Η ομάδα επιδιώκει τώρα να ξεκινήσει σύντομα μια μεγαλύτερη δοκιμή. Ελπίζουν ότι, εάν είναι επιτυχής, ο χυμός παντζαριού θα μπορεί να συνταγογραφηθεί ως θεραπεία που θα λαμβάνεται μετά την εμφύτευση στεντ. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί πέραν των ασθενών με στηθάγχη και σε εκείνους που έχουν υποβληθεί σε στεντ για διαφορετικό λόγο, όπως μετά από καρδιακή προσβολή.
Ασθενείς με Στηθάγχη: Κλινική δοκιμή – Η καθημερινή κατανάλωση χυμού παντζαριού επί έξι μήνες μετά την τοποθέτηση στεντ μείωσε την πιθανότητα οι ασθενείς με στηθάγχη να υποστούν καρδιακή προσβολή ή να χρειαστούν επαναληπτική επέμβαση, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας. Το εύρημα για τα οφέλη του χυμού του λαχανικού προέρχεται από μια δοκιμή του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία και τη Φροντίδα και του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς (BHF), που παρουσιάστηκε στο συνέδριο στο Μάντσεστερ.
Οι ερευνητές, με έδρα το νοσοκομείο St Bartholomew’s και το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, διαπίστωσαν ότι το 16% των ασθενών με στηθάγχη είχαν ένα σοβαρό καρδιακό ή κυκλοφορικό επεισόδιο, όπως καρδιακή προσβολή ή ανάγκη για άλλη επέμβαση, στα δύο χρόνια μετά την τοποθέτηση ενός στεντ. Ωστόσο, όταν οι ασθενείς κατανάλωναν καθημερινά χυμό παντζαριού, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 7,5%. Σε χιλιάδες ασθενείς με στεφανιαία νόσο κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφυτεύεται ένα στεντ για να διευρυνθεί ένα από τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς τους και να ανακουφιστεί η στηθάγχη τους, σε μια διαδικασία γνωστή ως διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (PCI). Περίπου το 10 % των ασθενών εμφανίζουν επαναστένωση, όπου το αιμοφόρο αγγείο που έχει τοποθετηθεί με stent στενεύει ξανά και τα συμπτώματα της καρδιακής νόσου επιστρέφουν, εντός πέντε ετών από τη διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση PCI. Συμβουλεύοντας τους ασθενείς να πίνουν χυμό παντζαριού, οι γιατροί θα μπορούσαν σύντομα να μειώσουν την πιθανότητα να αποτύχει το στεντ με αυτόν τον τρόπο. Όταν μετρήθηκε το πλάτος των αιμοφόρων αγγείων των ασθενών έξι μήνες μετά την τοποθέτηση στεντ, τα αγγεία εκείνων που έπιναν χυμό παντζαριού παρουσίασαν περίπου τη μισή στένωση σε αυτό το διάστημα σε σχέση με εκείνους που έλαβαν τη θεραπεία με εικονικό φάρμακο. Σταματώντας την επαναστένωση, ο χυμός παντζαριού θα μπορούσε να αποτρέψει τους ασθενείς από το να χρειαστεί να υποβληθούν σε άλλη διαδικασία διαδερμικής στεφανιαίας παρέμβασης PCI που μπορεί επίσης να αποτύχει ή σε μια πολύ πιο επεμβατική επέμβαση στεφανιαίας παράκαμψης.
Ο Δρ Krishnaraj Rathod, κλινικός λέκτορας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο William Harvey του QMUL, ο οποίος ήταν επικεφαλής της δοκιμής, δήλωσε: “Τα πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι τα ανόργανα νιτρικά άλατα, τα οποία βρίσκονται φυσικά στον χυμό παντζαριού, θα είχαν αυτά τα αποτελέσματα και είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι δημιουργούν τόσο μεγάλη βελτίωση στην κλινική για τους ασθενείς με στηθάγχη. Στους ασθενείς μας άρεσε το γεγονός ότι η θεραπεία τους ήταν ένα εντελώς φυσικό προϊόν που δεν έχει σημαντικές παρενέργειες”. “Θα το πάμε τώρα στο επόμενο στάδιο των δοκιμών με την ελπίδα ότι οι γιατροί θα μπορούν σύντομα να συνταγογραφούν χυμό παντζαριού για να διασφαλίσουν ότι τα στεντ θα διαρκούν περισσότερο, ώστε να παρέχουν ακόμη πιο αποτελεσματική ανακούφιση των συμπτωμάτων”. Ο καθηγητής James Leiper, Αναπληρωτής Ιατρικός Διευθυντής στο British Heart Foundation, δήλωσε: “Η τοποθέτηση στεντ είναι ένα από τα πιο κρίσιμα εργαλεία που διαθέτουμε στη μάχη κατά της στεφανιαίας νόσου, αλλά πρέπει να γίνει ακόμη δουλειά για να διασφαλιστεί ότι κάθε ασθενής θα έχει μακροπρόθεσμο όφελος από τη διαδικασία”. “Χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο πρέπει να περάσουν το άγχος μιας ιατρικής διαδικασίας στην καρδιά τους περισσότερες από μία φορές πριν αυτή είναι επιτυχής. Αυτή η μικρή μελέτη προσφέρει ελπίδα ότι αυτό μπορεί να αποφευχθεί.
Η δοκιμή πρέπει τώρα να επεκταθεί ώστε να επιβεβαιωθεί η αρχική παρατήρηση ότι ο χυμός παντζαριού μπορεί να κάνει τη διαφορά”. Οι ερευνητές κατάφεραν να δείξουν ότι ο χυμός παντζαριού βοηθά τους ασθενείς χάρη στο φυσικό υψηλό επίπεδο ανόργανων νιτρικών αλάτων που περιέχει. Οι ασθενείς στη δοκιμή που έλαβαν χυμό παντζαριού με αφαίρεση των ανόργανων νιτρικών αλάτων δεν είχαν τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα. Το ανόργανο νιτρικό άλας είναι ένα θρεπτικό συστατικό που μετατρέπεται σε νιτρώδη από τα βακτήρια που βρίσκονται φυσικά στο στόμα, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται στο σηματοδοτικό μόριο του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) από ένζυμα στο σώμα. Θεωρείται ότι το σηματοδοτικό μόριο του μονοξειδίου του αζώτου ΝΟ είναι η αιτία των θετικών επιδράσεων στα αιμοφόρα αγγεία των ασθενών. Ο χυμός παντζαριού αποδείχθηκε ότι είναι ένας ασφαλής και αξιόπιστος τρόπος για την είσοδο ανόργανων νιτρικών στον οργανισμό, χωρίς σημαντικές παρενέργειες που να παρουσιάστηκαν σε κανέναν από τους 300 ασθενείς που συμμετείχαν στη δοκιμή, εκτός από τα ροζ ούρα. Η ομάδα επιδιώκει τώρα να ξεκινήσει σύντομα μια μεγαλύτερη δοκιμή. Ελπίζουν ότι, εάν είναι επιτυχής, ο χυμός παντζαριού θα μπορεί να συνταγογραφηθεί ως θεραπεία που θα λαμβάνεται μετά την εμφύτευση στεντ. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί πέραν των ασθενών με στηθάγχη και σε εκείνους που έχουν υποβληθεί σε στεντ για διαφορετικό λόγο, όπως μετά από καρδιακή προσβολή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube