Μεγάλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British medical Journal επιβεβαίωσε ότι η ήπια κατανάλωση αλκοόλ είναι ευεργετική για το καρδιαγγειακό σύστημα – όμως, για πρώτη φορά φάνηκε ότι αυτό δεν ισχύει πάντα!
Ξεκαθαρίζεται εξαρχής ότι η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων αλκοολούχων ποτών κάνει κακό, όχι μόνο στην καρδιά, αλλά γενικότερα στην υγεία, αφού συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο, νευρολογικές βλάβες, επιληψία, επιβάρυνση ήπατος κλπ.
Οι ερευνητές ανάλυσαν τα δεδομένα για την κατανάλωση αλκοόλ και 12 διαφορετικά καρδιολογικά προβλήματα σε ένα μεγάλο αριθμό ενηλίκων στη Βρετανία. Κανείς τους δεν είχε καρδιολογική νόσο, όταν ξεκίνησε η έρευνα. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενδιαφέροντα:
- Άτομα που δεν έπιναν είχαν έναν αυξημένο κίνδυνο για τα 8 καρδιολογικά προβλήματα, από 12% έως και 56%, σε σχέση με άτομα που έπιναν μέτρια (ένα-δυο ποτήρια). Τα προβλήματα αυτά περιλάμβαναν συνήθεις καταστάσεις, όπως καρδιακό επεισόδιο, εγκεφαλικό και αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.
- Άτομα που δεν έπιναν είχαν 33% αυξημένο κίνδυνο για ασταθή στηθάγχη – μία κατάσταση στην οποία η καρδιά δεν λαμβάνει αρκετό αίμα – και 56% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν αναπάντεχα λόγω καρδιακής νόσου, σε σύγκριση με άτομα που έπιναν ένα δυο ποτηράκια.
- Όμως, η κατανάλωση αλκοόλ δεν φάνηκε να δρα προστατευτικά απέναντι σε λιγότερα συχνά καρδιολογικά προβλήματα: συγκεκριμένα ήπια, ισχαιμικά εγκεφαλικά και περιπτώσεις αιμορραγιών στον εγκέφαλο.
Η συγκεκριμένη έρευνα είναι πολύ σημαντική, αφενός γιατί συμμετείχε μεγάλος αριθμός ατόμων και αφετέρου γιατί αυτά διαχωρίστηκαν σε πολλές κατηγορίες, σε αντίθεση με άλλες έρευνες. Π.χ. συνήθως στην κατηγορία όσων δεν πίνουν κατατάσσονται πάντα τόσο άτομα που δεν έχουν πιεί ποτέ όσο και αυτοί που έκοψαν το ποτό, ενώ παλαιότερα έπιναν πολύ – γεγονός που δεν επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα και πιθανόν να μεγέθυνε τον κίνδυνο για εκείνους που δεν πίνουν καθόλου.
Βέβαια και από αυτή την έρευνα δεν είναι ξεκάθαρο γιατί το αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο για κάποιες παθήσεις αλλά όχι για όλες. Ο Steven Bell, γενετικός επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο του Cambridge και επικεφαλής της έρευνας αναφέρει ότι υπάρχει σε εξέλιξη άλλη έρευνα, προκειμένου να βρει απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα. Επίσης, πιστεύει ότι άλλες έρευνες θα διακρίνουν ποια είναι η επίδραση διαφορετικών αλκοολούχων ποτών: κρασί, μπύρα κλπ.
Στο μεταξύ και μέχρι να ξεκαθαριστεί το θέμα, το συμπέρασμα που βγαίνει από την έρευνα είναι καθησυχαστικό για όσους πίνουν μερικά ποτήρια αλκοόλ την εβδομάδα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι δεν πίνουν καθόλου να αρχίσουν να το κάνουν. Υπάρχει και άλλοι τρόποι να μειωθεί ο κίνδυνος, ακολουθώντας πιο υγιή τρόπο ζωής: διακοπή καπνίσματος, τακτική σωματική άσκηση και ισορροπημένη διατροφή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube