Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ζάχαρη παιδιά: Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε ζάχαρη μέχρι την ηλικία των 2 ετών;

Ζάχαρη παιδιά: Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε ζάχαρη μέχρι την ηλικία των 2 ετών;

Ζάχαρη παιδιά: Οι ειδικοί λοιπόν συμβουλεύουν να μην υπάρχει προσθήκη ζάχαρης για βρέφη και ελάχιστη έως καθόλου προσθήκη ζάχαρης για παιδιά 12 έως 24 μηνών.



Στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ Graduate School of Public Health, μελετούν τις συνέπειες της κακής διατροφής στην υγεία των μητέρων και των παιδιών. Στην επιτροπή Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής που συνόψιζε τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή βρεφών και παιδιών ηλικίας έως 2 ετών υπήρξαν πολλές έρευνες γύρω από αυτό το θέμα. Οι ειδικοί λοιπόν συμβουλεύουν να μην υπάρχει προσθήκη ζάχαρης για βρέφη και ελάχιστη έως καθόλου προσθήκη ζάχαρης για παιδιά 12 έως 24 μηνών.


Τα πρόσθετα σάκχαρα είναι τα σάκχαρα και τα σιρόπια που προστίθενται στα τρόφιμα κατά την επεξεργασία ή την προετοιμασία ή αργότερα στο τραπέζι. Μπορεί να είναι φυσικά σάκχαρα, όπως το μέλι, ή τεχνητά γλυκαντικά, όπως το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Γιαούρτι, παιδικά σνακ, ποτά φρούτων, επιδόρπια και γλυκά προϊόντα αρτοποιίας είναι οι πιο κοινές πηγές πρόσθετων σακχάρων στη διατροφή των βρεφών και των νηπίων.

Σε αντίθεση με τα σάκχαρα που υπάρχουν φυσικά στα φρούτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά και το ψωμί και άλλα δημητριακά, τα φυσικά σάκχαρα και τα τεχνητά γλυκαντικά που προστίθενται στα τρόφιμα είναι αυτά που πρέπει να εξαλείψουμε ή να περιορίσουμε στη διατροφή των μικρών παιδιών. Μα γιατί? Από τη γέννηση έως τους 24 μήνες, η σωστή ανάπτυξη και ανάπτυξη απαιτούν θερμίδες και θρεπτικά συστατικά. Τα τρόφιμα και τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα παρέχουν πολλές θερμίδες – που αναφέρονται ως «κενές θερμίδες» – αλλά όχι πολλά θρεπτικά συστατικά. Η προσφορά τροφών με πρόσθετα σάκχαρα σε παιδιά από τη γέννηση έως τους 24 μήνες είναι προβληματική γιατί τρώνε σχετικά μικρές ποσότητες φαγητού σε αυτό το στάδιο. Για να εξασφαλίσουν υγιεινή διατροφή, τα τρόφιμα που τρώνε πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Εάν τα μικρά παιδιά χορταίνουν τροφές ή ποτά με πολλές θερμίδες, με ζάχαρη, αφήνει λιγότερο χώρο για θρεπτικά τρόφιμα.

Τα παιδιά που τρέφονται με δίαιτες πλούσιες σε πρόσθετα σάκχαρα είναι πιο πιθανό από τα παιδιά με χαμηλότερη πρόσληψη ζάχαρης να έχουν μια σειρά από αρνητικές συνέπειες για την υγεία καθώς αναπτύσσονται, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής παχυσαρκίας , των καρδιαγγειακών παθήσεων και της τερηδόναςΗ διατροφή από τη γέννηση έως τους 24 μήνες διαμορφώνει επίσης μακροπρόθεσμες διατροφικές προτιμήσεις . Οι άνθρωποι είναι δύσκολο να λαχταρούν τη ζάχαρη επειδή δημιούργησε αποθέματα λίπους και κράτησε τους προγόνους μας από την πείνα όταν τα τρόφιμα ήταν σπάνια. Αλλά τα παιδιά μπορούν να μάθουν να δέχονται πικρές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως τα λαχανικά, εάν τους προσφέρονται επανειλημμένα στην πρώιμη παιδική ηλικία. Ο καθορισμός προτύπων υγιεινής διατροφής νωρίς στη ζωή μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος και να αποφύγουν χρόνιες ασθένειες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι περίπου το 85% των βρεφών και των νηπίων στις ΗΠΑ καταναλώνουν πρόσθετη ζάχαρη καθημερινά, ακολουθούν ορισμένες πρακτικές συμβουλές για τους γονείς και τους φροντιστές βρεφών και μικρών παιδιών για την εξάλειψη ή τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης:

1. Κοιτάξτε στην ετικέτα των τροφίμων

2. Μεταβείτε σε πιο υγιεινά ροφήματα

3. Αφαιρέστε τη ζάχαρη κατά την προετοιμασία του φαγητού

4. Να γνωρίζετε τις διαφορετικές ονομασίες για τη ζάχαρη

5. Να προσέχετε τη ζάχαρη που κρύβεται στα συσκευασμένα ή στα τρόφιμα καταστημάτων

6. Προσπαθήστε ξανά και συχνά

Μην προσπαθήσετε λοιπόν να κάνετε όλες αυτές τις αλλαγές με το παιδί σας ταυτόχρονα. Επιλέξτε αυτό που φαίνεται πιο εφικτό και δοκιμάστε το πρώτα. Σταδιακά προσθέστε ένα άλλο. Να θυμάστε ότι η απομάκρυνση μιας υγιεινής συνήθειας είναι φυσιολογική. Το σημαντικό είναι να επιστρέψουμε στο άλογο και να προσπαθήσουμε ξανά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η κατανάλωση γλυκών μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους;

7 Λόγοι που χρειάζεται να τρώμε υγιεινά κάθε μέρα

Κανονισμός για την προστασία των παιδιών από διαφημίσεις πρόχειρου φαγητού

Ποια υγιεινά σνακ μπορείτε να δοκιμάσετε όταν κάνετε κέτο αντί για ζάχαρη

Το μέλι ή η ζάχαρη είναι το καλύτερο γλυκαντικό για το ποτό σας;

Πώς η ζάχαρη επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon