Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ζάχαρη: Πόση ζάχαρη μπορούμε να καταναλώνουμε;

Ζάχαρη: Πόση ζάχαρη μπορούμε να καταναλώνουμε;

Ζάχαρη: Ενώ η ζάχαρη αποτελεί σημαντικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής, είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο.

Η ζάχαρη είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που βρίσκεται φυσικά στα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά. Ενώ η ζάχαρη είναι απαραίτητο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής, η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης προστιθέμενης ζάχαρης σε όχι περισσότερο από 6 κουταλάκια του γλυκού (ή 24 γραμμάρια) την ημέρα για τις γυναίκες και 9 κουταλάκια του γλυκού (ή 36 γραμμάρια) την ημέρα για τους άνδρες.

Ζάχαρη

Τα προστιθέμενα σάκχαρα είναι σάκχαρα και σιρόπια που προστίθενται σε τρόφιμα και ποτά κατά την επεξεργασία ή την παρασκευή τους. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η λευκή ζάχαρη, η καστανή ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, το μέλι, η μελάσα και το σιρόπι σφενδάμου. Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά, μπάρες δημητριακών, γιαούρτι και σάλτσες σαλάτας, περιέχουν υψηλές ποσότητες προστιθέμενης ζάχαρης, ακόμη και αν δεν θεωρούνται συνήθως ως γλυκά τρόφιμα.

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και άλλων προβλημάτων υγείας. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, η ζάχαρη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα.

Για να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης, είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και να ελέγχετε τον κατάλογο των συστατικών για πρόσθετα σάκχαρα. Επιλέξτε τρόφιμα ολικής αλέσεως, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες, αντί για επεξεργασμένα τρόφιμα που συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη. Προτιμήστε μη ζαχαρούχα ποτά, όπως νερό, ανθρακούχο νερό ή μη ζαχαρούχο τσάι ή καφέ, αντί για ζαχαρούχα ποτά όπως σόδα ή ζαχαρούχο παγωμένο τσάι.

Αν είστε γλυκατζής, υπάρχουν επίσης τρόποι να ικανοποιήσετε τις λιγούρες σας χωρίς να καταναλώνετε πολλή ζάχαρη. Επιλέξτε φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα ως επιδόρπιο αντί για ζαχαρούχες λιχουδιές. Αν πρέπει να φάτε κάτι γλυκό, επιλέξτε μια μικρή μερίδα και απολαύστε το αργά. Χρησιμοποιήστε φυσικά γλυκαντικά όπως μέλι ή σιρόπι σφενδάμου με μέτρο ή δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά όπως κανέλα ή μοσχοκάρυδο για να προσθέσετε γεύση στα φαγητά χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Εκτός από τον περιορισμό της πρόσληψης ζάχαρης, είναι επίσης σημαντικό να εξισορροπήσετε τη διατροφή σας με άλλες υγιεινές τροφές και να ασκείστε τακτικά σωματική δραστηριότητα. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες, σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής υγείας και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Εν κατακλείδι, ενώ η ζάχαρη αποτελεί σημαντικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής, είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο. Ελέγχοντας τις ετικέτες των τροφίμων, επιλέγοντας τρόφιμα ολικής αλέσεως και ικανοποιώντας την επιθυμία σας για γλυκό με φυσικές επιλογές, μπορείτε να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης και να βελτιώσετε τη συνολική υγεία και ευεξία σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η ποιότητα των σνακ, όχι η ποσότητα, επηρεάζει περισσότερο την υγεία

Πεντανόστιμο χταπόδι με πουρέ καρότο και αλμυρίκια

Φτιάξτε τη δική σας σπιτική λεμονάδα

Δημιουργήστε το πιο νόστιμο σπιτικό banana bread

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon