Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ζωμός από ρεβίθι: η νέα τάση στην υγιεινή διατροφή

Ζωμός από ρεβίθι: η νέα τάση στην υγιεινή διατροφή

Την επόμενη φορά που θα ανοίξετε μία κονσέρβα με ρεβίθια, μη στραγγίξετε το υγρό, αποθηκεύστε το στο ψυγείο σας. Αυτό είναι το νέο υγιεινό συστατικό, η aquafaba, ή σε απλά ελληνικά ο ζωμός από τα ρεβίθια.

Μέχρι τώρα κανείς δεν του έδινε σημασία. Αλλά όπως κάθε υγιεινό στοιχείο από την παραδοσιακή μαγειρική, αποκτά σιγά σιγά τη δική του θέση στον μακρύ κατάλογο των υπερτροφών, έτσι και το υγρό από τα ρεβιθιά αναγνωρίζεται πλέον από τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής.

Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να καταναλωθεί ως εναλλακτικό των γαλακτοκομικών προϊόντων και των αυγών καθώς και των παραγωγών τους, σε μία χορτοφαγική δίαιτα.

Αλλά πρώτα ας γνωρίζουμε αυτό το πανάρχαιο, άγνωστο αλλά ευεργετικό υγρό.

1.Μπορεί να βρεθεί είτε σε κονσέρβες είτε να το φτιάξετε μόνοι σας βράζοντας ρεβίθια. Εκτός από ρεβίθια όμως, και ο ζωμός από βρασμένες φακές, φασόλια κ.λπ μπορεί να είναι το ίδιο ικανοποιητικός σε γεύση και υγιεινή απόδοση. Εάν μάλιστα το «χτυπήσετε» μπορείτε να δημιουργήσετε μία τύπου σαντιγί ιδανική για φαγητά.

2.Είναι η νέα τάση στην υγιεινή διατροφή. Η ιστορία του ξεκίνησε με τον Γάλλο σεφ, Joël Roessel, ο οποίος πειραματίστηκε με το υγρό από τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα προκειμένου να βρει ένα υποκατάστατο των αυγών. Τα κατάφερε το 2014 και ενημέρωσε μέσω του blog του, όλον τον κόσμο για τα θεαματικά του ευρήματα.

3. Ωστόσο, οι πληροφορίες για τη διατροφική αξία του ζωμού από τα ρεβίθια είναι ακόμη περιορισμένες. Η μόνη πηγή ενημέρωσης προς το παρόν είναι το Aquafaba.com, μία ένωση που έστειλε δείγμα αυτού σε εργαστήριο, προκειμένου να αναζητηθεί η διατροφική του αξία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το υγρό από τα ρεβίθια περιέχει 3 έως 5 θερμίδες η κάθε κουταλιά. Ωστόσο δεν αποτελεί σημαντική πηγή υδατάνθρακα, πρωτεΐνης, λίπους, βιταμινών και ανόργανων αλάτων. Περαιτέρω έρευνα μπορεί να αποκαλύψει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Β ή άλλες ευεργετικές ενώσεις που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική ανάλυση.

4.Προς το παρόν βέβαια, τα βασικά πλεονεκτήματά του νέου αυτού superfood είναι ότι πρόκειται για υλικό φυτικής προέλευσης, χωρίς γλουτένη, με χαμηλή θερμιδική αξία και μπορεί να μιμηθεί τη συνοχή συστατικών όπως είναι τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους πάσχουν για παράδειγμα από δυσανεξία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon