Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Εγκέφαλος αισθήσεις: Η γεύση, η θερμοκρασία και η αίσθηση πόνου συνδέονται νευρολογικά

Εγκέφαλος αισθήσεις: Η γεύση, η θερμοκρασία και η αίσθηση πόνου συνδέονται νευρολογικά

Εγκέφαλος αισθήσεις: Σε ένα κύκλωμα μεσεγκέφαλου υπάρχει μια πολύ τακτική αναπαράσταση των ηδονικών γεύσης και θερμοκρασίας - ανεξάρτητα από το αν κάτι είναι ευχάριστο ή αποτρεπτικό - εξαρτάται από την είσοδο από αυτά τα κύτταρα θερμοκρασίας/πόνου.



Εάν έχετε φάει μια πιπεριά τσίλι, πιθανότατα έχετε νιώσει πώς αντιδρά το σώμα σας στην καυτερή αίσθηση. Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε από βιολόγους στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα δείχνει ότι ο εγκέφαλος κατηγοριοποιεί τη γεύση, τη θερμοκρασία και τις αισθήσεις που σχετίζονται με τον πόνο σε μια κοινή περιοχή του εγκεφάλου. Οι ερευνητές προτείνουν επίσης ότι ο εγκέφαλος ομαδοποιεί αυτές τις αισθήσεις είτε ως ευχάριστες είτε ως αποτρεπτικές, προσφέροντας πιθανώς νέες ιδέες για το πώς οι επιστήμονες θα μπορούσαν να κατανοήσουν καλύτερα την ανταπόκριση του σώματος στον πόνο και τη θεραπεία του. “Η καυτερή αίσθηση που λαμβάνετε από μια πιπεριά τσίλι είναι στην πραγματικότητα μια αίσθηση πόνου… αυτό ακολουθεί την ενεργοποίηση των ινών που σχετίζονται με τον πόνο που νευρώνουν τη γλώσσα και είναι ευαίσθητες στη θερμότητα”, δήλωσε ο Christian H. Lemon, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής στο το Τμήμα Βιολογίας στο Dodge Family College of Arts and Sciences στο OU.


“Αυτό που συμβαίνει είναι μια χημική ουσία στις πιπεριές τσίλι, που ονομάζεται καψαϊκίνη, που προκαλεί ενεργοποίηση των ινών του πόνου και «ξεγελάει» τους νευρώνες να αντιδράσουν σαν να υπάρχει ένα ερέθισμα θερμότητας στο στόμα σας, έτσι θα παρατηρήσετε όταν τρώτε πικάντικα τρόφιμα, το σώμα σας θα αντιδράστε για να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε τη θερμότητα—τα αιμοφόρα αγγεία σας μπορεί να διαστέλλονται και μπορείτε να αρχίσετε να ιδρώνετε επειδή το σώμα σας «νομίζει» ότι υπερθερμαίνεται”. Ο Lemon, ο οποίος είναι επίσης μέλος του OU Institute for Biomedical Engineering, Science and Technology, και ερευνητές στο εργαστήριό του, ο Jinrong Li, Ph.D., και ο Md Sams Sazzad Ali, Ph.D., δημοσίευσαν ένα άρθρο στο περιοδικό της Νευροεπιστήμης που εξετάζει πώς η γεύση, η θερμοκρασία και οι αισθήσεις που σχετίζονται με τον πόνο αλληλεπιδρούν στον εγκέφαλο. Το άρθρο τους επιλέχθηκε επίσης για την ενότητα Featured Research του περιοδικού.

“Τα νευρωνικά μηνύματα που σχετίζονται με τον πόνο μεταφέρονται εν μέρει από νευρικά κυκλώματα που εμπλέκονται με την αίσθηση της θερμοκρασίας”, είπε ο Lemon. “Αυτό θα εξηγούσε, για παράδειγμα, γιατί όταν αγγίζετε μια καυτή κουζίνα, είναι ένας πόνος που καίει. Υπάρχουν στενοί δεσμοί μεταξύ θερμοκρασίας και πόνου, και υπάρχουν στενοί δεσμοί μεταξύ θερμοκρασίας και γεύσης… σχεδόν οτιδήποτε τρώμε είτε ζεσταίνεται είτε κρυώνει , και είναι γνωστό ότι έχει μια αρκετά ισχυρή επίδραση στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε ορισμένα γούστα.” Η ερευνητική ομάδα ήθελε να κατανοήσει καλύτερα πώς η θερμοκρασία και ο πόνος διασταυρώνονται με τη γεύση νευρολογικά. Με βάση την προηγούμενη έρευνά τους που είχε δείξει ότι τα σήματα θερμοκρασίας και γεύσης συνδυάζονται σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του μεσαίου εγκεφάλου, η ερευνητική ομάδα του Lemon χρησιμοποίησε μοντέλα ποντικιών υπό αναισθησία για να διεγείρει τεχνητά τη θερμοκρασία και τις ίνες που σχετίζονται με τον πόνο.

Σε συνδυασμό με μια φυσιολογική μέθοδο παρακολούθησης των ενεργειών που εμφανίζεται στον εγκέφαλο για να προσδιορίσει τη σύνδεση μεταξύ αυτών των αισθήσεων. “Είναι γνωστό ότι η θερμοκρασία και η γεύση μπορούν να ενεργοποιήσουν ορισμένα από τα ίδια κύτταρα στον εγκέφαλο, αλλά αυτό σπάνια μελετήθηκε συστηματικά. Θέλαμε να μάθουμε αν οι αντιδράσεις της θερμοκρασίας που βλέπαμε σε αυτό το μέρος του εγκεφάλου οφείλονται όντως στην ενεργοποίηση θερμικών ινών και ινών που σχετίζονται με τον πόνο που νευρώνουν το κεφάλι, το πρόσωπο και το στόμα. Για να το κάνουμε αυτό χρησιμοποιήσαμε μια σύγχρονη γενετική τεχνολογία όπου θα μπορούσαμε να εισάγουμε μια πρωτεΐνη σε αυτά τα κύτταρα «θερμοκρασίας/πόνου» που μας επέτρεπε να ελέγχουμε αυτά τα κύτταρα με μπλε φως—θα μπορούσαμε να ανάψουμε τα κύτταρα με ένα φως, όπως ένας διακόπτης φώτων”.

“Αυτό που βρήκαμε είναι ότι αυτοί οι νευρώνες που οι επιστήμονες έχουν μελετήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα ως νευρώνες γεύσης ανταποκρίνονται στην τεχνητή διέγερση αυτών των κυττάρων θερμοκρασίας/πόνου. Αυτό είναι σημαντικό γιατί οι περισσότεροι επιστήμονες που έχουν εξετάσει τη γεύση, συνήθως μελετούν τα νευρικά κυκλώματα μόνο από την οπτική γωνία της γεύσης. Οι επιστήμονες του πόνου συνήθως εξετάζουν μόνο απαντήσεις που σχετίζονται με τον πόνο, αλλά στην πραγματικότητα ενώνονται σε αυτό το τμήμα του μεσεγκεφάλου , και όχι μόνο συνδυάζονται, αλλά το κάνουν με πολύ συστηματικό τρόπο όπου οι προτιμώμενες γεύσεις και οι προτιμώμενες θερμοκρασίες διαχωρίζονται από τις δυσμενείς γεύσεις και θερμοκρασίες όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο συμβαίνουν οι αποκρίσεις σε αυτό το μέρος του εγκεφάλου.”

Οι ερευνητές κατηγοριοποιούν τις προτιμώμενες ή ευχάριστες γεύσεις ως κάτι γλυκό, όπως η ζάχαρη, ενώ οι δυσμενείς γεύσεις είναι πικρές – κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι κάτι μπορεί να είναι τοξικό ή επιβλαβές. Ομοίως, οι άνθρωποι και τα ποντίκια προτιμούν θερμοκρασίες, όπως ένα άνετα θερμαινόμενο ή ψυχρό περιβάλλον σε σύγκριση με ένα ακραίο κρύο ή ακραίο ερέθισμα θερμότητας. Μέσω αυτής της τεχνητής διέγερσης των κυττάρων θερμοκρασίας/πόνου και των αντίστοιχων γευστικών νευρώνων, ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος διαχωρίζει τις προτιμώμενες γεύσεις και θερμοκρασίες από τις δυσμενείς γεύσεις και θερμοκρασίες. Αυτό το εύρημα προσφέρει νέες ιδέες για το πώς αλληλεπιδρούν αυτές οι αισθήσεις, κάτι που θα μπορούσε να έχει συνέπειες για το πώς οι επιστήμονες κατανοούν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου στα ερεθίσματα που προκαλούν πόνο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η επιλογή της γραφής με το χέρι αντί της χρήσης πληκτρολογίου μας προσφέρει μόνο πλεονεκτήματα.

Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας πιθανότατα υφίστανται υψηλότερο ποσοστό εγκεφαλικού τραύματος από τους ποδοσφαιριστές και τους στρατιώτες.

Πώς γνωρίζει ο εγκέφαλος εάν οι πράξεις μας κάνουν πραγματικά τη διαφορά;

Ενδείξεις ότι η διπολική διαταραχή και η σχιζοφρένεια μπορεί να προέρχονται από το «σκοτεινό γονιδίωμα»

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ορμονικές αλλαγές: Κάνουν τις γυναίκες να ξυπνούν περισσότερο τη νύχτα;

Ορμονικές αλλαγές: Ο ύπνος είναι κρίσιμης σημασίας για την υγεία, ωστόσο, νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες κοιμούνται λιγότερο και ξυπνούν πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας σε σχέση με τους άνδρες.

Υγιείς γυναίκες: Μπορεί να φέρουν κύτταρα παρόμοια με καρκίνο του μαστού;

Υγιείς γυναίκες: Μια νέα μελέτη έχει αποκαλύψει ότι οι υγιείς γυναίκες μπορεί να έχουν κύτταρα που μοιάζουν με εκείνα που βρίσκονται σε καρκίνο του μαστού, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για την κατανόηση του καρκίνου και του κινδύνου που διατρέχουν οι γυναίκες.

Αυτό το είδος καρκίνου απειλεί περισσότερο τους άνδρες μετά τον καρκίνο του προστάτη

Εκτός από τον καρκίνο του προστάτη, ο πιο κοινός καρκίνος που πλήττει τους άνδρες είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η δεύτερη πιο συχνή διάγνωση καρκίνου στους άνδρες και η κύρια αιτία θανάτου.

Κατασκηνώσεις δημιουργικότητας: Μια ασπίδα για τη ψυχική υγεία των εφήβων

Κατασκηνώσεις δημιουργικότητας: Μια πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει τις θετικές επιπτώσεις των κατασκηνώσεων που εστιάζουν στη δημιουργικότητα στη ψυχική υγεία και την ευεξία των εφήβων.

Η συνείδηση ​​κρύβεται στα ηλεκτρικά πεδία του εγκεφάλου μας 

Τα βήτα κύματα σχετίζονται με καταστάσεις εγρήγορσης και οξύτητας της σκέψης, ενώ τα άλφα κύματα συνδέονται με χαλάρωση και τη μείωση του άγχους. Τα θήτα και δέλτα κύματα σχετίζονται, αντίστοιχα, με τον ύπνο και τις βαθιές καταστάσεις ηρεμίας.

Βήχας: Ποια είδη υπάρχουν και τι σημαίνει το καθένα;

Βήχας: Ο βήχας είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες και να έχει διαφορετικούς τύπους, ανάλογα με τη φύση του και την υποκείμενη πάθηση. Εδώ παρατίθενται οι πιο συνηθισμένοι τύποι βήχα

Καρκίνος του πνεύμονα: Οι καινοτομίες που συμβάλλουν στην αύξηση των ποσοστών επιβίωσης

Καρκίνος του πνεύμονα: Μια πρόσφατη έκθεση αποκαλύπτει σημαντικές βελτιώσεις στα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, δίνοντας ελπίδα για την καλύτερη διαχείριση της νόσου.

Close Icon