Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ζαχαρούχα ποτά: Η παγκόσμια κατανάλωση αυξήθηκε κατά 16% από το 1990

Ζαχαρούχα ποτά: Η παγκόσμια κατανάλωση αυξήθηκε κατά 16% από το 1990

Ζαχαρούχα ποτά: Τα ζαχαρούχα ποτά αποτελούν ανησυχία για τη δημόσια υγεία επειδή έχουν σχέση με την παχυσαρκία και τις καρδιομεταβολικές ασθένειες.


Η απόφαση να αναζητήσετε ένα ζαχαρούχο ρόφημα έχει σχέση σε μεγάλο βαθμό από το πού ζείτε. Αυτό αναφέρουν ερευνητές της Σχολής Διατροφής και Πολιτικής του Friedman σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 3 Οκτωβρίου στο περιοδικό Nature Communications. Μια ανάλυση της Παγκόσμιας Διαιτητικής Βάσης Δεδομένων για τα έτη 1990, 2005 και 2018 διαπίστωσε ότι η συνολική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών είναι μεγαλύτερη. Η αύξηση ήταν κατά σχεδόν 16% παγκοσμίως κατά την 28ετή περίοδο της μελέτης. Ωστόσο, η περιφερειακή πρόσληψη διέφερε ευρέως.

Ζαχαρούχα ποτά: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Τα ζαχαρούχα ποτά αποτελούν ανησυχία για τη δημόσια υγεία επειδή έχουν σχέση με την παχυσαρκία και τις καρδιομεταβολικές ασθένειες. Τέτοιες νόσοι είναι από τις κύριες αιτίες θανάτου και χρόνια απώλειας λόγω αναπηρίας παγκοσμίως. Πολλές εθνικές οδηγίες συνιστούν τον περιορισμό των προστιθέμενων σακχάρων σε λιγότερο από 5 έως 10% των ημερήσιων θερμίδων. Επειδή τα αναψυκτικά δεν προσθέτουν θρεπτική αξία, ορισμένες χώρες φορολογούν την κατανάλωσή τους. Έτσι θέλουν να βοηθήσουν τους κατοίκους τους να επιτύχουν αυτόν τον στόχο.

Η μελέτη είναι το πιο πρόσφατο στιγμιότυπο του τρόπου με τον οποίο οι ενήλικες σε 185 χώρες πίνουν αναψυκτικά με ζάχαρη. Πιο συγκεκριμένα:

  • αναψυκτικά,
  • ενεργειακά ποτά,
  • χυμούς φρούτων,
  • punch,
  • λεμονάδα,
  • και νερό με γεύση,

 

που περιέχουν πάνω από 50 θερμίδες ανά μερίδα. Οι προσλήψεις διέφεραν ευρέως ανά περιοχή του κόσμου. Για παράδειγμα, το 2018, ο μέσος άνθρωπος κατανάλωνε 2,7 μερίδες ζαχαρούχων ποτών την εβδομάδα, αλλά από 0,7 μερίδες την εβδομάδα στη Νότια Ασία έως 7,8 μερίδες την εβδομάδα στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Οι παγκόσμιες προσλήψεις ήταν υψηλότερες στους άνδρες έναντι των γυναικών και στους νεότερους έναντι των ηλικιωμένων. Αλλά ο ρόλος της εκπαίδευσης και της αγροτικής/αστικής κατοικίας είχε περισσότερη σχέση με την περιοχή καταγωγής. Η κατανάλωση ποτών με ζάχαρη ήταν πιο πιθανή μεταξύ των ενηλίκων με υψηλότερη. Όμως έναντι χαμηλότερης εκπαίδευσης στην Υποσαχάρια Αφρική, τη Νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική/Καραϊβική, ενώ το αντίθετο παρατηρήθηκε στη Μέση Ανατολή/Βόρεια Αφρική.

Ποιοι πίνουν περισσότερη ζάχαρη;

Συνολικά, μερικές από τις υψηλότερες προσλήψεις ζαχαρούχων ποτών στον κόσμο ήταν μεταξύ των αστών, υψηλού μορφωτικού επιπέδου ενηλίκων στην Υποσαχάρια Αφρική (12,4 μερίδες την εβδομάδα) και στη Λατινική Αμερική/Καραϊβική (8,5 μερίδες την εβδομάδα). Σε εθνικό επίπεδο, οι χώρες όπου οι άνθρωποι κατανάλωναν τον υψηλότερο αριθμό μερίδων ζαχαρούχων ποτών ανά εβδομάδα ήταν:

  • το Μεξικό (8,9),
  • η Αιθιοπία (7,1),
  • οι Ηνωμένες Πολιτείες (4,9)
  • και η Νιγηρία (4,9),
  • σε σύγκριση με την Ινδία,
  • την Κίνα
  • και το Μπαγκλαντές (0,2 έκαστος).

«Μας εντυπωσίασαν οι μεγάλες διακυμάνσεις ανά περιοχές του κόσμου το 2018. Επίσης, ότι η Λατινική Αμερική/Καραϊβική είχε τις μεγαλύτερες προσλήψεις σε όλες τις χρονικές στιγμές παρά τη συνολική μείωση των υπερωριών. Και ότι η Υποσαχάρια Αφρική είχε τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε όλα τα χρονικά σημεία», λέει η πρώτη συγγραφέας Laura Lara-Castor, υποψήφια διδάκτωρ στο πρόγραμμα Επιδημιολογίας Διατροφής και Επιστήμης Δεδομένων στη Σχολή Friedman. «Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι θέλουμε περισσότερη δουλειά. Ειδικά γύρω από επιτυχημένες παρεμβάσεις όπως οι κανονισμοί μάρκετινγκ, η επισήμανση των τροφίμων και οι φόροι αναψυκτικών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οφέλη για την υγεία αυτού του Βιετναμέζικου παγωμένου καφέ

Κλασική συνταγή Zabaglione με σύκα και Amaretti

Πόσο καλό μας κάνει η μαύρη σοκολάτα;

Πώς η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει την εφηβεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon