Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Επιστήμη Έρευνα: Βιολογικοί δεσμοί μεταξύ κόκκινου κρέατος και καρκίνου του παχέος εντέρου

Επιστήμη Έρευνα: Βιολογικοί δεσμοί μεταξύ κόκκινου κρέατος και καρκίνου του παχέος εντέρου

Υψηλά επίπεδα βλάβης αλκυλίωσης όγκου παρατηρήθηκαν μόνο σε ασθενείς που τρώνε κατά μέσο όρο περισσότερα από 150 γραμμάρια (πέντε ουγγιές) την ημέρα, περίπου, ίσα με δύο ή περισσότερες μερίδες.


Επιστήμη Έρευνα: Μια νέα εφημερίδα στο περιοδικό Cancer Discovery έχει πλέον εντοπίσει συγκεκριμένα μοτίβα βλάβης στο DNA που προκαλούνται από δίαιτες πλούσιες σε κόκκινο κρέας – που εμπλέκουν περαιτέρω το φαγητό ως καρκινογόνο, ενώ ταυτόχρονα αναφέρει τη δυνατότητα ανίχνευσης του καρκίνου νωρίς και σχεδιάζει νέες θεραπείες. Η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος είναι τυπική ιατρική συμβουλή για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά ο τρόπος με τον οποίο προκαλεί τη μετάλλαξη των κυττάρων παρέμεινε ασαφής και δεν ήταν όλοι οι ειδικοί πεπεισμένοι ότι υπήρχε ισχυρή σχέση.

Μια νέα εφημερίδα στο περιοδικό Cancer Discovery έχει πλέον εντοπίσει συγκεκριμένα μοτίβα βλάβης στο DNA που προκαλούνται από δίαιτες πλούσιες σε κόκκινο κρέας – εμπλέκοντας περαιτέρω το φαγητό ως καρκινογόνο, ενώ ταυτόχρονα αναφέρει τη δυνατότητα ανίχνευσης του καρκίνου νωρίς και σχεδιάζει νέες θεραπείες.

Προηγούμενη έρευνα για τη διαπίστωση της σύνδεσης ήταν κυρίως επιδημιολογική, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που ανέπτυξαν την κατάσταση ερωτήθηκαν σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και οι ερευνητές εντόπισαν συσχετίσεις με την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Όμως, η έλλειψη σαφήνειας γύρω από τη βιολογία σήμαινε ότι η υπόθεση δεν ήταν αρκετά μεγάλη, και το 2019, μια ομάδα ερευνητών έκανε κύματα όταν δήλωσαν ότι είχαν μόνο «χαμηλό» βαθμό βεβαιότητας ότι η μείωση της κατανάλωσης θα αποτρέψει τους θανάτους από καρκίνο.

«Όταν λέμε ότι το κόκκινο κρέας είναι καρκινογόνο και ότι επηρεάζει τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, πρέπει να υπάρχει κάποιος εύλογος τρόπος με τον οποίο το κάνει», δήλωσε ο ογκολόγος του Ινστιτούτου Καρκίνου του Dana-Farber Μάριος Γιαννάκης, ο οποίος ηγήθηκε της νέας μελέτης.

Σε τελική ανάλυση, οι επιστήμονες ανακάλυψαν εδώ και πολύ καιρό ποιες χημικές ουσίες στον καπνό τσιγάρων ευθύνονται για τον καρκίνο και πώς ορισμένες ζώνες υπεριώδους φωτός διεισδύουν στο δέρμα και προκαλούν μεταλλάξεις στα γονίδια που ελέγχουν τον τρόπο ανάπτυξης και διαίρεσης των κυττάρων.

Για να αντιμετωπίσει το κενό γνώσεων, ο Γιαννάκης και οι συνάδελφοί του ανίχνευσαν δεδομένα DNA από 900 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, οι οποίοι προήλθαν από μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα 280.000 εργαζομένων στον τομέα της υγείας που συμμετείχαν σε πολυετείς μελέτες που περιελάμβαναν έρευνες στον τρόπο ζωής. –

Το πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι οι άνθρωποι που τεκμηριώνουν τη διατροφή τους δεν είχαν κανέναν τρόπο να γνωρίζουν τη μελλοντική τους διάγνωση καρκίνου, αντί να ζητούν από τους ανθρώπους να θυμούνται τις διατροφικές τους συνήθειες μετά τη νόσησή τους.

Η ανάλυση αποκάλυψε μια ξεχωριστή μεταλλακτική υπογραφή – ένα μοτίβο που δεν είχε προηγουμένως εντοπιστεί αλλά ήταν ενδεικτικό ενός τύπου βλάβης του DNA που ονομάζεται «αλκυλίωση».

Δεν θα γίνουν απαραίτητα όλα τα κύτταρα που περιέχουν αυτές τις μεταλλάξεις καρκινικά και η υπογραφή υπήρχε και σε ορισμένα υγιή δείγματα παχέος εντέρου.

Η υπογραφή μετάλλαξης συσχετίστηκε σημαντικά με την πρόσληψη κόκκινου κρέατος, τόσο επεξεργασμένου όσο και μη επεξεργασμένου, πριν από τη διάγνωση του καρκίνου του ασθενούς, αλλά όχι με την πρόσληψη πουλερικών, ψαριών ή άλλων παραγόντων του τρόπου ζωής που εξετάστηκαν.

«Με το κόκκινο κρέας, υπάρχουν χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν αλκυλίωση», εξήγησε ο Γιαννάκης.

Οι συγκεκριμένες ενώσεις είναι νιτροζο ενώσεις που μπορούν να παρασκευαστούν από αίμη, η οποία είναι άφθονη στο κόκκινο κρέας, καθώς και τα νιτρικά άλατα, που συχνά βρίσκονται στο μεταποιημένο κρέας.

Τα μοτίβα μετάλλαξης συσχετίστηκαν έντονα με το απομακρυσμένο κόλον – το κάτω μέρος των εντέρων που οδηγεί στο πρωκτικό κανάλι, όπου η προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι εμφανίζεται συνήθως καρκίνος του παχέος εντέρου που συνδέεται με το κόκκινο κρέας.

Επιπλέον, μεταξύ των γονιδίων που επηρεάστηκαν περισσότερο από τα πρότυπα αλκυλίωσης ήταν αυτά που έχει δείξει προηγούμενη έρευνα μεταξύ των πιο κοινών παραγόντων του καρκίνου του παχέος εντέρου όταν μεταλλάσσονται.

Συνολικά, οι πολλαπλές αποδείξεις δημιουργούν ένα συναρπαστικό επιχείρημα, είπε ο Γιαννάκης, παρομοιάζοντας την έρευνα με προσεκτική εργασία ντετέκτιβ. –

Η εποπτεία προτρέπεται – Σε αυτήν την περίπτωση, η ύποπτη υπογραφή μετάλλαξης έχει πολλά να απαντήσει: οι ασθενείς των οποίων οι όγκοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα βλάβης αλκυλίωσης είχαν 47% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου για καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με ασθενείς με χαμηλότερα επίπεδα βλάβης.

Ωστόσο, ο Γιαννάκης, επίσης ασκούμενος γιατρός, είπε ότι ήταν σημαντικό να επικεντρωθούμε στο πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η έρευνα για να βοηθήσει τους ασθενείς.

Η μελλοντική εργασία μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν ποιοι ασθενείς έχουν γενετική προδιάθεση για συσσώρευση βλάβης αλκυλίωσης και, στη συνέχεια, να τους συμβουλεύσουν να περιορίσουν την πρόσληψη κόκκινου κρέατος.

Ο εντοπισμός ασθενών που έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνουν τη μεταλλακτική υπογραφή θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό ποιος διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή να πιάσει την ασθένεια σε προγενέστερο στάδιο.

Και επειδή το ποσό της βλάβης της αλκυλίωσης φαίνεται να είναι βιοδείκτης της επιβίωσης των ασθενών, θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να ενημερώσει τους ασθενείς για την πρόγνωσή τους. Τέλος, η κατανόηση της βιολογικής οδού μέσω της οποίας εμφανίζεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου ανοίγει τον δρόμο για φάρμακα που διακόπτουν ή αναστρέφουν τη διαδικασία, αποτρέποντας την ασθένεια.

Ο Γιαννάκης τόνισε ότι το μήνυμα της απομάκρυνσης δεν είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να απέχουν εντελώς από το κόκκινο κρέας:

«Η πρότασή μου θα ήταν ότι η μετριοπάθεια και μια ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί».

Υψηλά επίπεδα βλάβης αλκυλίωσης όγκου παρατηρήθηκαν μόνο σε ασθενείς που τρώνε κατά μέσο όρο περισσότερα από 150 γραμμάρια (πέντε ουγγιές) την ημέρα, περίπου, ίσα με δύο ή περισσότερες μερίδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα επιστημονικά δεδομένα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Οφέλη και κίνδυνοι από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Συσχέτιση καρκίνου με κόκκινο κρέας

Αυτές οι τροφές έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου

ΠΟΥ: Τα επεξεργασμένα κρέατα προκαλούν καρκίνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αντισύλληψη: Συχνά λάθη που ίσως κάνετε και εσείς

Αντισύλληψη: Η χρήση αντισύλληψης μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην πρόληψη της εγκυμοσύνης, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα συνηθισμένα λάθη που μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητά της.

Πώς επηρεάζει η κορτιζόλη την υγεία των γυναικών;

Κορτιζόλη Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια και έχει ζωτική σημασία για πολλές λειτουργίες του οργανισμού, όπως η αντίδραση στο άγχος, η ρύθμιση του μεταβολισμού και η υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Καθιστική Ζωή: Συνδέεται με την κατάθλιψη περισσότερο από όσο φαντάζεστε

Καθιστική Ζωή: Η καθιστική ζωή, ή αλλιώς ο καθιστικός τρόπος ζωής, έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη πολλών ψυχικών και σωματικών προβλημάτων, με την κατάθλιψη να είναι ένα από τα πιο συχνά. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει

Πώς συνδέεται η όραση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις;

Όραση: Η όραση και οι καρδιολογικές παθήσεις είναι δύο σημαντικές πτυχές της υγείας μας που συχνά σχετίζονται άμεσα, καθώς ορισμένα καρδιοαγγειακά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν προβλήματα όρασης.

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Πώς οι πρωτοχρονιάτικοι στόχοι επηρεάζουν την ψυχολογία μας 

Όταν οι άνθρωποι θέτουν συγκεκριμένους και εφικτούς στόχους για τη νέα χρονιά, όπως η απώλεια βάρους ή η βελτίωση των οικονομικών τους, νιώθουν ότι έχουν τη δυνατότητα να κατευθύνουν τη ζωή τους προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Αυτή η αίσθηση του ελέγχου μπορεί να προσφέρει ψυχολογική ευημερία και να μειώσει το άγχος.

Κοινωνική πίεση: Επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές των γυναικών μετά την εγκυμοσύνη

Κοινωνική πίεση: Μια αυξανόμενη βάση ερευνών αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην προσπάθεια να διατηρήσουν μια υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

Σεξουαλική ζωή: Πώς να τη διατηρήσετε υγιή κατά την εμμηνόπαυση και ανδρόπαυση

Σεξουαλική ζωή: Η εμμηνόπαυση και η ανδρόπαυση είναι φυσικές φάσεις στη ζωή που επηρεάζουν τη σεξουαλική υγεία των μεγαλύτερων ηλικιών, οδηγώντας σε σημαντικές αλλαγές στην επιθυμία, την απόδοση και τη συνολική ευημερία.

Close Icon