Ανθρακούχα ποτά: Η διατροφή παίζει άμεσο φυσικό ρόλο σε θέματα οδοντικής υγείας όπως η υποβάθμιση της αδαμαντίνης και η τερηδόνα.
Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση για να κατανοήσουν τις δυνητικά επιζήμιες επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης ανθρακούχων ποτών στην οδοντική υγεία. Τα θέματα οδοντικής υγείας επηρεάζουν τη συνολική ποιότητα ζωής και συνδέονται με την αυτοεκτίμηση. Επιπλέον, η θεραπεία των οδοντικών προβλημάτων είναι αρκετά δαπανηρή. Η διατροφή παίζει άμεσο φυσικό ρόλο σε θέματα οδοντικής υγείας όπως η υποβάθμιση της αδαμαντίνης και η τερηδόνα.
Ωστόσο, η αιτιολογία της τερηδόνας συνδέεται και με άλλους παράγοντες όπως η γενετική, οι κοινωνικοοικονομικές μεταβλητές, η υγιεινή, το στοματικό pH, η φυσικοχημική ποιότητα του δοντιού, η κατανάλωση υδατανθράκων και ο τρόπος ζωής. Τα τρόφιμα με χαμηλό pH παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάβρωση της αδαμαντίνης σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως:
- οι συγκεντρώσεις φθορίου, φωσφορικών αλάτων και ασβεστίου,
- ο τρόπος ζωής,
- η σύνθεση του σάλιου,
- η ανατομία των δοντιών,
- και λανθασμένες μέθοδοι στοματικής υγιεινής που προκαλούν τριβή.
Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι τα ανθρακούχα ποτά είχαν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19), προκαλώντας σημαντική αύξηση στα οδοντικά προβλήματα. Τα ανθρακούχα αναψυκτικά μειώνουν το pH του σάλιου κάτω από το εύρος του υγιούς pH για το σμάλτο της οδοντίνης λόγω της περιεκτικότητας σε ανθρακικό οξύ. Δεδομένης της εύκολης διαθεσιμότητας και της αυξημένης κατανάλωσης ανθρακούχων ποτών τα τελευταία χρόνια, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις της κατανάλωσής τους στην υγεία των δοντιών.
Σχετικά με τη μελέτη
Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν in vitro και in vivo μελέτες σε ανθρώπους που ήταν ανοικτής πρόσβασης και τυχαιοποιημένες μελέτες ελέγχου που εξέταζαν την επίδραση των ανθρακούχων αναψυκτικών στο σμάλτο της οδοντίνης. Η βλάβη στο οδοντικό σμάλτο λόγω σημαντικής κατανάλωσης οποιουδήποτε ανθρακούχου αναψυκτικού συγκρίθηκε με το επίπεδο βλάβης όταν η κατανάλωση ανθρακούχου δεν ήταν σημαντική με την ανασκόπηση in vitro και in vivo κλινικών δοκιμών που εξέτασαν ανθρώπινα δόντια σε ενήλικες και παιδιά.
Αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η σημαντική κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών οδήγησε σε αυξημένο κίνδυνο οδοντικής διάβρωσης, δομικής αποσύνθεσης του δοντιού και υποβάθμισης των μηχανικών και φυσικών ιδιοτήτων του σμάλτου. Η πιο τραχιά υφή των διαβρωμένων επιφανειών παρείχε επίσης συνθήκες για τα βακτήρια να προσκολληθούν στα δόντια, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο οδοντικής τερηδόνας.
Στην ανασκόπηση συμπεριλήφθηκαν συνολικά 19 μελέτες, εκ των οποίων οι 12 ήταν in vitro κλινικές δοκιμές ενώ οι επτά ήταν in vivo μελέτες. Το pH των ανθρακούχων αναψυκτικών είναι πολύ χαμηλότερο από το pH στο οποίο ξεκινά η αφαλάτωση του σμάλτου και η κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών συνδέθηκε στενά με τη διάβρωση των δοντιών. Ενώ τα νεότερα άτομα κατανάλωναν συχνά χυμούς φρούτων και αναψυκτικά, η ανασκόπηση ανέφερε επίσης ότι όσοι γνωρίζουν τον κίνδυνο οδοντικής διάβρωσης κατανάλωναν λιγότερα ανθρακούχα και όξινα ποτά.
Η οδοντική διάβρωση βρέθηκε κυρίως κοντά στο άνω τόξο των κυνόδοντες και των κοπτών. Μελέτες διαπίστωσαν ότι οι λανθασμένες μέθοδοι στοματικής υγιεινής συσχετίστηκαν με τον επιπολασμό της τερηδόνας και το επίπεδο εκπαίδευσης και οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες επηρέασαν επίσης τη στοματική υγεία. Τα άτομα που βρίσκονταν σε καλύτερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και είχαν καλύτερη εκπαίδευση, διαπιστώθηκε ότι ασκούσαν καλύτερη στοματική υγιεινή και έκαναν συχνότερους οδοντιατρικούς ελέγχους.
Η περιεκτικότητα σε οξύ των αναψυκτικών και ο χρόνος επαφής βρέθηκε ότι επηρεάζουν τη διάβρωση του σμάλτου. Τα αναψυκτικά περιέχουν ανθρακικό, φωσφορικό και κιτρικό οξύ. Η παρατεταμένη έκθεση σε αυτά τα οξέα σε άτομα που καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες ανθρακούχων αναψυκτικών αυξάνει την ευαισθησία των δοντιών και τελικά τη διάβρωση της αδαμαντίνης. Επιπλέον, η περιορισμένη ροή του σάλιου συμβάλλει επίσης στον αυξημένο κίνδυνο διάβρωσης της αδαμαντίνης καθώς το σάλιο μειώνει την οξύτητα στη στοματική κοιλότητα και καθαρίζει την επιφάνεια των δοντιών.
Η περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα των ποτών επηρεάζει επίσης το δυναμικό διάβρωσης και οι μελέτες διαπίστωσαν ότι ποτά με υψηλότερες συγκεντρώσεις φωσφορικών, φθορίου και ασβεστίου προκάλεσαν χαμηλότερη διάβρωση του σμάλτου. Η προσθήκη γλυκεροφωσφορικού ασβεστίου σε ανθρακούχα ποτά βρέθηκε ότι μειώνει την απώλεια μετάλλων και τη μείωση της επιφανειακής σκληρότητας του σμάλτου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube