Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ζάχαρη: Πόση ζάχαρη χρειάζεται πραγματικά το σώμα μας καθημερινά;

Ζάχαρη: Πόση ζάχαρη χρειάζεται πραγματικά το σώμα μας καθημερινά;

Ζάχαρη: Περιορίζοντας την προσθήκη ζάχαρης στη διατροφή μας και επιλέγοντας φυσικές πηγές ζάχαρης, μπορούμε να βοηθήσουμε στη διατήρηση της καλής υγείας και να μειώσουμε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Αν και η ζάχαρη έχει συνδεθεί με την απόλαυση και την ευχαρίστηση, η υπερβολική της κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόση ζάχαρη χρειάζεται πραγματικά ο οργανισμός μας την ημέρα.

Δεν υπάρχει "απαραίτητη" ποσότητα ζάχαρης

Δεν υπάρχει “απαραίτητη” ποσότητα ζάχαρης

Ίσως να σας εκπλήξει, αλλά ο οργανισμός μας δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα πρόσθετη ζάχαρη για να λειτουργήσει σωστά. Το σώμα μας μπορεί να παράγει όλη την απαιτούμενη γλυκόζη (το είδος του σακχάρου που χρησιμοποιεί για ενέργεια) από τους υδατάνθρακες που καταναλώνουμε μέσω φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντων και ολικής αλέσεως δημητριακών. Αυτές οι τροφές, εκτός του ότι παρέχουν στον οργανισμό μας την απαραίτητη ενέργεια, είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής μας υγείας.

Ποιοι είναι οι συνιστώμενοι ημερήσιοι περιορισμοί;

Παρόλο που ο οργανισμός μας δεν χρειάζεται απαραίτητα πρόσθετη ζάχαρη, υπάρχουν όρια στην ποσότητα που θα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά. Η American Heart Association (AHA) συνιστά για τους άνδρες να μην υπερβαίνουν τα 150 θερμίδες την ημέρα από πρόσθετη ζάχαρη (περίπου 36 γραμμάρια ή 9 κουταλάκια του γλυκού) και για τις γυναίκες να μην υπερβαίνουν τις 100 θερμίδες την ημέρα (περίπου 25 γραμμάρια ή 6 κουταλάκια του γλυκού).  Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτείνει η πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης να περιορίζεται σε λιγότερο από το 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων μας. Αυτό σημαίνει ότι για ένα άτομο που καταναλώνει 2.000 θερμίδες την ημέρα, η πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης θα πρέπει να είναι κάτω από 200 θερμίδες (περίπου 50 γραμμάρια).

Ποιοι είναι οι συνιστώμενοι ημερήσιοι περιορισμοί;

Είναι σημαντικό να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και να είμαστε ενήμεροι για την ποσότητα της πρόσθετης ζάχαρης που περιέχουν τα προϊόντα που αγοράζουμε.  Με περιορισμό της πρόσθετης ζάχαρης στη διατροφή μας και επιλέγοντας φυσικές πηγές σακχάρων, μπορούμε να συμβάλουμε στη διατήρηση της καλής μας υγείας και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πού μπορεί να κρύβεται η ζάχαρη στο φαγητό;

Ποιες οι παρενέργειες από το χυμό ζαχαροκάλαμου;

H υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει διαβήτη;

Έλλειψη μαγνησίου: Μήπως αυτή είναι η αιτία της επιθυμίας για γλυκό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 λάθη που κάνουμε με το φυτικό γάλα 

Φυτικό γάλα: Πολλά φυτικά γάλατα περιέχουν πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες ή αρωματικές ουσίες. Αυτές οι προσθήκες μπορούν να αυξήσουν την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, γεγονός που δεν είναι επιθυμητό για όλους.

Κοτόπουλο με μελιτζάνες, πιπεριές, σάλτσα ντομάτας και φέτα 

Αυτή η κλασική συνταγή συνδυάζει υπέροχες γεύσεις και είναι ιδανική για ένα πλούσιο, θρεπτικό γεύμα που θα ικανοποιήσει όλη την οικογένεια. Eίναι ιδανική για παρέα και θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας με τη μοναδική της γεύση. Καλή όρεξη!

Πώς να πάρετε βιταμίνη d3 από φυτικές τροφές

Χορτοφαγική διατροφή: Η βιταμίνη D3, γνωστή και ως χοληκαλσιφερόλη, είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών, στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προώθηση της γενικής ευημερίας.

Βγάλτε αυτά τα τρόφιμα από το διαιτολόγιό σας για να μη νοσήσετε με διαβήτη τύπου 2

Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερων τέτοιων τροφίμων, όπως διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Regional Health- Europe».

Μαγειρική σόδα: Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Μαγειρική σόδα: Η τάση χρήσης της μαγειρικής σόδας για απώλεια βάρους έχει κερδίσει δημοτικότητα τελευταία, με πολλές αναφορές που ισχυρίζονται ότι αυτό το κοινό οικιακό προϊόν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους.

Υγιεινά σνακ για το σχολείο που τα παιδιά θα λατρέψουν

Παιδική Διατροφή: Η επιλογή υγιεινών σνακ για το σχολείο μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και την απόδοση των παιδιών. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν νέες επιλογές και να ετοιμάσουν μαζί σας υγιεινά σνακ.

Close Icon