Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Επεξεργασία τροφίμων: Οι επιστήμονες ανέπτυξαν οπτικό εργαλείο που ομαδοποιεί τα τρόφιμα

Επεξεργασία τροφίμων: Οι επιστήμονες ανέπτυξαν οπτικό εργαλείο που ομαδοποιεί τα τρόφιμα

Επεξεργασία τροφίμων: Με σωστά εργαλεία, οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές σχετικά με τους τύπους τροφίμων που καταναλώνουν και ενδεχομένως να βελτιώσουν τη συνολική υγεία και ευεξία τους.


Μια ομάδα επιστημόνων ανέπτυξε ένα νέο οπτικό εργαλείο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ταξινομήσουν τα τρόφιμα με βάση το επίπεδο επεξεργασίας τους. Το εργαλείο, που ονομάζεται Σύστημα Ταξινόμησης Επεξεργασίας Τροφίμων (FPCS), κατηγοριοποιεί τα τρόφιμα σε τέσσερις ομάδες με βάση τον βαθμό στον οποίο έχουν τροποποιηθεί ή μετατραπεί από την αρχική τους κατάσταση.

Το FPCS κατηγοριοποιεί τα τρόφιμα σε τέσσερις ομάδες: μη επεξεργασμένα/ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά, επεξεργασμένα τρόφιμα και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα μη επεξεργασμένα/ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι αυτά που έχουν υποστεί ελάχιστη έως καθόλου επεξεργασία και είναι συνήθως ολόκληρα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και κρέατα. Τα επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά είναι τρόφιμα που έχουν εξαχθεί από φυτά ή ζώα και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή άλλων προϊόντων διατροφής, όπως έλαια, ζάχαρη και αλάτι.

Επεξεργασμένα τρόφιμα είναι αυτά που έχουν υποστεί κάποια μορφή επεξεργασίας, όπως μαγείρεμα, ψήσιμο ή παστερίωση, αλλά εξακολουθούν να είναι αναγνωρίσιμα ως ολόκληρα τρόφιμα. Παραδείγματα επεξεργασμένων τροφίμων περιλαμβάνουν κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά, ψωμί και τυρί. Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι αυτά που έχουν υποστεί εκτεταμένη επεξεργασία και περιέχουν πρόσθετα όπως συντηρητικά, γαλακτωματοποιητές, τεχνητά χρώματα και αρώματα. Αυτά τα τρόφιμα είναι συνήθως πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος και συχνά είναι συσκευασμένα και έτοιμα προς κατανάλωση.

Το εργαλείο FPCS παρέχει μια οπτική αναπαράσταση αυτών των τεσσάρων ομάδων τροφίμων, με μη επεξεργασμένα/ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα στο κέντρο και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα στις εξωτερικές άκρες. Χρησιμοποιώντας το εργαλείο, οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να δουν πώς χωρούν διαφορετικά τρόφιμα σε αυτές τις κατηγορίες και να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές σχετικά με τα είδη των τροφίμων που καταναλώνουν.

Η ανάπτυξη του εργαλείου FPCS αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο της επεξεργασίας τροφίμων στην υγεία τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων χρόνιων παθήσεων υγείας. Χρησιμοποιώντας το εργαλείο FPCS για την κατηγοριοποίηση των τροφίμων με βάση το επίπεδο επεξεργασίας τους, οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές σχετικά με τους τύπους τροφίμων που καταναλώνουν και ενδεχομένως να βελτιώσουν τη συνολική υγεία και ευεξία τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ζωτικής σημασίας ο προσυμπτωματικός έλεγχος

Κλινική δοκιμή ανοσοθεραπείας σαρκώματος μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής κατά 43%

Wearable τεχνολογία για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών

CRISPR: Βελτίωση της όρασης για τους πάσχοντες από σπάνια γενετική διαταραχή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα αυτιστικά τρανς άτομα αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην υγειονομική περίθαλψη

Υγειονομική περίθαλψη: Μελέτη αποκαλύπτει ότι τα άτομα που είναι τόσο αυτιστικά όσο και τρανς ή έμφυλα διαφοροποιημένα βιώνουν φτωχότερα αποτελέσματα υγείας και αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Είναι η διαλείπουσα νηστεία η νέα τάση στη διατροφή που αντικαθιστά τις κλασικές δίαιτες;

Διαλείπουσα νηστεία: Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι μια πιο αποτελεσματική εναλλακτική σε σχέση με τα παραδοσιακά διαιτητικά προγράμματα, αμφισβητώντας τις συμβατικές μεθόδους διαχείρισης του βάρους.

Ποιοι παράγοντες διαφοροποιούν ανδρική και γυναικεία εκδήλωση του συνδρόμου Τουρέτ:

Σύνδρομο Τουρέτ: Παρόλο που η διαταραχή είναι σχετικά σπάνια, επηρεάζοντας περίπου το 1% του πληθυσμού, συχνά παρεξηγείται, ιδιαίτερα ως προς τον τρόπο που εκδηλώνεται διαφορετικά μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Είναι οι λιπώδεις μύες ο κρυφός κίνδυνος για την καρδιά ανεξάρτητα από το βάρος σώματος;

Λιπώδεις μύες: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε μια ανησυχητική σύνδεση μεταξύ των λιπώδους μυών και αυξημένου κινδύνου καρδιοπαθειών, ανεξάρτητα από το συνολικό σωματικό βάρος ενός ατόμου.

Τι μπορεί να οδηγήσει σε νόσο του Crohn

Νόσος του Crohn: Η ασθένεια του Crohn είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του πεπτικού συστήματος, η οποία μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα του, από το στόμα έως τον πρωκτό. Παρόλο που η ακριβής αιτία της νόσου παραμένει άγνωστη,

Ποια είναι τα στάδια του ύπνου;

Ύπνος: Ο ύπνος αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία που περιλαμβάνει διάφορες φάσεις ή στάδια, καθένα από τα οποία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του οργανισμού. Οι φάσεις του ύπνου

Πόσα είδη αμνησίας υπάρχουν;

Αμνησία: Η αμνησία είναι μια διαταραχή της μνήμης που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως τραυματισμοί στο κεφάλι, ασθένειες, ψυχολογικές καταστάσεις ή εγκεφαλικές παθήσεις. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αμνησίας,

Close Icon