Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι κυβερνήσεις και οι υγειονομικές αρχές θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την πολιτική για τη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής των ανθρώπων γενικά, όπως η προσθήκη φόρων στα ανθυγιεινά τρόφιμα και η επιδότηση των υγιεινών.
Διατροφικές Συνήθειες: Διεθνής ομάδα ειδικών σε θέματα δημόσιας υγείας, ερευνητών εθισμού, επαγγελματιών καρδιαγγειακής και μεταβολικής υγείας και διατροφολόγων διαπίστωσε ότι η μετάβαση από μια τυπική δυτική διατροφή σε μια πιο υγιεινή αγωγή θα μπορούσε να προσθέσει 10 χρόνια ζωής στον μέσο μεσήλικα. Στη μελέτη τους, η οποία παρουσιάστηκε στο περιοδικό Nature Food, η ομάδα ανέλυσε διατροφικά δεδομένα για άτομα που ήταν εγγεγραμμένα στη μελέτη UK Biobank.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η ανθυγιεινή διατροφή οδηγεί σε περισσότερους από 75.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Άλλες μελέτες έχουν υποδείξει ότι υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου για τους ανθρώπους που ζουν στις ΗΠΑ. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, η ερευνητική ομάδα είχε πρόσβαση σε δεδομένα από τη μελέτη Βιοτράπεζα του Η.Β. (UK Biobank) μια μακροπρόθεσμη μελέτη που ασχολείται με τη διερεύνηση της συμβολής της γενετικής προδιάθεσης έναντι της περιβαλλοντικής έκθεσης όσον αφορά την ανάπτυξη ασθενειών στους ανθρώπους. Τρέχει από το 2006 και περιλαμβάνει τη συλλογή τεράστιου όγκου δεδομένων από μισό εκατομμύριο εθελοντές στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι εγγράφηκαν όλοι μεταξύ των ηλικιών 40 έως 69 ετών. Το σχέδιο είναι να παρακολουθείται η υγεία των εγγεγραμμένων για τουλάχιστον 30 χρόνια. Για τη νέα αυτή μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα τις διατροφικές συνήθειες όλων των εθελοντών της τράπεζας δεδομένων. Για να μάθουν περισσότερα για την επίδραση της διατροφικής συμπεριφοράς στο προσδόκιμο ζωής, ομαδοποίησαν τους ανθρώπους με βάση τις διατροφικές συνήθειες, σημειώνοντας πώς αυτές μεταβλήθηκαν με την πάροδο των ετών. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των ανθρώπων που μετατοπίστηκαν από ανθυγιεινά σε υγιεινά διατροφικά πρότυπα με εκείνα των ανθρώπων που δεν μετατοπίστηκαν σε πιο υγιεινή διατροφή, διαπίστωσαν ότι η στροφή σε πιο υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να προσθέσει χρόνια στο προσδόκιμο ζωής.
Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι τα άτομα μέσης ηλικίας που μετατοπίστηκαν από μια ανθυγιεινή διατροφή σε μια υγιεινή διατροφή και διατήρησαν αυτό το πρότυπο πρόσθεσαν κατά μέσον όρο σχεδόν 10 χρόνια στη ζωή τους. Η μεταστροφή αργότερα στη ζωή πρόσθεσε επίσης χρόνια, αλλά όχι τόσα πολλά. Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι κυβερνήσεις και οι υγειονομικές αρχές θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την πολιτική για τη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής των ανθρώπων γενικά, όπως η προσθήκη φόρων στα ανθυγιεινά τρόφιμα και η επιδότηση των υγιεινών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube