Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ζάχαρη: Νέο ένζυμο ως απάντηση στην πιο υγιεινή κατανάλωση ζάχαρης

Ζάχαρη: Νέο ένζυμο ως απάντηση στην πιο υγιεινή κατανάλωση ζάχαρης

Ζάχαρη: Οι παραγωγοί τροφίμων αντιμετωπίζουν την πρόκληση της διατήρησης της ακεραιότητας των συνταγών τους, ενώ παράλληλα παρέχουν πιο υγιεινά προϊόντα στους καταναλωτές.

Η προστιθέμενη ζάχαρη έχει αναγνωριστεί ως ο ένοχος πολυάριθμων προβλημάτων υγείας, από λιπώδες ήπαρ και καρδιακές παθήσεις μέχρι πρόωρη γήρανση και τριχόπτωση. Όπως το αλμυρό αντίστοιχο, το αλάτι, η ζάχαρη ενισχύει τις φυσικές γεύσεις και την υφή των τροφίμων. Παρά τα οφέλη της στις συνταγές, οι καταναλωτές που προσέχουν την υγεία τους αποφεύγουν όλο και περισσότερο τα πρόσθετα σάκχαρα και τη φρουκτόζη.

Οι κατασκευαστές τροφίμων έχουν ανταποκριθεί αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με φυτικά παράγωγα όπως η στέβια ή η ερυθριτόλη. Ενώ αυτές οι εναλλακτικές λύσεις προσφέρουν παρόμοια γλυκύτητα στις συνταγές, δεν έχουν τις ιδιότητες υφής και καραμελοποίησης της ζάχαρης. Οι παραγωγοί τροφίμων αντιμετωπίζουν την πρόκληση της διατήρησης της ακεραιότητας των συνταγών τους, ενώ παράλληλα παρέχουν πιο υγιεινά προϊόντα στους καταναλωτές. Η ώθηση δεν οφείλεται αποκλειστικά στη ζήτηση της αγοράς.

Μεταξύ των κινητήριων δυνάμεων για πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνεται η νέα ώθηση του FDA προς νέους κανονισμούς που επαναπροσδιορίζουν την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ολόκληρα τρόφιμα και φυτικές ίνες στα υγιεινά τρόφιμα. Ως απάντηση στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών, η Kraft Heinz ζήτησε τη βοήθεια του Ινστιτούτου Wyss του Χάρβαρντ για να βρει έναν τρόπο να μετριάσει ορισμένες από τις παρενέργειες της ζάχαρης.

Δουλεύοντας μαζί για περισσότερα από δύο χρόνια, οι δύο βρίσκονται στο στάδιο της εργαστηριακής δοκιμής μιας ανακάλυψης που λέγεται ότι μπορεί να μετατρέψει τη ζάχαρη σε ίνες μετά την κατανάλωση. “Πέρα από την εύρεση μιας λύσης που να είναι τεχνικά καλή, ήταν εξίσου σημαντικό για εμάς ότι η λύση μας θα λειτουργούσε πραγματικά στον πραγματικό κόσμο της παραγωγής τροφίμων, επειδή κάτι που λειτουργεί μόνο σε εργαστηριακές συνθήκες δεν είναι πολύ χρήσιμο”, δήλωσε ο Adama Sesay. PhD, ανώτερος μηχανικός του Ινστιτούτου Wyss.

Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Wyss κατασκεύασαν ένα ένζυμο που μιμείται τον τρόπο με τον οποίο τα φυτά μετατρέπουν τη ζάχαρη σε φυτικές ίνες. Η έκθεση του Wyss προτείνει ότι το ένζυμο μπορεί να αντέξει τη θερμότητα και άλλες συνθήκες επεξεργασίας τροφίμων και απελευθερώνεται μόνο όταν φτάσει σε επίπεδο pH παρόμοιο με αυτό του οξέος του στομάχου. Αυτή η έρευνα λειτουργεί παράλληλα με τον στόχο της Kraft Heinz να μειώσει τη χρήση ζάχαρης κατά 60 εκατομμύρια λίρες έως το 2025.

Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, η παγκόσμια παραγωγός τροφίμων επιβλέπει την παραγωγή περισσότερων από 4.400 προϊόντων στις 200 μάρκες της και πουλά ένα εκατομμύριο κουτιά μακαρόνια και τυρί μια μέρα. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να έχει πιο σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανία επεξεργασμένων τροφίμων στο σύνολό της. Επιπλέον, σύμφωνα με επιστήμονες στο Wyss, τα ένζυμα και τα προβιοτικά τους μπορούν επίσης να επηρεάσουν θετικά την υγεία του εντέρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Επιβάλλονται φόροι στα ζαχαρούχα ποτά και στα πλαστικά μιας χρήσης

Τα βρώσιμα λουλούδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της υγείας

Οι γιατροί στο ΗΒ ζητούν όρια ζάχαρης και αλατιού στις παιδικές τροφές

Πρόληψη τερηδόνας: Λιγότερη ζάχαρη, περισσότερο φθόριο για τα παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα οφέλη του χυμού καρότου για τα νεφρά με άδειο στομάχι

Χυμός καρότου: Ένας απλός και φυσικός τρόπος για να υποστηρίξετε την καλή λειτουργία των νεφρών. Τα αντιοξειδωτικά, η βήτα-καροτίνη και το κάλιο που περιέχει συμβάλλουν στην αποτοξίνωση, την προστασία από το οξειδωτικό στρες και τη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών.

Το ελαιόλαδο και η επίδρασή του στη μακροζωία

Ελαιόλαδο :Όχι μόνο είναι ένα νόστιμο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, αλλά προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Οι αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες το καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο για μακροζωία.

Σκόνες πρωτεΐνης: Είναι ασφαλείς για την υγεία των γυναικών;

Σκόνες πρωτεΐνης: Οι σκόνες πρωτεΐνης είναι δημοφιλείς μεταξύ των γυναικών που επιθυμούν να ενισχύσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης τους, είτε για να υποστηρίξουν τη μυϊκή ανάπτυξη, είτε για να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους.

Ποια είναι η αλήθεια για τον εθισμό στο γρήγορο φαγητό;

Fast Food: Ο εθισμός στο γρήγορο φαγητό είναι πραγματικός και εξαρτάται από χημικές αντιδράσεις και ψυχολογικούς παράγοντες. Η επίγνωση των κινδύνων και η λήψη υγιεινών επιλογών είναι τα πρώτα βήματα για να σπάσετε αυτόν τον επιβλαβή κύκλο και να διατηρήσετε μια πιο ισορροπημένη και υγιή ζωή.

Είναι η vegan διατροφή αποτελεσματική στην απώλεια κιλών;

Χορτοφαγία απώλεια κιλών: Η vegan διατροφή μπορεί να είναι αποτελεσματική για την απώλεια βάρους, αλλά η επιτυχία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μια vegan διατροφή περιλαμβάνει αποκλειστικά φυτικά τρόφιμα

Συνταγή για κοπανάκια κοτόπουλου με κάρυ 

Τα κομμάτια κοτόπουλου με κάρυ είναι ένα νόστιμο και εύκολο πιάτο που μπορεί να ετοιμαστεί γρήγορα και να ενθουσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας. Ακολουθήστε τη συνταγή παρακάτω για να δημιουργήσετε αυτό το λαχταριστό γεύμα.

Η ιδανική συνταγή κέικ χωρίς ζάχαρη για παιδιά

Κέικ σοκολάτας: Αν ψάχνετε για μια υγιεινή επιλογή για επιδόρπιο που να μην περιέχει ζάχαρη, αυτό το κέικ σοκολάτας είναι η ιδανική λύση! Με πλούσια γεύση και απλά υλικά, μπορείτε να απολαύσετε μια νόστιμη λιχουδιά χωρίς ενοχές.

Close Icon