Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ζύμωση καρκίνος: 4 τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και προστατεύουν από τον καρκίνο

Ζύμωση καρκίνος: 4 τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και προστατεύουν από τον καρκίνο

Ζύμωση καρκίνος: Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία και την ευημερία μας, με ορισμένες τροφές να αυξάνουν ή να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων. 



Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία και την ευημερία μας, με ορισμένες τροφές να αυξάνουν ή να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων και ασθενειών. Σύμφωνα με μια ειδικό, αυτό συμβαίνει και με τον καρκίνο, ο οποίος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ειδικός ευεξίας και σύμβουλος διατροφής, Lauren Lepley, μίλησε για το πώς ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.


Η Lauren Lepley, η οποία επέζησε από το μελάνωμα του τρίτου σταδίου (καρκίνος του δέρματος), είπε: «Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι ψηλά στη λίστα των τροφίμων με ιδιότητες πρόληψης του καρκίνου, επειδή περιέχουν ευεργετικά βακτήρια γνωστά ως προβιοτικά, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής πρόληψης του καρκίνου. Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά βακτήρια που ζουν στο έντερο και βοηθούν στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας των μικροοργανισμών στο πεπτικό σύστημα. Είναι σημαντικά για την πέψη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη γενική υγεία».

Είπε ότι η έρευνα έχει δείξει ότι τα ευεργετικά βακτήρια σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου:

  • Μείωση της φλεγμονής
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Προώθηση της παραγωγής λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFAs)
  • Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

 

«Παραδείγματα τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά περιλαμβάνουν το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο, το kimchi, το miso, το tempeh και το kombucha», είπε. «Η ενσωμάτωση αυτών των τροφών στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής πρόληψης του καρκίνου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλα τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση δεν δημιουργούνται ίσα και η περιεκτικότητα σε προβιοτικά μπορεί να ποικίλλει σημαντικά μεταξύ διαφορετικών εμπορικών σημάτων και τύπων τροφίμων».

Κεφίρ

«Το κεφίρ είναι ένα ποτό γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση που προέρχεται από τα βουνά του Καυκάσου», είπε. «Παράγεται με ζύμωση γάλακτος με κόκκους κεφίρ, που είναι ένας συνδυασμός μαγιάς και βακτηρίων. Το κεφίρ είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος». Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medical Oncology το 2017, είπε ότι το κεφίρ είχε «αντικαρκινικές ιδιότητες». «Πολλές μελέτες αποκάλυψαν ότι το κεφίρ δρα σε διαφορετικούς καρκίνους όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, τα κακοήθη Τ λεμφοκύτταρα, ο καρκίνος του μαστού και το καρκίνωμα του πνεύμονα», ανέφερε.

Miso

Είπε: «Το Miso είναι μια ζυμωμένη πάστα σόγιας που χρησιμοποιείται συνήθως στην ιαπωνική κουζίνα. Παρασκευάζεται με ζύμωση σόγιας με αλάτι και κότζι, που είναι ένα είδος μύκητα. Το Miso είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων και περιέχει επίσης ευεργετικά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν την πέψη». Έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Toxicologic Pathology το 2013, διαπίστωσε ότι το miso ανέστειλε την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου σε αρουραίους. Πρόσθεσε: «Το Miso ήταν επίσης αποτελεσματικό στην καταστολή των όγκων του πνεύμονα, των όγκων του μαστού σε αρουραίους και των όγκων του ήπατος σε ποντίκια».

Natto

Η Lauren εξήγησε: «Το Natto είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό φαγητό που παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ2, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των οστών και μπορεί επίσης να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες». Το 2020 μια ερευνητική ομάδα από το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου στην Ιαπωνία δημοσίευσε μια εργασία στο BMJ, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια «υψηλότερη πρόσληψη» προϊόντων σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση, συμπεριλαμβανομένων των natto και miso, συσχετίστηκε με «χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας».

Kombucha

Και πρόσθεσε: «Το κομπούτσα είναι ένα ρόφημα τσαγιού που έχει υποστεί ζύμωση που παρασκευάζεται με ζύμωση ζαχαρούχου τσαγιού με μια συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και μαγιάς. Είναι πλούσιο σε προβιοτικά και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος». Και μια μελέτη, από το Journal of Education and Health Promotion το 2021, αποκάλυψε ότι η κομπούτσα θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου του εντέρου. «Αυτό το αποτέλεσμα έδειξε ότι η κομπούτσα προκάλεσε ενισχυμένη αντικαρκινική δράση του παράγοντα δοξορουβικίνης», ανέφερε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης;

Ποιο γάλα λειτουργεί καλύτερα στα πράσινα smoothies;

Εντάξτε το γιαούρτι στην καθημερινή σας διατροφή

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon