Εγκυμοσύνη: Μια νέα μελέτη έδειξε ότι τα μωρά ανταποκρίνονται θετικά στις μυρωδιές των τροφίμων στα οποία είχαν εκτεθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μια νέα μελέτη έδειξε ότι τα μωρά ανταποκρίνονται θετικά στις μυρωδιές των τροφίμων στα οποία είχαν εκτεθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό το ενδιαφέρον εύρημα προσφέρει μια νέα προοπτική σχετικά με το πώς οι πρώιμες εμπειρίες μπορούν να διαμορφώσουν τις προτιμήσεις μας, ακόμα και πριν από τη γέννηση. Η έρευνα, που διεξήχθη από μια ομάδα επιστημόνων, εξερεύνησε το πώς οι γεύσεις και οι μυρωδιές των τροφίμων που κατανάλωναν οι έγκυες γυναίκες μπορεί να επηρεάσουν τα μωρά μετά τη γέννηση.
Η μελέτη επικεντρώθηκε στην ικανότητα των μωρών να αντιδρούν σε συγκεκριμένες μυρωδιές τροφίμων, ιδιαίτερα αυτών με τα οποία ήρθαν σε επαφή μέσω του αμνιακού υγρού κατά την εγκυμοσύνη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τα μωρά εκτίθενται σε αυτές τις μυρωδιές, αντιδρούν θετικά, όπως με το να χαμογελούν ή να δείχνουν σημάδια ηρεμίας, μετά την έκθεση σε αυτές. Αυτές οι τροφές σχετίζονται με μυρωδιές που τα μωρά είχαν εκτεθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι, αν και οι έγκυες γυναίκες μπορεί να μην είναι εντελώς συνειδητές του πόσο οι διατροφικές τους επιλογές επηρεάζουν τα μωρά τους, η έκθεση σε γεύσεις και μυρωδιές μέσω του αμνιακού υγρού μπορεί να έχει μακροχρόνια αποτελέσματα. Το αμνιακό υγρό μεταφέρει γεύσεις από τη διατροφή της μητέρας, τις οποίες τα μωρά μπορούν να γευτούν και να μυρίσουν όσο αναπτύσσονται στη μήτρα. Αυτές οι εμπειρίες ενδέχεται να διαμορφώσουν τις προτιμήσεις των μωρών για ορισμένα τρόφιμα μετά τη γέννησή τους.
Η έννοια αυτή δεν είναι εντελώς καινούργια, καθώς προηγούμενες μελέτες είχαν υποδείξει ότι τα μωρά είναι ικανά να αναγνωρίζουν γεύσεις και μυρωδιές από το περιβάλλον τους στη μήτρα. Ωστόσο, αυτή η πρόσφατη μελέτη υπογραμμίζει πώς οι εμπειρίες που σχετίζονται με τα τρόφιμα κατά την εγκυμοσύνη μπορούν να επηρεάσουν τις αντιδράσεις των μωρών μετά τη γέννηση. Για παράδειγμα, όταν οι μητέρες κατανάλωναν τροφές με έντονες γεύσεις, όπως σκόρδο ή βανίλια, τα μωρά τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να δείξουν θετική αντίδραση σε αυτά τα τρόφιμα στις πρώτες ημέρες της ζωής τους.
Μια πιθανή εξήγηση για τα ευρήματα αυτά είναι ότι τα μωρά έχουν φυσική προδιάθεση να αναγνωρίζουν και να προτιμούν γνωστές γεύσεις. Αυτό μπορεί να έχει εξελιχθεί ως ένας τρόπος για να βοηθηθούν τα νεογέννητα να προσαρμοστούν στις στερεές τροφές και να συνδεθούν με τις μητέρες τους. Επίσης, τα μωρά είναι πιο πιθανό να αποδεχτούν ορισμένα τρόφιμα αν έχουν ήδη εκτεθεί σε αυτά σε ένα ασφαλές και οικείο περιβάλλον, όπως η μήτρα.
Ενώ η μελέτη υποδηλώνει ότι η προγεννητική έκθεση σε μυρωδιές τροφίμων μπορεί να επηρεάσει τις πρώιμες προτιμήσεις των μωρών, τονίζει επίσης τη σημασία της ισχυρής και υγιεινής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι μητέρες που καταναλώνουν ποικιλία θρεπτικών τροφών μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας θετικής σχέσης με το φαγητό για τα μωρά τους, ενδεχομένως δημιουργώντας τα θεμέλια για υγιεινές διατροφικές συνήθειες αργότερα στη ζωή.
Συμπερασματικά, η καινοτόμος αυτή έρευνα δείχνει ότι οι προτιμήσεις και οι αντιδράσεις των μωρών στο φαγητό διαμορφώνονται από τις εμπειρίες στη μήτρα, προσφέροντας νέες προοπτικές για τη δύναμη της προγεννητικής ανάπτυξης και τον ρόλο της στη διαμόρφωση των συνηθειών που διαρκούν μια ζωή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube