Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Covid-19: Κολλάει ο κορωνοϊός στα τρόφιμα;

Covid-19: Κολλάει ο κορωνοϊός στα τρόφιμα;

Covid-19: Ο ιός Covid μπορεί να παραμείνει σε ορισμένα έτοιμα προς κατανάλωση παντοπωλεία για μέρες, επιβεβαίωσαν ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Ο ιός Covid μπορεί να παραμείνει σε ορισμένα έτοιμα προς κατανάλωση παντοπωλεία για μέρες, επιβεβαίωσαν ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν δοκιμές για τον Οργανισμό Προτύπων Τροφίμων (FSA), κολλώντας σκόπιμα τον ιό σε συσκευασίες και τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων φρούτων, αρτοσκευασμάτων και εμφιαλωμένων ποτών. Επέλεξαν αντικείμενα που οι άνθρωποι μπορούσαν να βάλουν στο στόμα τους χωρίς να μαγειρέψουν ή να πλύνουν.Ο κίνδυνος για τους καταναλωτές παραμένει πολύ χαμηλός, λένε.

Πόσο κινδυνεύουμε από τα τρόφιμα;

Η έκθεσή τους αναφέρει ότι πρέπει να σημειωθεί ότι «τα τρόφιμα και οι συσκευασίες που θεωρούνται ως μέρος αυτής της μελέτης εμβολιάστηκαν τεχνητά με Sars-Cov-2 και επομένως δεν αντικατοπτρίζουν τα επίπεδα μόλυνσης που βρέθηκαν σε αυτά τα τρόφιμα στο λιανικό εμπόριο και θα απαιτηθούν χαμηλότερα επίπεδα μόλυνσης λιγότερος χρόνος για πτώση σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα».

«Αξιοσημείωτα» ευρήματα

Για τα περισσότερα τρόφιμα που δοκιμάστηκαν, υπήρξε «σημαντική πτώση» στα επίπεδα του ιού τις πρώτες 24 ώρες. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις τα ίχνη επιβίωσαν για περίπου μια εβδομάδα, διαπίστωσε η ομάδα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. «Για έναν εξαιρετικά μολυσματικό παράγοντα όπως το Sars-Cov-2, ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες και μετά στο πρόσωπο, αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα», λένε. «Το κοινό μπορεί να ενδιαφέρεται για τη διαπίστωση ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει σε μολυσματική κατάσταση, σε επιφάνειες συσκευασίας τροφίμων και τροφίμων, για αρκετές ημέρες υπό ορισμένες κοινές συνθήκες».

Αλλά προσθέτουν ότι δεν χρειάζεται οι αγοραστές να λαμβάνουν πρόσθετες προφυλάξεις κατά το χειρισμό των τροφίμων – εκτός από το πλύσιμο των χεριών σας πριν από την προετοιμασία και το φάει και το ξέπλυμα των φρέσκων προϊόντων για την απομάκρυνση τυχόν μόλυνσης στην επιφάνεια. Διάλεγαν φαγητά που πωλούνταν συχνά χύμα σε πάγκους παντοπωλείων, ντελικατέσεν ή αρτοποιείων, όπως μήλα, πιπεριές, τυρί, ζαμπόν, ελιές, ψωμί με κρούστα και κρουασάν. Η συσκευασία που δοκιμάστηκε περιελάμβανε μπουκάλια ποτών, χαρτοκιβώτια και κουτιά.

Η ποσότητα του ιού που εφάρμοσαν σχεδιάστηκε για να προσομοιώνει πόσο θα μπορούσε να προσγειωθεί στο φαγητό εάν κάποιος που είχε μολυνθεί έβηχε ή φτερνιζόταν κοντά του, για παράδειγμα, επειδή ο Covid μεταδίδεται με σταγονίδια του αναπνευστικού. Η εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων, αντί να αγγίζει τις μολυσμένες επιφάνειες, εξακολουθεί να είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι κολλούν τον Covid.

Ο Anthony Wilson, επικεφαλής της ομάδας αξιολόγησης μικροβιολογικού κινδύνου στο FSA, δήλωσε: «Στα πρώτα στάδια της πανδημίας, δεν γνωρίζαμε πολλά για το πώς θα επιβίωνε ο ιός σε διαφορετικές επιφάνειες και συσκευασίες τροφίμων, επομένως η εκτίμηση κινδύνου βασίστηκε σε υπόθεση της χειρότερης περίπτωσης. «Αυτή η έρευνα μας δίνει πρόσθετη εικόνα για τη σταθερότητα του κορωνοϊού στις επιφάνειες μιας ποικιλίας τροφίμων και επιβεβαιώνει ότι οι υποθέσεις που κάναμε στα πρώτα στάδια της πανδημίας ήταν κατάλληλες και ότι η πιθανότητα να κολλήσετε τον Covid μέσω τροφής είναι πολύ χαμηλή.”

Δοκιμές τροφίμων

Η ομάδα εξέτασε μια σειρά από θερμοκρασίες και επίπεδα υγρασίας για να μιμηθεί τις τυπικές συνθήκες αποθήκευσης, μετρώντας τον ρυθμό αδρανοποίησης του ιού και διαπίστωσε:

  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Ο ιός φαίνεται να διαρκεί περισσότερο σε προϊόντα με ανώμαλες επιφάνειες – μπρόκολο και σμέουρα – από ό,τι σε λεία φλούδα όπως τα μήλα (αν και μερικές φρέσκες πιπεριές με απλή ψύξη είχαν ανιχνεύσιμο ιό μια εβδομάδα αργότερα). Τα μήλα περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες στο δέρμα τους που μπορεί να αρχίσουν να διασπούν τον ιό Covid μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες, λένε οι επιστήμονες.
  • Ψημένες λιχουδιές. Αρτοσκευάσματα όπως το pain au chocolat φάνηκε να έχουν λίγο ιό μετά από λίγες ώρες – ίσως επειδή είναι επικαλυμμένα σε μια λεπτή στρώση πλυσίματος αυγών κατά το ψήσιμο, λένε οι επιστήμονες της FSA. Τα αυγά περιέχουν αραχιδονικό οξύ που μπορεί να έχει αντιική δράση.
  • Είδη ντελικατέσεν. Το τυρί και το αλλαντικό κρέας, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος, φαίνεται ότι επιτρέπουν στον ιό να επιβιώσει για μέρες – πιθανώς και μια εβδομάδα.
  • Δοχεία για ποτά και έτοιμα γεύματα. Ο Covid μπορεί να επιβιώσει έως και μια εβδομάδα σε πλαστικές επιφάνειες. Για τα χαρτοκιβώτια, μπορεί να είναι αρκετές ημέρες. Για δοχεία αλουμινίου, είναι πιθανώς μόνο ώρες, λένε οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς ο covid-19 μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα υπερδραστήριας κύστης;

Κρίσιμες αλλαγές στα πρότυπα περίθαλψης COVID-19 που σχετίζονται με βελτιωμένα αποτελέσματα θνησιμότητας

Ο σοβαρός κίνδυνος COVID-19 αυξάνεται από τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, σύμφωνα με μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς συνδέεται η όραση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις;

Όραση: Η όραση και οι καρδιολογικές παθήσεις είναι δύο σημαντικές πτυχές της υγείας μας που συχνά σχετίζονται άμεσα, καθώς ορισμένα καρδιοαγγειακά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν προβλήματα όρασης.

Σύνδρομο klippel- Feil: Μια σπάνια συγγενής ανωμαλία

Η αιτία του συνδρόμου Klippel-Feil είναι συνήθως γενετική, με πολλές περιπτώσεις να σχετίζονται με μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια που επηρεάζουν την ανάπτυξη των σπονδύλων. Η κατάσταση μπορεί να είναι οικογενής ή να εμφανίζεται τυχαία.

Μουσική: Μειώνει την αναστάτωση σε άτομα με άνοια

Μουσική: Μία από τις πιο αποτελεσματικές και ανακουφιστικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση της δυσφορίας σε άτομα με άνοια είναι η εξατομικευμένη μουσικοθεραπεία, μια πρακτική που αξιοποιεί τη δύναμη της μουσικής για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής αυτών των ατόμων.

39 εβδομάδες: Είναι ο ιδανικός χρόνος τοκετού για γυναίκες με υπερτασικές διαταραχές

39 εβδομάδες: Μία πρωτοποριακή μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της, αποκάλυψε ότι οι 39 εβδομάδες εγκυμοσύνης είναι η ιδανική στιγμή για τον τοκετό σε γυναίκες με υπερτασικές εγκυμοσύνες, όπως αυτές με προεκλαμψία ή χρόνια υπέρταση.

Αργή γήρανση: Οι εξελίξεις που αλλάζουν τον τρόπο που ζούμε

Αργή γήρανση: Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα γεροντολόγων, εξέτασε πώς διάφοροι παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, η γενετική και οι καινοτομίες στην υγειονομική περίθαλψη, συμβάλλουν στην επιβράδυνση της φυσικής διαδικασίας γήρανσης.

Γλυκαντικά: Ενισχύουν την επίδραση της καφεΐνης

Γλυκαντικά: Μια νέα μελέτη αποκάλυψε μια ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση μεταξύ γλυκαντικών και καφεΐνης στον καφέ, υποδεικνύοντας ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να ενισχύσει τις διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης, ιδιαίτερα σε άτομα που χαρακτηρίζονται ως «νυχτόβια».

Παπούτσια υψηλής απορρόφησης: Μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμών στους δρομείς;

Παπούτσια υψηλής απορρόφησης: Μια πρόσφατη μελέτη ρίχνει φως σε μια ανησυχητική τάση μεταξύ των δρομέων: ο τύπος των παπουτσιών που φοράνε μπορεί να συμβάλλει σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.

Close Icon