Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εγκυμοσύνη εμβόλιο: Υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων όταν εμβολιάζονται οι έγκυες στο 3ο τρίμηνο

Εγκυμοσύνη εμβόλιο: Υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων όταν εμβολιάζονται οι έγκυες στο 3ο τρίμηνο

Εγκυμοσύνη εμβόλιο: Τα επίπεδα των αντισωμάτων COVID-19 κατά τον τοκετό έτειναν να είναι υψηλότερα όταν ο αρχικός εμβολιασμός έλαβε χώρα στο τρίτο τρίμηνο μιας εγκύου γυναίκας.



Η καλύτερη στιγμή για τις έγκυες γυναίκες να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 είναι το συντομότερο δυνατό, λέει μια ομάδα ερευνητών. Οι ερευνητές είπαν ότι ο εμβολιασμός με την Covid-19 για τις μέλλουσες μητέρες προκαλεί επίπεδα αντισωμάτων στην εξωτερική ακίδα πρωτεΐνης SARS-CoV-2 κατά τη στιγμή του τοκετού που δεν διαφέρουν δραματικά ανάλογα με το χρόνο του εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και επομένως, δεν δικαιολογεί την καθυστέρηση του εμβολιασμού. “Οι γυναίκες συχνά ρωτούν ποιος είναι ο καλύτερος χρόνος εμβολιασμού για το μωρό – τα δεδομένα μας δείχνουν ότι είναι τώρα”, δήλωσε η ερευνήτρια Malavika Prabhu από το Weill Cornell Medicine στις ΗΠΑ.


Λεπτομέρειες για την μελέτη

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obstetrics and Gynecology, η ομάδα ανέλυσε πώς τα επίπεδα αντισωμάτων κατά της ακίδας στο αίμα της μητέρας και στο αίμα του ομφάλιου λώρου του μωρού κατά τον τοκετό διέφεραν ανάλογα με το χρόνο του προηγούμενου εμβολιασμού σε σχεδόν 1.400 γυναίκες και τα μωρά τους. Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα αυτών των αντισωμάτων κατά τον τοκετό έτειναν να είναι υψηλότερα όταν ο αρχικός εμβολιασμός έλαβε χώρα στο τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, διαπίστωσαν επίσης ότι τα επίπεδα αντισωμάτων κατά τον τοκετό εξακολουθούν να είναι συγκριτικά υψηλά και πιθανώς εξακολουθούν να είναι προστατευτικά, όταν ο εμβολιασμός γίνεται στην αρχή της εγκυμοσύνης ή ακόμα και λίγες εβδομάδες πριν από την εγκυμοσύνη — και μια αναμνηστική δόση αργά στην εγκυμοσύνη μπορεί να κάνει αυτά τα επίπεδα αντισωμάτων πολύ υψηλότερα.

Η ομάδα δημιούργησε μια νέα μελέτη για να αντιμετωπίσει το ερώτημα του καλύτερου χρόνου για τον εμβολιασμό Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ανάλυση κάλυψε 1.359 έγκυες γυναίκες που ανέφεραν εμβολιασμό κατά της Covid-19, κατά τη διάρκεια ή έως και έξι εβδομάδες πριν από την εγκυμοσύνη, και γέννησαν μετά από 34 ή περισσότερες εβδομάδες κύησης. Διαπίστωσαν ότι τα αντισώματα κατά της ακίδας ήταν γενικά ανιχνεύσιμα κατά τον τοκετό, στο μητρικό αίμα και στο αίμα του ομφάλιου λώρου, μεταξύ όλων των πλήρως εμβολιασμένων γυναικών, ανεξάρτητα από τον χρόνο της πρώτης δόσης του εμβολίου τους. Μεταξύ των γυναικών χωρίς ιστορικό λοίμωξης SARS-CoV-2 που έλαβαν το εμβόλιο δύο δόσεων mRNA Pfizer ή Moderna, τα επίπεδα αντισωμάτων κατά τον τοκετό ήταν χαμηλότερα μετά τον εμβολιασμό πριν από την εγκυμοσύνη ή το πρώτο τρίμηνο και τα υψηλότερα μετά τον εμβολιασμό τρίτου τριμήνου. ωστόσο η διαφορά δεν ήταν μεγάλη.

Τι σημαίνουν τα ευρήματα αυτά;

Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στα επίπεδα αντισωμάτων κατά της ακίδας ανάλογα με το χρόνο εμβολιασμού μεταξύ του σχετικά μικρού αριθμού γυναικών που έλαβαν το εμβόλιο μίας δόσης Johnson and Johnson (J&J). Μεταξύ των εμβολιασμένων γυναικών που είχαν προηγούμενο ιστορικό λοίμωξης από τον Covid-19, τα επίπεδα αντισωμάτων κατά τον τοκετό στο μητρικό αίμα και στο αίμα του ομφάλιου λώρου ήταν μέτρια υψηλότερα κατά μέσο όρο και παρουσίασαν ακόμη μικρότερη μείωση με τον νωρίτερο χρόνο εμβολιασμού. Σε γυναίκες που δεν έλαβαν πλήρη εμβολιασμό μέχρι τη στιγμή της γέννησης, τα επίπεδα των αντισωμάτων κατά της ακίδας στο μητρικό αίμα και στο αίμα του ομφάλιου λώρου ήταν σημαντικά χαμηλότερα από όλες τις άλλες κοόρτες συμπεριλαμβανομένης της πρώτης εμβολιασμένης κοόρτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η πανδημία φέρνει σοβαρά προβλήματα υγείας σε μητέρες και βρέφη

Αυξημένος κίνδυνος ανθρωποκτονίας σε έγκυες και νέες μητέρες

Η κατάλληλη αυτοφροντίδα μετά τη γέννα

Ποιες ασκήσεις είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ποιες είναι καλύτερο να αποφεύγονται

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πώς να ξεπεράσετε το άγχος της οδήγησης;

Άγχος οδήγησης: Το άγχος κατά την οδήγηση είναι μια κοινή εμπειρία που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Για να ξεπεράσετε αυτή την ανησυχία, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές στρατηγικές

Close Icon