Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ζάχαρη: Νέο ένζυμο ως απάντηση στην πιο υγιεινή κατανάλωση ζάχαρης

Ζάχαρη: Νέο ένζυμο ως απάντηση στην πιο υγιεινή κατανάλωση ζάχαρης

Ζάχαρη: Οι παραγωγοί τροφίμων αντιμετωπίζουν την πρόκληση της διατήρησης της ακεραιότητας των συνταγών τους, ενώ παράλληλα παρέχουν πιο υγιεινά προϊόντα στους καταναλωτές.


Η προστιθέμενη ζάχαρη έχει αναγνωριστεί ως ο ένοχος πολυάριθμων προβλημάτων υγείας, από λιπώδες ήπαρ και καρδιακές παθήσεις μέχρι πρόωρη γήρανση και τριχόπτωση. Όπως το αλμυρό αντίστοιχο, το αλάτι, η ζάχαρη ενισχύει τις φυσικές γεύσεις και την υφή των τροφίμων. Παρά τα οφέλη της στις συνταγές, οι καταναλωτές που προσέχουν την υγεία τους αποφεύγουν όλο και περισσότερο τα πρόσθετα σάκχαρα και τη φρουκτόζη.

Οι κατασκευαστές τροφίμων έχουν ανταποκριθεί αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με φυτικά παράγωγα όπως η στέβια ή η ερυθριτόλη. Ενώ αυτές οι εναλλακτικές λύσεις προσφέρουν παρόμοια γλυκύτητα στις συνταγές, δεν έχουν τις ιδιότητες υφής και καραμελοποίησης της ζάχαρης. Οι παραγωγοί τροφίμων αντιμετωπίζουν την πρόκληση της διατήρησης της ακεραιότητας των συνταγών τους, ενώ παράλληλα παρέχουν πιο υγιεινά προϊόντα στους καταναλωτές. Η ώθηση δεν οφείλεται αποκλειστικά στη ζήτηση της αγοράς.

Μεταξύ των κινητήριων δυνάμεων για πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνεται η νέα ώθηση του FDA προς νέους κανονισμούς που επαναπροσδιορίζουν την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ολόκληρα τρόφιμα και φυτικές ίνες στα υγιεινά τρόφιμα. Ως απάντηση στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών, η Kraft Heinz ζήτησε τη βοήθεια του Ινστιτούτου Wyss του Χάρβαρντ για να βρει έναν τρόπο να μετριάσει ορισμένες από τις παρενέργειες της ζάχαρης.

Δουλεύοντας μαζί για περισσότερα από δύο χρόνια, οι δύο βρίσκονται στο στάδιο της εργαστηριακής δοκιμής μιας ανακάλυψης που λέγεται ότι μπορεί να μετατρέψει τη ζάχαρη σε ίνες μετά την κατανάλωση. “Πέρα από την εύρεση μιας λύσης που να είναι τεχνικά καλή, ήταν εξίσου σημαντικό για εμάς ότι η λύση μας θα λειτουργούσε πραγματικά στον πραγματικό κόσμο της παραγωγής τροφίμων, επειδή κάτι που λειτουργεί μόνο σε εργαστηριακές συνθήκες δεν είναι πολύ χρήσιμο”, δήλωσε ο Adama Sesay. PhD, ανώτερος μηχανικός του Ινστιτούτου Wyss.

Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Wyss κατασκεύασαν ένα ένζυμο που μιμείται τον τρόπο με τον οποίο τα φυτά μετατρέπουν τη ζάχαρη σε φυτικές ίνες. Η έκθεση του Wyss προτείνει ότι το ένζυμο μπορεί να αντέξει τη θερμότητα και άλλες συνθήκες επεξεργασίας τροφίμων και απελευθερώνεται μόνο όταν φτάσει σε επίπεδο pH παρόμοιο με αυτό του οξέος του στομάχου. Αυτή η έρευνα λειτουργεί παράλληλα με τον στόχο της Kraft Heinz να μειώσει τη χρήση ζάχαρης κατά 60 εκατομμύρια λίρες έως το 2025.

Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, η παγκόσμια παραγωγός τροφίμων επιβλέπει την παραγωγή περισσότερων από 4.400 προϊόντων στις 200 μάρκες της και πουλά ένα εκατομμύριο κουτιά μακαρόνια και τυρί μια μέρα. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να έχει πιο σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανία επεξεργασμένων τροφίμων στο σύνολό της. Επιπλέον, σύμφωνα με επιστήμονες στο Wyss, τα ένζυμα και τα προβιοτικά τους μπορούν επίσης να επηρεάσουν θετικά την υγεία του εντέρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Επιβάλλονται φόροι στα ζαχαρούχα ποτά και στα πλαστικά μιας χρήσης

Τα βρώσιμα λουλούδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της υγείας

Οι γιατροί στο ΗΒ ζητούν όρια ζάχαρης και αλατιού στις παιδικές τροφές

Πρόληψη τερηδόνας: Λιγότερη ζάχαρη, περισσότερο φθόριο για τα παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Το ενεργειακό ρόφημα που θα σας ξετρελάνει

Μάτσα Λάττε με Βανίλια: Αν αναζητάτε έναν διαφορετικό τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας, το vanilla matcha latte είναι η ιδανική επιλογή. Με έναν εκλεπτυσμένο συνδυασμό γήινης matcha και γλυκιάς βανίλιας, προσφέρει ενέργεια

Φακές: Οι φακές ως μια υπερτροφή για τα οστά

Φακές: Εντάσσοντας τις φακές στην εβδομαδιαία διατροφή μας, μπορούμε να παρέχουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη δομή και τη λειτουργία των οστών.

Close Icon