Έρευνα: Η μελέτη δείχνει ότι η διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα για τη νόηση και τη δομή του εγκεφάλου.
Μια νέα μελέτη αποκάλυψε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών, της δομής του εγκεφάλου και της γνωστικής λειτουργίας για την προώθηση της υγιούς γήρανσης σε ηλικιωμένους ενήλικες. Η μελέτη, η οποία αναφέρθηκε στο Journal of Nutrition, διαπίστωσε ότι οι δείκτες συγκεκριμένων λιπαρών οξέων στο αίμα, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-6, -7 και -9, συσχετίστηκαν με καλύτερες βαθμολογίες σε τεστ μνήμης και μεγαλύτερες εγκεφαλικές δομές σε διάφορους φλοιούς, όπως ο μετωπιαίος, ο κροταφικός, ο βρεγματικός και ο νησιωτικός φλοιός.
Μελέτη για τα θρεπτικά συστατικά και την γήρανση του εγκεφάλου
Η μελέτη, με επικεφαλής τον Aron Barbey, καθηγητή ψυχολογίας, βιομηχανολογίας και νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Urbana-Champaign του Ιλινόις, με τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Tanveer Talukdar και τον ερευνητή ψυχολογίας Chris Zwilling, διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός των μαγνητικών τομογραφιών, των βιοδεικτών που βασίζονται στο αίμα και των δεδομένων γνωστικών επιδόσεων μέσω μιας προσέγγισης σύντηξης δεδομένων επιτρέπει στους ερευνητές να χαρτογραφήσουν τα χαρακτηριστικά που συνεργάζονται για την προώθηση της εγκεφαλικής και γνωστικής υγείας σε ηλικιωμένους ενήλικες.
Η μελέτη συνέλεξε δεδομένα από 111 υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες με δομικές τομογραφίες MRI, βιοδείκτες 52 διατροφικών θρεπτικών συστατικών με βάση το αίμα και τεστ γνωστικών επιδόσεων. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ μνήμης έτειναν να έχουν μεγαλύτερους όγκους φαιάς ουσίας και υψηλότερα επίπεδα δεικτών ωμέγα-6, -7 και -9 λιπαρών οξέων στο αίμα τους. Αντίθετα, όσοι τα πήγαν χειρότερα στα γνωστικά τεστ είχαν μικρότερους όγκους φαιάς ουσίας και χαμηλότερα επίπεδα αυτών των διατροφικών δεικτών.
Τα πιο εμφανή χαρακτηριστικά που συγκεντρώθηκαν στη νέα ανάλυση αφορούσαν τους όγκους της φαιάς ουσίας στον μετωπιαίο, κροταφικό και βρεγματικό φλοιό, τις επιδόσεις σε τεστ ακουστικής μνήμης και βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης μνήμης και τους δείκτες στο αίμα που σχετίζονται με την κατανάλωση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.
Η μελέτη δείχνει ότι η διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα για την υγιή γήρανση και μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της υγιούς γήρανσης πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη σχέση μεταξύ διατροφής, νόησης και δομής του εγκεφάλου. Η μελέτη ξεπερνά ορισμένους από τους περιορισμούς της ανάλυσης μεμονωμένων παραγόντων και αποκαλύπτει τη σημασία των μεθόδων συγχώνευσης δεδομένων στη μελέτη της συμβολής της διατροφής και της διατροφής στην ανάπτυξη των ενηλίκων και στη νευροεπιστήμη της γήρανσης.
Αν και η μελέτη αποκαλύπτει μόνο συσχετίσεις μεταξύ αυτών των παραγόντων και δεν αποδεικνύει ότι οι διατροφικές συνήθειες προάγουν άμεσα την υγεία του εγκεφάλου, προσθέτει στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η διατροφή είναι απαραίτητη για την υγιή γήρανση. Τα ευρήματα της μελέτης αποκαλύπτουν ότι οι βιοδείκτες θρεπτικών συστατικών, οι γνωστικές δοκιμασίες και οι μετρήσεις της δομής του εγκεφάλου με μαγνητική τομογραφία μπορούν να εξηγήσουν μεγάλο μέρος της διακύμανσης στην υγιή γήρανση, επιτρέποντας την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η διατροφή συμβάλλει στην υγεία, τη γήρανση και τις ασθένειες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube