Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Εκτός από τα οφέλη για την υγεία, η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με υγιεινές πηγές φυτικών πρωτεϊνών θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής.

Τα άτομα που τρώνε μόλις δύο μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με άτομα που τρώνε λιγότερες μερίδες. Και ο κίνδυνος αυξάνεται με μεγαλύτερη κατανάλωση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές από το Harvard. Διαπίστωσαν επίσης ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με υγιεινές φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως ξηρούς καρπούς και όσπρια, ή μέτριες ποσότητες γαλακτοκομικών, συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.


Η μελέτη δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου στο The American Journal of Clinical Nutrition. «Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν σθεναρά τις διατροφικές οδηγίες που συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, και αυτό ισχύει τόσο για το επεξεργασμένο όσο και για το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας». Αυτό δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Xiao Gu, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής.

Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, αυτή η μελέτη, η οποία ανέλυσε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 μεταξύ των συμμετεχόντων που παρακολουθούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσθέτει ένα μεγαλύτερο επίπεδο βεβαιότητας για τη συσχέτιση .

Αύξηση ποσοστών διαβήτη στις ΗΠΑ και παγκοσμίως

Τα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 αυξάνονται ραγδαία στις ΗΠΑ και παγκοσμίως. Αυτό είναι ανησυχητικό όχι μόνο επειδή η ασθένεια είναι μια σοβαρή επιβάρυνση, αλλά είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές και νεφρικές παθήσεις, καρκίνο και άνοια.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας από 216.695 συμμετέχοντες από τη Μελέτη Νοσηλευτών Υγείας (NHS), το NHS II και τη Μελέτη παρακολούθησης επαγγελματιών υγείας (HPFS). Η δίαιτα αξιολογήθηκε με ερωτηματολόγια συχνότητας τροφής κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια, για έως και 36 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότεροι από 22.000 συμμετέχοντες ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, συμπεριλαμβανομένου του επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, συσχετίστηκε έντονα με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

  • Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν 62% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν το λιγότερο.
  • Κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος συσχετίστηκε με 46% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
  • Και κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετιζόταν με 24% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης τα πιθανά αποτελέσματα της αντικατάστασης μιας ημερήσιας μερίδας κόκκινου κρέατος με άλλη πηγή πρωτεΐνης. Διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση μιας μερίδας ξηρών καρπών και οσπρίων συσχετίστηκε με 30% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και η αντικατάσταση μιας μερίδας γαλακτοκομικών προϊόντων συσχετίστηκε με 22% χαμηλότερο κίνδυνο.

«Δεδομένων των ευρημάτων μας και των προηγούμενων εργασιών άλλων, ένα όριο περίπου μίας μερίδας κόκκινου κρέατος την εβδομάδα θα ήταν λογικό για τα άτομα που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία τους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Walter Willett, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής.

Εκτός από τα οφέλη για την υγεία, η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με υγιεινές πηγές φυτικών πρωτεϊνών θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής και θα προσφέρει άλλα περιβαλλοντικά οφέλη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς τα μήλα βοηθούν στη διαχείριση του διαβήτη;

Διαβήτης σε κατοικίδια - Ποια 6 σημάδια πρέπει να σας ανησυχήσουν

Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας διαχειρίζοντας τον διαβήτη μας;

Γιατί οι υδατάνθρακες παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαχείριση του διαβήτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Έλλειψη Βιταμίνης B: Μήπως αυτή ευθύνεται για τις ημικρανίες σας;

Έλλειψη Βιταμίνης B: Η έλλειψη βιταμίνης B έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση ημικρανιών, καθώς αυτή η βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του νευρικού συστήματος και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Η βιταμίνη B περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές μορφές,

Άνοια με σωμάτια Lewy: Τι είναι και πώς διαφέρει από την κοινή μορφή άνοιας;

Άνοια με σωμάτια Lewy: Η άνοια με σωμάτια Lewy είναι μια μορφή άνοιας που χαρακτηρίζεται από την παρουσία ακανόνιστων πρωτεϊνικών σωμάτων στον εγκέφαλο, γνωστά ως σωμάτια Lewy. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει τη σκέψη,

Τριχόπτωση: Σε ποιες ασθένειες μπορεί να οφείλεται;

Τριχόπτωση: Η τριχόπτωση είναι ένα συχνό πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η γενετική προδιάθεση, οι ορμονικές αλλαγές, το άγχος, και οι διατροφικές ελλείψεις. Ωστόσο, πολλές ασθένειες μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην απώλεια μαλλιών.

Ανεπαρκής θρέψη: 8 σημάδια πως δεν τρώτε αρκετά

Ανεπαρκής θρέψη: Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για την καλή υγεία και την ευεξία. Εάν δεν καταναλώνετε αρκετές θερμίδες ή θρεπτικά συστατικά, το σώμα σας μπορεί να στείλει σήματα. Ακολουθούν οκτώ σημάδια

Θηλασμός: Τι θα πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε

Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια φυσική και όμορφη διαδικασία, αλλά απαιτεί προετοιμασία και γνώση για να γίνει πιο εύκολη και επιτυχημένη. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε τον θηλασμό, υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα

Βακτήρια εντέρου: Η επίδρασή τους στην ανάπτυξη των μυών μετά την άσκηση

Βακτήρια εντέρου: Ενισχύοντας τα ωφέλιμα βακτήρια μέσω διατροφικών αλλαγών και προβιοτικών, μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και αποτελεσματικότερη μυϊκή ανάπτυξη.

Καρκίνος μαστού: Αυτή η ηλικιακή ομάδα κινδυνεύει περισσότερο

Καρκίνος μαστού: Η ηλικία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού. Γυναίκες σε μεγαλύτερη ηλικία, ιδιαίτερα από τα 50 και πάνω, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτήν την ασθένεια.

Ψωρίαση: Οι πιθανές επιπλοκές που ίσως δεν γνωρίζατε

Ψωρίαση: Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει κυρίως το δέρμα, αλλά μπορεί να έχει και άλλες επιπλοκές. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από την ψωρίαση

Close Icon