Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ζάχαρη: Νέο ένζυμο ως απάντηση στην πιο υγιεινή κατανάλωση ζάχαρης

Ζάχαρη: Νέο ένζυμο ως απάντηση στην πιο υγιεινή κατανάλωση ζάχαρης

Ζάχαρη: Οι παραγωγοί τροφίμων αντιμετωπίζουν την πρόκληση της διατήρησης της ακεραιότητας των συνταγών τους, ενώ παράλληλα παρέχουν πιο υγιεινά προϊόντα στους καταναλωτές.


Η προστιθέμενη ζάχαρη έχει αναγνωριστεί ως ο ένοχος πολυάριθμων προβλημάτων υγείας, από λιπώδες ήπαρ και καρδιακές παθήσεις μέχρι πρόωρη γήρανση και τριχόπτωση. Όπως το αλμυρό αντίστοιχο, το αλάτι, η ζάχαρη ενισχύει τις φυσικές γεύσεις και την υφή των τροφίμων. Παρά τα οφέλη της στις συνταγές, οι καταναλωτές που προσέχουν την υγεία τους αποφεύγουν όλο και περισσότερο τα πρόσθετα σάκχαρα και τη φρουκτόζη.

Οι κατασκευαστές τροφίμων έχουν ανταποκριθεί αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με φυτικά παράγωγα όπως η στέβια ή η ερυθριτόλη. Ενώ αυτές οι εναλλακτικές λύσεις προσφέρουν παρόμοια γλυκύτητα στις συνταγές, δεν έχουν τις ιδιότητες υφής και καραμελοποίησης της ζάχαρης. Οι παραγωγοί τροφίμων αντιμετωπίζουν την πρόκληση της διατήρησης της ακεραιότητας των συνταγών τους, ενώ παράλληλα παρέχουν πιο υγιεινά προϊόντα στους καταναλωτές. Η ώθηση δεν οφείλεται αποκλειστικά στη ζήτηση της αγοράς.

Μεταξύ των κινητήριων δυνάμεων για πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνεται η νέα ώθηση του FDA προς νέους κανονισμούς που επαναπροσδιορίζουν την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ολόκληρα τρόφιμα και φυτικές ίνες στα υγιεινά τρόφιμα. Ως απάντηση στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών, η Kraft Heinz ζήτησε τη βοήθεια του Ινστιτούτου Wyss του Χάρβαρντ για να βρει έναν τρόπο να μετριάσει ορισμένες από τις παρενέργειες της ζάχαρης.

Δουλεύοντας μαζί για περισσότερα από δύο χρόνια, οι δύο βρίσκονται στο στάδιο της εργαστηριακής δοκιμής μιας ανακάλυψης που λέγεται ότι μπορεί να μετατρέψει τη ζάχαρη σε ίνες μετά την κατανάλωση. “Πέρα από την εύρεση μιας λύσης που να είναι τεχνικά καλή, ήταν εξίσου σημαντικό για εμάς ότι η λύση μας θα λειτουργούσε πραγματικά στον πραγματικό κόσμο της παραγωγής τροφίμων, επειδή κάτι που λειτουργεί μόνο σε εργαστηριακές συνθήκες δεν είναι πολύ χρήσιμο”, δήλωσε ο Adama Sesay. PhD, ανώτερος μηχανικός του Ινστιτούτου Wyss.

Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Wyss κατασκεύασαν ένα ένζυμο που μιμείται τον τρόπο με τον οποίο τα φυτά μετατρέπουν τη ζάχαρη σε φυτικές ίνες. Η έκθεση του Wyss προτείνει ότι το ένζυμο μπορεί να αντέξει τη θερμότητα και άλλες συνθήκες επεξεργασίας τροφίμων και απελευθερώνεται μόνο όταν φτάσει σε επίπεδο pH παρόμοιο με αυτό του οξέος του στομάχου. Αυτή η έρευνα λειτουργεί παράλληλα με τον στόχο της Kraft Heinz να μειώσει τη χρήση ζάχαρης κατά 60 εκατομμύρια λίρες έως το 2025.

Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, η παγκόσμια παραγωγός τροφίμων επιβλέπει την παραγωγή περισσότερων από 4.400 προϊόντων στις 200 μάρκες της και πουλά ένα εκατομμύριο κουτιά μακαρόνια και τυρί μια μέρα. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να έχει πιο σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανία επεξεργασμένων τροφίμων στο σύνολό της. Επιπλέον, σύμφωνα με επιστήμονες στο Wyss, τα ένζυμα και τα προβιοτικά τους μπορούν επίσης να επηρεάσουν θετικά την υγεία του εντέρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Επιβάλλονται φόροι στα ζαχαρούχα ποτά και στα πλαστικά μιας χρήσης

Τα βρώσιμα λουλούδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της υγείας

Οι γιατροί στο ΗΒ ζητούν όρια ζάχαρης και αλατιού στις παιδικές τροφές

Πρόληψη τερηδόνας: Λιγότερη ζάχαρη, περισσότερο φθόριο για τα παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon