Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα εύκολα παρασκευάσιμα τρόφιμα μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν κόστος για την υγεία και την ευημερία.



Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου και θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα κατεψυγμένα δείπνα, τα επεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα δημητριακά πρωινού, είναι φθηνά και βολικά. Όμως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, αυτά τα φθηνά και εύκολα παρασκευάσιμα τρόφιμα μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν κόστος για την υγεία και την ευημερία. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο eClinicalMedicine , διαπίστωσε ότι η υψηλότερη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου — ειδικά των ωοθηκών και του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει συνολικά τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.


Για τη διεξαγωγή της έρευνας, επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου στρατολόγησαν 197.426 συμμετέχοντες ηλικίας 40 έως 69 ετών από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Μεταξύ 2009 και 2012, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν 24ωρα διαιτητικά αρχεία καταγραφής των τροφίμων που κατανάλωναν. Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τους συμμετέχοντες μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2021 για να καθορίσει πόσοι είχαν αναπτύξει έναν ή περισσότερους από τους 34 τύπους καρκίνου. Αφού εξέτασε τα δεδομένα, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούσαν κατά μέσο όρο το 22,9% της συνολικής δίαιτας των συμμετεχόντων. Επιπλέον, 15.921 άτομα ανέπτυξαν καρκίνο και 4009 θάνατοι που σχετίζονται με καρκίνο σημειώθηκαν κατά την περίοδο παρακολούθησης.

Σε περαιτέρω εξέταση, η ομάδα διαπίστωσε ότι για κάθε αύξηση 10% στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, υπήρχε αύξηση 2% στα κρούσματα καρκίνου, με 19% αύξηση ειδικά στον καρκίνο των ωοθηκών. Επιπλέον, κάθε 10% αύξηση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή ενός ατόμου συσχετίστηκε με 6% αυξημένο κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας από καρκίνο. Συσχετίστηκε επίσης με αύξηση 16% στον καρκίνο του μαστού και αύξηση 30% στους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο των ωοθηκών.

Επιπλέον, αυτές οι συσχετίσεις μεταξύ της υψηλής πρόσληψης υπερεπεξεργασμένης τροφής και του καρκίνου παρέμειναν ακόμη και αφού οι επιστήμονες προσάρμοσαν τα δεδομένα για κοινωνικοοικονομικούς, διατροφικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα αποκαλύπτει την επίδραση των «υπερ-γευστικών» τροφών σε 4 δίαιτες

Το 13% των Αμερικανών ηλικίας 50 έως 80 ετών εμφανίζει σημάδια εθισμού στο φαγητό

Tροφές που ανεβάζουν την ευτυχία και τροφές που την κλέβουν

Γιατί το αμερικάνικο φαγητό θεωρείται ανθυγιεινό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ορμονικές αλλαγές: Κάνουν τις γυναίκες να ξυπνούν περισσότερο τη νύχτα;

Ορμονικές αλλαγές: Ο ύπνος είναι κρίσιμης σημασίας για την υγεία, ωστόσο, νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες κοιμούνται λιγότερο και ξυπνούν πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας σε σχέση με τους άνδρες.

Υγιείς γυναίκες: Μπορεί να φέρουν κύτταρα παρόμοια με καρκίνο του μαστού;

Υγιείς γυναίκες: Μια νέα μελέτη έχει αποκαλύψει ότι οι υγιείς γυναίκες μπορεί να έχουν κύτταρα που μοιάζουν με εκείνα που βρίσκονται σε καρκίνο του μαστού, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για την κατανόηση του καρκίνου και του κινδύνου που διατρέχουν οι γυναίκες.

Αυτό το είδος καρκίνου απειλεί περισσότερο τους άνδρες μετά τον καρκίνο του προστάτη

Εκτός από τον καρκίνο του προστάτη, ο πιο κοινός καρκίνος που πλήττει τους άνδρες είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η δεύτερη πιο συχνή διάγνωση καρκίνου στους άνδρες και η κύρια αιτία θανάτου.

Κατασκηνώσεις δημιουργικότητας: Μια ασπίδα για τη ψυχική υγεία των εφήβων

Κατασκηνώσεις δημιουργικότητας: Μια πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει τις θετικές επιπτώσεις των κατασκηνώσεων που εστιάζουν στη δημιουργικότητα στη ψυχική υγεία και την ευεξία των εφήβων.

Η συνείδηση ​​κρύβεται στα ηλεκτρικά πεδία του εγκεφάλου μας 

Τα βήτα κύματα σχετίζονται με καταστάσεις εγρήγορσης και οξύτητας της σκέψης, ενώ τα άλφα κύματα συνδέονται με χαλάρωση και τη μείωση του άγχους. Τα θήτα και δέλτα κύματα σχετίζονται, αντίστοιχα, με τον ύπνο και τις βαθιές καταστάσεις ηρεμίας.

Βήχας: Ποια είδη υπάρχουν και τι σημαίνει το καθένα;

Βήχας: Ο βήχας είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες και να έχει διαφορετικούς τύπους, ανάλογα με τη φύση του και την υποκείμενη πάθηση. Εδώ παρατίθενται οι πιο συνηθισμένοι τύποι βήχα

Καρκίνος του πνεύμονα: Οι καινοτομίες που συμβάλλουν στην αύξηση των ποσοστών επιβίωσης

Καρκίνος του πνεύμονα: Μια πρόσφατη έκθεση αποκαλύπτει σημαντικές βελτιώσεις στα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, δίνοντας ελπίδα για την καλύτερη διαχείριση της νόσου.

Close Icon