Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Έξι ύποπτες τροφές για τροφική δηλητηρίαση

Έξι ύποπτες τροφές για τροφική δηλητηρίαση

Δεκάδες μικρόβια προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Όμως, κάποια από τα πιο κοινά είναι η σαλμονέλα και ο νοροϊός. Η Escherichia coli είναι λιγότερο συχνή, αλλά προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα.

6 τροφές με μεγαλύτερη επικινδυνότητα για τροφική δηλητηρίαση

Κάθε μολυσμένη τροφή μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, αν και ορισμένες τροφές είναι περισσότερο επικίνδυνες από τις άλλες να μολυνθούν. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει πάνω από 250 τροφιμογενή νοσήματα. Κάποια από τα μικρόβια που προκαλούν αυτές τις νόσους αναπτύσσονται ευκολότερα σε συγκεκριμένες τροφές. Κάποιες πρακτικές προετοιμασίας τροφών αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, όπως όταν ετοιμάζουμε τα λαχανικά σε ένα ξύλο κοπής που δεν έχει πλυθεί από χρήση σε κρέας.

Αυγά

Η σαλμονέλα μπορεί να προσβάλει τα αυγά. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν τα τρώμε ωμά ή λίγο μαγειρεμένα. Ο σταφυλόκοκκος επίσης είναι ένα βακτήριο που παράγει δηλητήριο στις τροφές που δεν έχουν μπει στο ψυγείο για πολλές ώρες. Για να αποφύγετε αυτή την πιθανότητα μόλυνσης, διατηρήστε τα αυγά στο ψυγείο στους 4.4°C ή χαμηλότερα. Μη χρησιμοποιείτε επίσης τα σπασμένα αυγά. Κάθε γεύμα που περιέχει αυγά ή μαγιονέζα χρειάζεται ψυγείο μετά από 2 ώρες.

Κρέας

Το κρέας ειδικά το μη μαγειρεμένο καλά μπορεί να μεταφέρει αρκετά μικρόβια, αλλά κυρίως σαλμονέλα, E. coli, Clostridium perfringens και Yersinia. Το μολυσμένο κρέας μπορεί να μολύνει κι άλλες τροφές. Για να μειώσετε την πιθανότητα, μπορείτε να πλένετε τα χέρια σας αφού πιάσετε ωμό κρέας, να μην το αποθηκεύετε δίπλα σε άλλες τροφές, να πλένετε προσεκτικά τα μαγειρικά σκεύη που έχουμε χρησιμοποιήσει για το κρέας, μαγειρεύουμε καλά όλα τα κρέατα και βάζουμε στο ψυγείο τα αποφάγια.

Φρούτα και λαχανικά

Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις δηλητηρίασης προέρχονται από μολυσμένα φρούτα και λαχανικά. Τα φυλλώδη λαχανικά, τα φρούτα και οι ρίζες μπορούν να μας μολύνουν με Listeria, E. coli, Salmonella και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Για να μειώσετε την πιθανότητα μόλυνσης από αυτά, χρειάζεται να πλένετε καλά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, να βάζετε στο ψυγείο ό,τι έχετε κόψει μέσα σε δύο ώρες, ή 1 ώρα αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου και να διαχωρίζετε τα φρούτα και τα λαχανικά από άλλα ωμά τρόφιμα, ειδικά κρέας.

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Αυτές οι τροφές (καθώς και όσες βρίσκονται σε κονσέρβα) χρησιμοποιούν υγιεινά βακτήρια προς όφελός τους. Όσα έχουν ακολουθήσει σωστά τη διαδικασία είναι ασφαλή, αλλά όταν κάτι δεν πάει καλά στη διαδικασία ζύμωσης, τα επικίνδυνα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στο φαγητό.

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι η αλλαντίαση, η οποία βλάπτει το νευρικό σύστημα και προκαλεί παράλυση. Οι τροφές με λίγα οξέα είναι πιθανότερο να προκαλέσει αλλαντίαση, όπως τα πράσινα φασόλια, τα σπαράγγια, το καλαμπόκι, το παντζάρι και οι πατάτες. Ιδανικά, χρειάζεται να αποφεύγουμε τέτοιου είδους τροφές, αν δεν είμαστε βέβαιοι για την ασφάλειά τους.

Θαλασσινά

Τα θαλασσινά, ειδικά τα ωμά και όσα δεν έχουν μαγειρευτεί αρκετά, προκαλούν πολλά είδη τροφικής δηλητηρίασης, όπως Listeria και Salmonella. Τα θαλασσινά προκαλούν επίσης μια μόλυνση που ονομάζεται δονακίωση. Για να μειώσουμε τον κίνδυνο της μόλυνσης, πρέπει πάντα να πλένουμε τα χέρια μας όταν ετοιμάζουμε θαλασσινά.

Μη παστεριωμένο γάλα και τυρί

Τα μαλακά τυριά, το μη παστεριωμένο γάλα είναι ευάλωτα σε βακτήρια, όπως η Listeria. Ειδικά οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν αυτές τις τροφές. Πλένουμε πάντα τα χέρια μας πριν και μετά την κατανάλωση μη παστεριωμένων τροφών και αποφεύγουμε γενικά την κατανάλωσή τους. Φροντίστε πάντα τα γεύματα και τα τρόφιμα που περιέχουν γαλακτοκομικά να μπαίνουν στο ψυγείο στους 1.6 με4.4°C, 2 ώρες μετά την προετοιμασία.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της τροφικής δηλητηρίασης εξαρτάται από το είδος της μόλυνσης. Στις ήπιες περιπτώσεις, η τροφική δηλητηρίαση θα υποχωρήσει από μόνη της, ειδικά στους ενήλικες. Τα παιδιά, οι μεγαλύτεροι ενήλικες και οι έγκυες είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρές ασθένειες και χρειάζεται να επισκεφθούν γιατρό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αντιμετώπιση εστιάζεται στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην αποφυγή της αφυδάτωσης. Χρειάζεται να πίνουμε αρκετό νερό και να ξεκουραζόμαστε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι πιο συχνές παρανοήσεις για τον καρκίνο προστάτη

Τι σημαίνει ο πονοκέφαλος στους κροτάφους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να μην νιώθετε πως χάνετε τον έλεγχο

Άγχος: Η αίσθηση ότι χάνουμε τον έλεγχο μπορεί να είναι εξαιρετικά αγχωτική και απογοητευτική. Όταν τα πράγματα φαίνονται να ξεφεύγουν από τα χέρια μας, το άγχος αυξάνεται, και η αίσθηση αδυναμίας εντείνεται. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι

Μπορεί ο παιδικός θυμός να είναι ένδειξη ευφυΐας;

Παιδικός θυμός: Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που όλοι μας βιώνουμε, και τα παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση. Ωστόσο, αν και συχνά τον συνδέουμε με αρνητικές καταστάσεις, μελέτες δείχνουν ότι ο θυμός

Γιατί οι έφηβοι είναι τόσο θυμωμένοι

Εφηβεία οργή: Οι έφηβοι συχνά βιώνουν ισχυρές συναισθηματικές αντιδράσεις λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα και στο μυαλό τους, καθώς και λόγω των κοινωνικών και οικογενειακών πιέσεων.

Με αυτό τον τρόπο επηρεάζει το κάπνισμα τον εγκέφαλο

Κάπνισμα: Το κάπνισμα δεν επηρεάζει μόνο τους πνεύμονες και την καρδιά, αλλά έχει σοβαρές επιπτώσεις και στον εγκέφαλο. Οι τοξικές ουσίες του καπνού, συμπεριλαμβανομένης της νικοτίνης, επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Ποιοι νευρώνες μας βοηθούν να θυμόμαστε καλύτερα 

Μνήμη: Εάν μπορέσουμε να κατανοήσουμε ακριβώς πώς λειτουργούν αυτοί οι νευρώνες, ίσως μπορέσουμε να αναπτύξουμε στρατηγικές ή φάρμακα που θα ενισχύσουν τη λειτουργία τους ή θα αποκαταστήσουν τη μνήμη.

Close Icon