Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ζάχαρη: Νέο ένζυμο ως απάντηση στην πιο υγιεινή κατανάλωση ζάχαρης

Ζάχαρη: Νέο ένζυμο ως απάντηση στην πιο υγιεινή κατανάλωση ζάχαρης

Ζάχαρη: Οι παραγωγοί τροφίμων αντιμετωπίζουν την πρόκληση της διατήρησης της ακεραιότητας των συνταγών τους, ενώ παράλληλα παρέχουν πιο υγιεινά προϊόντα στους καταναλωτές.


Η προστιθέμενη ζάχαρη έχει αναγνωριστεί ως ο ένοχος πολυάριθμων προβλημάτων υγείας, από λιπώδες ήπαρ και καρδιακές παθήσεις μέχρι πρόωρη γήρανση και τριχόπτωση. Όπως το αλμυρό αντίστοιχο, το αλάτι, η ζάχαρη ενισχύει τις φυσικές γεύσεις και την υφή των τροφίμων. Παρά τα οφέλη της στις συνταγές, οι καταναλωτές που προσέχουν την υγεία τους αποφεύγουν όλο και περισσότερο τα πρόσθετα σάκχαρα και τη φρουκτόζη.

Οι κατασκευαστές τροφίμων έχουν ανταποκριθεί αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με φυτικά παράγωγα όπως η στέβια ή η ερυθριτόλη. Ενώ αυτές οι εναλλακτικές λύσεις προσφέρουν παρόμοια γλυκύτητα στις συνταγές, δεν έχουν τις ιδιότητες υφής και καραμελοποίησης της ζάχαρης. Οι παραγωγοί τροφίμων αντιμετωπίζουν την πρόκληση της διατήρησης της ακεραιότητας των συνταγών τους, ενώ παράλληλα παρέχουν πιο υγιεινά προϊόντα στους καταναλωτές. Η ώθηση δεν οφείλεται αποκλειστικά στη ζήτηση της αγοράς.

Μεταξύ των κινητήριων δυνάμεων για πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνεται η νέα ώθηση του FDA προς νέους κανονισμούς που επαναπροσδιορίζουν την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ολόκληρα τρόφιμα και φυτικές ίνες στα υγιεινά τρόφιμα. Ως απάντηση στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών, η Kraft Heinz ζήτησε τη βοήθεια του Ινστιτούτου Wyss του Χάρβαρντ για να βρει έναν τρόπο να μετριάσει ορισμένες από τις παρενέργειες της ζάχαρης.

Δουλεύοντας μαζί για περισσότερα από δύο χρόνια, οι δύο βρίσκονται στο στάδιο της εργαστηριακής δοκιμής μιας ανακάλυψης που λέγεται ότι μπορεί να μετατρέψει τη ζάχαρη σε ίνες μετά την κατανάλωση. “Πέρα από την εύρεση μιας λύσης που να είναι τεχνικά καλή, ήταν εξίσου σημαντικό για εμάς ότι η λύση μας θα λειτουργούσε πραγματικά στον πραγματικό κόσμο της παραγωγής τροφίμων, επειδή κάτι που λειτουργεί μόνο σε εργαστηριακές συνθήκες δεν είναι πολύ χρήσιμο”, δήλωσε ο Adama Sesay. PhD, ανώτερος μηχανικός του Ινστιτούτου Wyss.

Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Wyss κατασκεύασαν ένα ένζυμο που μιμείται τον τρόπο με τον οποίο τα φυτά μετατρέπουν τη ζάχαρη σε φυτικές ίνες. Η έκθεση του Wyss προτείνει ότι το ένζυμο μπορεί να αντέξει τη θερμότητα και άλλες συνθήκες επεξεργασίας τροφίμων και απελευθερώνεται μόνο όταν φτάσει σε επίπεδο pH παρόμοιο με αυτό του οξέος του στομάχου. Αυτή η έρευνα λειτουργεί παράλληλα με τον στόχο της Kraft Heinz να μειώσει τη χρήση ζάχαρης κατά 60 εκατομμύρια λίρες έως το 2025.

Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, η παγκόσμια παραγωγός τροφίμων επιβλέπει την παραγωγή περισσότερων από 4.400 προϊόντων στις 200 μάρκες της και πουλά ένα εκατομμύριο κουτιά μακαρόνια και τυρί μια μέρα. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να έχει πιο σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανία επεξεργασμένων τροφίμων στο σύνολό της. Επιπλέον, σύμφωνα με επιστήμονες στο Wyss, τα ένζυμα και τα προβιοτικά τους μπορούν επίσης να επηρεάσουν θετικά την υγεία του εντέρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Επιβάλλονται φόροι στα ζαχαρούχα ποτά και στα πλαστικά μιας χρήσης

Τα βρώσιμα λουλούδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της υγείας

Οι γιατροί στο ΗΒ ζητούν όρια ζάχαρης και αλατιού στις παιδικές τροφές

Πρόληψη τερηδόνας: Λιγότερη ζάχαρη, περισσότερο φθόριο για τα παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon