Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ζυμαρικά συνταγή: Νόστιμα ριγκατόνι με χαρίσα και μάραθο

Ζυμαρικά συνταγή: Νόστιμα ριγκατόνι με χαρίσα και μάραθο

Ζυμαρικά συνταγή: Η χαρίσα συνδυάζεται εξαιρετικά με μάραθο, που προσθέτει υφή και πολυπλοκότητα σε μια πολύ απλή σάλτσα ντομάτας.


Η χαρίσα είναι μια πάστα μπαχαρικών που ταιριάζει σε πολλά φαγητά, ανάμεσά τους και τα ζυμαρικά. Συνδυάζεται εξαιρετικά με μάραθο, που προσθέτει υφή και πολυπλοκότητα σε αυτό που είναι βασικά μια πολύ απλή σάλτσα ντομάτας.

Συστατικά

  • 30 γρ. κολοκυθόσποροι
  • 1 μεγάλος βολβός μάραθου
  • 200g-250g ριγκατόνι ή τορτιλιόνι (ανάλογα με το πόσο πεινάτε)
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 250 γρ ντοματίνια
  • 1 χούφτα άνηθο ή μαϊντανό
  • 1 λεμόνι
  • 2-3 κουταλιές της σούπας χαρίσα (ανάλογα με το πόσο πικάντικη γεύση σας αρέσει)
  • 30 γρ παρμεζάνα, πεκορίνο ή εναλλακτικό φυτικό τυρί (προαιρετικά)
  • θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Οδηγίες παρασκευής

  • Ψήνουμε τους σπόρους κολοκύθας σε ένα μικρό, στεγνό τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσουν να σκάνε. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει. Όσο το νερό ζεσταίνεται, κόψτε σε πολύ λεπτές φέτες τον βολβό του μάραθου, αφαιρώντας τα πράσινα φύλλα για αργότερα. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά σε βραστό νερό και μαγειρέψτε για 1 λεπτό λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε τον κομμένο σε φέτες μάραθο, μαζί με μια πρέζα αλάτι, και τηγανίστε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ο μάραθος και να αρχίσει να καραμελώνει.
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο στο μάραθο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 1 λεπτό ακόμα, στη συνέχεια ρίξτε τα ντοματίνια, μαζί με μια κουτάλα από το νερό από το τηγάνι με τα ζυμαρικά.
  • Αφαιρούμε τις φυσαλίδες, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να διαλυθούν οι ντομάτες σε μια σάλτσα. Μειώνουμε τη φωτιά σε εξαιρετικά χαμηλή. Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και ξύνουμε το λεμόνι.
  • Μόλις ψηθούν τα ζυμαρικά, τα στραγγίζουμε, κρατώντας μισή κούπα νερό ζυμαρικών. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στη σάλτσα και μετά προσθέστε τη χαρίσα. Ανακατεύουμε να ενωθούν και, στη συνέχεια, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και αρκετό νερό για τα ζυμαρικά, μέχρι να καλυφθεί κάθε κομμάτι ζυμαρικού με τη γυαλιστερή σάλτσα.
  • Ανακατεύουμε με τα περισσότερα μυρωδικά και όλο το ξύσμα λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε και χυμό λεμονιού κατά βούληση. Μοιράζουμε σε δύο μπολ και μετά τρίβουμε πάνω από το τυρί, αν το χρησιμοποιείτε. Περιχύνουμε με τους καβουρδισμένους σπόρους, μαζί με τα υπόλοιπα μυρωδικά και τα φύλλα μάραθου, για να σερβίρουμε.

 

Δείτε μια παραλλαγή του πιάτου εδώ:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κριθαράκι με χαλούμι: Μια απλή συνταγή του Jamie Oliver που ξεχειλίζει γεύση [vid]

Εύκολες και δροσερές συνταγές ζυμαρικών για την οικογένεια

Η κορυφαία σάλτσα ντομάτας θέλει μόλις 3 υλικά

Πώς μπορείτε να μαγειρέψετε τα ζυμαρικά το καλοκαίρι;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon