Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ζύμωση καρκίνος: 4 τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και προστατεύουν από τον καρκίνο

Ζύμωση καρκίνος: 4 τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και προστατεύουν από τον καρκίνο

Ζύμωση καρκίνος: Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία και την ευημερία μας, με ορισμένες τροφές να αυξάνουν ή να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων. 

Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία και την ευημερία μας, με ορισμένες τροφές να αυξάνουν ή να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων και ασθενειών. Σύμφωνα με μια ειδικό, αυτό συμβαίνει και με τον καρκίνο, ο οποίος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ειδικός ευεξίας και σύμβουλος διατροφής, Lauren Lepley, μίλησε για το πώς ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Η Lauren Lepley, η οποία επέζησε από το μελάνωμα του τρίτου σταδίου (καρκίνος του δέρματος), είπε: «Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι ψηλά στη λίστα των τροφίμων με ιδιότητες πρόληψης του καρκίνου, επειδή περιέχουν ευεργετικά βακτήρια γνωστά ως προβιοτικά, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής πρόληψης του καρκίνου. Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά βακτήρια που ζουν στο έντερο και βοηθούν στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας των μικροοργανισμών στο πεπτικό σύστημα. Είναι σημαντικά για την πέψη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη γενική υγεία».

Είπε ότι η έρευνα έχει δείξει ότι τα ευεργετικά βακτήρια σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου:

  • Μείωση της φλεγμονής
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Προώθηση της παραγωγής λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFAs)
  • Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

 

«Παραδείγματα τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά περιλαμβάνουν το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο, το kimchi, το miso, το tempeh και το kombucha», είπε. «Η ενσωμάτωση αυτών των τροφών στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής πρόληψης του καρκίνου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλα τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση δεν δημιουργούνται ίσα και η περιεκτικότητα σε προβιοτικά μπορεί να ποικίλλει σημαντικά μεταξύ διαφορετικών εμπορικών σημάτων και τύπων τροφίμων».

Κεφίρ

«Το κεφίρ είναι ένα ποτό γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση που προέρχεται από τα βουνά του Καυκάσου», είπε. «Παράγεται με ζύμωση γάλακτος με κόκκους κεφίρ, που είναι ένας συνδυασμός μαγιάς και βακτηρίων. Το κεφίρ είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος». Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medical Oncology το 2017, είπε ότι το κεφίρ είχε «αντικαρκινικές ιδιότητες». «Πολλές μελέτες αποκάλυψαν ότι το κεφίρ δρα σε διαφορετικούς καρκίνους όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, τα κακοήθη Τ λεμφοκύτταρα, ο καρκίνος του μαστού και το καρκίνωμα του πνεύμονα», ανέφερε.

Miso

Είπε: «Το Miso είναι μια ζυμωμένη πάστα σόγιας που χρησιμοποιείται συνήθως στην ιαπωνική κουζίνα. Παρασκευάζεται με ζύμωση σόγιας με αλάτι και κότζι, που είναι ένα είδος μύκητα. Το Miso είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων και περιέχει επίσης ευεργετικά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν την πέψη». Έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Toxicologic Pathology το 2013, διαπίστωσε ότι το miso ανέστειλε την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου σε αρουραίους. Πρόσθεσε: «Το Miso ήταν επίσης αποτελεσματικό στην καταστολή των όγκων του πνεύμονα, των όγκων του μαστού σε αρουραίους και των όγκων του ήπατος σε ποντίκια».

Natto

Η Lauren εξήγησε: «Το Natto είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό φαγητό που παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ2, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των οστών και μπορεί επίσης να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες». Το 2020 μια ερευνητική ομάδα από το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου στην Ιαπωνία δημοσίευσε μια εργασία στο BMJ, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια «υψηλότερη πρόσληψη» προϊόντων σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση, συμπεριλαμβανομένων των natto και miso, συσχετίστηκε με «χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας».

Kombucha

Και πρόσθεσε: «Το κομπούτσα είναι ένα ρόφημα τσαγιού που έχει υποστεί ζύμωση που παρασκευάζεται με ζύμωση ζαχαρούχου τσαγιού με μια συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και μαγιάς. Είναι πλούσιο σε προβιοτικά και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος». Και μια μελέτη, από το Journal of Education and Health Promotion το 2021, αποκάλυψε ότι η κομπούτσα θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου του εντέρου. «Αυτό το αποτέλεσμα έδειξε ότι η κομπούτσα προκάλεσε ενισχυμένη αντικαρκινική δράση του παράγοντα δοξορουβικίνης», ανέφερε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης;

Ποιο γάλα λειτουργεί καλύτερα στα πράσινα smoothies;

Εντάξτε το γιαούρτι στην καθημερινή σας διατροφή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς επηρεάζουν οι ώρες των γευμάτων την ικανότητα του σώματος να χάσει βάρος;

Απώλεια βάρους: Ακολουθώντας μια διατροφική στρατηγική που περιλαμβάνει πρώιμα γεύματα, τακτική συχνότητα και αποφεύγοντας τα νυχτερινά τάισμα, μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα μας να διαχειριστεί καλύτερα την ενέργεια και να βελτιώσει τις πιθανότητές μας να χάσουμε βάρος.

Μπισκότα κανέλας: Το ιδανικό συνοδευτικό για τον καφέ σας

Μπισκότα κανέλας: Τα μπισκότα κανέλας είναι μια κλασική λιχουδιά που φέρνει αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις. Η γλυκιά και αρωματική κανέλα, σε συνδυασμό με την απαλή υφή των μπισκότων,

Τα οφέλη του χυμού καρότου για τα νεφρά με άδειο στομάχι

Χυμός καρότου: Ένας απλός και φυσικός τρόπος για να υποστηρίξετε την καλή λειτουργία των νεφρών. Τα αντιοξειδωτικά, η βήτα-καροτίνη και το κάλιο που περιέχει συμβάλλουν στην αποτοξίνωση, την προστασία από το οξειδωτικό στρες και τη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών.

Το ελαιόλαδο και η επίδρασή του στη μακροζωία

Ελαιόλαδο :Όχι μόνο είναι ένα νόστιμο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, αλλά προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Οι αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες το καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο για μακροζωία.

Σκόνες πρωτεΐνης: Είναι ασφαλείς για την υγεία των γυναικών;

Σκόνες πρωτεΐνης: Οι σκόνες πρωτεΐνης είναι δημοφιλείς μεταξύ των γυναικών που επιθυμούν να ενισχύσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης τους, είτε για να υποστηρίξουν τη μυϊκή ανάπτυξη, είτε για να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους.

Ποια είναι η αλήθεια για τον εθισμό στο γρήγορο φαγητό;

Fast Food: Ο εθισμός στο γρήγορο φαγητό είναι πραγματικός και εξαρτάται από χημικές αντιδράσεις και ψυχολογικούς παράγοντες. Η επίγνωση των κινδύνων και η λήψη υγιεινών επιλογών είναι τα πρώτα βήματα για να σπάσετε αυτόν τον επιβλαβή κύκλο και να διατηρήσετε μια πιο ισορροπημένη και υγιή ζωή.

Είναι η vegan διατροφή αποτελεσματική στην απώλεια κιλών;

Χορτοφαγία απώλεια κιλών: Η vegan διατροφή μπορεί να είναι αποτελεσματική για την απώλεια βάρους, αλλά η επιτυχία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μια vegan διατροφή περιλαμβάνει αποκλειστικά φυτικά τρόφιμα

Close Icon