Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Covid-19: Κολλάει ο κορωνοϊός στα τρόφιμα;

Covid-19: Κολλάει ο κορωνοϊός στα τρόφιμα;

Covid-19: Ο ιός Covid μπορεί να παραμείνει σε ορισμένα έτοιμα προς κατανάλωση παντοπωλεία για μέρες, επιβεβαίωσαν ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Ο ιός Covid μπορεί να παραμείνει σε ορισμένα έτοιμα προς κατανάλωση παντοπωλεία για μέρες, επιβεβαίωσαν ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν δοκιμές για τον Οργανισμό Προτύπων Τροφίμων (FSA), κολλώντας σκόπιμα τον ιό σε συσκευασίες και τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων φρούτων, αρτοσκευασμάτων και εμφιαλωμένων ποτών. Επέλεξαν αντικείμενα που οι άνθρωποι μπορούσαν να βάλουν στο στόμα τους χωρίς να μαγειρέψουν ή να πλύνουν.Ο κίνδυνος για τους καταναλωτές παραμένει πολύ χαμηλός, λένε.

Πόσο κινδυνεύουμε από τα τρόφιμα;

Η έκθεσή τους αναφέρει ότι πρέπει να σημειωθεί ότι «τα τρόφιμα και οι συσκευασίες που θεωρούνται ως μέρος αυτής της μελέτης εμβολιάστηκαν τεχνητά με Sars-Cov-2 και επομένως δεν αντικατοπτρίζουν τα επίπεδα μόλυνσης που βρέθηκαν σε αυτά τα τρόφιμα στο λιανικό εμπόριο και θα απαιτηθούν χαμηλότερα επίπεδα μόλυνσης λιγότερος χρόνος για πτώση σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα».

«Αξιοσημείωτα» ευρήματα

Για τα περισσότερα τρόφιμα που δοκιμάστηκαν, υπήρξε «σημαντική πτώση» στα επίπεδα του ιού τις πρώτες 24 ώρες. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις τα ίχνη επιβίωσαν για περίπου μια εβδομάδα, διαπίστωσε η ομάδα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. «Για έναν εξαιρετικά μολυσματικό παράγοντα όπως το Sars-Cov-2, ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες και μετά στο πρόσωπο, αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα», λένε. «Το κοινό μπορεί να ενδιαφέρεται για τη διαπίστωση ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει σε μολυσματική κατάσταση, σε επιφάνειες συσκευασίας τροφίμων και τροφίμων, για αρκετές ημέρες υπό ορισμένες κοινές συνθήκες».

Αλλά προσθέτουν ότι δεν χρειάζεται οι αγοραστές να λαμβάνουν πρόσθετες προφυλάξεις κατά το χειρισμό των τροφίμων – εκτός από το πλύσιμο των χεριών σας πριν από την προετοιμασία και το φάει και το ξέπλυμα των φρέσκων προϊόντων για την απομάκρυνση τυχόν μόλυνσης στην επιφάνεια. Διάλεγαν φαγητά που πωλούνταν συχνά χύμα σε πάγκους παντοπωλείων, ντελικατέσεν ή αρτοποιείων, όπως μήλα, πιπεριές, τυρί, ζαμπόν, ελιές, ψωμί με κρούστα και κρουασάν. Η συσκευασία που δοκιμάστηκε περιελάμβανε μπουκάλια ποτών, χαρτοκιβώτια και κουτιά.

Η ποσότητα του ιού που εφάρμοσαν σχεδιάστηκε για να προσομοιώνει πόσο θα μπορούσε να προσγειωθεί στο φαγητό εάν κάποιος που είχε μολυνθεί έβηχε ή φτερνιζόταν κοντά του, για παράδειγμα, επειδή ο Covid μεταδίδεται με σταγονίδια του αναπνευστικού. Η εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων, αντί να αγγίζει τις μολυσμένες επιφάνειες, εξακολουθεί να είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι κολλούν τον Covid.

Ο Anthony Wilson, επικεφαλής της ομάδας αξιολόγησης μικροβιολογικού κινδύνου στο FSA, δήλωσε: «Στα πρώτα στάδια της πανδημίας, δεν γνωρίζαμε πολλά για το πώς θα επιβίωνε ο ιός σε διαφορετικές επιφάνειες και συσκευασίες τροφίμων, επομένως η εκτίμηση κινδύνου βασίστηκε σε υπόθεση της χειρότερης περίπτωσης. «Αυτή η έρευνα μας δίνει πρόσθετη εικόνα για τη σταθερότητα του κορωνοϊού στις επιφάνειες μιας ποικιλίας τροφίμων και επιβεβαιώνει ότι οι υποθέσεις που κάναμε στα πρώτα στάδια της πανδημίας ήταν κατάλληλες και ότι η πιθανότητα να κολλήσετε τον Covid μέσω τροφής είναι πολύ χαμηλή.”

Δοκιμές τροφίμων

Η ομάδα εξέτασε μια σειρά από θερμοκρασίες και επίπεδα υγρασίας για να μιμηθεί τις τυπικές συνθήκες αποθήκευσης, μετρώντας τον ρυθμό αδρανοποίησης του ιού και διαπίστωσε:

  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Ο ιός φαίνεται να διαρκεί περισσότερο σε προϊόντα με ανώμαλες επιφάνειες – μπρόκολο και σμέουρα – από ό,τι σε λεία φλούδα όπως τα μήλα (αν και μερικές φρέσκες πιπεριές με απλή ψύξη είχαν ανιχνεύσιμο ιό μια εβδομάδα αργότερα). Τα μήλα περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες στο δέρμα τους που μπορεί να αρχίσουν να διασπούν τον ιό Covid μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες, λένε οι επιστήμονες.
  • Ψημένες λιχουδιές. Αρτοσκευάσματα όπως το pain au chocolat φάνηκε να έχουν λίγο ιό μετά από λίγες ώρες – ίσως επειδή είναι επικαλυμμένα σε μια λεπτή στρώση πλυσίματος αυγών κατά το ψήσιμο, λένε οι επιστήμονες της FSA. Τα αυγά περιέχουν αραχιδονικό οξύ που μπορεί να έχει αντιική δράση.
  • Είδη ντελικατέσεν. Το τυρί και το αλλαντικό κρέας, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος, φαίνεται ότι επιτρέπουν στον ιό να επιβιώσει για μέρες – πιθανώς και μια εβδομάδα.
  • Δοχεία για ποτά και έτοιμα γεύματα. Ο Covid μπορεί να επιβιώσει έως και μια εβδομάδα σε πλαστικές επιφάνειες. Για τα χαρτοκιβώτια, μπορεί να είναι αρκετές ημέρες. Για δοχεία αλουμινίου, είναι πιθανώς μόνο ώρες, λένε οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς ο covid-19 μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα υπερδραστήριας κύστης;

Κρίσιμες αλλαγές στα πρότυπα περίθαλψης COVID-19 που σχετίζονται με βελτιωμένα αποτελέσματα θνησιμότητας

Ο σοβαρός κίνδυνος COVID-19 αυξάνεται από τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, σύμφωνα με μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα αυτιστικά τρανς άτομα αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην υγειονομική περίθαλψη

Υγειονομική περίθαλψη: Μελέτη αποκαλύπτει ότι τα άτομα που είναι τόσο αυτιστικά όσο και τρανς ή έμφυλα διαφοροποιημένα βιώνουν φτωχότερα αποτελέσματα υγείας και αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Είναι η διαλείπουσα νηστεία η νέα τάση στη διατροφή που αντικαθιστά τις κλασικές δίαιτες;

Διαλείπουσα νηστεία: Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι μια πιο αποτελεσματική εναλλακτική σε σχέση με τα παραδοσιακά διαιτητικά προγράμματα, αμφισβητώντας τις συμβατικές μεθόδους διαχείρισης του βάρους.

Ποιοι παράγοντες διαφοροποιούν ανδρική και γυναικεία εκδήλωση του συνδρόμου Τουρέτ:

Σύνδρομο Τουρέτ: Παρόλο που η διαταραχή είναι σχετικά σπάνια, επηρεάζοντας περίπου το 1% του πληθυσμού, συχνά παρεξηγείται, ιδιαίτερα ως προς τον τρόπο που εκδηλώνεται διαφορετικά μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Είναι οι λιπώδεις μύες ο κρυφός κίνδυνος για την καρδιά ανεξάρτητα από το βάρος σώματος;

Λιπώδεις μύες: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε μια ανησυχητική σύνδεση μεταξύ των λιπώδους μυών και αυξημένου κινδύνου καρδιοπαθειών, ανεξάρτητα από το συνολικό σωματικό βάρος ενός ατόμου.

Τι μπορεί να οδηγήσει σε νόσο του Crohn

Νόσος του Crohn: Η ασθένεια του Crohn είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του πεπτικού συστήματος, η οποία μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα του, από το στόμα έως τον πρωκτό. Παρόλο που η ακριβής αιτία της νόσου παραμένει άγνωστη,

Ποια είναι τα στάδια του ύπνου;

Ύπνος: Ο ύπνος αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία που περιλαμβάνει διάφορες φάσεις ή στάδια, καθένα από τα οποία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του οργανισμού. Οι φάσεις του ύπνου

Πόσα είδη αμνησίας υπάρχουν;

Αμνησία: Η αμνησία είναι μια διαταραχή της μνήμης που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως τραυματισμοί στο κεφάλι, ασθένειες, ψυχολογικές καταστάσεις ή εγκεφαλικές παθήσεις. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αμνησίας,

Close Icon