Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ζάχαρη: Ποια είναι η κατάλληλη ημερήσια ποσότητα ζάχαρης που μπορούν να καταναλώνουν τα παιδιά μας;

Ζάχαρη: Ποια είναι η κατάλληλη ημερήσια ποσότητα ζάχαρης που μπορούν να καταναλώνουν τα παιδιά μας;

Ζάχαρη: Η διατροφική  φροντίδα και εκπαίδευση των παιδιών  ξεκινά από πολύ νωρίς αφού έτσι και αλλιώς γεννιόμαστε με έμφυτη την προτίμηση για την γλυκιά γεύση και οποιαδήποτε άλλη θα πρέπει να την καλλιεργήσουμε


Η διατροφική  φροντίδα και εκπαίδευση των παιδιών  ξεκινά από πολύ νωρίς αφού έτσι και αλλιώς γεννιόμαστε με έμφυτη την προτίμηση για την γλυκιά γεύση και οποιαδήποτε άλλη θα πρέπει να την καλλιεργήσουμε! Για το λόγο αυτό οι επίσημες συστάσεις για εισαγωγή και κατανάλωση  του γλυκού στοιχείου στη διατροφή μιλούν για μετά τα πρώτα 2 έτη ζωής. Στην σύσταση αυτή περιλαμβάνεται και η φυσική σάκχαρη ( φρουκτόζη) σε υγρή μορφή για παράδειγμα οι φυσικοί χυμοί. Εάν τελικά καταναλωθεί σίγουρα μετά τον 1ο χρόνο και πριν το τρίτο έτος τότε θα πρέπει να περιορίσουμε την ποσότητα στα 120 ml ημερησίως. Η ποσότητα αυτή προσαρμόζεται στα 120-180 ml/ ημέρα για ηλικίες 4-6 ετών και το πολύ 240 ml/ημέρα για τα μεγαλύτερα παιδιά.

 

 

Οφείλουμε να παραμένουμε προσεκτικοί με την κατανάλωση ζάχαρης για λόγους πρόληψης της παχυσαρκίας ή της υπερβαρότητας, της καρδιοαγγειακής υγείας, της τερηδόνας, γαστρεντερολογικών διαταραχών. Οι θερμίδες από τη ζάχαρη είναι  «άδειες» θερμίδες, δεν έχουν δηλαδή καμία θρεπτική αξία. Σε μικρές ηλικίες συχνά ικανοποιούν την ανάγκη για ενέργεια χωρίς όμως να προσφέρουν ουσιαστική θρέψη και δυστυχώς αντικαθιστά ενέργεια από άλλες πηγές τροφίμων πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Η ζάχαρη επίσης μπορεί να γίνει και εθιστική. Όσο πιο συχνά καταναλώνεται τόσο πιο συχνά την αποζήταμε. Είναι δύσκολο να αλλάξει μια τέτοια συνήθεια και εκεί πάντα ενθαρρύνουμε και «καθαρές» μέρες. Δηλαδή μέρες χωρίς κανένα γλυκό, ούτε σε μικρή ποσότητα για να αρχίσει ο κάθε οργανισμός να αλλάζει σιγά – σιγά ρουτίνα.

Απαραίτητο είναι να διαβάζουμε πάντα τις ετικέτες τροφίμων

Ένας τρόπος για να ‘διαβάσουμε’ σωστά το τρόφιμο που έχουμε μπροστά μας είναι να συμβουλευτούμε τις ετικέτες τροφίμων. Μας δίνουν πάντα πληροφορίες για τη περιεκτικότητα του τροφίμου ανά 100 γρ. σε σύνολο υδατανθράκων και στα επιμέρους απλά σάκχαρα. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αν ένα τρόφιμο γράφει «χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα», σημαίνει ότι δεν περιέχει περισσότερα από 5 γρ. σάκχαρα  ανά 100 γρ., αν είναι στερεό, και 2,5 γρ.  σάκχαρα ανά 100 ml, αν είναι υγρό. Όταν αναγράφεται «χωρίς πρόσθετα σάκχαρα» σημαίνει ότι στο τρόφιμο αυτό δεν έχει προστεθεί κάποια επιπλέον γλυκαντική ουσία. Όμως το ίδιο το προϊόν μπορεί από μόνο του να έχει αρκετή φυσική ζάχαρη όπως τα  φρούτα ή  τα γαλακτοκομικά.

 

Τρόφιμα που θέλουν προσοχή

Συχνά τρόφιμα που τελικά υποτιμούμε όσον αφορά στην περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη είναι δημητριακά πρωινού, μαρμελάδες, χυμοί εμπορίου και κομπόστες, κουλούρι σουσαμένιο, σάλτσες συνοδευτικές (ντοματοχυμός, κέτσαπ, μπαλσάμικο). Τα επιδόρπια γιαουρτιού και μπάρες δημητριακών που δυστυχώς είναι πολύ δημοφιλή με τις μικρότερες ηλικίες. Τέλος, οτιδήποτε σε κονσέρβα είναι πηγή κρυμμένης ζάχαρης. Απαιτείται λοιπόν προσοχή και σωστή ενημέρωση και επιβάλλεται να κάνουμε συμφωνίες με τα παιδιά έτσι ώστε να γνωρίζουν πόσο συχνά και σε τι πλαίσιο μπορούν να ζητήσουν και να απολαύσουν το γλυκό τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι να φάτε αν ταξιδέψετε στην Ταϊβάν;

Επιλογές που κάθε γονέας πρέπει να συμπεριλάβει στη διατροφή του παιδιού του στις εξετάσεις

Πώς μπορείτε να τρώτε περισσότερο χωρίς να παίρνετε βάρος;

Ποιες υπερτροφές ενδείκνυνται για γυναίκες άνω των 40 ετών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon