Η καφεΐνη είναι μια από τις απαγορεύσεις που συναντούν οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη. Όμως πόσο επηρεάζει τελικά η καφεΐνη την εγκυμοσύνη και το μωρό;
Οι απαγορεύσεις μιας εγκύου είναι αρκετές, και τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο όταν οι ειδικοί προτείνουν τη μείωση της καφεΐνης για τις έγκυες. Όμως υπάρχει ακόμα μια ελπίδα ότι η αγαπημένη τους συνήθεια δεν χρειάζεται να κοπεί εντελώς αφού νέα έρευνα έδειξε πως η συντηρητική κατανάλωση καφέ, δεν επηρεάζει τη νοημοσύνη του μωρού.
Η έρευνα εκπονήθηκε από ερευνητές του Εθνικού Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Κολόμπους και δημοσιεύθηκε στο Αμερικανικό Περιοδικό Επιδημιολογίας.
Οι γιατροί συμβουλεύουν τις έγκυες γυναίκες να καταναλώνουν συνήθως λιγότερο από 200 mg καφεΐνης ημερησίως, καθώς η καφεΐνη διαπερνά τον πλακούντα. Παρά το γεγονός ότι οι έγκυες γυναίκες φορείς μπορούν να απορροφήσουν υψηλότερες ποσότητες καφεΐνης, ο μεταβολισμός του μωρού είναι ακόμα σε ωρίμανση και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να μεταβολίσει πλήρως την καφεΐνη. Επιπλέον, η καφεΐνη αυξάνει τους παλμούς και την πίεση των εγκύων και αυτό δεν είναι καλό για την εγκυμοσύνη.
Οι συνήθεις ύποπτοι με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη είναι το τσάι και ο καφές, αλλά η σοκολάτα, η σόδα και μερικά φάρμακα για τον πονοκέφαλο περιλαμβάνουν επίσης αυτή την ουσία.
Για την περαιτέρω διερεύνηση του πώς η κατανάλωση καφεΐνης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία ή τη συμπεριφορά του παιδιού αργότερα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Μαρκ Κλέμπανοφ από το Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων, ανέλυσαν ένα δείκτη της καφεΐνης στο αίμα από 2.197 μέλλουσες μητέρες. Οι γυναίκες ήταν όλες μέρος του Συνεργατικού Περιγεννητικού Έργου, που διεξήχθη σε πολλαπλές τοποθεσίες στις ΗΠΑ μεταξύ 1959 – 74 – μια εποχή που οι ερευνητές λένε πως η κατανάλωση καφέ, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ήταν υψηλότερη από ότι σήμερα, δεδομένου ότι υπήρχε μικρή ανησυχία σχετικά με την καφεΐνη. Για το λόγο αυτό, της έντονης εμφάνισης του φαινομένου, οι ειδικοί είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης καφεΐνης σε σχέση με σήμερα.
Η χημική ουσία που ερευνήθηκε ήταν paraxanthine, η οποία είναι ο κύριος μεταβολίτης της καφεΐνης. Εξέτασαν αυτή τη χημική ουσία σε δύο σημεία κατά την εγκυμοσύνη και σε σύγκριση με τα επίπεδα νοημοσύνης του παιδιού (IQ) και τη συμπεριφορά στα 4 και 7 έτη. «Δεν εντοπίστηκαν αποδεικτικά στοιχεία για μια δυσμενή συσχέτιση της κατανάλωσης καφεΐνης κατά την εγκυμοσύνη με τη γνωστική λειτουργία ή τη συμπεριφορά του παιδιού» τόνισε ο Δρ Κλέμπανοφ, ο οποίος προσθέτει ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη που εστιάζει στο πώς έκθεση της μήτρας σε καφεΐνη επηρεάζει το IQ και τη συμπεριφορά του παιδιού.
Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στο παρελθόν διεξήγαγαν μελέτη – με την ίδια ομάδα γυναικών – και διαπίστωσαν πως η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας του παιδιού. Παρόλο που το 11% των παιδιών ήταν παχύσαρκο στα 4 έτη και 7% στα 7 έτη, οι ερευνητές τόνισαν πως δεν υπήρχαν αποδείξεις πως αυτό οφειλόταν στην καφεΐνη.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα τους, η ερευνήτρια Σάρα Κέημ είπε: «Στο σύνολό τους, θεωρούμε ότι τα αποτελέσματά μας να είναι καθησυχαστικά για τις έγκυες γυναίκες που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες καφεΐνης ή που ισοδυναμούν σε ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube