες για περισσότερους από 21.000 ενήλικες Αμερικανούς. Σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν καφέ, η ανάλυση ανέδειξε ότι ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας με την πάροδο του χρόνου μειώθηκε μεταξύ 5% και 12% για κάθε φλυτζάνι καφέ που καταναλώνεται τη μέρα, σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τις μελέτες Framingham Heart και Cardiovascular Health.

Από την ανασκόπηση της μελέτης Atherosclerosis Risk in Communities προκύπτει ότι: ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας παρέμενε ο ίδιος όταν οι συμμετέχοντες δεν έπιναν καθόλου καφέ ή έπιναν ένα μόνο φλυτζάνι καφέ την ημέρα. Αλλά όταν οι άνθρωποι έπιναν δύο ή περισσότερα φλυτζάνια μαύρο καφέ την ημέρα, ο κίνδυνος μειώθηκε κατά περίπου 30%, σύμφωνα με την ανάλυση.

«Αν και δεν είναι σε θέση να αποδείξουν την αιτιότητα, είναι ενδιαφέρον ότι αυτές οι τρεις μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και ότι ο καφές μπορεί να είναι μέρος ενός υγιούς μοντέλου διατροφής, εάν καταναλώνεται χωρίς προσθήκη ζάχαρης και γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως η κρέμα», δήλωσε η διαιτολόγος Penny Kris-Etherton, τέως πρόεδρος της επιτροπής Lifestyle and Cardiometabolic Health Council Leadership της American Heart Association. Επιπλέον, η ανάλυση διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ καφέ χωρίς καφεΐνη και αυξημένου κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Συνήθειες στην καθημερινότητά μας που μας χαρίζουν καρδιαγγειακή υγεία

Γονίδια - κλειδί για τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής

Νέα θεραπεία χοληστερίνης με δύο δόσεις ετησίως

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon