Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Διατροφή Καρδιά: Πλούσια σε φλαβονοειδή τρόφιμα βελτιώνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης

Διατροφή Καρδιά: Πλούσια σε φλαβονοειδή τρόφιμα βελτιώνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης

Διατροφή Καρδιά: Η ανάλυση της τακτικής πρόσληψης φλαβονοειδών, του μικροβιώματος του εντέρου και των επιπέδων αρτηριακής πίεσης διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, συμπεριλαμβανομένων των μούρων, του κόκκινου κρασιού, των μήλων και αχλαδιών, είχαν χαμηλότερα επίπεδα συστολικής αρτηριακής πίεσης, καθώς και μεγαλύτερη ποικιλία στο μικροβίωμα του εντέρου τους από τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν χαμηλότερα επίπεδα φλαβονοειδών.

Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στα φυτά και στα φυτικά τρόφιμα όπως τα μούρα, τα μήλα, το τσάι, το κρασί και η μαύρη σοκολάτα είναι γνωστό ότι προσφέρουν οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων προστατευτικών επιδράσεων στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Μια μελέτη σε περισσότερους από 900 ενήλικες στη Γερμανία αξιολόγησε την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή και μέτρησε βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου για να διαπιστώσει εάν υπήρχε συσχέτιση με τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν υψηλότερα επίπεδα μούρων, μήλων, αχλαδιών και κρασιού είχαν χαμηλότερα επίπεδα συστολικής αρτηριακής πίεσης, κάτι που εξηγείται εν μέρει από βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου τους.

Τα πλούσια σε φλαβονοειδή τρόφιμα, όπως τα μούρα, τα μήλα, τα αχλάδια και το κρασί, φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, μια συσχέτιση που εξηγείται εν μέρει από τα χαρακτηριστικά του μικροβιώματος του εντέρου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hypertension, an American Heart Association.

“Το μικροβίωμα του εντέρου μας παίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό των φλαβονοειδών για την ενίσχυση των καρδιοπροστατευτικών τους επιδράσεων και αυτή η μελέτη παρέχει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι αυτές οι επιδράσεις στη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι εφικτές με απλές αλλαγές στην καθημερινή διατροφή”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Aedín Cassidy, Ph.D., πρόεδρος και καθηγητής Διατροφής και την Προληπτικής Ιατρικής στο Institute for Global Food Security στο Queen’s University στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας.

Τα φλαβονοειδή είναι ενώσεις που βρίσκονται φυσικά στα φρούτα, τα λαχανικά και τα φυτικά τρόφιμα όπως το τσάι, η σοκολάτα και το κρασί και έχουν αποδειχθεί σε προηγούμενες έρευνες ότι προσφέρουν μια ποικιλία από οφέλη για τον οργανισμό. Τα φλαβονοειδή διασπώνται από το μικροβίωμα του εντέρου – τα βακτήρια που βρίσκονται στο πεπτικό σύστημα. Πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν μια σχέση μεταξύ της εντερικού μικροβιώματος, των μικροοργανισμών στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου και των καρδιαγγειακών παθήσεων, που είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Με αυξημένη έρευνα που υποδηλώνει ότι τα φλαβονοειδή μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αυτή η μελέτη αξιολόγησε το ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου στη διαδικασία. Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή με την αρτηριακή πίεση και την ποικιλομορφία του εντερικού περιβάλλοντος. Η μελέτη διερεύνησε επίσης πόση διακύμανση στο μικροβίωμα του εντέρου θα μπορούσε να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή και της αρτηριακής πίεσης.

Η ανάλυση της τακτικής πρόσληψης φλαβονοειδών, του μικροβιώματος του εντέρου και των επιπέδων αρτηριακής πίεσης διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, συμπεριλαμβανομένων των μούρων, του κόκκινου κρασιού, των μήλων και αχλαδιών, είχαν χαμηλότερα επίπεδα συστολικής αρτηριακής πίεσης, καθώς και μεγαλύτερη ποικιλία στο μικροβίωμα του εντέρου τους από τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν χαμηλότερα επίπεδα φλαβονοειδών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για τον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων με καρδιαγγειακά νοσήματα

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε νέους ενήλικες.

Το πόσο συχνά κάνετε σεξ σχετίζεται με την υγεία της καρδιάς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Πώς διαφέρει μεταξύ των φύλων;

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια χρόνια νευρολογική πάθηση που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αν και μπορεί να προσβάλλει και τα δύο φύλα, υπάρχει μια σημαντική διαφορά στην επίπτωσή της.

Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες: Πώς διαμορφώνουν τον κίνδυνο γνωστικής απώλειας;

Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες: Μια πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει πώς παράγοντες όπως η εκπαίδευση, το είδος της εργασίας και η οικονομική κατάσταση επηρεάζουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης.

Υπνική άπνοια: Πώς μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική υγεία στις γυναίκες της τρίτης ηλικίας;

Υπνική άπνοια: Νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η υπνική άπνοια συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους, και ο κίνδυνος αυτός φαίνεται να είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες.

Καρδιακή Προσβολή vs Καρδιακή Ανακοπή: Οι βασικές διαφορές

Καρδιακή Προσβολή vs Καρδιακή Ανακοπή: Η καρδιακή προσβολή και η καρδιακή ανακοπή είναι δύο σοβαρές καρδιοαγγειακές καταστάσεις, αλλά έχουν σημαντικές διαφορές ως προς την αιτία, τα συμπτώματα

Στηθάγχη: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για να είστε προετοιμασμένοι

Στηθάγχη: Η στηθάγχη είναι ένα σύμπτωμα που σχετίζεται με τη στεφανιαία καρδιοπάθεια και χαρακτηρίζεται από πόνο ή δυσφορία στο στήθος. Προκαλείται συνήθως από την περιορισμένη ροή αίματος προς την καρδιά,

Πιθανές συνέπειες που ίσως δεν γνωρίζετε

Τατουάζ παρενέργειες: Τα τατουάζ είναι μια δημοφιλής μορφή αυτοέκφρασης, αλλά η διαδικασία του τατουάζ και οι συνέπειές του μπορεί να κρύβουν κινδύνους που δεν γνωρίζουμε πάντα. Ακολουθούν μερικές συνέπειες

Γενετικοί δείκτες: Πώς επηρεάζουν την αντίληψη του πόνου;

Γενετικοί δείκτες: Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει μια πιθανή σύνδεση μεταξύ συγκεκριμένων γενετικών δεικτών και νευροπαθητικού πόνου, δίνοντας νέες πληροφορίες για το γιατί κάποια άτομα βιώνουν χρόνιο πόνο πιο έντονα από άλλα.

Close Icon