Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Επιστημονική Έρευνα: Σωματικές και ψυχολογικές διαταραχές μετά το φαγητό

Επιστημονική Έρευνα: Σωματικές και ψυχολογικές διαταραχές μετά το φαγητό

Στην κλινική πρακτική, η αξιολόγηση της συσχέτισης των γευμάτων σε όλους τους ασθενείς με διαταραχές της αλληλεπίδρασης εντέρου -εγκεφάλου DGBIs θα μπορούσε να έχει μεγάλη σημασία στη βελτίωση και την εξατομίκευση της θεραπείας. Εδώ, οι ασθενείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια διεπιστημονική προσέγγιση φροντίδας, που περιλαμβάνει συμβουλές διατροφής και τρόπου ζωής, ψυχολογική υποστήριξη και φαρμακολογική θεραπεία».


Επιστημονική Έρευνα: Περίπου το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού (το 13% των γυναικών και το 9% των ανδρών) εμφανίζει συχνά κοιλιακό πόνο μετά την κατανάλωση γευμάτων, σύμφωνα με έρευνα που έγινε με δείγμα πάνω από 50.000 άτομα. Η έρευνα παρουσιάστηκε εικονικά πριν από λίγες μέρες στην Εβδομάδα Ενωμένης Ευρωπαϊκής Γαστρεντερολογίας 2021 (UEG Virtual 2021). Ο πόνος που σχετίζεται με το φαγητό φαίνεται να είναι πιο συχνός στους νέους ηλικίας 18 έως 28 ετών, με το 15% να επηρεάζεται, σύμφωνα με την έρευνα. Όσοι βίωναν συχνά κοιλιακό πόνο που σχετιζόταν με το γεύμα είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από φούσκωμα, πρησμένη κοιλιά, αίσθημα υπερβολικού κορεσμού μετά το φαγητό ή αίσθημα κορεσμού πολύ γρήγορα, δυσκοιλιότητα και διάρροια. Η ίδια ομάδα είχε επίσης πιο σοβαρή ψυχολογική δυσφορία και σωματικά συμπτώματα (που δεν ήταν γαστρεντερικά).

Συνολικά το 36% των ατόμων με συχνό πόνο σχετιζόμενο με το γεύμα ανέφεραν ότι υπέφεραν από άγχος σε σύγκριση με το 25% στην ομάδα των περιστασιακών συμπτωμάτων και το 18% σε όσους δεν είχαν ποτέ πόνο σχετιζόμενο με το γεύμα. Τα άτομα με συχνές κρίσεις ανέφεραν επίσης υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης (35%) σε σύγκριση με το 24% στην ομάδα των περιστασιακών συμπτωμάτων και το 17% στην ομάδα που δεν είχε ποτέ πόνο σχετιζόμενο με το γεύμα.

Με βάση την παγκόσμια επιδημιολογική μελέτη του Ιδρύματος της Ρώμης, τα ευρήματα ήταν αποτέλεσμα διαδικτυακής έρευνας σε 54.127 άτομα από 26 χώρες. Οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν αν υπέφεραν από κοιλιακό πόνο και αν αυτός σχετιζόταν με το φαγητό. Κατηγοριοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες: όσοι δήλωσαν ότι ο κοιλιακός πόνος τους σχετιζόταν με το γεύμα περισσότερο από το 50% των περιπτώσεων, όσοι είχαν περιστασιακά πόνο σχετιζόμενο με το γεύμα μεταξύ 10-40% των περιπτώσεων και όσοι είχαν σπάνια ή ποτέ πόνο σχετιζόμενο με το γεύμα.

Η Esther Colomier, συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική ερευνήτρια στο KU Leuven του Βελγίου και στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, εξήγησε: «Το μήνυμα που παίρνουμε από αυτή τη μελέτη είναι ότι οι άνθρωποι που βιώνουν κοιλιακό πόνο σχετιζόμενο με το γεύμα βιώνουν συχνότερα άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα και πληρούν πιο τακτικά τα κριτήρια για διαταραχές των αλληλεπιδράσεων μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου (DGBIs, παλαιότερα γνωστές ως λειτουργικές διαταραχές του εντέρου), συμπεριλαμβανομένων κοινών καταστάσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), το φούσκωμα και η σπαστική κολίτιδα».

«Έχουν επίσης υψηλότερο φορτίο ψυχολογικών και σωματικών συμπτωμάτων, όπως πόνο στην πλάτη ή δύσπνοια, τα οποία συνδέονται με σημαντική δυσφορία και προβλήματα λειτουργικότητας. Τα συμπτώματα αυτά προκαλούν αγωνία και δυσλειτουργίες στην καθημερινή ζωή», πρόσθεσε η ίδια.

Συμπτώματα του κατώτερου γαστρεντερικού συστήματος, όπως δυσκοιλιότητα και διάρροια, εμφάνισε το 30% των ατόμων που ανέφεραν συχνό πόνο σχετιζόμενο με το γεύμα, έναντι 20% στην ομάδα που ανέφερε περιστασιακά συμπτώματα και 10% στην ομάδα που δεν είχε καθόλου συμπτώματα. Το ίδιο ίσχυε και για τα συμπτώματα φουσκώματος, τα οποία αναφέρθηκαν τόσο συχνά όσο και 1 φορά την εβδομάδα στην ομάδα που αντιμετώπιζε συχνό πόνο μετά τα γεύματα, σε σύγκριση με 2 ή 3 ημέρες το μήνα στην ομάδα με περιστασιακό πόνο και 1 ημέρα το μήνα στην ομάδα που δεν αντιμετώπιζε κανένα σύμπτωμα.

Η Esther Colomier συμπεραίνει: «Θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η εξέταση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το γεύμα στα μελλοντικά διαγνωστικά κριτήρια για τις λειτουργικές διαταραχές του εντέρου. Στην κλινική πρακτική, η αξιολόγηση της συσχέτισης των γευμάτων σε όλους τους ασθενείς με διαταραχές της αλληλεπίδρασης εντέρου -εγκεφάλου DGBIs θα μπορούσε να έχει μεγάλη σημασία στη βελτίωση και την εξατομίκευση της θεραπείας. Εδώ, οι ασθενείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια διεπιστημονική προσέγγιση φροντίδας, που περιλαμβάνει συμβουλές διατροφής και τρόπου ζωής, ψυχολογική υποστήριξη και φαρμακολογική θεραπεία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εκδήλωση ασθένειας και κοιλιακός πόνος

Καρκίνος του παχέος εντέρου και συμπτώματα

Τα 5 top τρόφιμα της άνοιξης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η εκπαίδευση μπορεί να ξεκλειδώσει τη δυνατότητα κάθε παιδιού με τη γονιδιακή έκφραση 

Η διαφοροποιημένη διδασκαλία είναι ένα άλλο σημαντικό εργαλείο στην εκπαίδευση, καθώς επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να προσαρμόσουν τη διδασκαλία τους στις ατομικές ανάγκες και τα ενδιαφέροντα κάθε παιδιού.

Πώς συνδέεται η όραση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις;

Όραση: Η όραση και οι καρδιολογικές παθήσεις είναι δύο σημαντικές πτυχές της υγείας μας που συχνά σχετίζονται άμεσα, καθώς ορισμένα καρδιοαγγειακά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν προβλήματα όρασης.

Σύνδρομο klippel- Feil: Μια σπάνια συγγενής ανωμαλία

Η αιτία του συνδρόμου Klippel-Feil είναι συνήθως γενετική, με πολλές περιπτώσεις να σχετίζονται με μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια που επηρεάζουν την ανάπτυξη των σπονδύλων. Η κατάσταση μπορεί να είναι οικογενής ή να εμφανίζεται τυχαία.

Μουσική: Μειώνει την αναστάτωση σε άτομα με άνοια

Μουσική: Μία από τις πιο αποτελεσματικές και ανακουφιστικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση της δυσφορίας σε άτομα με άνοια είναι η εξατομικευμένη μουσικοθεραπεία, μια πρακτική που αξιοποιεί τη δύναμη της μουσικής για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής αυτών των ατόμων.

39 εβδομάδες: Είναι ο ιδανικός χρόνος τοκετού για γυναίκες με υπερτασικές διαταραχές

39 εβδομάδες: Μία πρωτοποριακή μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της, αποκάλυψε ότι οι 39 εβδομάδες εγκυμοσύνης είναι η ιδανική στιγμή για τον τοκετό σε γυναίκες με υπερτασικές εγκυμοσύνες, όπως αυτές με προεκλαμψία ή χρόνια υπέρταση.

Αργή γήρανση: Οι εξελίξεις που αλλάζουν τον τρόπο που ζούμε

Αργή γήρανση: Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα γεροντολόγων, εξέτασε πώς διάφοροι παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, η γενετική και οι καινοτομίες στην υγειονομική περίθαλψη, συμβάλλουν στην επιβράδυνση της φυσικής διαδικασίας γήρανσης.

Γλυκαντικά: Ενισχύουν την επίδραση της καφεΐνης

Γλυκαντικά: Μια νέα μελέτη αποκάλυψε μια ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση μεταξύ γλυκαντικών και καφεΐνης στον καφέ, υποδεικνύοντας ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να ενισχύσει τις διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης, ιδιαίτερα σε άτομα που χαρακτηρίζονται ως «νυχτόβια».

Close Icon