Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Επεξεργασία τροφίμων: Οι επιστήμονες ανέπτυξαν οπτικό εργαλείο που ομαδοποιεί τα τρόφιμα

Επεξεργασία τροφίμων: Οι επιστήμονες ανέπτυξαν οπτικό εργαλείο που ομαδοποιεί τα τρόφιμα

Επεξεργασία τροφίμων: Με σωστά εργαλεία, οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές σχετικά με τους τύπους τροφίμων που καταναλώνουν και ενδεχομένως να βελτιώσουν τη συνολική υγεία και ευεξία τους.

Μια ομάδα επιστημόνων ανέπτυξε ένα νέο οπτικό εργαλείο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ταξινομήσουν τα τρόφιμα με βάση το επίπεδο επεξεργασίας τους. Το εργαλείο, που ονομάζεται Σύστημα Ταξινόμησης Επεξεργασίας Τροφίμων (FPCS), κατηγοριοποιεί τα τρόφιμα σε τέσσερις ομάδες με βάση τον βαθμό στον οποίο έχουν τροποποιηθεί ή μετατραπεί από την αρχική τους κατάσταση.

Το FPCS κατηγοριοποιεί τα τρόφιμα σε τέσσερις ομάδες: μη επεξεργασμένα/ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά, επεξεργασμένα τρόφιμα και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα μη επεξεργασμένα/ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι αυτά που έχουν υποστεί ελάχιστη έως καθόλου επεξεργασία και είναι συνήθως ολόκληρα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και κρέατα. Τα επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά είναι τρόφιμα που έχουν εξαχθεί από φυτά ή ζώα και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή άλλων προϊόντων διατροφής, όπως έλαια, ζάχαρη και αλάτι.

Επεξεργασμένα τρόφιμα είναι αυτά που έχουν υποστεί κάποια μορφή επεξεργασίας, όπως μαγείρεμα, ψήσιμο ή παστερίωση, αλλά εξακολουθούν να είναι αναγνωρίσιμα ως ολόκληρα τρόφιμα. Παραδείγματα επεξεργασμένων τροφίμων περιλαμβάνουν κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά, ψωμί και τυρί. Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι αυτά που έχουν υποστεί εκτεταμένη επεξεργασία και περιέχουν πρόσθετα όπως συντηρητικά, γαλακτωματοποιητές, τεχνητά χρώματα και αρώματα. Αυτά τα τρόφιμα είναι συνήθως πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος και συχνά είναι συσκευασμένα και έτοιμα προς κατανάλωση.

Το εργαλείο FPCS παρέχει μια οπτική αναπαράσταση αυτών των τεσσάρων ομάδων τροφίμων, με μη επεξεργασμένα/ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα στο κέντρο και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα στις εξωτερικές άκρες. Χρησιμοποιώντας το εργαλείο, οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να δουν πώς χωρούν διαφορετικά τρόφιμα σε αυτές τις κατηγορίες και να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές σχετικά με τα είδη των τροφίμων που καταναλώνουν.

Η ανάπτυξη του εργαλείου FPCS αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο της επεξεργασίας τροφίμων στην υγεία τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων χρόνιων παθήσεων υγείας. Χρησιμοποιώντας το εργαλείο FPCS για την κατηγοριοποίηση των τροφίμων με βάση το επίπεδο επεξεργασίας τους, οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές σχετικά με τους τύπους τροφίμων που καταναλώνουν και ενδεχομένως να βελτιώσουν τη συνολική υγεία και ευεξία τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ζωτικής σημασίας ο προσυμπτωματικός έλεγχος

Κλινική δοκιμή ανοσοθεραπείας σαρκώματος μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής κατά 43%

Wearable τεχνολογία για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών

CRISPR: Βελτίωση της όρασης για τους πάσχοντες από σπάνια γενετική διαταραχή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διαδικτυακή γιόγκα: Το μυστικό για ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο

Διαδικτυακή γιόγκα: Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα θεραπευτικά προγράμματα διαδικτυακής γιόγκα μπορούν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου στην κάτω πλάτη.

Πώς δρα διαφορετικά στα δύο φύλα το Αλτσχάιμερ;

Νόσος Αλτσχάιμερ: Η νόσος Alzheimer είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά. Αν και η νόσος πλήττει άνδρες και γυναίκες, υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές

Ποια η σύνδεση μεταξύ εγκεφάλου και συκωτιού;

Συκώτι εγκέφαλος: Η υγεία του ήπατος είναι κρίσιμη για τη γενική ευημερία του οργανισμού και επηρεάζει άμεσα και την υγεία του εγκεφάλου. Το ήπαρ, ως το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο, παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αποτοξίνωσης

Τι μπορεί να σημαίνει ο χρόνιος στομαχόπονος;

Χρόνιος στομαχόπονος: Ο συνεχής πόνος στην κοιλιά μπορεί να υποδηλώνει διάφορες καταστάσεις, και είναι σημαντικό να μην τον αγνοείτε. Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για κοιλιακό άλγος είναι η γαστρεντερίτιδα,

Βήχας: Γιατί επιδεινώνεται το βράδυ;

Βήχας: Ο βήχας που επιδεινώνεται τη νύχτα μπορεί να έχει αρκετές αιτίες, και συχνά σχετίζεται με φυσιολογικές και περιβαλλοντικές αλλαγές

Γρίπη: Οι παρανοήσεις που πρέπει να σταματήσουν

Γρίπη: Η γρίπη είναι μια ιογενής λοίμωξη που επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα, αλλά γύρω από αυτήν έχουν αναπτυχθεί πολλές μυθολογίες και παρανοήσεις. Ακολουθούν μερικοί από τους πιο κοινούς μύθους

Close Icon