Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Καρδιακές παθήσεις: Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων;

Καρδιακές παθήσεις: Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων;

Καρδιακές παθήσεις: Η τήρηση μιας υγιεινής διατροφής που περιλαμβάνει αυτές τις ευεργετικές τροφές μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και στην προώθηση της συνολικής ευεξίας.

Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής είναι απαραίτητη για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και την προαγωγή της συνολικής υγείας. Μια παγκόσμια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο McMaster και το Population Research Health Institute (PHRI) στον Καναδά έριξε φως στη σημασία συγκεκριμένων τροφίμων για την επίτευξη μιας υγιεινής διατροφής και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD), συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Διατροφή και καρδιακές παθήσεις

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από πολυάριθμες μελέτες που αφορούσαν 245.000 άτομα σε 80 χώρες. Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια βαθμολογία διατροφής με βάση τη μελέτη Prospective Urban and Rural Epidemiological (PURE) που διεξήγαγε το PHRI. Στόχος ήταν να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα της υγείας σε διάφορες περιοχές και μεταξύ ατόμων με και χωρίς προηγούμενη καρδιακή νόσο.

Τα ευρήματα υπογράμμισαν τη σημασία της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων ολικής αλέσεως. Αυτά τα φυσικά και προστατευτικά τρόφιμα αναγνωρίστηκαν ως βασικά στοιχεία για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Η μελέτη επικεντρώθηκε μοναδικά αποκλειστικά σε αυτά τα ευεργετικά τρόφιμα, σε αντίθεση με προηγούμενες βαθμολογίες διατροφής που συνδύαζαν επιβλαβή επεξεργασμένα και υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με προστατευτικά τρόφιμα.

Ενώ τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια πρέπει να καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες, το μέτρο τονίστηκε ως κρίσιμος παράγοντας στην κατανάλωση φυσικών τροφίμων. Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι μέτριες ποσότητες ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων ολικής αλέσεως συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου. Σημειώθηκε επίσης ότι η κατανάλωση μη επεξεργασμένων δημητριακών ολικής αλέσεως και μη επεξεργασμένων κρεάτων με μέτρο θα μπορούσε να αποφέρει παρόμοια αποτελέσματα για την υγεία.

Το 2019, οι καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνονται για περίπου 18 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 32% όλων των θανάτων. Οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια ήταν υπεύθυνα για το 85% περίπου αυτών των θανάτων. Η συνιστώμενη βαθμολογία υγιεινής διατροφής προτείνει την ενσωμάτωση δύο έως τριών μερίδων φρούτων και λαχανικών, μιας μερίδας ξηρών καρπών, δύο μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων, τριών έως τεσσάρων εβδομαδιαίων μερίδων οσπρίων και δύο έως τριών μερίδων ψαριών στα καθημερινά γεύματα. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα μη επεξεργασμένα κρέατα ή πουλερικά μπορούν να αντικατασταθούν αναλόγως.

Η τήρηση μιας υγιεινής διατροφής που περιλαμβάνει αυτές τις ευεργετικές τροφές μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και στην προώθηση της συνολικής ευεξίας. Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της κατανάλωσης μιας ποικιλίας φυσικών, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων σε κατάλληλες μερίδες για τη διατήρηση ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος και τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Tροφές που πρέπει να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες για να προστατεύσουν την υγεία της καρδιάς τους

Πώς θα επιτύχουμε μια υγιεινή διατροφή και τι πρέπει να κάνουμε;

Η απώλεια του χρωμοσώματος Y βοηθάει στην επιτάχυνση του καρκίνου στους άνδρες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυθόρμητες ενέργειες: Ποια σήματα του εγκεφάλου οδηγούν σε αυτές;

Αυθόρμητες ενέργειες: Μια πρόσφατη μελέτη έχει ρίξει φως στους πολύπλοκους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τις αυθόρμητες ενέργειες—εκείνες τις φαινομενικά αβίαστες αποφάσεις και κινήσεις που συμβαίνουν χωρίς συνειδητό προγραμματισμό.

Η ανάπτυξη των καρκινικών όγκων του μαστού επιταχύνεται από μύκητες του δέρματος

Καρκίνος του μαστού: Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε μια σημαντική σύνδεση μεταξύ της αποικιοποίησης από μύκητες του δέρματος και της επιτάχυνσης της ανάπτυξης όγκων στον καρκίνο του μαστού.

«Θησαυρούς» από ιούς βρήκαν στα γουνοφόρα ζώα - Αποκαλυπτική έρευνα

Και καινούριους και ίσως επικίνδυνος ιούς και κορονοϊούς και στελέχη της γρίπης συμπεριλαμβανομένων κορονοϊών και στελεχών της γρίπης, εντόπισαν επιστήμονες σε σκύλους ρακούν, βιζόν (μινκ) και άλλα ζώα που εκτρέφονται για τη γούνα τους στην Κίνα.

Πανώλη της καραβίδας: Αδιέξοδο με τον μύκητα που εξοντώνει μαζικά τα οστρακοειδή

Η πανώλη της καραβίδας είναι κάτι που αγνοεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πρόκειται για έναν παθογόνο μύκητα, την αποκαλούμενη και  μούχλα του νερού, που ήδη έχει εξαφανίσει τους πληθυσμούς καραβίδων εσωτερικών υδάτων στην Ευρώπη.

Οι πιο συνήθεις παρανοήσεις που αφορούν τον καρκίνο

Καρκίνος μύθοι: Ο καρκίνος είναι μια από τις πιο παρεξηγημένες ασθένειες, και γύρω από αυτήν υπάρχουν πολλές κοινές παρανοήσεις που μπορεί να επηρεάσουν την κατανόηση, τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου.

Μπορεί η έλλειψη Β12 να οδηγήσει σε αναιμία;

Έλλειψη Β12: Η βιταμίνη Β12 είναι κρίσιμη για την υγεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει αναιμία,

Close Icon