Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ζάχαρη υδατάνθρακες: Αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα μας

Ζάχαρη υδατάνθρακες: Αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα μας

Οι τροφές που τρώμε μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη φλεγμονή στο σώμα μας. Η φλεγμονή είναι καλή ή κακή ανάλογα με την περίπτωση.



Ζάχαρη υδατάνθρακες: Οι τροφές που τρώμε μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη φλεγμονή στο σώμα μας. Η φλεγμονή είναι καλή ή κακή ανάλογα με την περίπτωση. Από τη μία πλευρά, είναι ο φυσικός τρόπος προστασίας του σώματoς όταν είμαστε τραυματισμένοι ή άρρωστοι. Είναι το αποτέλεσμα της άμυνας του σώματος στα παθογόνα και της επούλωσης. Από την άλλη πλευρά, η χρόνια, παρατεταμένη φλεγμονή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία.

Η επιτραπέζια ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης είναι οι δύο κύριοι τύποι προστιθέμενων σακχάρων στη δυτική διατροφή. Η επιτραπέζια ζάχαρη αποτελείται από 50% γλυκόζη και 50% φρουκτόζη, ενώ το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης είναι περίπου 45% γλυκόζη και 55% φρουκτόζη.


Ένας από τους λόγους για τους οποίους η προσθήκη σακχάρων είναι επιβλαβής είναι ότι μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή. Σε μια μελέτη, τα ποντίκια που ακολουθούσαν μια δίαιτα υψηλής σακχαρόζης ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού που εξαπλώθηκε στους πνεύμονές τους, εν μέρει λόγω της φλεγμονώδους απόκρισης απέναντι στη ζάχαρη.

Σε μια άλλη μελέτη, οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μειώθηκαν σε ποντίκια που έλαβαν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Η ζάχαρη μπορεί να είναι επιβλαβής επειδή παρέχει υπερβολικές ποσότητες φρουκτόζης. Ενώ οι μικρές ποσότητες φρουκτόζης σε φρούτα και λαχανικά δεν δημιουργούν πρόβλημα, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από πρόσθετα σάκχαρα είναι κακή ιδέα.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη περιλαμβάνουν καραμέλες, σοκολάτες, αναψυκτικά, κέικ, μπισκότα, ντόνατς, γλυκά και ορισμένα δημητριακά. Οι υδατάνθρακες έχουν κακή δημοσιότητα αλλά δεν είναι όλοι προβληματικοί. Οι αρχαίοι άνθρωποι κατανάλωναν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες με τη μορφή χόρτων και φρούτων. Ωστόσο, η κατανάλωση εξευγενισμένων υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή. Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος των ινών τους. Οι φυτικές ίνες προάγουν την πληρότητα, βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο.

Οι ερευνητές λένε ότι οι υδατάνθρακες αυτοί (πατάτες, ψωμιά, αρτοσκευάσματα, κλπ) μπορούν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη φλεγμονωδών βακτηρίων του εντέρου τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να προστατευθείτε από την καλά κρυμμένη ζάχαρη

Δείτε ποια τρόφιμα περιέχουν κορεσμένα λιπαρά.

Διατροφή που μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon