Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Έξι ύποπτες τροφές για τροφική δηλητηρίαση

Έξι ύποπτες τροφές για τροφική δηλητηρίαση

Δεκάδες μικρόβια προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Όμως, κάποια από τα πιο κοινά είναι η σαλμονέλα και ο νοροϊός. Η Escherichia coli είναι λιγότερο συχνή, αλλά προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα.

6 τροφές με μεγαλύτερη επικινδυνότητα για τροφική δηλητηρίαση

Κάθε μολυσμένη τροφή μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, αν και ορισμένες τροφές είναι περισσότερο επικίνδυνες από τις άλλες να μολυνθούν. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει πάνω από 250 τροφιμογενή νοσήματα. Κάποια από τα μικρόβια που προκαλούν αυτές τις νόσους αναπτύσσονται ευκολότερα σε συγκεκριμένες τροφές. Κάποιες πρακτικές προετοιμασίας τροφών αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, όπως όταν ετοιμάζουμε τα λαχανικά σε ένα ξύλο κοπής που δεν έχει πλυθεί από χρήση σε κρέας.

Αυγά

Η σαλμονέλα μπορεί να προσβάλει τα αυγά. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν τα τρώμε ωμά ή λίγο μαγειρεμένα. Ο σταφυλόκοκκος επίσης είναι ένα βακτήριο που παράγει δηλητήριο στις τροφές που δεν έχουν μπει στο ψυγείο για πολλές ώρες. Για να αποφύγετε αυτή την πιθανότητα μόλυνσης, διατηρήστε τα αυγά στο ψυγείο στους 4.4°C ή χαμηλότερα. Μη χρησιμοποιείτε επίσης τα σπασμένα αυγά. Κάθε γεύμα που περιέχει αυγά ή μαγιονέζα χρειάζεται ψυγείο μετά από 2 ώρες.

Κρέας

Το κρέας ειδικά το μη μαγειρεμένο καλά μπορεί να μεταφέρει αρκετά μικρόβια, αλλά κυρίως σαλμονέλα, E. coli, Clostridium perfringens και Yersinia. Το μολυσμένο κρέας μπορεί να μολύνει κι άλλες τροφές. Για να μειώσετε την πιθανότητα, μπορείτε να πλένετε τα χέρια σας αφού πιάσετε ωμό κρέας, να μην το αποθηκεύετε δίπλα σε άλλες τροφές, να πλένετε προσεκτικά τα μαγειρικά σκεύη που έχουμε χρησιμοποιήσει για το κρέας, μαγειρεύουμε καλά όλα τα κρέατα και βάζουμε στο ψυγείο τα αποφάγια.

Φρούτα και λαχανικά

Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις δηλητηρίασης προέρχονται από μολυσμένα φρούτα και λαχανικά. Τα φυλλώδη λαχανικά, τα φρούτα και οι ρίζες μπορούν να μας μολύνουν με Listeria, E. coli, Salmonella και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Για να μειώσετε την πιθανότητα μόλυνσης από αυτά, χρειάζεται να πλένετε καλά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, να βάζετε στο ψυγείο ό,τι έχετε κόψει μέσα σε δύο ώρες, ή 1 ώρα αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου και να διαχωρίζετε τα φρούτα και τα λαχανικά από άλλα ωμά τρόφιμα, ειδικά κρέας.

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Αυτές οι τροφές (καθώς και όσες βρίσκονται σε κονσέρβα) χρησιμοποιούν υγιεινά βακτήρια προς όφελός τους. Όσα έχουν ακολουθήσει σωστά τη διαδικασία είναι ασφαλή, αλλά όταν κάτι δεν πάει καλά στη διαδικασία ζύμωσης, τα επικίνδυνα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στο φαγητό.

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι η αλλαντίαση, η οποία βλάπτει το νευρικό σύστημα και προκαλεί παράλυση. Οι τροφές με λίγα οξέα είναι πιθανότερο να προκαλέσει αλλαντίαση, όπως τα πράσινα φασόλια, τα σπαράγγια, το καλαμπόκι, το παντζάρι και οι πατάτες. Ιδανικά, χρειάζεται να αποφεύγουμε τέτοιου είδους τροφές, αν δεν είμαστε βέβαιοι για την ασφάλειά τους.

Θαλασσινά

Τα θαλασσινά, ειδικά τα ωμά και όσα δεν έχουν μαγειρευτεί αρκετά, προκαλούν πολλά είδη τροφικής δηλητηρίασης, όπως Listeria και Salmonella. Τα θαλασσινά προκαλούν επίσης μια μόλυνση που ονομάζεται δονακίωση. Για να μειώσουμε τον κίνδυνο της μόλυνσης, πρέπει πάντα να πλένουμε τα χέρια μας όταν ετοιμάζουμε θαλασσινά.

Μη παστεριωμένο γάλα και τυρί

Τα μαλακά τυριά, το μη παστεριωμένο γάλα είναι ευάλωτα σε βακτήρια, όπως η Listeria. Ειδικά οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν αυτές τις τροφές. Πλένουμε πάντα τα χέρια μας πριν και μετά την κατανάλωση μη παστεριωμένων τροφών και αποφεύγουμε γενικά την κατανάλωσή τους. Φροντίστε πάντα τα γεύματα και τα τρόφιμα που περιέχουν γαλακτοκομικά να μπαίνουν στο ψυγείο στους 1.6 με4.4°C, 2 ώρες μετά την προετοιμασία.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της τροφικής δηλητηρίασης εξαρτάται από το είδος της μόλυνσης. Στις ήπιες περιπτώσεις, η τροφική δηλητηρίαση θα υποχωρήσει από μόνη της, ειδικά στους ενήλικες. Τα παιδιά, οι μεγαλύτεροι ενήλικες και οι έγκυες είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρές ασθένειες και χρειάζεται να επισκεφθούν γιατρό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αντιμετώπιση εστιάζεται στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην αποφυγή της αφυδάτωσης. Χρειάζεται να πίνουμε αρκετό νερό και να ξεκουραζόμαστε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει η κορτιζόλη την υγεία των γυναικών;

Καθιστική Ζωή: Συνδέεται με την κατάθλιψη περισσότερο από όσο φαντάζεστε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς συνδέεται η όραση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις;

Όραση: Η όραση και οι καρδιολογικές παθήσεις είναι δύο σημαντικές πτυχές της υγείας μας που συχνά σχετίζονται άμεσα, καθώς ορισμένα καρδιοαγγειακά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν προβλήματα όρασης.

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Πώς οι πρωτοχρονιάτικοι στόχοι επηρεάζουν την ψυχολογία μας 

Όταν οι άνθρωποι θέτουν συγκεκριμένους και εφικτούς στόχους για τη νέα χρονιά, όπως η απώλεια βάρους ή η βελτίωση των οικονομικών τους, νιώθουν ότι έχουν τη δυνατότητα να κατευθύνουν τη ζωή τους προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Αυτή η αίσθηση του ελέγχου μπορεί να προσφέρει ψυχολογική ευημερία και να μειώσει το άγχος.

Κοινωνική πίεση: Επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές των γυναικών μετά την εγκυμοσύνη

Κοινωνική πίεση: Μια αυξανόμενη βάση ερευνών αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην προσπάθεια να διατηρήσουν μια υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

Σεξουαλική ζωή: Πώς να τη διατηρήσετε υγιή κατά την εμμηνόπαυση και ανδρόπαυση

Σεξουαλική ζωή: Η εμμηνόπαυση και η ανδρόπαυση είναι φυσικές φάσεις στη ζωή που επηρεάζουν τη σεξουαλική υγεία των μεγαλύτερων ηλικιών, οδηγώντας σε σημαντικές αλλαγές στην επιθυμία, την απόδοση και τη συνολική ευημερία.

Σύνδρομο klippel- Feil: Μια σπάνια συγγενής ανωμαλία

Η αιτία του συνδρόμου Klippel-Feil είναι συνήθως γενετική, με πολλές περιπτώσεις να σχετίζονται με μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια που επηρεάζουν την ανάπτυξη των σπονδύλων. Η κατάσταση μπορεί να είναι οικογενής ή να εμφανίζεται τυχαία.

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Close Icon