Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Επεξεργασία τροφίμων: Οι επιστήμονες ανέπτυξαν οπτικό εργαλείο που ομαδοποιεί τα τρόφιμα

Επεξεργασία τροφίμων: Οι επιστήμονες ανέπτυξαν οπτικό εργαλείο που ομαδοποιεί τα τρόφιμα

Επεξεργασία τροφίμων: Με σωστά εργαλεία, οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές σχετικά με τους τύπους τροφίμων που καταναλώνουν και ενδεχομένως να βελτιώσουν τη συνολική υγεία και ευεξία τους.


Μια ομάδα επιστημόνων ανέπτυξε ένα νέο οπτικό εργαλείο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ταξινομήσουν τα τρόφιμα με βάση το επίπεδο επεξεργασίας τους. Το εργαλείο, που ονομάζεται Σύστημα Ταξινόμησης Επεξεργασίας Τροφίμων (FPCS), κατηγοριοποιεί τα τρόφιμα σε τέσσερις ομάδες με βάση τον βαθμό στον οποίο έχουν τροποποιηθεί ή μετατραπεί από την αρχική τους κατάσταση.

Το FPCS κατηγοριοποιεί τα τρόφιμα σε τέσσερις ομάδες: μη επεξεργασμένα/ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά, επεξεργασμένα τρόφιμα και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα μη επεξεργασμένα/ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι αυτά που έχουν υποστεί ελάχιστη έως καθόλου επεξεργασία και είναι συνήθως ολόκληρα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και κρέατα. Τα επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά είναι τρόφιμα που έχουν εξαχθεί από φυτά ή ζώα και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή άλλων προϊόντων διατροφής, όπως έλαια, ζάχαρη και αλάτι.

Επεξεργασμένα τρόφιμα είναι αυτά που έχουν υποστεί κάποια μορφή επεξεργασίας, όπως μαγείρεμα, ψήσιμο ή παστερίωση, αλλά εξακολουθούν να είναι αναγνωρίσιμα ως ολόκληρα τρόφιμα. Παραδείγματα επεξεργασμένων τροφίμων περιλαμβάνουν κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά, ψωμί και τυρί. Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι αυτά που έχουν υποστεί εκτεταμένη επεξεργασία και περιέχουν πρόσθετα όπως συντηρητικά, γαλακτωματοποιητές, τεχνητά χρώματα και αρώματα. Αυτά τα τρόφιμα είναι συνήθως πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος και συχνά είναι συσκευασμένα και έτοιμα προς κατανάλωση.

Το εργαλείο FPCS παρέχει μια οπτική αναπαράσταση αυτών των τεσσάρων ομάδων τροφίμων, με μη επεξεργασμένα/ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα στο κέντρο και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα στις εξωτερικές άκρες. Χρησιμοποιώντας το εργαλείο, οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να δουν πώς χωρούν διαφορετικά τρόφιμα σε αυτές τις κατηγορίες και να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές σχετικά με τα είδη των τροφίμων που καταναλώνουν.

Η ανάπτυξη του εργαλείου FPCS αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο της επεξεργασίας τροφίμων στην υγεία τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων χρόνιων παθήσεων υγείας. Χρησιμοποιώντας το εργαλείο FPCS για την κατηγοριοποίηση των τροφίμων με βάση το επίπεδο επεξεργασίας τους, οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές σχετικά με τους τύπους τροφίμων που καταναλώνουν και ενδεχομένως να βελτιώσουν τη συνολική υγεία και ευεξία τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ζωτικής σημασίας ο προσυμπτωματικός έλεγχος

Κλινική δοκιμή ανοσοθεραπείας σαρκώματος μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής κατά 43%

Wearable τεχνολογία για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών

CRISPR: Βελτίωση της όρασης για τους πάσχοντες από σπάνια γενετική διαταραχή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς συνδέεται η όραση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις;

Όραση: Η όραση και οι καρδιολογικές παθήσεις είναι δύο σημαντικές πτυχές της υγείας μας που συχνά σχετίζονται άμεσα, καθώς ορισμένα καρδιοαγγειακά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν προβλήματα όρασης.

Σύνδρομο klippel- Feil: Μια σπάνια συγγενής ανωμαλία

Η αιτία του συνδρόμου Klippel-Feil είναι συνήθως γενετική, με πολλές περιπτώσεις να σχετίζονται με μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια που επηρεάζουν την ανάπτυξη των σπονδύλων. Η κατάσταση μπορεί να είναι οικογενής ή να εμφανίζεται τυχαία.

Μουσική: Μειώνει την αναστάτωση σε άτομα με άνοια

Μουσική: Μία από τις πιο αποτελεσματικές και ανακουφιστικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση της δυσφορίας σε άτομα με άνοια είναι η εξατομικευμένη μουσικοθεραπεία, μια πρακτική που αξιοποιεί τη δύναμη της μουσικής για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής αυτών των ατόμων.

39 εβδομάδες: Είναι ο ιδανικός χρόνος τοκετού για γυναίκες με υπερτασικές διαταραχές

39 εβδομάδες: Μία πρωτοποριακή μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της, αποκάλυψε ότι οι 39 εβδομάδες εγκυμοσύνης είναι η ιδανική στιγμή για τον τοκετό σε γυναίκες με υπερτασικές εγκυμοσύνες, όπως αυτές με προεκλαμψία ή χρόνια υπέρταση.

Αργή γήρανση: Οι εξελίξεις που αλλάζουν τον τρόπο που ζούμε

Αργή γήρανση: Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα γεροντολόγων, εξέτασε πώς διάφοροι παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, η γενετική και οι καινοτομίες στην υγειονομική περίθαλψη, συμβάλλουν στην επιβράδυνση της φυσικής διαδικασίας γήρανσης.

Γλυκαντικά: Ενισχύουν την επίδραση της καφεΐνης

Γλυκαντικά: Μια νέα μελέτη αποκάλυψε μια ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση μεταξύ γλυκαντικών και καφεΐνης στον καφέ, υποδεικνύοντας ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να ενισχύσει τις διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης, ιδιαίτερα σε άτομα που χαρακτηρίζονται ως «νυχτόβια».

Παπούτσια υψηλής απορρόφησης: Μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμών στους δρομείς;

Παπούτσια υψηλής απορρόφησης: Μια πρόσφατη μελέτη ρίχνει φως σε μια ανησυχητική τάση μεταξύ των δρομέων: ο τύπος των παπουτσιών που φοράνε μπορεί να συμβάλλει σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.

Close Icon