Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Καρδιακές παθήσεις: Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων;

Καρδιακές παθήσεις: Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων;

Καρδιακές παθήσεις: Η τήρηση μιας υγιεινής διατροφής που περιλαμβάνει αυτές τις ευεργετικές τροφές μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και στην προώθηση της συνολικής ευεξίας.

Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής είναι απαραίτητη για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και την προαγωγή της συνολικής υγείας. Μια παγκόσμια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο McMaster και το Population Research Health Institute (PHRI) στον Καναδά έριξε φως στη σημασία συγκεκριμένων τροφίμων για την επίτευξη μιας υγιεινής διατροφής και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD), συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Διατροφή και καρδιακές παθήσεις

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από πολυάριθμες μελέτες που αφορούσαν 245.000 άτομα σε 80 χώρες. Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια βαθμολογία διατροφής με βάση τη μελέτη Prospective Urban and Rural Epidemiological (PURE) που διεξήγαγε το PHRI. Στόχος ήταν να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα της υγείας σε διάφορες περιοχές και μεταξύ ατόμων με και χωρίς προηγούμενη καρδιακή νόσο.

Τα ευρήματα υπογράμμισαν τη σημασία της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων ολικής αλέσεως. Αυτά τα φυσικά και προστατευτικά τρόφιμα αναγνωρίστηκαν ως βασικά στοιχεία για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Η μελέτη επικεντρώθηκε μοναδικά αποκλειστικά σε αυτά τα ευεργετικά τρόφιμα, σε αντίθεση με προηγούμενες βαθμολογίες διατροφής που συνδύαζαν επιβλαβή επεξεργασμένα και υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με προστατευτικά τρόφιμα.

Ενώ τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια πρέπει να καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες, το μέτρο τονίστηκε ως κρίσιμος παράγοντας στην κατανάλωση φυσικών τροφίμων. Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι μέτριες ποσότητες ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων ολικής αλέσεως συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου. Σημειώθηκε επίσης ότι η κατανάλωση μη επεξεργασμένων δημητριακών ολικής αλέσεως και μη επεξεργασμένων κρεάτων με μέτρο θα μπορούσε να αποφέρει παρόμοια αποτελέσματα για την υγεία.

Το 2019, οι καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνονται για περίπου 18 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 32% όλων των θανάτων. Οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια ήταν υπεύθυνα για το 85% περίπου αυτών των θανάτων. Η συνιστώμενη βαθμολογία υγιεινής διατροφής προτείνει την ενσωμάτωση δύο έως τριών μερίδων φρούτων και λαχανικών, μιας μερίδας ξηρών καρπών, δύο μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων, τριών έως τεσσάρων εβδομαδιαίων μερίδων οσπρίων και δύο έως τριών μερίδων ψαριών στα καθημερινά γεύματα. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα μη επεξεργασμένα κρέατα ή πουλερικά μπορούν να αντικατασταθούν αναλόγως.

Η τήρηση μιας υγιεινής διατροφής που περιλαμβάνει αυτές τις ευεργετικές τροφές μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και στην προώθηση της συνολικής ευεξίας. Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της κατανάλωσης μιας ποικιλίας φυσικών, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων σε κατάλληλες μερίδες για τη διατήρηση ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος και τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Tροφές που πρέπει να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες για να προστατεύσουν την υγεία της καρδιάς τους

Πώς θα επιτύχουμε μια υγιεινή διατροφή και τι πρέπει να κάνουμε;

Η απώλεια του χρωμοσώματος Y βοηθάει στην επιτάχυνση του καρκίνου στους άνδρες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Πώς διαφέρει μεταξύ των φύλων;

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια χρόνια νευρολογική πάθηση που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αν και μπορεί να προσβάλλει και τα δύο φύλα, υπάρχει μια σημαντική διαφορά στην επίπτωσή της.

Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες: Πώς διαμορφώνουν τον κίνδυνο γνωστικής απώλειας;

Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες: Μια πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει πώς παράγοντες όπως η εκπαίδευση, το είδος της εργασίας και η οικονομική κατάσταση επηρεάζουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης.

Υπνική άπνοια: Πώς μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική υγεία στις γυναίκες της τρίτης ηλικίας;

Υπνική άπνοια: Νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η υπνική άπνοια συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους, και ο κίνδυνος αυτός φαίνεται να είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες.

Καρδιακή Προσβολή vs Καρδιακή Ανακοπή: Οι βασικές διαφορές

Καρδιακή Προσβολή vs Καρδιακή Ανακοπή: Η καρδιακή προσβολή και η καρδιακή ανακοπή είναι δύο σοβαρές καρδιοαγγειακές καταστάσεις, αλλά έχουν σημαντικές διαφορές ως προς την αιτία, τα συμπτώματα

Στηθάγχη: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για να είστε προετοιμασμένοι

Στηθάγχη: Η στηθάγχη είναι ένα σύμπτωμα που σχετίζεται με τη στεφανιαία καρδιοπάθεια και χαρακτηρίζεται από πόνο ή δυσφορία στο στήθος. Προκαλείται συνήθως από την περιορισμένη ροή αίματος προς την καρδιά,

Πιθανές συνέπειες που ίσως δεν γνωρίζετε

Τατουάζ παρενέργειες: Τα τατουάζ είναι μια δημοφιλής μορφή αυτοέκφρασης, αλλά η διαδικασία του τατουάζ και οι συνέπειές του μπορεί να κρύβουν κινδύνους που δεν γνωρίζουμε πάντα. Ακολουθούν μερικές συνέπειες

Γενετικοί δείκτες: Πώς επηρεάζουν την αντίληψη του πόνου;

Γενετικοί δείκτες: Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει μια πιθανή σύνδεση μεταξύ συγκεκριμένων γενετικών δεικτών και νευροπαθητικού πόνου, δίνοντας νέες πληροφορίες για το γιατί κάποια άτομα βιώνουν χρόνιο πόνο πιο έντονα από άλλα.

Close Icon