Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ζωμός από ρεβίθι: η νέα τάση στην υγιεινή διατροφή

Ζωμός από ρεβίθι: η νέα τάση στην υγιεινή διατροφή

Την επόμενη φορά που θα ανοίξετε μία κονσέρβα με ρεβίθια, μη στραγγίξετε το υγρό, αποθηκεύστε το στο ψυγείο σας. Αυτό είναι το νέο υγιεινό συστατικό, η aquafaba, ή σε απλά ελληνικά ο ζωμός από τα ρεβίθια.

Μέχρι τώρα κανείς δεν του έδινε σημασία. Αλλά όπως κάθε υγιεινό στοιχείο από την παραδοσιακή μαγειρική, αποκτά σιγά σιγά τη δική του θέση στον μακρύ κατάλογο των υπερτροφών, έτσι και το υγρό από τα ρεβιθιά αναγνωρίζεται πλέον από τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής.

Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να καταναλωθεί ως εναλλακτικό των γαλακτοκομικών προϊόντων και των αυγών καθώς και των παραγωγών τους, σε μία χορτοφαγική δίαιτα.

Αλλά πρώτα ας γνωρίζουμε αυτό το πανάρχαιο, άγνωστο αλλά ευεργετικό υγρό.

1.Μπορεί να βρεθεί είτε σε κονσέρβες είτε να το φτιάξετε μόνοι σας βράζοντας ρεβίθια. Εκτός από ρεβίθια όμως, και ο ζωμός από βρασμένες φακές, φασόλια κ.λπ μπορεί να είναι το ίδιο ικανοποιητικός σε γεύση και υγιεινή απόδοση. Εάν μάλιστα το «χτυπήσετε» μπορείτε να δημιουργήσετε μία τύπου σαντιγί ιδανική για φαγητά.

2.Είναι η νέα τάση στην υγιεινή διατροφή. Η ιστορία του ξεκίνησε με τον Γάλλο σεφ, Joël Roessel, ο οποίος πειραματίστηκε με το υγρό από τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα προκειμένου να βρει ένα υποκατάστατο των αυγών. Τα κατάφερε το 2014 και ενημέρωσε μέσω του blog του, όλον τον κόσμο για τα θεαματικά του ευρήματα.

3. Ωστόσο, οι πληροφορίες για τη διατροφική αξία του ζωμού από τα ρεβίθια είναι ακόμη περιορισμένες. Η μόνη πηγή ενημέρωσης προς το παρόν είναι το Aquafaba.com, μία ένωση που έστειλε δείγμα αυτού σε εργαστήριο, προκειμένου να αναζητηθεί η διατροφική του αξία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το υγρό από τα ρεβίθια περιέχει 3 έως 5 θερμίδες η κάθε κουταλιά. Ωστόσο δεν αποτελεί σημαντική πηγή υδατάνθρακα, πρωτεΐνης, λίπους, βιταμινών και ανόργανων αλάτων. Περαιτέρω έρευνα μπορεί να αποκαλύψει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Β ή άλλες ευεργετικές ενώσεις που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική ανάλυση.

4.Προς το παρόν βέβαια, τα βασικά πλεονεκτήματά του νέου αυτού superfood είναι ότι πρόκειται για υλικό φυτικής προέλευσης, χωρίς γλουτένη, με χαμηλή θερμιδική αξία και μπορεί να μιμηθεί τη συνοχή συστατικών όπως είναι τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους πάσχουν για παράδειγμα από δυσανεξία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Γλυκά χωρίς γαλακτοκομικά: Δημιουργίες που θα σας εκπλήξουν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα τηγανητά αβγά γίνονται καλύτερα αν μπορείς να τα συνδυάσεις 

Ένας άλλος δημοφιλής συνδυασμός είναι τα τηγανητά αυγά με ντομάτα και φέτα. Η φρεσκάδα της ντομάτας και η αλμυρή γεύση της φέτας δίνουν μια μεσογειακή αίσθηση στο πιάτο. Μπορείτε να κόψετε ντομάτες σε φέτες και να τις τηγανίσετε ελαφρώς πριν προσθέσετε τα αυγά, προσθέτοντας έτσι χρώμα και γεύση.

Αποξηραμένα φρούτα: 4+1 Οφέλη που δεν θα περιμένατε

Αποξηραμένα φρούτα: Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια εξαιρετική επιλογή για σνακ και προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, αν καταναλώνονται με μέτρο. Παρά την απομάκρυνση του νερού κατά τη διαδικασία της αποξήρανσης, τα αποξηραμένα φρούτα

Paleo Diet: Τι Είναι η Παλαιολιθική Διατροφή;

Paleo Diet: Ένας φυσικός τρόπος διατροφής μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, απαιτεί καλή οργάνωση και προσοχή στις διατροφικές ανάγκες του κάθε ατόμου.

Όσπρια: Γιατί είναι τόσο σημαντικά για την διατροφή μας τον χειμώνα;

Όσπρια: Τα όσπρια αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της διατροφής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς προσφέρουν πλήθος θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν τον οργανισμό στις κρύες μήνες του χρόνου. Τα όσπρια,

Ελαιόλαδο: Μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση καρκίνου;

Ελαιόλαδο: Η κατανάλωση ελαιολάδου έχει συνδεθεί με πολλές υγειονομικές ωφέλειες, και κάποιες μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου. Το ελαιόλαδο, ιδιαίτερα το εξαιρετικό παρθένο,

Ψαρονέφρι πρασοσέλινο: Ένα πιάτο γεμάτο γεύση και αρώματα

Ψαρονέφρι πρασοσέλινο: Το ψαρονέφρι είναι ένα από τα πιο τρυφερά και νόστιμα κομμάτια κρέατος, ιδανικό για να το συνδυάσετε με λαχανικά. Στη συνταγή αυτή, θα το μαγειρέψουμε με πράσα και σέλινο, δημιουργώντας ένα πιάτο γεμάτο γεύση και αρώματα.

Πράσινες vs Μαύρες Ελιές: Ποιο είδος είναι πιο υγιεινό;

Πράσινες vs Μαύρες Ελιές: Οι ελιές, είτε μαύρες είτε πράσινες, αποτελούν ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα της Μεσογειακής διατροφής. Παρόλο που οι μαύρες και οι πράσινες ελιές προέρχονται από το ίδιο φυτό, η διαφορά τους εντοπίζεται στην ωρίμανση και στην επεξεργασία τους

Ψωμί: Τελικά συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους;

Ψωμί: Το ψωμί είναι ένα από τα πιο κοινά τρόφιμα στη διατροφή μας και, συχνά, κατηγορείται για την αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, η σχέση του ψωμιού με την αύξηση βάρους δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Το αν το ψωμί σας κάνει να πάρετε βάρος

Close Icon