Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ζάχαρη: Πόση ζάχαρη μπορούμε να καταναλώνουμε;

Ζάχαρη: Πόση ζάχαρη μπορούμε να καταναλώνουμε;

Ζάχαρη: Ενώ η ζάχαρη αποτελεί σημαντικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής, είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο.



Η ζάχαρη είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που βρίσκεται φυσικά στα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά. Ενώ η ζάχαρη είναι απαραίτητο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής, η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης προστιθέμενης ζάχαρης σε όχι περισσότερο από 6 κουταλάκια του γλυκού (ή 24 γραμμάρια) την ημέρα για τις γυναίκες και 9 κουταλάκια του γλυκού (ή 36 γραμμάρια) την ημέρα για τους άνδρες.


Ζάχαρη

Τα προστιθέμενα σάκχαρα είναι σάκχαρα και σιρόπια που προστίθενται σε τρόφιμα και ποτά κατά την επεξεργασία ή την παρασκευή τους. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η λευκή ζάχαρη, η καστανή ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, το μέλι, η μελάσα και το σιρόπι σφενδάμου. Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά, μπάρες δημητριακών, γιαούρτι και σάλτσες σαλάτας, περιέχουν υψηλές ποσότητες προστιθέμενης ζάχαρης, ακόμη και αν δεν θεωρούνται συνήθως ως γλυκά τρόφιμα.

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και άλλων προβλημάτων υγείας. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, η ζάχαρη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα.

Για να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης, είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και να ελέγχετε τον κατάλογο των συστατικών για πρόσθετα σάκχαρα. Επιλέξτε τρόφιμα ολικής αλέσεως, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες, αντί για επεξεργασμένα τρόφιμα που συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη. Προτιμήστε μη ζαχαρούχα ποτά, όπως νερό, ανθρακούχο νερό ή μη ζαχαρούχο τσάι ή καφέ, αντί για ζαχαρούχα ποτά όπως σόδα ή ζαχαρούχο παγωμένο τσάι.

Αν είστε γλυκατζής, υπάρχουν επίσης τρόποι να ικανοποιήσετε τις λιγούρες σας χωρίς να καταναλώνετε πολλή ζάχαρη. Επιλέξτε φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα ως επιδόρπιο αντί για ζαχαρούχες λιχουδιές. Αν πρέπει να φάτε κάτι γλυκό, επιλέξτε μια μικρή μερίδα και απολαύστε το αργά. Χρησιμοποιήστε φυσικά γλυκαντικά όπως μέλι ή σιρόπι σφενδάμου με μέτρο ή δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά όπως κανέλα ή μοσχοκάρυδο για να προσθέσετε γεύση στα φαγητά χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Εκτός από τον περιορισμό της πρόσληψης ζάχαρης, είναι επίσης σημαντικό να εξισορροπήσετε τη διατροφή σας με άλλες υγιεινές τροφές και να ασκείστε τακτικά σωματική δραστηριότητα. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες, σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής υγείας και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Εν κατακλείδι, ενώ η ζάχαρη αποτελεί σημαντικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής, είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο. Ελέγχοντας τις ετικέτες των τροφίμων, επιλέγοντας τρόφιμα ολικής αλέσεως και ικανοποιώντας την επιθυμία σας για γλυκό με φυσικές επιλογές, μπορείτε να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης και να βελτιώσετε τη συνολική υγεία και ευεξία σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η ποιότητα των σνακ, όχι η ποσότητα, επηρεάζει περισσότερο την υγεία

Πεντανόστιμο χταπόδι με πουρέ καρότο και αλμυρίκια

Φτιάξτε τη δική σας σπιτική λεμονάδα

Δημιουργήστε το πιο νόστιμο σπιτικό banana bread

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon