Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Δυσθρεψία: Πόσο σημαντική είναι η διατροφή κατά τη νοσηλεία;

Δυσθρεψία: Πόσο σημαντική είναι η διατροφή κατά τη νοσηλεία;

Η διατροφή του ασθενούς είναι μια πολυδιάστατη προσέγγιση και χρειάζεται μία ομάδα που να αποτελείται από τον θεράποντα ιατρό, τον ειδικό κλινικό διαιτολόγο, τον φαρμακοποιό και το νοσηλευτή.



Η επαρκής και σωστά επιλεγμένη ως προς την οδό χορήγησης θρέψη αποτελεί τη βάση της θεραπευτικής αντιμετώπισης κάθε παθολογικής κατάστασης. Είτε πρόκειται για μεταβολική διαταραχή, μετεγχειρητική κατάσταση, νόσο που αφορά το γαστρεντερικό σύστημα ή άλλη πάθηση ο ασθενής πρέπει να καλύπτει διατροφικά τις βασικές του ανάγκες. Δυστυχώς ένα μεγάλο ποσοστό των νοσηλευομένων ασθενών δεν καταφέρνουν να σιτιστούν επαρκώς και οδηγούνται στην δυσθρεψία.

Το πρόβληµα της νοσοκοµειακής δυσθρεψίας έχει εντοπισθεί και µελετηθεί εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες και αποτελεί ένα μεγάλο πρόβληµα που αφορά τόσο τους ασθενείς στα νοσοκοµεία, όσο και άτομα που βρίσκονται σε χώρους όπως γηροκοµεία, οίκους ευγηρίας και ιδιωτικές κλινικές και αφορά ένα μεγάλο μέρος αυτού του ευπαθούς πληθυσμού. Η κακή θρέψη στους νοσοκομειακούς χώρους δεν αφορά μόνο τις «φτωχές» χώρες, αλλά εμφανίζεται μέσα από στατιστικά στοιχεία και σε πιο προηγμένες και «πλούσιες» χώρες. Αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία και την οικονομία, καθώς πλήττει έως και 15% των ασθενών γενικά, το 40% των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο και το 60% των ατόμων που ζουν στα γηροκομεία.

Είναι πολλές οι δημοσιευμένες μελέτες που έχουν καταδείξει ότι όταν ο ασθενής σιτίζεται επαρκώς και σωστά μπορεί να αναρρώσει γρηγορότερα, έχει μικρότερη χρονικά νοσηλεία στο νοσοκομείο και επιβαρύνει λιγότερο τα ταμεία ενώ παρουσιάζει λιγότερες επιπλοκές. Τόσο η απουσία διατροφικής αξιολόγησης και εκτίμησης διατροφικού κινδύνου, η απουσία ομάδας θρέψης και η συνολική υποτίμηση του ρόλου της διατροφής στην πορεία της νόσου, ο μειωμένος αριθμός κλινικών διαιτολόγων στα νοσοκομεία και ο υποτιμημένος ρόλος τους, η μη εφαρμογή των διατροφικών πρωτοκόλλων αλλά και η μειωμένη δαπάνη για τη σίτιση και τη διατροφή των ασθενών.

Θα μπορούσε το νοσοκομείο να είναι μια δομή εκπαίδευσης σχετικά με τη διατροφή;

Τα τελευταία χρόνια είναι σαφώς αναγνωρισμένος ο ουσιαστικός ρόλος της διατροφής στην προαγωγή της υγείας αλλά και της εκπαίδευσης των ασθενών στην υγιεινή διατροφή και τις συστάσεις που αφορούν την κάθε παθολογική κατάσταση. Τα Νοσοκομεία στελεχώνονται πια με νέο καταρτισμένο προσωπικό και οι διεθνείς οργανισμοί έχουν εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες διατροφικής αντιμετώπισης των περισσοτέρων ασθενειών οι οποίες αποτελούν σημαντικά εργαλεία που κάνουν ευκολότερη την παροχή ολοκληρωμένων οδηγιών.

Ποιος ο ρόλος του διαιτολόγου στο σχεδιασμό της διατροφής;

Ο κλινικός διαιτολόγος είναι υπεύθυνος για τη σύνταξη των διαιτολογίων των ασθενών μέσα από τη διαμόρφωση εβδομαδιαίου διαιτολογίου για όλες τις παθήσεις (διαβητικού, υπερλιπιδαιμίας, ηπατοπαθούς, νεφροπαθούς κτλ). Ταυτόχρονα ο ρόλος περιλαμβάνει τη χορήγηση διαιτολογικών οδηγιών σε εξωτερικούς και νοσηλευόμενους ασθενείς. Η διατροφή του ασθενούς είναι μια πολυδιάστατη προσέγγιση και χρειάζεται μία ομάδα που να αποτελείται από τον θεράποντα ιατρό, τον ειδικό κλινικό διαιτολόγο, τον φαρμακοποιό και το νοσηλευτή. Η επιτυχία της διατροφικής υποστήριξης όχι μόνο των υποθρεπτικών ασθενών αλλά και όλων των νοσηλευομένων ασθενών, βασίζεται στην καλή συνεργασία αυτής της ομάδας, στην καθημερινή παρακολούθηση των ασθενών και στην σωστή χρήση των πρωτοκόλλων σίτισης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

ΚΕΦΙ: Ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών υπό θεραπεία

Νέοι χώροι δημιουργούνται για τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων

Γιατί πονάνε τα κόκκαλά σας συχνά;

Η μεγάλη ανακάλυψη του Test Pap και η σημασία του

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κενά μνήμης: Τι μπορούν να σημαίνουν στα παιδιά;

Κενά μνήμης: Τα κενά μνήμης είναι ένα συχνό φαινόμενο στα παιδιά και μπορεί να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους. Αυτές οι κενές στιγμές μνήμης μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του παιδιού να θυμάται πληροφορίες,

Winter spice Γκρανόλα: Υγεινή συνταγή για γκρανόλα με χειμωνιάτικες γεύσεις

Winter spice Γκρανόλα: Η χειμωνιάτικη granola με μπαχαρικά είναι η τέλεια επιλογή για το πρωινό ή το απογευματινό σνακ κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο συνδυασμός των ζεστών και αρωματικών μπαχαρικών, όπως κανέλα, γαρίφαλο και τζίντζερ,

Καρκίνος πνεύμονα: Τα πρώτα συμπτώματα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν

Καρκίνος πνεύμονα: Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μία από τις πιο κοινές και θανατηφόρες μορφές καρκίνου, με συχνή καθυστερημένη διάγνωση λόγω των πρώιμων συμπτωμάτων που μπορεί να είναι ήπια ή μη ειδικά. Η έγκαιρη αναγνώριση των πρώτων σημείων

Πόνοι περιόδου: Μπορούν τα προβιοτικά να βοθήσουν;

Πόνοι περιόδου: Ο πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου, ή αλλιώς δυσμηνόρροια, είναι μια κοινή κατάσταση που επηρεάζει πολλές γυναίκες. Αυτή η κατάσταση προκαλεί συχνά έντονους κοιλιακούς πόνους, κράμπες και γενική δυσφορία

Σύνδρομο Μεσαίου Παιδιού: Τι είναι και πώς επηρεάζει την οικογένεια;

Σύνδρομο Μεσαίου Παιδιού: Το "σύνδρομο του μεσαίου παιδιού" αναφέρεται σε ψυχολογικές και κοινωνικές προκλήσεις που συχνά βιώνουν τα μεσαία παιδιά σε μια οικογένεια. Αν και δεν είναι επίσημη ιατρική διάγνωση

Σύνδρομο Τουρέτ: Τι πραγματικά ισχύει

Σύνδρομο Τουρέτ: Το σύνδρομο Τουρέτ (Tourette syndrome) είναι μια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ακούσιες κινήσεις και ήχους, γνωστούς ως "τικ". Υπάρχουν πολλοί μύθοι και παρανοήσεις γύρω από αυτή τη διαταραχή,

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και ταχίνι: Ένα υγιεινό γλύκισμα ιδανικό για παιδιά

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και ταχίνι: Τα μπισκότα ταχίνι με σοκολάτα είναι ένας υπέροχος συνδυασμός γεύσεων που εντυπωσιάζει και τους πιο απαιτητικούς. Η πλούσια γεύση του ταχινιού συνδυάζεται τέλεια με την πλούσια, γλυκιά γεύση της σοκολάτας

Λωτοί: Το μυστικό για τα υγιή και λαμπερά μαλλιά των ονείρων σας

Λωτοί: Ο καρπός λωτού είναι γνωστός για τις θρεπτικές του ιδιότητες και τα οφέλη του για την υγεία, αλλά μπορεί να προσφέρει και εξαιρετικά αποτελέσματα στην υγεία των μαλλιών. Πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά

Close Icon