Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Εκτός από τα οφέλη για την υγεία, η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με υγιεινές πηγές φυτικών πρωτεϊνών θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής.


Τα άτομα που τρώνε μόλις δύο μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με άτομα που τρώνε λιγότερες μερίδες. Και ο κίνδυνος αυξάνεται με μεγαλύτερη κατανάλωση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές από το Harvard. Διαπίστωσαν επίσης ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με υγιεινές φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως ξηρούς καρπούς και όσπρια, ή μέτριες ποσότητες γαλακτοκομικών, συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου στο The American Journal of Clinical Nutrition. «Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν σθεναρά τις διατροφικές οδηγίες που συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, και αυτό ισχύει τόσο για το επεξεργασμένο όσο και για το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας». Αυτό δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Xiao Gu, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής.

Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, αυτή η μελέτη, η οποία ανέλυσε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 μεταξύ των συμμετεχόντων που παρακολουθούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσθέτει ένα μεγαλύτερο επίπεδο βεβαιότητας για τη συσχέτιση .

Αύξηση ποσοστών διαβήτη στις ΗΠΑ και παγκοσμίως

Τα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 αυξάνονται ραγδαία στις ΗΠΑ και παγκοσμίως. Αυτό είναι ανησυχητικό όχι μόνο επειδή η ασθένεια είναι μια σοβαρή επιβάρυνση, αλλά είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές και νεφρικές παθήσεις, καρκίνο και άνοια.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας από 216.695 συμμετέχοντες από τη Μελέτη Νοσηλευτών Υγείας (NHS), το NHS II και τη Μελέτη παρακολούθησης επαγγελματιών υγείας (HPFS). Η δίαιτα αξιολογήθηκε με ερωτηματολόγια συχνότητας τροφής κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια, για έως και 36 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότεροι από 22.000 συμμετέχοντες ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, συμπεριλαμβανομένου του επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, συσχετίστηκε έντονα με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

  • Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν 62% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν το λιγότερο.
  • Κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος συσχετίστηκε με 46% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
  • Και κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετιζόταν με 24% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης τα πιθανά αποτελέσματα της αντικατάστασης μιας ημερήσιας μερίδας κόκκινου κρέατος με άλλη πηγή πρωτεΐνης. Διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση μιας μερίδας ξηρών καρπών και οσπρίων συσχετίστηκε με 30% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και η αντικατάσταση μιας μερίδας γαλακτοκομικών προϊόντων συσχετίστηκε με 22% χαμηλότερο κίνδυνο.

«Δεδομένων των ευρημάτων μας και των προηγούμενων εργασιών άλλων, ένα όριο περίπου μίας μερίδας κόκκινου κρέατος την εβδομάδα θα ήταν λογικό για τα άτομα που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία τους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Walter Willett, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής.

Εκτός από τα οφέλη για την υγεία, η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με υγιεινές πηγές φυτικών πρωτεϊνών θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής και θα προσφέρει άλλα περιβαλλοντικά οφέλη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς τα μήλα βοηθούν στη διαχείριση του διαβήτη;

Διαβήτης σε κατοικίδια - Ποια 6 σημάδια πρέπει να σας ανησυχήσουν

Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας διαχειρίζοντας τον διαβήτη μας;

Γιατί οι υδατάνθρακες παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαχείριση του διαβήτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς συνδέεται η όραση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις;

Όραση: Η όραση και οι καρδιολογικές παθήσεις είναι δύο σημαντικές πτυχές της υγείας μας που συχνά σχετίζονται άμεσα, καθώς ορισμένα καρδιοαγγειακά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν προβλήματα όρασης.

Σύνδρομο klippel- Feil: Μια σπάνια συγγενής ανωμαλία

Η αιτία του συνδρόμου Klippel-Feil είναι συνήθως γενετική, με πολλές περιπτώσεις να σχετίζονται με μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια που επηρεάζουν την ανάπτυξη των σπονδύλων. Η κατάσταση μπορεί να είναι οικογενής ή να εμφανίζεται τυχαία.

Μουσική: Μειώνει την αναστάτωση σε άτομα με άνοια

Μουσική: Μία από τις πιο αποτελεσματικές και ανακουφιστικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση της δυσφορίας σε άτομα με άνοια είναι η εξατομικευμένη μουσικοθεραπεία, μια πρακτική που αξιοποιεί τη δύναμη της μουσικής για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής αυτών των ατόμων.

39 εβδομάδες: Είναι ο ιδανικός χρόνος τοκετού για γυναίκες με υπερτασικές διαταραχές

39 εβδομάδες: Μία πρωτοποριακή μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της, αποκάλυψε ότι οι 39 εβδομάδες εγκυμοσύνης είναι η ιδανική στιγμή για τον τοκετό σε γυναίκες με υπερτασικές εγκυμοσύνες, όπως αυτές με προεκλαμψία ή χρόνια υπέρταση.

Αργή γήρανση: Οι εξελίξεις που αλλάζουν τον τρόπο που ζούμε

Αργή γήρανση: Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα γεροντολόγων, εξέτασε πώς διάφοροι παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, η γενετική και οι καινοτομίες στην υγειονομική περίθαλψη, συμβάλλουν στην επιβράδυνση της φυσικής διαδικασίας γήρανσης.

Γλυκαντικά: Ενισχύουν την επίδραση της καφεΐνης

Γλυκαντικά: Μια νέα μελέτη αποκάλυψε μια ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση μεταξύ γλυκαντικών και καφεΐνης στον καφέ, υποδεικνύοντας ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να ενισχύσει τις διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης, ιδιαίτερα σε άτομα που χαρακτηρίζονται ως «νυχτόβια».

Παπούτσια υψηλής απορρόφησης: Μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμών στους δρομείς;

Παπούτσια υψηλής απορρόφησης: Μια πρόσφατη μελέτη ρίχνει φως σε μια ανησυχητική τάση μεταξύ των δρομέων: ο τύπος των παπουτσιών που φοράνε μπορεί να συμβάλλει σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.

Close Icon