Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ζάχαρη: Πόση ζάχαρη μπορούμε να καταναλώνουμε;

Ζάχαρη: Πόση ζάχαρη μπορούμε να καταναλώνουμε;

Ζάχαρη: Ενώ η ζάχαρη αποτελεί σημαντικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής, είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο.


Η ζάχαρη είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που βρίσκεται φυσικά στα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά. Ενώ η ζάχαρη είναι απαραίτητο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής, η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης προστιθέμενης ζάχαρης σε όχι περισσότερο από 6 κουταλάκια του γλυκού (ή 24 γραμμάρια) την ημέρα για τις γυναίκες και 9 κουταλάκια του γλυκού (ή 36 γραμμάρια) την ημέρα για τους άνδρες.

Ζάχαρη

Τα προστιθέμενα σάκχαρα είναι σάκχαρα και σιρόπια που προστίθενται σε τρόφιμα και ποτά κατά την επεξεργασία ή την παρασκευή τους. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η λευκή ζάχαρη, η καστανή ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, το μέλι, η μελάσα και το σιρόπι σφενδάμου. Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά, μπάρες δημητριακών, γιαούρτι και σάλτσες σαλάτας, περιέχουν υψηλές ποσότητες προστιθέμενης ζάχαρης, ακόμη και αν δεν θεωρούνται συνήθως ως γλυκά τρόφιμα.

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και άλλων προβλημάτων υγείας. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, η ζάχαρη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα.

Για να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης, είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και να ελέγχετε τον κατάλογο των συστατικών για πρόσθετα σάκχαρα. Επιλέξτε τρόφιμα ολικής αλέσεως, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες, αντί για επεξεργασμένα τρόφιμα που συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη. Προτιμήστε μη ζαχαρούχα ποτά, όπως νερό, ανθρακούχο νερό ή μη ζαχαρούχο τσάι ή καφέ, αντί για ζαχαρούχα ποτά όπως σόδα ή ζαχαρούχο παγωμένο τσάι.

Αν είστε γλυκατζής, υπάρχουν επίσης τρόποι να ικανοποιήσετε τις λιγούρες σας χωρίς να καταναλώνετε πολλή ζάχαρη. Επιλέξτε φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα ως επιδόρπιο αντί για ζαχαρούχες λιχουδιές. Αν πρέπει να φάτε κάτι γλυκό, επιλέξτε μια μικρή μερίδα και απολαύστε το αργά. Χρησιμοποιήστε φυσικά γλυκαντικά όπως μέλι ή σιρόπι σφενδάμου με μέτρο ή δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά όπως κανέλα ή μοσχοκάρυδο για να προσθέσετε γεύση στα φαγητά χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Εκτός από τον περιορισμό της πρόσληψης ζάχαρης, είναι επίσης σημαντικό να εξισορροπήσετε τη διατροφή σας με άλλες υγιεινές τροφές και να ασκείστε τακτικά σωματική δραστηριότητα. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες, σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής υγείας και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Εν κατακλείδι, ενώ η ζάχαρη αποτελεί σημαντικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής, είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο. Ελέγχοντας τις ετικέτες των τροφίμων, επιλέγοντας τρόφιμα ολικής αλέσεως και ικανοποιώντας την επιθυμία σας για γλυκό με φυσικές επιλογές, μπορείτε να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης και να βελτιώσετε τη συνολική υγεία και ευεξία σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η ποιότητα των σνακ, όχι η ποσότητα, επηρεάζει περισσότερο την υγεία

Πεντανόστιμο χταπόδι με πουρέ καρότο και αλμυρίκια

Φτιάξτε τη δική σας σπιτική λεμονάδα

Δημιουργήστε το πιο νόστιμο σπιτικό banana bread

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φακές: Οι φακές ως μια υπερτροφή για τα οστά

Φακές: Εντάσσοντας τις φακές στην εβδομαδιαία διατροφή μας, μπορούμε να παρέχουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη δομή και τη λειτουργία των οστών.

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Close Icon