Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Covid-19: Κολλάει ο κορωνοϊός στα τρόφιμα;

Covid-19: Κολλάει ο κορωνοϊός στα τρόφιμα;

Covid-19: Ο ιός Covid μπορεί να παραμείνει σε ορισμένα έτοιμα προς κατανάλωση παντοπωλεία για μέρες, επιβεβαίωσαν ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο.



Ο ιός Covid μπορεί να παραμείνει σε ορισμένα έτοιμα προς κατανάλωση παντοπωλεία για μέρες, επιβεβαίωσαν ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν δοκιμές για τον Οργανισμό Προτύπων Τροφίμων (FSA), κολλώντας σκόπιμα τον ιό σε συσκευασίες και τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων φρούτων, αρτοσκευασμάτων και εμφιαλωμένων ποτών. Επέλεξαν αντικείμενα που οι άνθρωποι μπορούσαν να βάλουν στο στόμα τους χωρίς να μαγειρέψουν ή να πλύνουν.Ο κίνδυνος για τους καταναλωτές παραμένει πολύ χαμηλός, λένε.


Πόσο κινδυνεύουμε από τα τρόφιμα;

Η έκθεσή τους αναφέρει ότι πρέπει να σημειωθεί ότι «τα τρόφιμα και οι συσκευασίες που θεωρούνται ως μέρος αυτής της μελέτης εμβολιάστηκαν τεχνητά με Sars-Cov-2 και επομένως δεν αντικατοπτρίζουν τα επίπεδα μόλυνσης που βρέθηκαν σε αυτά τα τρόφιμα στο λιανικό εμπόριο και θα απαιτηθούν χαμηλότερα επίπεδα μόλυνσης λιγότερος χρόνος για πτώση σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα».

«Αξιοσημείωτα» ευρήματα

Για τα περισσότερα τρόφιμα που δοκιμάστηκαν, υπήρξε «σημαντική πτώση» στα επίπεδα του ιού τις πρώτες 24 ώρες. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις τα ίχνη επιβίωσαν για περίπου μια εβδομάδα, διαπίστωσε η ομάδα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. «Για έναν εξαιρετικά μολυσματικό παράγοντα όπως το Sars-Cov-2, ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες και μετά στο πρόσωπο, αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα», λένε. «Το κοινό μπορεί να ενδιαφέρεται για τη διαπίστωση ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει σε μολυσματική κατάσταση, σε επιφάνειες συσκευασίας τροφίμων και τροφίμων, για αρκετές ημέρες υπό ορισμένες κοινές συνθήκες».

Αλλά προσθέτουν ότι δεν χρειάζεται οι αγοραστές να λαμβάνουν πρόσθετες προφυλάξεις κατά το χειρισμό των τροφίμων – εκτός από το πλύσιμο των χεριών σας πριν από την προετοιμασία και το φάει και το ξέπλυμα των φρέσκων προϊόντων για την απομάκρυνση τυχόν μόλυνσης στην επιφάνεια. Διάλεγαν φαγητά που πωλούνταν συχνά χύμα σε πάγκους παντοπωλείων, ντελικατέσεν ή αρτοποιείων, όπως μήλα, πιπεριές, τυρί, ζαμπόν, ελιές, ψωμί με κρούστα και κρουασάν. Η συσκευασία που δοκιμάστηκε περιελάμβανε μπουκάλια ποτών, χαρτοκιβώτια και κουτιά.

Η ποσότητα του ιού που εφάρμοσαν σχεδιάστηκε για να προσομοιώνει πόσο θα μπορούσε να προσγειωθεί στο φαγητό εάν κάποιος που είχε μολυνθεί έβηχε ή φτερνιζόταν κοντά του, για παράδειγμα, επειδή ο Covid μεταδίδεται με σταγονίδια του αναπνευστικού. Η εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων, αντί να αγγίζει τις μολυσμένες επιφάνειες, εξακολουθεί να είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι κολλούν τον Covid.

Ο Anthony Wilson, επικεφαλής της ομάδας αξιολόγησης μικροβιολογικού κινδύνου στο FSA, δήλωσε: «Στα πρώτα στάδια της πανδημίας, δεν γνωρίζαμε πολλά για το πώς θα επιβίωνε ο ιός σε διαφορετικές επιφάνειες και συσκευασίες τροφίμων, επομένως η εκτίμηση κινδύνου βασίστηκε σε υπόθεση της χειρότερης περίπτωσης. «Αυτή η έρευνα μας δίνει πρόσθετη εικόνα για τη σταθερότητα του κορωνοϊού στις επιφάνειες μιας ποικιλίας τροφίμων και επιβεβαιώνει ότι οι υποθέσεις που κάναμε στα πρώτα στάδια της πανδημίας ήταν κατάλληλες και ότι η πιθανότητα να κολλήσετε τον Covid μέσω τροφής είναι πολύ χαμηλή.”

Δοκιμές τροφίμων

Η ομάδα εξέτασε μια σειρά από θερμοκρασίες και επίπεδα υγρασίας για να μιμηθεί τις τυπικές συνθήκες αποθήκευσης, μετρώντας τον ρυθμό αδρανοποίησης του ιού και διαπίστωσε:

  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Ο ιός φαίνεται να διαρκεί περισσότερο σε προϊόντα με ανώμαλες επιφάνειες – μπρόκολο και σμέουρα – από ό,τι σε λεία φλούδα όπως τα μήλα (αν και μερικές φρέσκες πιπεριές με απλή ψύξη είχαν ανιχνεύσιμο ιό μια εβδομάδα αργότερα). Τα μήλα περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες στο δέρμα τους που μπορεί να αρχίσουν να διασπούν τον ιό Covid μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες, λένε οι επιστήμονες.
  • Ψημένες λιχουδιές. Αρτοσκευάσματα όπως το pain au chocolat φάνηκε να έχουν λίγο ιό μετά από λίγες ώρες – ίσως επειδή είναι επικαλυμμένα σε μια λεπτή στρώση πλυσίματος αυγών κατά το ψήσιμο, λένε οι επιστήμονες της FSA. Τα αυγά περιέχουν αραχιδονικό οξύ που μπορεί να έχει αντιική δράση.
  • Είδη ντελικατέσεν. Το τυρί και το αλλαντικό κρέας, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος, φαίνεται ότι επιτρέπουν στον ιό να επιβιώσει για μέρες – πιθανώς και μια εβδομάδα.
  • Δοχεία για ποτά και έτοιμα γεύματα. Ο Covid μπορεί να επιβιώσει έως και μια εβδομάδα σε πλαστικές επιφάνειες. Για τα χαρτοκιβώτια, μπορεί να είναι αρκετές ημέρες. Για δοχεία αλουμινίου, είναι πιθανώς μόνο ώρες, λένε οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς ο covid-19 μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα υπερδραστήριας κύστης;

Κρίσιμες αλλαγές στα πρότυπα περίθαλψης COVID-19 που σχετίζονται με βελτιωμένα αποτελέσματα θνησιμότητας

Ο σοβαρός κίνδυνος COVID-19 αυξάνεται από τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, σύμφωνα με μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Αθλητές vs καθιστική ζωή: Πώς η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει την εργασιακή μνήμη

Αθλητές vs καθιστική ζωή: Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι αθλητές έχουν γενικά πολύ καλύτερη εργασιακή μνήμη σε σύγκριση με τα άτομα που ζουν καθιστική ζωή.

Ορμονικές αλλαγές: Κάνουν τις γυναίκες να ξυπνούν περισσότερο τη νύχτα;

Ορμονικές αλλαγές: Ο ύπνος είναι κρίσιμης σημασίας για την υγεία, ωστόσο, νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες κοιμούνται λιγότερο και ξυπνούν πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας σε σχέση με τους άνδρες.

Υγιείς γυναίκες: Μπορεί να φέρουν κύτταρα παρόμοια με καρκίνο του μαστού;

Υγιείς γυναίκες: Μια νέα μελέτη έχει αποκαλύψει ότι οι υγιείς γυναίκες μπορεί να έχουν κύτταρα που μοιάζουν με εκείνα που βρίσκονται σε καρκίνο του μαστού, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για την κατανόηση του καρκίνου και του κινδύνου που διατρέχουν οι γυναίκες.

Αυτό το είδος καρκίνου απειλεί περισσότερο τους άνδρες μετά τον καρκίνο του προστάτη

Εκτός από τον καρκίνο του προστάτη, ο πιο κοινός καρκίνος που πλήττει τους άνδρες είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η δεύτερη πιο συχνή διάγνωση καρκίνου στους άνδρες και η κύρια αιτία θανάτου.

Κατασκηνώσεις δημιουργικότητας: Μια ασπίδα για τη ψυχική υγεία των εφήβων

Κατασκηνώσεις δημιουργικότητας: Μια πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει τις θετικές επιπτώσεις των κατασκηνώσεων που εστιάζουν στη δημιουργικότητα στη ψυχική υγεία και την ευεξία των εφήβων.

Η συνείδηση ​​κρύβεται στα ηλεκτρικά πεδία του εγκεφάλου μας 

Τα βήτα κύματα σχετίζονται με καταστάσεις εγρήγορσης και οξύτητας της σκέψης, ενώ τα άλφα κύματα συνδέονται με χαλάρωση και τη μείωση του άγχους. Τα θήτα και δέλτα κύματα σχετίζονται, αντίστοιχα, με τον ύπνο και τις βαθιές καταστάσεις ηρεμίας.

Βήχας: Ποια είδη υπάρχουν και τι σημαίνει το καθένα;

Βήχας: Ο βήχας είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες και να έχει διαφορετικούς τύπους, ανάλογα με τη φύση του και την υποκείμενη πάθηση. Εδώ παρατίθενται οι πιο συνηθισμένοι τύποι βήχα

Close Icon