Γενετική: Με την αλλαγή του χρόνου του φαγητού, άλλαξε η γονιδιακή έκφραση όχι μόνο στο έντερο ή στο συκώτι, αλλά και σε χιλιάδες γονίδια στον εγκέφαλο.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει τα οφέλη για την υγεία από τη χρονικά περιορισμένη διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της διάρκειας ζωής σε εργαστηριακές μελέτες, καθιστώντας πρακτικές όπως η διαλείπουσα νηστεία καυτό θέμα στη βιομηχανία ευεξίας. Ωστόσο, το πώς ακριβώς επηρεάζει το σώμα σε μοριακό επίπεδο και πώς αυτές οι αλλαγές αλληλεπιδρούν σε πολλαπλά συστήματα οργάνων, δεν έχει γίνει καλά κατανοητό. Τώρα, οι επιστήμονες του Salk δείχνουν σε ποντίκια πώς η χρονικά περιορισμένη διατροφή επηρεάζει την έκφραση των γονιδίων σε περισσότερες από 22 περιοχές του σώματος και του εγκεφάλου. Η γονιδιακή έκφραση είναι η διαδικασία μέσω της οποίας τα γονίδια ενεργοποιούνται και ανταποκρίνονται στο περιβάλλον τους δημιουργώντας πρωτεΐνες.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Cell Metabolism στις 3 Ιανουαρίου 2023, έχουν επιπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων υγείας όπου η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση τροφής έχει δείξει πιθανά οφέλη, όπως:
- ο διαβήτης,
- οι καρδιακές παθήσεις,
- η υπέρταση,
- και ο καρκίνος.
«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μια μοριακή επίδραση σε όλο το σύστημα της φαγητού με περιορισμούς χρόνου σε ποντίκια», λέει ο καθηγητής Satchidananda Panda, ανώτερος συγγραφέας και κάτοχος της έδρας Rita and Richard Atkinson στο Salk. «Τα αποτελέσματά μας ανοίγουν την πόρτα για να εξετάσουμε πιο προσεκτικά πώς αυτή η διατροφική παρέμβαση ενεργοποιεί γονίδια που εμπλέκονται σε συγκεκριμένες ασθένειες, όπως ο καρκίνος». Για τη μελέτη, δύο ομάδες ποντικών τράφηκαν με την ίδια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Σε μια ομάδα δόθηκε δωρεάν πρόσβαση στο φαγητό. Η άλλη ομάδα περιοριζόταν στο να τρώει μέσα σε ένα παράθυρο σίτισης εννέα ωρών κάθε μέρα.
Μετά από επτά εβδομάδες, συλλέχθηκαν δείγματα ιστού από 22 ομάδες οργάνων και τον εγκέφαλο σε διαφορετικές ώρες της ημέρας ή της νύχτας και αναλύθηκαν για γενετικές αλλαγές. Τα δείγματα περιελάμβαναν ιστούς από το ήπαρ, το στομάχι, τους πνεύμονες, την καρδιά, τα επινεφρίδια, τον υποθάλαμο, διάφορα μέρη του νεφρού και του εντέρου και διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι το 70% των γονιδίων του ποντικιού ανταποκρίνονται σε χρονικά περιορισμένο φαγητό.
«Με την αλλαγή του χρόνου του φαγητού, μπορέσαμε να αλλάξουμε τη γονιδιακή έκφραση όχι μόνο στο έντερο ή στο συκώτι, αλλά και σε χιλιάδες γονίδια στον εγκέφαλο», λέει ο Panda. Σχεδόν το 40% των γονιδίων στα επινεφρίδια, τον υποθάλαμο και το πάγκρεας επηρεάστηκαν από τη χρονικά περιορισμένη διατροφή. Αυτά τα όργανα είναι σημαντικά για την ορμονική ρύθμιση. Οι ορμόνες συντονίζουν τις λειτουργίες σε διάφορα μέρη του σώματος και του εγκεφάλου και η ορμονική ανισορροπία εμπλέκεται σε πολλές ασθένειες από τον διαβήτη έως τις διαταραχές του στρες. Τα αποτελέσματα προσφέρουν καθοδήγηση για το πώς η χρονικά περιορισμένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση αυτών των ασθενειών.
Είναι ενδιαφέρον ότι δεν επηρεάστηκαν εξίσου όλα τα τμήματα του πεπτικού συστήματος. Ενώ τα γονίδια που εμπλέκονται στα δύο ανώτερα τμήματα του λεπτού εντέρου – το δωδεκαδάκτυλο και η νήστιδα – ενεργοποιήθηκαν με χρονικά περιορισμένη διατροφή, ο ειλεός, στο κάτω άκρο του λεπτού εντέρου, δεν ήταν ενεργοποιημένος. Αυτό το εύρημα θα μπορούσε να ανοίξει μια νέα γραμμή έρευνας για τη μελέτη του πώς οι δουλειές με βάρδιες, που διαταράσσουν το 24ωρο βιολογικό μας ρολόι (που ονομάζεται κιρκάδιος ρυθμός) επηρεάζουν τις πεπτικές ασθένειες και τους καρκίνους. Προηγούμενη έρευνα από την ομάδα του Panda έδειξε ότι η χρονικά περιορισμένη διατροφή βελτίωσε την υγεία των πυροσβεστών, οι οποίοι είναι συνήθως εργαζόμενοι σε βάρδιες.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η χρονικά περιορισμένη διατροφή ευθυγραμμίζει τους κιρκάδιους ρυθμούς πολλών οργάνων του σώματος. «Οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι παντού σε κάθε κύτταρο», λέει ο Panda. «Διαπιστώσαμε ότι η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού συγχρονίζει τους κιρκάδιους ρυθμούς με δύο μεγάλα κύματα: ένα κατά τη διάρκεια της νηστείας και ένα άλλο αμέσως μετά το φαγητό. Υποψιαζόμαστε ότι αυτό επιτρέπει στο σώμα να συντονίζει διαφορετικές διαδικασίες».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube