Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Γαστρικό bypass: Καταπολεμάται ο διαβήτης τύπου 2 με χειρουργική επέμβαση;

Γαστρικό bypass: Καταπολεμάται ο διαβήτης τύπου 2 με χειρουργική επέμβαση;

Γαστρικό bypass: Μελέτη φέρνει στο φως καινοτόμα στοιχεία προσέγγισης για την καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2. Θα συμβάλει το γαστρικό bypass στη μείωσή του;


Ένα τεστ που αναπτύχθηκε πρόσφατα θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια εάν τα άτομα που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση γαστρικού bypass θα παρουσιάσουν ύφεση του διαβήτη τύπου 2 εντός δύο ετών από τη διαδικασία, σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γιούτα.

Γαστρικό bypass για καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2

Το τεστ, το οποίο μετρά τα επίπεδα κεραμιδίων στο αίμα, μια κηρώδη ουσία που μοιάζει με λίπος παρόμοια με τη χοληστερόλη, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αξιολογήσει την πιθανότητα υποτροπής του διαβήτη τύπου 2 σε έναν ασθενή με γαστρικό bypass μέσα σε μια δεκαετία. “Αυτές οι ανθρώπινες μελέτες επικυρώνουν τα προηγούμενα ευρήματά μας σε τρωκτικά ότι τα κεραμίδια είναι οι κύριοι παράγοντες του διαβήτη. Αποκαλύπτουν επίσης ένα νέο εργαλείο στο οπλοστάσιο των γιατρών για τη διαχείριση της υγείας του αυξανόμενου αριθμού ατόμων που υποβάλλονται σε βαριατρική χειρουργική”, λέει ο Scott Summers, Ph.D. ., συγγραφέας της μελέτης και συνδιευθυντής του Κέντρου Ερευνών για τον Μεταβολισμό του Διαβήτη. 

Σε προηγούμενες μελέτες, ο Summers και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τα κεραμίδια μπορούν να μειώσουν την ποσότητα ινσουλίνης που μπορεί να παράγει ή να χρησιμοποιήσει ένας οργανισμός, αυξάνοντας την πιθανότητα ένα άτομο να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2. Ενδιαφερόμενοι, αποφάσισαν να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ κεραμιδίων, διαβήτη και σοβαρής παχυσαρκίας. Περισσότεροι από 24 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι σοβαρά παχύσαρκοι με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 35 ή μεγαλύτερο, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Μεταβολικής και Βαριατρικής Χειρουργικής (ASMBS). Ως αποτέλεσμα, πολλοί από αυτούς έχουν σημαντικό κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και άλλες σοβαρές παθήσεις.

Για ορισμένα από αυτά τα άτομα, η χειρουργική επέμβαση γαστρικoύ bypass είναι συχνά η καλύτερη επιλογή. Περίπου 250.000 χειρουργικές επεμβάσεις γαστρικής παράκαμψης πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ ετησίως, σύμφωνα με την ASMBS. Η διαδικασία δημιουργεί μια μικρή θήκη από το στομάχι και τη συνδέει απευθείας με το λεπτό έντερο. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς θα αισθάνονται χορτάτοι αφού τρώνε λιγότερο φαγητό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορούν να χάσουν περισσότερο από το 30% του σωματικού τους βάρους μετά την επέμβαση και να το διατηρήσουν για τουλάχιστον επτά χρόνια, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νοσημάτων (NIDDK). Ο διαβήτης είναι λιγότερο συνηθισμένος μετά από γαστρικό bypass, αλλά η πρόβλεψη για το ποιοι ασθενείς θα έχουν ύφεση της νόσου ή αργότερα υποτροπή ήταν δύσκολη, λέει η Annelise M. Poss, Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και πρώην μεταπτυχιακός φοιτητής στο εργαστήριο του Summers.

Για να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση, οι Summers, Poss και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δείγματα αίματος από 1.156 άτομα, ηλικίας 18-72 ετών, που συλλέχθηκαν σε διάστημα 12 ετών. Τα άτομα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: 418 άτομα που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση γαστρικού bypass. 417 που δεν χειρουργήθηκαν επειδή τους αρνήθηκαν την ασφαλιστική κάλυψη. και 321 σοβαρά παχύσαρκα άτομα που δεν σκέφτηκαν τη χειρουργική επέμβαση. Οι ερευνητές επέλεξαν να έχουν δύο ομάδες ελέγχου για να εξηγήσουν την πιθανότητα ότι όσοι δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη είχαν περισσότερα κίνητρα για δίαιτα, άσκηση και ενασχόληση με άλλες στρατηγικές απώλειας βάρους από εκείνους που δεν ενδιαφέρονταν για γαστρική παράκαμψη.

Συνολικά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα κεραμιδίου πριν από τη χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης προέβλεπαν ποιοι ασθενείς θα επιτύγχαναν ύφεση του διαβήτη δύο χρόνια αργότερα. Από τους 67 ασθενείς με γαστρική παράκαμψη που είχαν διαβήτη πριν από τη χειρουργική επέμβαση, οι 49 (73%) είχαν είτε παροδική είτε παρατεταμένη ύφεση του διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, αυτά τα άτομα με υψηλά κεραμίδια δεν πέτυχαν ύφεση του διαβήτη, ανεξάρτητα από την αλλαγή βάρους. Μεταξύ των περιορισμών της όμως, η μελέτη δεν συμπεριέλαβε μια ομάδα αδύνατων ατόμων.

Ως αποτέλεσμα, δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν εάν τα επίπεδα κεραμιδίου επηρεάζουν την εξέλιξη του διαβήτη πέρα ​​από έναν πολύ παχύσαρκο πληθυσμό. Οι ερευνητές επίσης δεν εμπόδισαν τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν παρεμβάσεις απώλειας βάρους ή αλλαγές στον τρόπο ζωής πέρα ​​από το πεδίο της μελέτης, η οποία επικεντρώθηκε ειδικά στο Roux-en-Y, την πιο κοινή χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης. Ενώ τα δεδομένα που συνδέουν τα υψηλά επίπεδα κεραμιδίων με τον διαβήτη είναι ισχυρά, απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού συστηθούν οι συνήθεις δοκιμές κεραμιδίων, λέει ο Summers.

Ως μέρος αυτής της προσπάθειας, οι ερευνητές σχεδιάζουν να αναλύσουν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων των κεραμιδίων και της εξέλιξης του διαβήτη σε άλλους πληθυσμούς. “Η συναρπαστική ερώτηση που θέλουμε να απαντήσουμε είναι η εξής: Ποιοι είναι οι μοναδικοί παράγοντες που αυξάνουν τα κεραμίδια σε μερικούς ανθρώπους που είναι ευαίσθητοι στον διαβήτη; Σαφώς, δεν είναι μόνο η παχυσαρκία. Μια σημαντική πρόοδος θα ήταν να βρεθεί μια οικογένεια ή ένα μοναδικό σύνολο ατόμων που είναι επιρρεπή στη συσσώρευση κεραμιδίων και να αναπτύξουν τη νόσο. Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς την ανάπτυξη εξατομικευμένης ιατρικής περίθαλψης με βάση αυτούς τους βιοδείκτες κεραμιδίου “, λέει ο Summers.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η συνεχής παρακολούθηση της γλυκόζης στα νοσοκομεία ως τυπική περίθαλψη

Ο διαβήτης που προκαλείται από υποσιτισμό μπορεί να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως

Μπορεί ο ψευδάργυρος να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2;

Η Αγιουρβέδα μπορεί να θεραπεύσει τον διαβήτη τύπου 2, λέει νέα μεγάλη μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο klippel- Feil: Μια σπάνια συγγενής ανωμαλία

Η αιτία του συνδρόμου Klippel-Feil είναι συνήθως γενετική, με πολλές περιπτώσεις να σχετίζονται με μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια που επηρεάζουν την ανάπτυξη των σπονδύλων. Η κατάσταση μπορεί να είναι οικογενής ή να εμφανίζεται τυχαία.

Μουσική: Μειώνει την αναστάτωση σε άτομα με άνοια

Μουσική: Μία από τις πιο αποτελεσματικές και ανακουφιστικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση της δυσφορίας σε άτομα με άνοια είναι η εξατομικευμένη μουσικοθεραπεία, μια πρακτική που αξιοποιεί τη δύναμη της μουσικής για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής αυτών των ατόμων.

39 εβδομάδες: Είναι ο ιδανικός χρόνος τοκετού για γυναίκες με υπερτασικές διαταραχές

39 εβδομάδες: Μία πρωτοποριακή μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της, αποκάλυψε ότι οι 39 εβδομάδες εγκυμοσύνης είναι η ιδανική στιγμή για τον τοκετό σε γυναίκες με υπερτασικές εγκυμοσύνες, όπως αυτές με προεκλαμψία ή χρόνια υπέρταση.

Αργή γήρανση: Οι εξελίξεις που αλλάζουν τον τρόπο που ζούμε

Αργή γήρανση: Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα γεροντολόγων, εξέτασε πώς διάφοροι παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, η γενετική και οι καινοτομίες στην υγειονομική περίθαλψη, συμβάλλουν στην επιβράδυνση της φυσικής διαδικασίας γήρανσης.

Γλυκαντικά: Ενισχύουν την επίδραση της καφεΐνης

Γλυκαντικά: Μια νέα μελέτη αποκάλυψε μια ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση μεταξύ γλυκαντικών και καφεΐνης στον καφέ, υποδεικνύοντας ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να ενισχύσει τις διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης, ιδιαίτερα σε άτομα που χαρακτηρίζονται ως «νυχτόβια».

Παπούτσια υψηλής απορρόφησης: Μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμών στους δρομείς;

Παπούτσια υψηλής απορρόφησης: Μια πρόσφατη μελέτη ρίχνει φως σε μια ανησυχητική τάση μεταξύ των δρομέων: ο τύπος των παπουτσιών που φοράνε μπορεί να συμβάλλει σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.

Σπιτικά γεύματα: Ένα κλειδί για τη φυσική και ψυχική υγεία των εφήβων

Σπιτικά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει έναν εκπληκτικό αλλά σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στη συνολική υγεία των εφήβων: την παρουσία και τη χρήση της οικιακής κουζίνας.

Close Icon