Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ζύμωση καρκίνος: 4 τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και προστατεύουν από τον καρκίνο

Ζύμωση καρκίνος: 4 τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και προστατεύουν από τον καρκίνο

Ζύμωση καρκίνος: Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία και την ευημερία μας, με ορισμένες τροφές να αυξάνουν ή να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων. 


Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία και την ευημερία μας, με ορισμένες τροφές να αυξάνουν ή να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων και ασθενειών. Σύμφωνα με μια ειδικό, αυτό συμβαίνει και με τον καρκίνο, ο οποίος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ειδικός ευεξίας και σύμβουλος διατροφής, Lauren Lepley, μίλησε για το πώς ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Η Lauren Lepley, η οποία επέζησε από το μελάνωμα του τρίτου σταδίου (καρκίνος του δέρματος), είπε: «Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι ψηλά στη λίστα των τροφίμων με ιδιότητες πρόληψης του καρκίνου, επειδή περιέχουν ευεργετικά βακτήρια γνωστά ως προβιοτικά, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής πρόληψης του καρκίνου. Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά βακτήρια που ζουν στο έντερο και βοηθούν στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας των μικροοργανισμών στο πεπτικό σύστημα. Είναι σημαντικά για την πέψη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη γενική υγεία».

Είπε ότι η έρευνα έχει δείξει ότι τα ευεργετικά βακτήρια σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου:

  • Μείωση της φλεγμονής
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Προώθηση της παραγωγής λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFAs)
  • Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

 

«Παραδείγματα τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά περιλαμβάνουν το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο, το kimchi, το miso, το tempeh και το kombucha», είπε. «Η ενσωμάτωση αυτών των τροφών στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής πρόληψης του καρκίνου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλα τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση δεν δημιουργούνται ίσα και η περιεκτικότητα σε προβιοτικά μπορεί να ποικίλλει σημαντικά μεταξύ διαφορετικών εμπορικών σημάτων και τύπων τροφίμων».

Κεφίρ

«Το κεφίρ είναι ένα ποτό γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση που προέρχεται από τα βουνά του Καυκάσου», είπε. «Παράγεται με ζύμωση γάλακτος με κόκκους κεφίρ, που είναι ένας συνδυασμός μαγιάς και βακτηρίων. Το κεφίρ είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος». Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medical Oncology το 2017, είπε ότι το κεφίρ είχε «αντικαρκινικές ιδιότητες». «Πολλές μελέτες αποκάλυψαν ότι το κεφίρ δρα σε διαφορετικούς καρκίνους όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, τα κακοήθη Τ λεμφοκύτταρα, ο καρκίνος του μαστού και το καρκίνωμα του πνεύμονα», ανέφερε.

Miso

Είπε: «Το Miso είναι μια ζυμωμένη πάστα σόγιας που χρησιμοποιείται συνήθως στην ιαπωνική κουζίνα. Παρασκευάζεται με ζύμωση σόγιας με αλάτι και κότζι, που είναι ένα είδος μύκητα. Το Miso είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων και περιέχει επίσης ευεργετικά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν την πέψη». Έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Toxicologic Pathology το 2013, διαπίστωσε ότι το miso ανέστειλε την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου σε αρουραίους. Πρόσθεσε: «Το Miso ήταν επίσης αποτελεσματικό στην καταστολή των όγκων του πνεύμονα, των όγκων του μαστού σε αρουραίους και των όγκων του ήπατος σε ποντίκια».

Natto

Η Lauren εξήγησε: «Το Natto είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό φαγητό που παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ2, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των οστών και μπορεί επίσης να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες». Το 2020 μια ερευνητική ομάδα από το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου στην Ιαπωνία δημοσίευσε μια εργασία στο BMJ, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια «υψηλότερη πρόσληψη» προϊόντων σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση, συμπεριλαμβανομένων των natto και miso, συσχετίστηκε με «χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας».

Kombucha

Και πρόσθεσε: «Το κομπούτσα είναι ένα ρόφημα τσαγιού που έχει υποστεί ζύμωση που παρασκευάζεται με ζύμωση ζαχαρούχου τσαγιού με μια συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και μαγιάς. Είναι πλούσιο σε προβιοτικά και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος». Και μια μελέτη, από το Journal of Education and Health Promotion το 2021, αποκάλυψε ότι η κομπούτσα θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου του εντέρου. «Αυτό το αποτέλεσμα έδειξε ότι η κομπούτσα προκάλεσε ενισχυμένη αντικαρκινική δράση του παράγοντα δοξορουβικίνης», ανέφερε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης;

Ποιο γάλα λειτουργεί καλύτερα στα πράσινα smoothies;

Εντάξτε το γιαούρτι στην καθημερινή σας διατροφή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon